Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wpływ rodzaju/konstrukcji opon na prowadzenie

Featured Replies

Napisano

Wymienilem opony na letnie i pojawil sie (chyba, gdyz auto dopiero co kupilem i tyle co wrocilem nim z niemiec i przez polske ale raczej lepszymi drogami wiec moglem nie zauwazyc choc nie sadze) problem.

Na rownym asfalcie prowadzi sie super jak pojawiaja sie koleiny lub ogolne nierownosci to dosc znacznie wybija auto ze toru jazdy. Czyli trzeba naprawde pozadnie trzymac kierownice zeby jechac "swoje". Tak jakby nierownosci strasznie wplywaly na uklad kierowniczy, byle nierownosc i jak puszczona kieronica skreca auto, to samo w kolejinach. Jakby opona ani troche nie dopasowywala sie do tego co pod nia tylko to co pod nia ja kierowalo (czyli i calym autem).

Mowa o E46 touring.

Czy ten typ tak ma (przesiadlem sie po dlugim powozeniu ciezszym i wiekszym - rozstaw osi i kol- audi C4 A6)? w sensie ze nieduze auto to poddaje sie roznym takim ? Czy moze to byc wina rodzaju konktrukcji, indexu nosnosci, cisnienia opon?

Wczesniej byly zimowki goodyear i wg mnie prowadzenie jesli chodiz o nierownosci i "wyrywanie" kierownicy bylo zdecydowanie lepsze.

zalozylem w tej chwili 205/55 R16

takie: http://www.1010tires.com/tire.asp?tiremodel=Ventus+Sport+K104&tirebrand=Hankook . OPona dosc "agresywna", golym okiem widac ze scianka boczna jest konkretna. Oponki wzgledem zimowych wygladaja zupelnie inaczej pomimo identycznego rozmiaru. Boczne scianki wydaja sie byc takie masywniejsze, sztywniejsze no i (nie wiem jak to nazwac) boczna sciana z bieznikiem tworzy jakby zdecydowany kat prostu a nie tworzy z bieznikiem oblego ksztaltu.

Jeszcze jeden aspert ktory wydaj sie ze moze miec znaczenie. Index nosnosci opony.

Czy to moze miec taki duzy wpływ ? no bo logicznie biorac jak opona o duzej nosnosci bedzie sztywniejsza wiec przy lekkim aucie bedzie sie slabo poddawac nierownosciom?!

Opony obecne maja index 91 (jeszcze nie sprawdzilem na tych zimowkach co mi sie wydaje ze bylo lepiej). Czyli 615kgx4=2460kg czyli o 455 za duzo bo e46 320d max dopuszczalna mase ma 2005kg...

Czy dobrze rozumuje? ze do obliczen powinno sie brac mase dopuszczalna auta?

czyli wnioskuje ze powinienem szukac czegos z indexem nosnosci 84-85 (500-515kg na opone), jesli mozna te wyliczenia brac tak dokladnie a jesli dorzucic trzeba od siebie zapas jakis no to i tak chyba mniej niz te 91.

tylko jest problem bo kazda opone co patrze w tym rozmiarze 205/55 R16 to ma wlansie index 91 lub czasem 94 ...

jest szansa znalezc cos z mniejszym indexem w tym rozmiarze?

Czy w ogole zle kombinuje i to cos innego?

Kombinowalem tez z cisnieniem w oponach. Minimalna poprawe (a moze tylko sie wydaje) dalo zejscie z cisnieniem troche ponizej zalcen z plakietki.

Aha samochod no podwojnych ogledzinach/przegladzie na szarpakach roznych itd i do zawieszenia nie mozna miec uwag...

z gory dzieki za wasze sugestie.

Napisano

ściąganie samochodu w koleinach przy szerokiej oponie to standard...ja mam na lato 195 i ściąga...na 175 efekt jest prawie niewyczuwalny...jeżeli na równym nie ma problemu a na koleinach jest to nie jest to wina samochodu tylko drogi...ew. jak możesz to załóż węższą oponę...a jak nie to można się tylko przyzwyczaić...

a i jeszcze jedno...im niższy profil i wyższy indeks nośności / prędkości to opona jest "twardsza" co też potęguje ten efekt...dlatego spuszczenie trochę powietrza może go redukować...ale tej metody to nie polecam...

Napisano

> Na rownym asfalcie prowadzi sie super jak pojawiaja sie koleiny lub

> ogolne nierownosci to dosc znacznie wybija auto ze toru jazdy.

Ty lepiej zawieche sprawdz w porzadnym zakladzie. Od wybitych tulei do przekladni kierowniczej.

A jesli juz podejrzewasz opony, to sprawdz, czy felgi masz z ET takim jak producent zaleca - miałem

w "3" fele od "5" z profilem chyba 225, i faktycznie koleiny były makabryczne.

EDIT

205 to nie jest szeroki profil dla tego auta.

Napisano

> Na rownym asfalcie prowadzi sie super jak pojawiaja sie koleiny lub

> ogolne nierownosci to dosc znacznie wybija auto ze toru jazdy.

> Czyli trzeba naprawde pozadnie trzymac kierownice zeby jechac

> "swoje". Tak jakby nierownosci strasznie wplywaly na uklad

> kierowniczy, byle nierownosc i jak puszczona kieronica skreca

> auto, to samo w kolejinach. Jakby opona ani troche nie

> dopasowywala sie do tego co pod nia tylko to co pod nia ja

> kierowalo (czyli i calym autem).

Wrażenia z jazdy BMW 535 touring na oponach 225/50 R 17 Y mam podobne.

Kiedy jezdnia jest równa, to jest w porządku - jeśli mu nie przeszkadzać, auto jedzie samo. W koleinach jest nie do wytrzymania. Ciągnie okropnie i czasem trudno szybciej jechać, aby utrzymać kierunek jazdy.

O luzach w zawieszeniu trudno mówić, auto tak się zachowywało zaraz po odebraniu z salonu.

Szczególnie marna jest jazda, kiedy opona jest w technologii RunOnFlat umożliwiającej jazdę bez powietrza.

Mówiąc krótko - auto jest do jazdy po równych nawierzchniach, a zawieszenie do takich warunków było projektowane.

Napisano

> Opony obecne maja index 91 (jeszcze nie sprawdzilem na tych zimowkach

> co mi sie wydaje ze bylo lepiej). Czyli 615kgx4=2460kg czyli o

> 455 za duzo bo e46 320d max dopuszczalna mase ma 2005kg...

> Czy dobrze rozumuje? ze do obliczen powinno sie brac mase

> dopuszczalna auta?

> czyli wnioskuje ze powinienem szukac czegos z indexem nosnosci 84-85

> (500-515kg na opone)

Jeżeli byś wziął opony zgodnie ze swoimi wyliczeniami to kaplica no.gif

Po pierwsze gdybyś miał opony o nośności 500 kg na oponę, to suma nośności wynosi 2000 kg. Tylko, że masa samochodu nie jest rozłożona idealnie proporcjonalnie na każde koło. Załóżmy, że masa własna wynosi 1500 kg i rozłożenie masy jest 40% przód i 60 % tył, czyli przód 600 kg, a tył 900 kg - to na pusto.

A teraz ładujesz do bagażnika 180 kg bagażu, z przodu dwie osoby po 80 kg i z tyłu 2 osoby po 80 kg. Wtedy masz mniej więcej na przód obciążenie 800 kg, a na tył 1200 kg. I tylnie opony muszą już udźwignąć po 600 kg każda. Po załadowaniu kombiaka na maxa wyraźnie widać jak tył siada, a przód się nawet podnosi.

Napisano
  • Autor

> ściąganie samochodu w koleinach przy szerokiej oponie to

> standard...

sprawa oczywista ale tu mowa o 205 a nie szerokiej oponie !

Napisano
  • Autor

> Ty lepiej zawieche sprawdz w porzadnym zakladzie. Od wybitych tulei

> do przekladni kierowniczej.

naprawde jest wszytsko ok. sprawdzane w dwoch miejscach i nie ma mowy zeby sie do czegosc moc przyczepic...

> A jesli juz podejrzewasz opony, to sprawdz, czy felgi masz z ET takim

> jak producent zaleca

felgi seryjne made by bmw

> 205 to nie jest szeroki profil dla tego auta.

wlasnie. standard po prostu

Napisano
  • Autor

> Jeżeli byś wziął opony zgodnie ze swoimi wyliczeniami to kaplica

> Po pierwsze gdybyś miał opony o nośności 500 kg na oponę, to suma

> nośności wynosi 2000 kg. Tylko, że masa samochodu nie jest

> rozłożona idealnie proporcjonalnie na każde koło. Załóżmy, że

> masa własna wynosi 1500 kg i rozłożenie masy jest 40% przód i 60

> % tył, czyli przód 600 kg, a tył 900 kg - to na pusto.

> A teraz ładujesz do bagażnika 180 kg bagażu, z przodu dwie osoby po

> 80 kg i z tyłu 2 osoby po 80 kg. Wtedy masz mniej więcej na

> przód obciążenie 800 kg, a na tył 1200 kg. I tylnie opony muszą

> już udźwignąć po 600 kg każda. Po załadowaniu kombiaka na maxa

> wyraźnie widać jak tył siada, a przód się nawet podnosi.

masz racje potem sobie przeanalizowalem to na spokojnie i doszedlem do wnioskow takie jak tu wymieniles ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wrażenia z jazdy BMW 535 touring na oponach 225/50 R 17 Y mam

> podobne.

nawet widzialem to 535 smile.gif

troche to przykre. Bo kupujac e46 nastawialem sie na fajne wrazenia z jazdy troche liczylem sie z mniejszym komfortem ale nie z uciazliwoscia na trasach frown.gif

dla porownania stare A6 na dokladnie tych samych oponach smiga i po zakretach i po dziurach wysmienicie.

A8 D3 na 255/45 R18 to samo a bmw nie moze? :/

Napisano

> nawet widzialem to 535

> troche to przykre. Bo kupujac e46 nastawialem sie na fajne wrazenia z

> jazdy troche liczylem sie z mniejszym komfortem ale nie z

> uciazliwoscia na trasach

> dla porownania stare A6 na dokladnie tych samych oponach smiga i po

> zakretach i po dziurach wysmienicie.

> A8 D3 na 255/45 R18 to samo a bmw nie moze? :/

Pewnie może. Pamiętam co było kiedyś w Passacie po zmianie z Goodyearów na Michellin Primacy.

Na tych pierwszych ciągnęło jak cholera, a po zmianie - nic. Nie byłem pewny, czy jadę tym samym autem zlosnik.gif

Konstrukcja opony mimo szerokości ma znaczny wpływ na trakcję.

Napisano

> felgi seryjne made by bmw

Ja bym nadal szukał w okolicy zawiesenia - inny warsztat (tylko specjalizacja BMW)

oraz sprawdź czy ET twojej felgi jest takie jak instrukcja zaleca.

Miałem felgi oryginał BMW, wyglądały jak seryjne, tylko że pochodziły od większego modelu,

z niższym ET. Akurat jeździłem troche E46 po naszych świetnych drogach i to co opisujesz

nie występowało.

EDIT - ja wiem że to głupie, ale moze kierunkowe opony masz nie tak założone zlosnik.gif ?

Napisano
  • Autor

> http://www.1010tires.com/tire.asp?tiremodel=Ventus+Sport+K104&tirebrand=Hankook

> . OPona dosc "agresywna", golym okiem widac ze scianka boczna

> jest konkretna. Oponki wzgledem zimowych wygladaja zupelnie

> inaczej pomimo identycznego rozmiaru. Boczne scianki wydaja sie

> byc takie masywniejsze, sztywniejsze no i (nie wiem jak to

> nazwac) boczna sciana z bieznikiem tworzy jakby zdecydowany kat

> prostu a nie tworzy z bieznikiem oblego ksztaltu.

Sztywność (i wysokość) ścianki bocznej na bardzo duży wpływ na ściąganie auta w koleinach - w Omedze mam 225/55/16, miękka cywilna opona i na koleinach ściąga, ale da się wytrzymać. Natomiast w STi mam 225/45/17, bardzo sztywne semislicki i w koleinach ręce urywa...

Napisano
  • Autor

> Ja bym nadal szukał w okolicy zawiesenia - inny warsztat (tylko

> specjalizacja BMW)

no moge sie jeszcze gdzies przejechac ale jakos nie wierze w to.

> oraz sprawdź czy ET twojej felgi jest takie jak instrukcja zaleca.

no moge sprawdzic ale wyglada ze auto neimialo felg zmienianych od nowosci (4 lata)

> Akurat jeździłem troche E46 po naszych świetnych

> drogach i to co opisujesz

> nie występowało.

z ciekawosci jakie oponki miales pamietasz? jak mowie na tym samym rozmiarze tylko zimowkach jakis na 99% (jechlame jeden dzien co prawda ale ok 800km wiec chyba by mi sie to zauwazyl) bylo ok.

ja wiem ze te hankooki co mam to dosc takie "agresywne" opony ale takie lubie i nigdy jak wspomnialem mi nie przeszkadzaly w taki sposob, czyli na rownym super trzymanie a na nierownym/koleinach znosnie (zarowno w rozmiarze 205 jak i 255).

> EDIT - ja wiem że to głupie, ale moze kierunkowe opony masz nie tak

> założone ?

kazda uwaga jesli moze prowadzic do rozwiazani problemu jest dobra smile.gif ale za zalozone prawidlowo

Napisano

> Wymienilem opony na letnie i pojawil sie (chyba, gdyz auto dopiero co

> kupilem i tyle co wrocilem nim z niemiec i przez polske ale

> raczej lepszymi drogami wiec moglem nie zauwazyc choc nie sadze)

> problem.

Mi w Seicento rece urywa na letnich w koleinach, a na zimowkach nie ma tego problemu ok.gif

Letnie mam takie jak opisujesz, scianka i bieznik tworza kat prosty. Zimowki sa oble.

Rozmiary opon mam zalecane przez producenta, chociaz letnie i zimowki maja rozmiary zupelnie rozne

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.