Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co to może być?

Featured Replies

Napisano

Witam! Otóż może zacznę od początku. Fiat bravo 1,9 td 100KM 194tyś. przebiegu. Ostatnio jadąc samochód mi szarpnął i zgasł silnik a rzem z nim przygasły światła i kontrolki. Próbowałem go odpalić z biegu ale nawet nie drgnął. Na postoju również próbowałem go odpalić ale rozrusznik nawet nie kręci, wszystkie kontrolki przygasają przy próbie odpalenia. Po odpuszczeniu kluczyka na sam zapłon kontrolki wariują wskaźniki skaczą do góry na max, centralny zamek się załącza. I nie mam pojęcia co to może być. frown.gif Może ktoś ma jakiś pomysł co by to mogło być. Pasek rozrządu wygląda na cały, jest napięty.

Napisano
  • Autor

Tak akumulator jest dobry. Przynajmniej powinien być. Ma niecałe 5 miesięcy. Spróbuje jeszcze odpalić z innego akumulatora.

Napisano
  • Autor

Próbowałem ale tylko w jedną stronę próbowałem i nie wiem czy w dobrą. W prawo czy w lewo mam zakręcić i czy w ogóle to ma jakieś większe znaczenie?

Napisano
  • Autor

Po naładowaniu akumulatora i próbie odpalenia z innego akumulatora silnik zakręcił dwa czy trzy razy ale nie odpalił. Za którymś razem próba kręcenia silnika skończyła się na jakimś dziwnym chrobotaniu i nic więcej. Wygląda też na to że coś blokuje pasek klinowy, tylko jeszcze nie wiem co frown.gif A czy przyczyną tego co napisałem parę postów wcześniej mógłby być rozrusznik? confused.gif

Napisano

> Po naładowaniu akumulatora i próbie odpalenia z innego akumulatora

> silnik zakręcił dwa czy trzy razy ale nie odpalił. Za którymś

> razem próba kręcenia silnika skończyła się na jakimś dziwnym

> chrobotaniu i nic więcej. Wygląda też na to że coś blokuje pasek

> klinowy, tylko jeszcze nie wiem co A czy przyczyną tego co

> napisałem parę postów wcześniej mógłby być rozrusznik?

To chrobotanie to pewnie wlasnie rozrusznik, nie probowales odpalic auta na za slabym aku (nie chodzi o naladowanie, tylko o moc aku) ? Mozliwe ze rozrusznik juz skonczyl swoj zywot.

Napisano
  • Autor

Akumulator jest 66 AH i niecałe 600 A rozruchu. Jak próbowałem odpalić przed naładowaniem to przekręcając kluczyk nic zupełnie nic się nie działo, tylko był strasznie duży pobór mocy, że kontrolki przygasały a po odpuszczeniu kluczyka wszystkie wskaźniki na maxa do góry i włączał się centralny zamek confused.gif NIe wiem co to może być może w tym tygodniu się coś dowiem jeśli znajdę dobrego mechanika.

Napisano

moze moja pomoc nie okarze sie jakimś spoko pomysłem ale spróbuj wyczyścić klemy od aku jak i same gniazda aku i porobic na nich zadziory .. moze są zaśniedziałe..

Napisano

Może tulejki na rozruszniku mają luz, u mnie miały taki owal, że wirnik o stojan szlifował i rozrusznik bardzo dużo prądu zżerał

Napisano

Ile lat ma akumulator? Wyczyść klemy a jak to nie pomoże, to jedź do elektryka, niech sprawdzi ładowanie i akumulator.

Napisano
  • Autor

> Ile lat ma akumulator? Wyczyść klemy a jak to nie pomoże, to jedź do

> elektryka, niech sprawdzi ładowanie i akumulator.

Akumulator ma niecałe pół roku. Łatwo Ci powiedzieć "jedź" jak nawet odpalić nie chce. smile.gif Jak bym mógł to bym pojechał smile.gif

Napisano

Może się mylę ale zacząłbym od sprawdzenia czy wał korbowy da się obrócić . Będziemy się wozić z rozrusznikami, akumulatorami daremnie. Wrzuć na 4 lub 5 i próbuj przetoczyć na wyłączonym zapłonie .

Napisano

>Witaj!Miałem taki kłopot jak Ty!zajechałem pod sklep i już nie odpalił.po przekręceniu zapłonu przygasały kontrolki i nie chciał nawet zakręcić.Nic nie próbowałem robić tylko od razu na hol.Zdziwiłem sie gdy mechaniorek powiedział iż całym powodem jest alternator!Wirnik sie zaklinował i robił zwarcie.Tylko ze ja mam 1.6 i nie wiem czy to ten sam przypadek.Po prostu poluzuj pasek od altka a najlepiej zdjąć od razu i spróbuj odpalić.U mnie od razu załapał.Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> >Witaj!Miałem taki kłopot jak Ty!zajechałem pod sklep i już nie

> odpalił.po przekręceniu zapłonu przygasały kontrolki i nie

> chciał nawet zakręcić.Nic nie próbowałem robić tylko od razu na

> hol.Zdziwiłem sie gdy mechaniorek powiedział iż całym powodem

> jest alternator!Wirnik sie zaklinował i robił zwarcie.Tylko ze

> ja mam 1.6 i nie wiem czy to ten sam przypadek.Po prostu poluzuj

> pasek od altka a najlepiej zdjąć od razu i spróbuj odpalić.U

> mnie od razu załapał.Pozdrawiam

Tylko że mi się to stało podczas jazdy :/ a nie fajnie jest stać o 22 na poboczu drogi ekspresowej smile.gif nie wiedząc czy akumulator wytrzyma na awaryjnych do przyjazdu pomocy smile.gif

Napisano
  • Autor

A i jak jest podłączony alternator na wsuwki czy przykręcane przewody? Ile śrub trzeba odkręcić żeby poluzować alternator?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.