Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

otwieranie tylnej klapy z pilota

Featured Replies

Napisano

Witam, nie wiem jak jest u was ale ja zebym otworzyl klape bagaznika to musze uzyc do tego kluczyka, mam centralke (bez sterowania pilotem) i nawet jak otworze bolid to i tak klapa jest zamknieta i drazni mnie to strasznie bo jak mam odpalony samochod to musze go gasic zeby np komus lub sobie otworzyc bagaznik - BEZSENS!

Za niedlugi czas bede instalowal sterowanie centralnym na pilocik i pomysalem zeby byla mozliwosc otwierania klapy wlasnie z tego pilocika, wiec co mi jest potrzebne i jak to zainstalowac? Chodzi pewno o jakis silownik lub cos takiego podajcie jakies konkret sprzet i jak to podlaczyc no i zeby byl niedrogi.

P.S. zebyscie mnie dobrze zrozumieli, mi nie chodzi o to zebym klikal pilocik a klapa do gory wink.gif tylko zeby zamek odpuscil.

Napisano

> Za niedlugi czas bede instalowal sterowanie centralnym na pilocik i

> pomysalem zeby byla mozliwosc otwierania klapy wlasnie z tego

> pilocika, wiec co mi jest potrzebne i jak to zainstalowac?

> Chodzi pewno o jakis silownik lub cos takiego podajcie jakies

> konkret sprzet i jak to podlaczyc no i zeby byl niedrogi.

> P.S. zebyscie mnie dobrze zrozumieli, mi nie chodzi o to zebym klikal

> pilocik a klapa do gory tylko zeby zamek odpuscil.

Witam

Ja zakladalem najzwyklejsze sterowanie , jedynym kryterium wyboru byl ksztalt pilota (np Ten )

Do tego silownik do klapy , tylko taki zeby po jego uruchomieniu klapa sama odskawiwala (np silownik )jest to dla mnie wygodniejsze.Dodatkowo zalorzylem w kabinie maly pstryczek do otwierania tak wiec moge klape otwierac z pilota i z przyciski wewnatrz auta.

Do pelni szczescia potrzebujesz jeszcze przekaznik troche kabli i PIWO zlosnik.gif

Polecam manuala ze stronu astra.autokacik.pl , bardzo przejrzyscie opisane jak podpiac centralny.

Jedyny problem jaki napotkalem to umiejscowienie silownika na klapie , ale po piwie umysl sie rozjasnil i jakos poszlo zlosnik.gif

Napisano

A spróbuj zrobić tak, zostaw kluczyk w położeniu poziomym i zamknij auto - bagażnik też powinien się zamknąć. Tylko po prostu wtedy nie można wcisnąć przycisku.

Napisano

> A spróbuj zrobić tak, zostaw kluczyk w położeniu poziomym i zamknij

> auto - bagażnik też powinien się zamknąć. Tylko po prostu wtedy

> nie można wcisnąć przycisku.

Dokładnie.

Możesz miec rowniez awarie podobna do mojej czyli czasem dziala a czasem nie mad.gif

pewnie sie kabelek na zlaczce przelamal

pozdrawiam

Napisano

W wersji "gliwickiej" tylna klapa nie byla podpieta pod centralny , a z tego co wiem te "nie gliwickie" tez nie zawsze mialy , z postu kolegi wynika ze on rowniez nie ma centralnego w bagazniku

Napisano

> Witam, nie wiem jak jest u was ale ja zebym otworzyl klape bagaznika

> to musze uzyc do tego kluczyka, mam centralke (bez sterowania

> pilotem) i nawet jak otworze bolid to i tak klapa jest zamknieta

> i drazni mnie to strasznie bo jak mam odpalony samochod to musze

> go gasic zeby np komus lub sobie otworzyc bagaznik - BEZSENS!

> Za niedlugi czas bede instalowal sterowanie centralnym na pilocik i

> pomysalem zeby byla mozliwosc otwierania klapy wlasnie z tego

> pilocika, wiec co mi jest potrzebne i jak to zainstalowac?

> Chodzi pewno o jakis silownik lub cos takiego podajcie jakies

> konkret sprzet i jak to podlaczyc no i zeby byl niedrogi.

> P.S. zebyscie mnie dobrze zrozumieli, mi nie chodzi o to zebym klikal

> pilocik a klapa do gory tylko zeby zamek odpuscil.

zobacz to

http://lukas.ive.pl/astra/

Napisano
  • Autor

Brov - co do podlaczenia centralki to wlasnie bede korzystac z manuala i mysle ze sobie poradze i jaka kupic centralke to tez sobie poradze wink.gif skupmy sie tylko na otwieraniu klapy.

> Do tego silownik do klapy , tylko taki zeby po jego uruchomieniu klapa sama odskawiwala

hmy no wlasnie na jakiej zasadzie to bedzie dzialac, nie mam pojecia gdzie to wogole umiescic poprostu nie znam zasady dzialania tego silownika z ta klapa i nie mam wyobrazni w tej chwili i nic nie wykombinuje. Silownik swoja droga a przeciez jest tam zamek w tej klapie, to ten silownik [ta linka (petelka wychodzaca z silownika)] trzeba podpiac pod ten zamek w klapie i zeby odciagal jakies tam ciegno np w tym zamku? dobrze rozumiem hmy... moze mi to ktos wytlumaczyc albo lepiej rozrysowac hehe.

co do tego manuala kolega podpia to pod centralke, a tak nie chce. Chce wlasnie na osobny kanal z pilocika. Slabiutke zdjecia nic nie widac za bardzo no i to kombi a moj to ch.

przykladowy zdj silownika.

http://photos03.allegro.pl/photos/400x300/347/04/04/347040482

>W wersji "gliwickiej" tylna klapa nie byla podpieta pod >centralny , a z tego co wiem te "nie gliwickie" tez nie zawsze >mialy , z postu kolegi wynika ze on rowniez nie ma centralnego >w bagazniku

a gdzie fabrycznie montowany byl silownik, pod tapicerka klapy? a moze on tam jest hehe nie wiem w sumie ale chyba raczej nie, produkcja made in germany nie gliwicka

Napisano

> Brov - co do podlaczenia centralki to wlasnie bede korzystac z

> manuala i mysle ze sobie poradze i jaka kupic centralke to tez

> sobie poradze skupmy sie tylko na otwieraniu klapy.

> hmy no wlasnie na jakiej zasadzie to bedzie dzialac, nie mam pojecia

> gdzie to wogole umiescic poprostu nie znam zasady dzialania tego

> silownika z ta klapa i nie mam wyobrazni w tej chwili i nic nie

> wykombinuje. Silownik swoja droga a przeciez jest tam zamek w

> tej klapie, to ten silownik [ta linka (petelka wychodzaca z

> silownika)] trzeba podpiac pod ten zamek w klapie i zeby

> odciagal jakies tam ciegno np w tym zamku? dobrze rozumiem

> hmy... moze mi to ktos wytlumaczyc albo lepiej rozrysowac hehe.

> co do tego manuala kolega podpia to pod centralke, a tak nie chce.

> Chce wlasnie na osobny kanal z pilocika. Slabiutke zdjecia nic

> nie widac za bardzo no i to kombi a moj to ch.

> przykladowy zdj silownika.

> http://photos03.allegro.pl/photos/400x300/347/04/04/347040482

> a gdzie fabrycznie montowany byl silownik, pod tapicerka klapy? a

> moze on tam jest hehe nie wiem w sumie ale chyba raczej nie,

> produkcja made in germany nie gliwicka

20.GIFTen siłownik jest idealny do otwierania bagażnika z pilota , jeżeli centralka ma dodatkowy kanał- lub z dodatkowego przycisku .Do otwierania, a nie do odblokowywania.

Natomiast do zablokowania i odblokowania wystarczy siłownik uniwersalny podpięty równolegle do siłownika w drzwiach.

Napisano
  • Autor

> Ten siłownik jest idealny do otwierania bagażnika z pilota , jeżeli

> centralka ma dodatkowy kanał- lub z dodatkowego przycisku .Do

> otwierania, a nie do odblokowywania.

chce kupic takie sterowanie: http://allegro.pl/item344739941_uniwersalny_sterownik_zamka_magicar_820_migacze.html

jak widac posiada on pare kanalow min

"Sterownik zamka wyposażony jest w dodatkowy kanal ( 2 kanał transmisji ) - np. osobne otwieranie bagaznika"

> Natomiast do zablokowania i odblokowania wystarczy siłownik

> uniwersalny podpięty równolegle do siłownika w drzwiach.

ale jak podepne ten silownik pod silownik drzwi to po otwarciu samochodu bagaznik mi sie odblokuje (otworzy) tzn ze bedzie mozna podejsc i go otworzyc. A mi chodzi o to zeby po otwarciu samochodu bagaznik byl nadal zamkniety tak jak jest do tej pory i za pomoca pilocika mozna bylo otwierac bagaznik, tzn zamykanie to pewno zostanie jak teraz ze po zamknieciu bagaznika automatycznie jest zamkniety i znowu bedzie trzeba nacisnac przycisk na pilocie zeby go otworzyc.

Napisano

> chce kupic takie sterowanie:

> http://allegro.pl/item344739941_uniwersalny_sterownik_zamka_magicar_820_migacze.html

> jak widac posiada on pare kanalow min

> "Sterownik zamka wyposażony jest w dodatkowy kanal ( 2 kanał

> transmisji ) - np. osobne otwieranie bagaznika"

> ale jak podepne ten silownik pod silownik drzwi to po otwarciu

> samochodu bagaznik mi sie odblokuje (otworzy) tzn ze bedzie

> mozna podejsc i go otworzyc. A mi chodzi o to zeby po otwarciu

> samochodu bagaznik byl nadal zamkniety tak jak jest do tej pory

> i za pomoca pilocika mozna bylo otwierac bagaznik, tzn zamykanie

> to pewno zostanie jak teraz ze po zamknieciu bagaznika

> automatycznie jest zamkniety i znowu bedzie trzeba nacisnac

> przycisk na pilocie zeby go otworzyc.

ten sterownik w zupełności ci wystarczy.Potrzebny do niego będzie siłownik jak we wcześniejszym poście.Musisz pociągnąć przewód dwużyłowy od centralki do klapy. Zamykasz klapę kluczem i zostawiasz zamkniętą (zablokowaną), a siłownik pociągnie za cięgno idące od zamka do zapadki i otworzy.Przy zamykaniu wystarczy opuścić klapę i zaskoczy. Jedyny problem to zrobić tak, aby po otwarciu zamka klapa się lekko podniosła i wyszła z zapadki.Najprościej to podkleić kostkę z elastycznego kauczuku, ale można i sprężynkę jakąś wstawić.

Jeżeli chcesz wstawić także przycisk, to musisz sprawdzić czy do siłownika stale jest podawany plus czy minus, i drugi biegun podajesz z przycisku .

Powodzenia !

280705009-Sch_podl_PILOTOWY_STEROWNIK_H502.pdf

Napisano

> ten sterownik w zupełności ci wystarczy.Potrzebny do niego będzie

> siłownik jak we wcześniejszym poście.Musisz pociągnąć przewód

> dwużyłowy od centralki do klapy. Zamykasz klapę kluczem i

> zostawiasz zamkniętą (zablokowaną), a siłownik pociągnie za

> cięgno idące od zamka do zapadki i otworzy.Przy zamykaniu

> wystarczy opuścić klapę i zaskoczy.

Dokladnie tak jak kolega napisal , tyle ze miedzi sterownik a silownik dobrze bylo by dac jeszcze przekaznik.

> Jedyny problem to zrobić

> tak, aby po otwarciu zamka klapa się lekko podniosła i wyszła z

> zapadki.Najprościej to podkleić kostkę z elastycznego kauczuku,

> ale można i sprężynkę jakąś wstawić.

Ja mam wersjie sedan , nie wiem czy to durza roznica ale u mnie klapa odskakuje sama , zadnych sprezynek nie wstawialem.Zdaje sobie sprawe ze w htb. klapa jest wiekrza , ale skoro mozna otworszyc klape za pomoca linki to i silownik da sobie rade

> Jeżeli chcesz wstawić także przycisk, to musisz sprawdzić czy do

> siłownika stale jest podawany plus czy minus, i drugi biegun

> podajesz z przycisku .

U mnie sterowanie jest minusem , plus podpiety na stale.

> Powodzenia !

i cierpliwosciu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam wersjie sedan , nie wiem czy to durza roznica ale u mnie klapa

> odskakuje sama , zadnych sprezynek nie wstawialem.Zdaje sobie

> sprawe ze w htb. klapa jest wiekrza , ale skoro mozna otworszyc

> klape za pomoca linki to i silownik da sobie rade

o u mnie napewno nie odskoczy bo nawet jak klape leciutko poloze to i tak juz zalapie zapadka.

"ale skoro mozna otworszyc klape za pomoca linki to i silownik da sobie rade "

co masz na mysli piszac o otwarciu linka?

kurcze ja wogole nie kapuje jak to ma byc hehe, a moze byc taki silownik jest o polowe, tanszy

KLIK

czy lepszy ten

KLIK

jakie wymogi musi spelniac ten silownik

Napisano

> o u mnie napewno nie odskoczy bo nawet jak klape leciutko poloze to i

> tak juz zalapie zapadka.

> "ale skoro mozna otworszyc klape za pomoca linki to i silownik da

> sobie rade "

> co masz na mysli piszac o otwarciu linka?

> kurcze ja wogole nie kapuje jak to ma byc hehe, a moze byc taki

> silownik jest o polowe, tanszy

> KLIK

> czy lepszy ten

> KLIK

> jakie wymogi musi spelniac ten silownik

Piszac o otwieraniu linka mialem na mysli taki "uchwyt" wewnatrz kabiny polaczony linka z zamkiem tylnej klapy.Mialem takie cos w punto mk1 , nie wiem czy w astrach tez takie cos bylo montowane.

A teraz o silownikach.

Ten pierwszy to typowy do drzwi , potrzebuje jednego impulsu do otwarcia a drugiego do zamkniecia zamka.

Ten drugi dziala tylko w momecie podania napiecia , przy zaniku napiecia powraca do pozycji poczatkowej.Stosuje sie go wlasnie do otwierania klapy , czy tez w przypadku zaspawania klamek do otwierania drzwi z pilota zlosnik.gif

Tak wiec podsumowujac za pomoca pierwszego mozesz jedynie uzyskac otwarcie zamka w klapie , bedzie on dzialal jak typowy centralny w drzwiach , przy pomocy drugiego klapa otworzy sie sama , w twoim przypadku proponuje patent z kilku re: wyzej tj. sprzeynka miedzy bude a klape .

Napisano
  • Autor

> przy pomocy drugiego klapa otworzy sie sama , w

> twoim przypadku proponuje patent z kilku re: wyzej tj. sprzeynka

> miedzy bude a klape .

czyli kupuje ten drugi mocniejszy.

To po nacisnieciu pilocika w klapie puszci zamek i musze opatentowac jakos zeby mi sie klapa lekko podniosla tj jakies sprezynki miedzy klapa itp. To ten silownik z petelka ten mocniejszy to jest do tego zeby odciagnac zamek klapy tak? Dobrze rozumiem? A zeby odskoczylo to trzeba juz kombinowac?

Napisano

> czyli kupuje ten drugi mocniejszy.

> To po nacisnieciu pilocika w klapie puszci zamek i musze opatentowac

> jakos zeby mi sie klapa lekko podniosla tj jakies sprezynki

> miedzy klapa itp. To ten silownik z petelka ten mocniejszy to

> jest do tego zeby odciagnac zamek klapy tak? Dobrze rozumiem? A

> zeby odskoczylo to trzeba juz kombinowac?

Dobrze kombinujesz

Ta pentelke musisz jakos umocowac do tego pretu miedzy uchwytem w klapie a zamkiem , sprawdz jak i w ktora strone trzeba go przesunac zeby sie otworzylo. u mnie wystarczyl ok 1 cm

Co do skoku klapy to moze zanim zaczniesz kombinacje ze sprezynka to sprawdz odboje klapy , powinny miec regulacje , jezeli da rade je podniesc to moze sprezynka nie bedzie potrzebna

Napisano
  • Autor

bylem przed chwila i obadalem sprawe, rzeczywiscie jak zrobie jak opisal kolega to przy zamknieciu samochodu takze bagaznik sie zamyka a gdy otworze to mozna bez kluczyka otworzyc bagaznik, wiec rozumiem ze jest tam silownik.

To teraz nowe pytanko, czy mozna zrobic tak, zeby bagaznik byl zamkniety (kluczyk w pozycji pionowej) i po nacisnieciu pilocika centralnego otworzyl sie tak jak by byl caly czas kluczyk w pozycji poziomej (czyli nawet nie chodzi o to zeby odskakiwal), po zamknieciu bagaznika zamyka sie tak jak byl do tej pory czyli kluczyk w pozycji pionowej.

> sprawdz odboje klapy , powinny miec regulacje , jezeli da rade

> je podniesc to moze sprezynka nie bedzie potrzebna

co to za odboje? gdzie tego szukac? czy to chodzi o te teleskopy/silowniki co trzymaja klape na gorze?

Napisano

> co to za odboje? gdzie tego szukac? czy to chodzi o te

> teleskopy/silowniki co trzymaja klape na gorze?

To taki kawalek gumy ktory ma za zadanie niedopuscic zeby klapa obijala bude , nie drgala w czasie jazdy ...

Napisano
  • Autor

> To taki kawalek gumy ktory ma za zadanie niedopuscic zeby klapa

> obijala bude , nie drgala w czasie jazdy ...

gdzie tego szukac.

wiec co mam zrobic z tym fantem bo wyglada na to ze chyba mam silownik w klapie tylko jest podlaczony do silownikow w drzwiach a ja chce go oddzielnie na pilociku, to musze go rozlaczyc z silownika w drzwicah i poprowadzic bezposrednio do wyjhscia w centalnym co go zakupilem?

Napisano
  • Autor

Wracamy do tematu hehe podlaczylem sibie centralke wszystko dziala, ale silownik klapy dziala razem z innymi, no izaczolem szukac, rozebralem pol samochodu no i teraz jak to podpiac.

Tutaj daje cala dokumantacje do centralki:

klik

Do silownika klapy ida dwa przewody, jak widac 2 kanal to przewod szary sprobowalem sie wpiac przedowem szarym do jednego z przewodow tego silownika ale nic nie dalo. Jak to powinno byc podpiete prosze o jakis schemacik

Silownik.jpg

wychodzi na to ze ten silownik jakos trzeba go odciac od pozostalego ukladu zeby on dziala samodzielnie ale jak to wszystko ma byc podpiete, czy popropstu dac 12V na ten silownik i wpiac sie szarym nie mam pojecia co i jak.

Napisano

> Wracamy do tematu hehe podlaczylem sibie centralke wszystko dziala,

> ale silownik klapy dziala razem z innymi, no izaczolem szukac,

> rozebralem pol samochodu no i teraz jak to podpiac.

> Tutaj daje cala dokumantacje do centralki:

> klik

> Do silownika klapy ida dwa przewody, jak widac 2 kanal to przewod

> szary sprobowalem sie wpiac przedowem szarym do jednego z

> przewodow tego silownika ale nic nie dalo. Jak to powinno byc

> podpiete prosze o jakis schemacik

> wychodzi na to ze ten silownik jakos trzeba go odciac od pozostalego

> ukladu zeby on dziala samodzielnie ale jak to wszystko ma byc

> podpiete, czy popropstu dac 12V na ten silownik i wpiac sie

> szarym nie mam pojecia co i jak.

Bezpośrednio z centralki to nie za bardzo. Takie połączenie raczej nie jest zalecane.

Jeżeli podpinając bezpośrednio +12 i masę do siłownika działa on poprawnie, to proponuję zrobić to poprzez zwykły przekaźnik i z głowy.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Bezpośrednio z centralki to nie za bardzo. Takie połączenie raczej

> nie jest zalecane.

> Jeżeli podpinając bezpośrednio +12 i masę do siłownika działa on

> poprawnie, to proponuję zrobić to poprzez zwykły przekaźnik i z

> głowy.

> Pozdrawiam,

No tak ale nie wiem jak to wogole podlaczyc, wychodzi na to ze ten silownik trzeba wywalic z reszty ukladu i podlaczyc go oddzielnie, tak to wykombinowalem dobrze?

c626ee67614c1041.jpg

Napisano

> No tak ale nie wiem jak to wogole podlaczyc, wychodzi na to ze ten

> silownik trzeba wywalic z reszty ukladu i podlaczyc go

> oddzielnie, tak to wykombinowalem dobrze?

Klapa na oddzielnym kanale

Plus do silownika na stale a impuls sterujacy(masa) z centralki do silownika przez przekaznik i powinno byc ok

Napisano
  • Autor

> Klapa na oddzielnym kanale

> Plus do silownika na stale a impuls sterujacy(masa) z centralki do

> silownika przez przekaznik i powinno byc ok

hmy teraz przyszlo mi do glowy ze to bedzie dzialac tylko do otweirania centralki, a juz nie zamkne. Opisze jak to dziala, ja mam w klapie silownik ktory jak sie chowa dzyndzel to wtedy moge wcisnac zamek i otworzyc klape, a jak sie zamknie silownik to nie moge wcisnac przycisku, wiec to nie jest taki silownik ze jak go otworze to klapa mi odskaskuje, tylko poprostu odblokowuje przycisk (zamek). Ten silownik teraz jest sterowanym zmiennym + z - wiec raz na tym samym przewodzie przy otwieraniu centralki jest + a przy zamykaniu -. Wiec mysle ze jak podlacze ten silownik w ten sposob co przedstawilem na rys to bede mogl tylko np go otworzyc a zamknac juz nie. Dobrze msyle? Bo skad silownik bedzie wiedzial ze ja chce go zamknac lub otworzyc jak + i - ma zawsze na tych samych przewodach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.