Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik 1.4 VVTi w Corolli E111 - jak to jest z tym łykaniem

Featured Replies

Napisano

1,4 D4D potrafily podobno lyknac troche oleju

Napisano
  • Autor

> 1,4 D4D potrafily podobno lyknac troche oleju

Jak byłem w serwisie to właśnie facet mówił, że częściej spotykał się w właśnie w 1.4 D4D z takim problemem niż w 1.4 VVTi...

Napisano

> Niby nic, ale i tak zmieniłem (nie bij

> Mike_wwl ) na semi. Może jeszcze niebawem wleję full, ale i tak jest chyba lepiej.

Nie może tylko lej full syntetyk i będzie dobrze.

Napisano

Witaj,

Od 2005 roku jestem użytkownikiem Corolli z silnikiem 1,4 vvti.

Przejechałem nim ponad 83 tys km i żadnego dolewania oleju nie było, auto nie było lekko traktowano.

Także moi koledzy z pracy mają takie firmowe fury i też nie słyszałem żeby musieli dolewać olej.

Generalnie przez te ponad 3 lata dolewałem tylko paliwo i płyn do spryskiwacza, żadnej nawet pierdołowatej awarii nie było.

Jedyny mankament jak dla mnie to zbyt słaby ten silniczek na ta Toyotę.

Napisano

> Jak byłem w serwisie to właśnie facet mówił, że częściej spotykał się

> w właśnie w 1.4 D4D z takim problemem niż w 1.4 VVTi...

ktorys z userow AK mial wlasnie taki problem z 1,4 D4D, mi 2,0 nie przejawia tego

Napisano

Qrcze wlasnie jestem w punkcie szukania takiej Toyotki. Powiem szczerze, pare tygodni temu byłem mocno napalony na to 1,4VVTi ale po przeczytaniu tego z forum Corolki, zdecydowałem się na silnik ten starszy , przed liftem. Dodac trzeba chyba , że byla w tych modelach 200-2001 rok , wpadka jeszcze z kompem od spalania stukowego. Tez to wymieniali ale nie wszystkim. O tym tez pisza na forum Corolki. Ogólnie środek po lifcie jest dużo ciekawszy ale i ryzyko większe. Przynajmniej mi sie tak wydaje. Osobiście dalej szukam Corolki z przed liftu tzw "żaby" ,cięzko coś konkretnego namierzyć, aut nie jest za dużo na rynku wtórnym.

Napisano
  • Autor

> Qrcze wlasnie jestem w punkcie szukania takiej Toyotki. Powiem

> szczerze, pare tygodni temu byłem mocno napalony na to 1,4VVTi

> ale po przeczytaniu tego z forum Corolki, zdecydowałem się na

> silnik ten starszy , przed liftem.

Pytałem w serwisach o te historie z 1.4 VVTi w tej konkretnej wersji Corolli i potwierdzili, że takie przypadki się zdarzały...co więcej poszedłem o krok dalej i udało mi się spytać dwóch zupełnie przypadkowo napotkanych użytkowników takich właśnie Toyot i jeden stwierdził, że nie dolewał nic między przeglądami, a drugi, że dolewa i to sporo (niestety nie umiał dokładnie określić ile jest to sporo)...tak wieć ryzyko jest i widać, że faktycznie coś jest na rzeczy z tym silnikiem. Tak samo jak Ty po przewertowaniu forum corollaclub wychodzi na to, że zdecydownie bardziej polecają ten starszy silnik...

Napisano

> ktorys z userow AK mial wlasnie taki problem z 1,4 D4D, mi 2,0 nie

> przejawia tego

Przewoosowi troche brala oleju, ale tylko jak jezdzil na Castrolu czy innym jakims .. na MOBILu 1 brania nie bylo oink.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Przewoosowi troche brala oleju, ale tylko jak jezdzil na Castrolu czy

> innym jakims .. na MOBILu 1 brania nie bylo

Sam nie wiem na czym wtedy jeździłem, serwois zalał pewnie co miał w beczce, a nie to co sobie zażyczyłem..

No fakt, na Mobiilu brania nie miałem, laskom on zdecydowanie nie odpowiada... zlosnik.gif

Napisano

> Jak byłem w serwisie to właśnie facet mówił, że częściej spotykał się

> w właśnie w 1.4 D4D z takim problemem niż w 1.4 VVTi...

Może krótko pracował .....

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak już jesteśmy przy tych silnikach to jaki olej polecacie do 1.4 VVTi . w serwisie leją nadal Castrola SLX Long Tec i taka ciekawostka jest to w tej chwili również główny olej serwisowy Volkswagena . Byłem i kupowałem auto z teściem i jest SLX na półkach do wszystkich VW.

Napisano

> Jak już jesteśmy przy tych silnikach to jaki olej polecacie do 1.4

> VVTi . w serwisie leją nadal Castrola SLX Long Tec i taka

> ciekawostka jest to w tej chwili również główny olej serwisowy

> Volkswagena . Byłem i kupowałem auto z teściem i jest SLX na

> półkach do wszystkich VW.

W Toyocie leją Castrol Magnatec

Napisano

> W Toyocie leją Castrol Magnatec

W każdym ASO Toyoty tak leją? Eee, bez przesady. Tam, gdzie ja jeżdżę na przeglady dostepny jest Mobil 1, Castrol jakis (raczej nie magnatec, ale nie wiem na 100%) chyba też i byc może jeszcze jeden inny olej. Do swojego samochodu zawsze każę wlewać Mobil.

Napisano

> W każdym ASO Toyoty tak leją? Eee, bez przesady. Tam, gdzie ja jeżdżę

> na przeglady dostepny jest Mobil 1, Castrol jakis (raczej nie

> magnatec, ale nie wiem na 100%) chyba też i byc może jeszcze

> jeden inny olej. Do swojego samochodu zawsze każę wlewać Mobil.

Dlaczego każesz ? Sądzisz ze jest jakas roznica pomiedzy castrolem

Napisano

> Dlaczego każesz ? Sądzisz ze jest jakas roznica pomiedzy castrolem

Każę, bo takie moje prawo, gdyz samochód nalezy do mnie i ja za to płacę. Gdyby za przegląd i samochód płaciło ASO, to wówczas grzecznie prosiłbym.

Nie wiem, jakie sa róznice pomiędzy syntetycznym Mobilem 1 a jakims (no właśnie jakim?) Castrolem ale nie widze żadnych przeciwskazań aby wlewać Mobil 1. Ten olej jest wystarczajaco dobry i zupełnie wystarczy. Dlatego na taki się zdecydowałem.

Napisano

> Każę, bo takie moje prawo, gdyz samochód nalezy do mnie i ja za to

> płacę. Gdy za przegląd i samochód płaciłoby ASO, to wówczas

> grzecznie prosiłbym.

> Nie wiem, jakie sa róznice pomiędzy syntetycznym Mobilem 1 a jakims

> (no właśnie jakim?) Castrolem ale nie widze żadnych

> przeciwskazań aby wlewać Mobil 1. Ten olej jest wystarczajaco

> dobry i zupełnie wystarczy. Dlatego na taki się zdecydowałem.

Rozumiem, ja nie każe sobie nic wlewać, leje to co zaleca producent ok.gif

Napisano

> Rozumiem, ja nie każe sobie nic wlewać, leje to co zaleca producent

Ale producent nie zaleca tylko jednej marki a olej o okreslonej specyfikacji lepkościowej lub jakosciowej, czyż nie tak? W ksiażce, która otzrymuje klient i właściciel nie ma nić o tym, aby stosować castrol a unikac Mobila czy Elfa. Jest za to kilka różnych specyfikacji lepkosciowych.

Poza tym, to jedynie zalecenie, nic wiecej.

Aczkolwiek niewykluczone, że gdyby producent nie zalecał Mobila, to i ASO pewnie odradzałoby, albo nawet nie oferowało takiego oleju raczej hmm.gif?

Napisano

> W Toyocie leją Castrol Magnatec

Leją to na czym mają największą marżę grinser006.gif

Napisano

> Leją to na czym mają największą marżę

Czyli Castrol grinser006.gif

Napisano

Wracam do tematu z konkretnym pytaniem : Skoro wszyscy twierdzą że E11 z VVTi mają problemy z olejem to ja chciałbym wiedzieć kto ich poprostu nie ma? Ja jako pierwszy się wpisuję . Mam rocznik 2001 1.4 VVTi na liczniku 96 kkm i jak narazie oleju nie bierze. Od początku serwisowana w ASO w Katowicach i od początku na Castrolu SLX 5W30 LongTec. Proszę wpisujcie się bo chciałbym wiedzieć czy żeczywiście wszyscy mają problem z VVTi . Gdzieś wyczytałem że problem może dotyczyć samochodów z silnikami VVTi do 2003r.

Napisano

Ja VVti nie mam ale troche na forum corolli siedze i z tego co pamietam problemy olejowe mialy tylko te pierwsze corolle z tym silnikiem a późniejsze już nie.

Ile w tym Wszystkim mitu a ile rzeczywistości ?

grinser006.gifpalacz.gif

Napisano

> Ja VVti nie mam ale troche na forum corolli siedze i z tego co

> pamietam problemy olejowe mialy tylko te pierwsze corolle z tym

> silnikiem a późniejsze już nie.

> Ile w tym Wszystkim mitu a ile rzeczywistości ?

coś w tym jest...ci co zmienili olej na inny tego problemu nie mają...ja, jeżeli miałbym kupować to tylko późne e11 z vvti przed końcem produkcji...a najlepiej z wymienionym shortblockiem... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.