Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ściąga w lewo.....

Featured Replies

Napisano

Witam. 2 dni temu wymieniłem koła na letnie. Zimówki na stalowych 175/65/r14 na alufelgi z oponami 195/50/r15. Kupiłem 2 nowe opony Barum na felgi. No i zrobili przekładke tych 2 a te starsze poszły na tył ale kazałem sprawdzic cisnienie i wyważyć. No i wszystko by sie wydawało ok, ale zauważyłem że po tej wymianie lekko sciaga w lewo. Jak trzymam kierownice prosciutko to sciaga, i trzeba ja leciutko odchylic(1 cm gdzies moze ciut mniej) ale własnie chodzi o to ze teraz na zimowych nie miałem czegos takiego, a i nie przypominam sobie zebym miał w tamtym sezonie na starych letnich tak. Owszem wiem ze na szerszych oponach inaczej sie jezdzi, bardziej rwie kierownica na koleinach ale na prostej równej drodze jechałem i sciaga.

Czy to moze byc wina wyważenia kół??bo raczej geometra i zbieżnosc sie nagle nie przesztawiła. Jeszcze jedna sprawa co do cieżarków przy wyważaniu. Czytałem ze nie powinno sie ich dawać za dużo. Na kołach mam róznie, na kazdym inna wartosc odwazników. Od chyba 45g do 75g i na każdym kole inaczej. Przy felgach z nowymi oponami stare odwazniki usuneli, załozyli same nowe. Natomiast na felgach ze starymi oponami zostały stare i dodali nowe :| pozatym wyglada to dziwnie 11 odwaznikow przyklejonych do felgi. Podjade do nich jutro ale chciałbym sie poradzic zebym coś wiedział.

Wiec pytanie czy złe wyważenie moze miec wpływ na lekkie sciaganie?

Czy to prawda ze nie powinno sie zakładac duzo odważników?

Napisano

Witam!

Szukajka nie dziala, ale jak na dole ustawisz na wyswietlanie 14 dni to byl juz ten temat, sciagania kierownicy grinser006.gif

A co do odwaznikow, to zmien warsztat, skoro masz tyle ich na tylnych kolach.

A tak w sumie jedz do innego a potem napisz czy cos sie zmienilo.

Moja wina nie doczytalem ile Ci ich zostawili confused.gif

Napisano

Co to za firma, po pierwsze źle wyważyli stare koła to na pewno popierdzielili strony i dlatego ściąga, jak przedmówca radzę Ci zmienić warsztat

Napisano
  • Autor

> Co to za firma, po pierwsze źle wyważyli stare koła to na pewno

> popierdzielili strony i dlatego ściąga, jak przedmówca radzę Ci

> zmienić warsztat

Tzn co do stron to nie wiem, z przodu są kierunkowe te nowe Barum, natomiast te stare tylne to są Continentale ale nie kierunkowe, ale właśnie nie pamietam po której stronie brakowało mi dekla jak były z przodu, ale chyba własnie po przeciwnej.

Jutro do nich pojade i zobaczymy co zrobią.

A co do szukania, to tematu sciaganie kierownicy nie znalazłem, a przejrzałem 20 stron 270751858-jezyk.gif było inne w tym temacie ale niestety odp na moje pytania nie znalazłem tam.

Napisano
  • Autor

Byłem dziś, gośc powiedział, że to wina opon bo jedna jest z poczatku 2008 a druga z konca 2007.Dodał zebym pojezdził troche moze sie dopasuje, a i na zbieżnośc i geometrie pojechał. Podjechałem do innego serwisu po rade, czy to faktycznie tak jest, tam powiedzieli że to raczej nie wina wulkanizatora tylko pewnie opony przydałoby się obrocić z lewej na prawą ale to znow trzeba prekładke bo kierunkowe są.

Także pojade sobie na zbieżność zobaczymy co wyjdzie.

Napisano

> Także pojade sobie na zbieżność zobaczymy co wyjdzie.

jak juz bedziesz jechal na zbieznośc to zrób całą geometrie( zreszta zbieznosc do niej sie zalicza). Zciaganie nie tylko może byc wina złej zbieznosci, ale takze pozostałych parametrów geometrii...

Napisano

> jak juz bedziesz jechal na zbieznośc to zrób całą geometrie( zreszta

> zbieznosc do niej sie zalicza). Zciaganie nie tylko może byc

> wina złej zbieznosci, ale takze pozostałych parametrów

> geometrii...

a co ściąganie ma wspólnego ze zbieżnością? zlosnik.gif

Napisano

> Byłem dziś, gośc powiedział, że to wina opon bo jedna jest z poczatku

> 2008 a druga z konca 2007.

bzdura

ile było tej różnicy - w tygodniach?

> Dodał zebym pojezdził troche moze sie

> dopasuje,

ta, dopasuje

i będziesz miał gustownie ścięte oponki na przykład

> a i na zbieżnośc i geometrie pojechał.

no to na pewno nie zaszkodzi ok.gif

> Podjechałem do

> innego serwisu po rade, czy to faktycznie tak jest, tam

> powiedzieli że to raczej nie wina wulkanizatora tylko pewnie

> opony przydałoby się obrocić z lewej na prawą ale to znow trzeba

> prekładke bo kierunkowe są.

> Także pojade sobie na zbieżność zobaczymy co wyjdzie.

jedno jest pewne, kolejne wyważanie rób gdzie indziej idea.gif

a za takie coś to powinni pieniądze oddać

Napisano

nie ma z tego co wiem nic wspolnego, zle sformulowałem zdanie. Chodzilo mi o to aby sprawdził geometrie bo pochylenie koła, kąt pochylenia sworznia zwrotnicy wplywaja(ale nie tylko one) na zciaganie lub jego brak... 20.GIF

Napisano

> nie ma z tego co wiem nic wspolnego, zle sformulowałem zdanie.

> Chodzilo mi o to aby sprawdził geometrie bo pochylenie koła, kąt

> pochylenia sworznia zwrotnicy wplywaja(ale nie tylko one) na

> zciaganie lub jego brak...

Kąt pochylenia sworznia zwrotnicy ma wpływ na ścinanie opony zewnątrz lub wewnątrz. Natomiast wyprzedzenie sworznia zwrotnicy ma wpływ na ściąganie. Mówiąc obrazowo jedno koło jest bardziej wysunięte do przodu niż drugie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.