Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator czy termostat ?? Jak sprawdzic ?

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie. Jak w temacie, ostatnio przegonilem troche autko i zapalilo sie czerwone swiatelko z temperatura, oczywiscie auto zatrzymalem i odczekalem az ostygnie. Potem juz spokojnie jechalem do domku i bylo ok, jednak pod domem zostawilem go na wolnych obrotach zeby sprawdzic czy wentylator sie wlaczy, no i niestety sie nie wlacza. Moje pytanie czy to zatarty silniczek czy moze termostat czy jakis czujnik albo cos tam jest co daje info zeby sie wlaczyl wentylator. No i pytanie czy od dolu jakos sie dostane do wentylatora bo od gory to raczej ciezko to widze. Prosze o pomoc bo chcialbym to zrobic a chce byc pewny co dokladnie jest nietak.

Napisano

> Witam, mam pytanie. Jak w temacie, ostatnio przegonilem troche autko

> i zapalilo sie czerwone swiatelko z temperatura, oczywiscie auto

> zatrzymalem i odczekalem az ostygnie. Potem juz spokojnie

> jechalem do domku i bylo ok, jednak pod domem zostawilem go na

> wolnych obrotach zeby sprawdzic czy wentylator sie wlaczy, no i

> niestety sie nie wlacza. Moje pytanie czy to zatarty silniczek

> czy moze termostat czy jakis czujnik albo cos tam jest co daje

> info zeby sie wlaczyl wentylator. No i pytanie czy od dolu jakos

> sie dostane do wentylatora bo od gory to raczej ciezko to widze.

> Prosze o pomoc bo chcialbym to zrobic a chce byc pewny co

> dokladnie jest nietak.

proponuję podłączyć wentylator na krótko tzn. prosto pod zasilanie i zobaczyć czy zadziała

Napisano

Dwa dni temu sie zająłem:) A wiec tak przede: Odepnij wtyczkę co przychodzi do silnika wiatraka i na chamca pod aku. Jak sie nie zakręci to wiadomo:) i na tym samym przewodzie jest druga wtyczka która przychodzi do chłodnicy i tam jest czujnik. U mnie wykręcałem kluczem 30ką. U mnie padł silnik za który zapłaciłem 110zł i odrazu kupiłem nowy czujniczek za 16zł wiec lepiej jak jest nówka:) i zakręcił smile.gif Sprawdz bezpieczniki te za aku co masz i te w środku auta:)

Napisano

a jak sie silnik zakręci jak podlaczysz pod akusia tzn ze czujnik albo przerwa na przewodach. A zeby sprawdzic czy jest przerwa to pierw sie dowiedz czy silnik chodzi i potem wypnij wtyczkę z czujnika i zmostkuj te dwa piny co sa we wtyczce i wtedy omijasz czyjnik i wentyl powinien krecic cool.gif powodzenia!! cool.gif

Napisano

a jeżeli jest to wina zawieszonego termostatu to wykręcić go ( dwie śrubki go trzymają - imbusy o ile dobrze pamiętam ) i wtedy się sprawa okaże czy zawieszony czy nie... można jeszcze wygotować żeby sprawdzić czy działa

Napisano

> zatrzymalem i odczekalem az ostygnie.

Tu akurat zrobiłes nienajlepiej - trza było ogrzewanko na maxa i jechac w miare szybko z możliwie małą liczbą RPM co by płynnie schłodzic endżin.

najczęsciej przyczyną w/w usterki jest padnięty włącznik wentylatora (w chłodnicy). Wypnij kostkę, zmostkuj styki - jak śmigło sie zakręci to wymieniaj włacznik.

Termostat z kolei najszybciej sprawdzisz chwytając przewód idący od termostatu do chłodnicy jakies 15min po odpaleniu zimnego silnika. jak przewód zrobi sie gorący to termostat jest waytogo.gif

Napisano

> zatrzymalem i odczekalem az ostygnie. Potem juz spokojnie

> jechalem do domku i bylo ok, jednak pod domem zostawilem go na

> wolnych obrotach zeby sprawdzic czy wentylator sie wlaczy, no i

> niestety sie nie wlacza. Moje pytanie czy to zatarty silniczek

> czy moze termostat czy jakis czujnik albo cos tam jest co daje

> info zeby sie wlaczyl wentylator. No i pytanie czy od dolu jakos

> sie dostane do wentylatora bo od gory to raczej ciezko to widze.

> Prosze o pomoc bo chcialbym to zrobic a chce byc pewny co

> dokladnie jest nietak.

Jeśli zawiesza Ci się termostat to temp silnika rośnie mega szybko i zrobienie 10km w lecie jest rzeczą nierealną. Pozatym czy termostat otwiera czy nie możesz sprawdzic w taki sposób, że gdy będziesz ściskał rurę wychodzącą z termostatu ( przy nagrzanym silniku ) to powinieneś czuć, że jest w nim woda.

Napisano
w MPI nie ma czujnika w chlodnicy
Napisano

> w MPI nie ma czujnika w chlodnicy

no wreszcie ktos zauwazył że to schumi i że to mpi, ja podjechałem do zaprzyjaznionego sklepu, pozyczyem wentylator i podłaczyłem do niego wtyczkę, jak sie nagrzał to nówex sie zakręcił i wiedziałem że czujnik jest ok a silnik sie poszedł 270747800-sex.gif

Napisano

> .... termostat otwiera czy nie możesz sprawdzic w taki sposób, że gdy

> będziesz ściskał rurę wychodzącą z termostatu ( przy nagrzanym

> silniku ) to powinieneś czuć, że jest w nim woda.

Woda (płyn) będzie w przewodzie i przy otwartym i zamkniętym termostacie.

Napisano
  • Autor

Okazalo sie dzisiaj po dlugiej trasie ze wentylator kreci, auto sie nie nagrzewa (nie zapala sie swiatelko przegrzania), wiec wszystko samemu wrocilo do normy smile.gif) ale to jest dziwne czasem smile.gif) auto sie samo psuje i samo naprawia, niewiem o co chodzi. A tak apropo no wlasnie te MPi jest popieprzone, czujnikow zaluja, do teraz nie zamontowalem wskaznika temperatury bo trzeba sie wbijac w przewod z nagrzewnicy.

Napisano
  • Autor

> Tu akurat zrobiłes nienajlepiej - trza było ogrzewanko na maxa i

> jechac w miare szybko z możliwie małą liczbą RPM co by płynnie

> schłodzic endżin.

Wiec po schlodzeniu sie silnika tak dokladnie zrobilem zeby jakos dojechac do domu bez przegrzewania. Grzanie do kabiny na max i na niskich obrotach, no a pod domem jeszcze sprawdzalem na wolnych obrotach czy sie zapali lampka przegrzania no i czy wentylator dziala. Okazalo sie ze sie ze nie dzialal i swiatelko sie zapalilo. No a dzisiaj wszystko chodzi jak by nie bylo sprawy niewiem.gif dziwne. No ale dobrze ze dziala smile.gif widac brakowalo mu trasy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.