Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzypiący pedał sprzęgła-usunięcie usterki?

Featured Replies

Napisano

Problem jak w temacie. Przeczytałem oczywiscie relację i mam kilka pytań:

Czy mozna cos zepsuc dobierajac sie do tego białego kapturka? Jesli nie ma ryzyka to poproszę o jeszcze dokładniejszy opis.

1. trzeba zdjąć odbudowe koło pedału sprzęgła (rozumiem że jak na zdjeciu chodzi o obudowe wewnątrz pojazdu?, co tam trzeba odkręcić żebym niepotrzebnych śrubek nie ruszał)

2.foto śrubek od pompki ( to znaczy że po zdjeciu tej obudowy odkrecamy srubki mocujace pompke sprzęgła?) od zewnatrz to jest po zdjeciu koła?

3.winowajca ujęcie pierwsze: szukać pod pedałem sprzęgła po odciągnięciu metalowego bolca dociskającego go do pedału ( po odkreceniu śrubek i odciagnieciu tego jakiegos bolca juz mamy ten dziwaczny kapturek, nic nie wyleci przy okazji, jakis płyn lub inna część?)

4. nasmarować ów dziwaczny wynalazek (czego uzyć tzn jakiego smaru najlepiej, wypełnic cały ten kapturek smarem?)

5. skręcić pompkę ( jakich kluczy bede potrzebował)

Laickie pytanie na koniec: czy po takim zabiegu ingerujemy w samą pompke sprzegła ?

Napisano

Ja nasmarowałem WD-40 sam pedał sprzęgła i przestał piszczeć. Cisza trwała ponad 6 miesięcy, i znowu zaczeło poskrzypywać i znowu WD-40 i cisza.

Odsuń fotel na maxa, popatrz sobie od lewej strony na pedał sprzęgła. Na mocowaniu zobaczysz jakby biały kapsel który w środku ma otwór. Tam psiknij.

Może jutro uda mi się zrobić FOTO

Napisano
  • Autor

>

> Może jutro uda mi się zrobić FOTO

Ok czekam na fotkę

Napisano

> W załączniku foto.

Dzięki za fotkę - spróbuję i ja coś pokombinować ok.gif Tylko lepiej byłoby czymś posmarować...

Napisano
  • Autor

> W załączniku foto.

Psiknąłem sporo silikonu w sprayu. Zobaczymy jaki będzie efekt cool.gif zamelduję za kilka dni

Napisano

ja użyłem białej wazeliny technicznej plus silikon w sprayu i przestało od ponad roku cisza ok.gif , myślę że idealny byłby smar silikonowy stały, ale nie miałem akurat pod ręką, przestrzegałbym przed wd40- niszczy gumę i plastik imoże być gorzej .

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> ja użyłem białej wazeliny technicznej plus silikon w sprayu i

Też psiknąłęś do wewnątrz tego białego kapsla? U mnie jakos bez wiekszych zmian. Rano spoko a jak zrobi sie cieplej to zaczyna skrzypieć frown.gif

Napisano

> Też psiknąłęś do wewnątrz tego białego kapsla? U mnie jakos bez

> wiekszych zmian. Rano spoko a jak zrobi sie cieplej to zaczyna

> skrzypieć

u mnie piszczało tam gdzie ramię od pedału wchodzi w gumowy kołnierz-tulejkę , do białego kapsla się nie dobierałem ok.gif

Napisano

> W załączniku foto.

Psikanie tam nic nie da - psikasz do srodka sworznia, na ktorym i tak sa po 2 tulejki teflonowe na pedal. Jak chcesz to zrobic dobrze a smarowanie kapturka nie pomaga (co IMHO rzadko pomaga) to musisz zdjac zabezpieczenie z tego sworznia od strony hamulca i wysunac go tak by tylko pedal sprzegla nie spadl (jak spadnie to moze sie skonczyc tak jak w moim przypadku zlamaniem uszczelnienia na tloczysku pompy) - wtedy dopiero porzadnie mozesz przesmarowac.

Napisano
  • Autor

> Psikanie tam nic nie da - psikasz do srodka sworznia, na ktorym i tak

> sa po 2 tulejki teflonowe na pedal. Jak chcesz to zrobic dobrze

> a smarowanie kapturka nie pomaga (co IMHO rzadko pomaga) to

> musisz zdjac zabezpieczenie z tego sworznia od strony hamulca i

> wysunac go tak by tylko pedal sprzegla nie spadl (jak spadnie to

> moze sie skonczyc tak jak w moim przypadku zlamaniem

> uszczelnienia na tloczysku pompy) - wtedy dopiero porzadnie

> mozesz przesmarowac.

Chyba zbyt ryzykowny zabieg blush.gif

Napisano

> Chyba zbyt ryzykowny zabieg

Nie jest ryzykowny - przeciez ostrzegam by nie wyciagac trzpienia z pedalu sprzegla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.