Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra F] Koło obciera o nadkole

Featured Replies

Napisano

Mam wrzucone na tył plastikowe nadkola... Wszystko pięknie ładnie do póki do auta nie zapakuje się komplet pasażerów... na wybojach obciera o te nadkola. Nadkoli nie usunę bo dorze chronią przed korozją... Wymiana opon na niższe odpada bo drogi dziurawe jak sito passed_out.gif Czy załorzenie sprężyn od kombi zlikwiduje ten problem? Może jakieś inne?

8c71c0ef5f52fe33.jpg

Felgi 15nastki opony 195/55

Napisano

wydaje mi sie ze sprezyny od nie pomoga, moze zainwestuj w jakies sportowe- utwardzane confused.gif

Napisano

> Mam wrzucone na tył plastikowe nadkola... Wszystko pięknie ładnie do

> póki do auta nie zapakuje się komplet pasażerów... na wybojach

> obciera o te nadkola. Nadkoli nie usunę bo dorze chronią przed

> korozją... Wymiana opon na niższe odpada bo drogi dziurawe jak

> sito Czy załorzenie sprężyn od kombi zlikwiduje ten problem?

> Może jakieś inne?

> Felgi 15nastki opony 195/55

:iczysz ze ochronia przed korocja? Cos mi sie nie wydaje.

A jakie masz ET i w ktorym miejscu przycieraja od wewnatrz czy od zewnatrz?

Napisano

mam to samo, po załadowaniu kompletu na pokład tez mi obciera opona o nadkole, ja przyjąłem ze poprostu tak musi być i już. Jak kolega wyżej powiedział, sprężyny o bardziej twardej charakterystyce powinny zlikwidować ten efekt...

Napisano

miałem dokłądnie tak samo 2,5 roku temu - z załadunkiem z tyłu obcierało

pomogła wymiana sprężyn na wzmacniane, ale od hatchbacka idea.gif

IMO jak założysz od kombi to podniesiesz naprawdę wysoko

na tyle, że ja bym się nie zdecydował zlosnik.gif

może coś od lanosa przypasuje, była o tym mowa kiedyś idea.gif

Napisano

Ja jak kupiłem swoja miałem ten sam problem. Wymieniłem sprężyny na te od kombi i problem zniknął. Mogę załadować całe autko i bagażnik i musi być spora dziurka, żeby teraz obtarło.

Koła ma chyba standard 185/60 R14.

P.S.

Przewoziłem w aucie nawet 15 m.kw. gresu lakierowanego - oczywiście rozłożone po całym samochodzie i tez nic nie obcierało.

Napisano

> Ja jak kupiłem swoja miałem ten sam problem. Wymieniłem sprężyny na

> te od kombi i problem zniknął.

a jak wygląda bez obciążenia? nie za wysoko?

Napisano

Z tego co widzę u znajomej, to kuriozalnie wink.gif wysoko. Ale u niej sedan robi często za ciężarówkę, to i jej przypadku wymiana sprężyn na te z kombi była poniekąd uzasadniona.

U autora postu winą są nie nadkola, a niewłaściwy ET alufelg. Jeśli wymiana felg nie wchodzi w rachubę, to faktycznie można wymienić sprężyny. Aczkolwiek należy pamiętać, że warunki dopuszczenia samochodu do ruchu wymagają tego, żeby koła (opony) mieściły się we wnękach nadkoli...

Napisano

> Z tego co widzę u znajomej, to kuriozalnie wysoko.

tego właśnie chcę uniknąć, a "na dniach" będę wymieniał tylne

gadałem ostatnio z jednym takim, co mi proponował takie super-wzmocnione-wysokie sick.gif

> Ale u niej sedan

> robi często za ciężarówkę, to i jej przypadku wymiana sprężyn na

> te z kombi była poniekąd uzasadniona.

u mnie z kolei baaardzo rzadko nawet pasażer się z tyłu pojawia, niemówiąc o jakichś załadunkach bagaznika wink.gif

> U autora postu winą są nie nadkola, a niewłaściwy ET alufelg.

całkiem możliwe

obcieranie, o którym pisałem wyżej było przy felgach 5,5" ET=32, oponki 175/65/14

teraz mam felgi szersze o 1/2", oponę szerszą o 20mm, ale ET=49

jedna sprężyna mi nieco siadła, ale wydaje mi się, że o ile będzie obcierać o rant, to mniej niż wówczas

Napisano

> a jak wygląda bez obciążenia? nie za wysoko?

Nieee... Do tej pory ten gres wozi... grinser006.gif

Sorry, GembalaP, żarcik taki grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Samochód bez załadunku, a z zasadzie z normalnym załadunkiem (koło zapasowe i skrzyneczka z narzędziami) ma prześwit jak na zdjęciu. Po załadowaniu gresem o którym pisałem koło było na równi z błotnikiem - chyli usiadł o tyle, co prześwit.

Zdecydowałem się na sprężyny kombi, bo są twardsze i z tego co mówił mechanik, który mi je wymieniał - podobno tej samej wielkości co od sedana - ale ja się na tym nie znam.

Lelek - żarcik dobry - nie ma za co przepraszać. Przyznam się, że jeździłem kiedyś 5 dni z workiem 30 kg kleju do płytek i wtedy lepeij się prowadził niż na pusto.

280782113-AstraPrzeswit.jpg

post-95880-14352493410055_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Koło spokojnie wchodzi w nadkole jak tył "siada" obciera od góry w miejscu gdzie nadkole (plastik) się zaokrągla no i tylko na sporych nierównościach drogi... A stosował ktoś sprężyny od Vectry A??

Napisano

A stosował ktoś sprężyny od Vectry A??

Pytasz dla zasady?

Bo z tego co mi mówił mechanik przed założeniem, to długość sprężyny jest taka sama w kombi i w sedanie. Kombi ma po prostu twardsze.

Napisano

witam

a może zastosowac taki patent jak wkładki gumowe które się wplata w spreżyne. dostępne są na allegro.

Napisano

Mogę polecić gumowe usztywniające np. takie.

Jest sporo opinii na temat tych gum - że pękają sprężyny etc. - ale ja już jeżdżę ponad pół roku i nie ma jak na razie żadnych efektów ubocznych. Załadowany bagażnik, komplet pasażerów i żadnego obcierania ok.gif

P.S. dla mnie jedyny mankament to czasami chciałbym miękko a jest twardo zeby.GIFgrinser006.gif Chodzi o zawieszenie oczywiście.

Napisano

> Nadkoli nie usunę bo dobrze chronią przed korozją...

Nie byłbym tego taki pewny. Moim zdaniem nie chronią a nawet mogą się przyczynić do korozji hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.