Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C po lificie - benzyna czy diesel?

Featured Replies

Napisano

Powitac. Bije sie znowu z myslami, bo jednak roznica w cenie jest spora miedzy 120KM 1.9CDTi i 140KM 1.8VVT (1500 funtow). Auta w tej samej wersji wyposazeniowej, w tak samo dobrym stanie z 2007 roku (marzec-kwiecien), na maksymalnie 2-3 lata - diesel czy benzyna? I dlaczego? Koszty paliwa/ubezpieczenia sobie porownalem i wychodzi, ze roznica w cenie bedzie sie splacala 2.5-4 lat, czyli pozniej, niz bede chcial sprzedac auto. Do obliczen przyjalem miejski i mieszany tryb (zuzycie paliwa). Warto pakowac sie w ta benzyne? Zesz juz totalnie glupi jestem - pomozcie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A jakie ceny paliw masz tam w lewostronnicowie?

noPb 1.10GBP (4.96PLN), ON 1.19GBP (5.37PLN). Roznica na ubezpieczeniu i podatku drogowym (na rok) to 108GBP (487PLN) na korzysc diesela. Chiba jednak wpakuje sie w ta benzyne spineyes.gifzakrecony.gif

Napisano

Lepiej od 1.8 benzyny 2.2 benzynę waytogo.gif Pali tyle samo, a osiągi zupełnie nie te. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Lepiej od 1.8 benzyny 2.2 benzynę Pali tyle samo, a osiągi zupełnie

> nie te.

Ta, ale cena tez nie ta biglaugh.gif. Kosztuje to tyle co diesel 120KM crazy.gif

Napisano

Będąc szczerym pod względem spalania podejrzewam, że 1.8 będzie najbardziej nie opłacalny

Napisano

bierz diesla. Jak bedziesz sprzedawal diesla za kilka lat to tez bedzie drozszy a i latwiej sprzedac chyba bo zawsze maja wziecie.

Napisano

> noPb 1.10GBP (4.96PLN), ON 1.19GBP (5.37PLN). Roznica na

> ubezpieczeniu i podatku drogowym (na rok) to 108GBP (487PLN) na

> korzysc diesela. Chiba jednak wpakuje sie w ta benzyne

ON jest droższy?

Napisano
  • Autor

> bierz diesla. Jak bedziesz sprzedawal diesla za kilka lat to tez

> bedzie drozszy a i latwiej sprzedac chyba bo zawsze maja

> wziecie.

Juz po ptakach - bylem, ogladalem, klamka zapadla - bedzie 1.8 benzyna. Spodobal mi sie ten silniczek... ogolnie nadal mam jakas niechec do dieseli - widze zalety, ostatnie 3 miesiace przelatalem dieselem, i w dupe jak wsiadam nawet w tak slaba benzyne... to wole benzyne zakrecony.gif

Takze za jakis rok sie przypomne z podsumowaniem, i wtedy przeanalizuje, czy to byla dobra (pod wzgledem ekonomi) decyzja. I sie okaze, czy wyjde z tego na tarczy czy z tarcza biglaugh.gif

Co do samochodu, kilka pytan mam, i wszelkie uwagi przyjme z radoscia. Najpierw kilka detali: silnik 1.8VVT 140KM, przebieg 9.5k km, auto z kwietnia 2007 (ktos mi po VINie by rozpracowal date produkcji?). Hatchback, w wersji Design (cos Cosmo bez ESP). Ogolnie kilka malych rysek, jedno male obtarcie, lekkie wgniecenie drzwi kierowcy (srednica 10mm), male wgniecenie podsufitki (dlugosci z 30mm). Ogolna ocena stanu auta 4+ (mogloby byc lepiej, jak na taki przebieg, ale w porownaniu z tym, co mialem okazje juz widziec - jest OK.

Auto ma hak holowniczy, znaczy sie cos ciagalo. Sprzeglo sprawdzalem nie slizga sie. Za to mam pytanie - to oryginalny hak Opla? Bo mi na taki nie wyglada... Da sie to g... jakos usunac?

v05.jpg

W bagazniku pod wykladzina mokro. Mokro w sensie ze duze krople wody, plus mokre kolo zapasowe (pod kolem widac kawalki rdzy) - TTTM, czy cos nie ten teges?

v01.jpg

v02.jpg

Przedni zderzak - wydaje mi sie, czy ma inny odcien?

v03.jpg

v04.jpg

Szyby - Auto ma szyby wszystkich mozliwych producentow - przednia, tylne boczne trojkaty, tylna - Splintex, tylne w drzwiach pasazera - Pilkington, przednie w drzwiach - Saint Gobain - to normalny taki misz masz. Bo ogladalem inne Vectry na placu, i tez tak mialy smirk.gif

Popielniczka w tylnym tunelu, se wylatuje zamiast sie normalnie otwierac - TTTM? W gniezdzie z tylu powinna byc zapalniczka, czy sie komus przydala? A moze tylko zaslepka? Zapinki poodpinane - polamaly sie zaczepy, czy po prostu sie poodpinaly i wystarczy zapiac?

v06.jpg

Mozliwe, ze na jednej stronie zalozono opony 0407 a na drugiej 0507?

Skrzynia biegow - poprzednia w Focusie wkurzala mnie, bo przy ganianiu sie, synchornizatory nie wyrabialy i kolejne biegi II i III wchodzily bez zgrzytu, ale czuc bylo jak tryby nie wchodza w siebie idealnie. Podobnie widze jest w tej skrzyni - mam racje? Czytalem tez, ze jest "to wolna skrzynia" - mam to rozumiec, ze trzeba dac jej czas na wrzucenie kolejnego biegi z powodu jak wspomnialem?

Na razie tyle - ale na pewno sie jeszcze bede pytal. Jak macie uwagi, na co dodatkowo zwrocic uwage, dawac - w koncu tego egzemplarza kupic nie musze wink.gif

Napisano
  • Autor

> ON jest droższy?

Ano, zawsze byla roznica 4-5 pensow, teraz jest 9-10 pensow... bo popyt na olej duzy. Nie wiem, czy gazu w Vectre nie wcisne - gaz po 50 pensow wink.gif

Napisano

Olałbym za to, że dziwnie wygląda to w bagażniku.

Napisano

Roczne auto w takim stanie, z taka iloscia rudy? icon_eek.gif Czemu na gwarancji w serwisie tego nie zrobil wlasciciel?

Dalbym se siana z tym egzemplarzem icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Olałbym za to, że dziwnie wygląda to w bagażniku.

Co dziwnie - ze mokro, czy ze co?

Napisano
  • Autor

> Roczne auto w takim stanie, z taka iloscia rudy? Czemu na gwarancji

> w serwisie tego nie zrobil wlasciciel?

> Dalbym se siana z tym egzemplarzem

Gdzie Ty tam ruda widzisz (oprocz luznych glutow pod kolem zapasowym?

Napisano

> Gdzie Ty tam ruda widzisz (oprocz luznych glutow pod kolem zapasowym?

No ale skads sie tam wziela, wiec auto w ktoryms miejscu rdzewieje - chyba jej nikt luzno nie wrzucil spineyes.gif

A to na lewo od kola takiego rdzawego koloru, to co to jest? Jakies zabezpieczenie fabryczne?

Napisano
  • Autor

> No ale skads sie tam wziela, wiec auto w ktoryms miejscu rdzewieje -

> chyba jej nikt luzno nie wrzucil

Teorie mam - znajac partokow tutejszych, jak zakladali hak, to zostaly syfy, ktore skorodowaly - stad te luzne gluty.

> A to na lewo od kola takiego rdzawego koloru, to co to jest? Jakies

> zabezpieczenie fabryczne?

Heh, to mnie wlasnie zastanawia, bo to tak wyglada, ze w bagazniku bylo pokrycie jakas masa, i to rdzawe to jest kawalek, na ktorym masa zostala usunieta, wstawili paskownik i pomalowali jakims zabezpieczeniem, zeby nie korodowalo. I prawdopodobnie woda wali ktorymis otworami od haku holowniczego, ktory wyglada mi na dosc badziewny (mam kilka fotek spod auta i straszna chautura ten hak)...

Napisano

> Teorie mam - znajac partokow tutejszych, jak zakladali hak, to

> zostaly syfy, ktore skorodowaly - stad te luzne gluty.

> Heh, to mnie wlasnie zastanawia, bo to tak wyglada, ze w bagazniku

> bylo pokrycie jakas masa, i to rdzawe to jest kawalek, na ktorym

> masa zostala usunieta, wstawili paskownik i pomalowali jakims

> zabezpieczeniem, zeby nie korodowalo. I prawdopodobnie woda wali

> ktorymis otworami od haku holowniczego, ktory wyglada mi na dosc

> badziewny (mam kilka fotek spod auta i straszna chautura ten

> hak)...

Ale jak ktoś po takiej czynności nie zadbał o posprzątanie to przypuszczalnie nie dbał o autko wcale, więc bym sobie odpuścił ten egzemplarz.

P.s.

Zderzak faktyczne jakoś dziwny ma odcień, może załamanie światła tworzy taki efekt.

Napisano
  • Autor

> Ale jak ktoś po takiej czynności nie zadbał o posprzątanie to

> przypuszczalnie nie dbał o autko wcale, więc bym sobie odpuścił

> ten egzemplarz.

Dbanie mnie nie martwi - za maly nalot, by popsuc auto zeby.GIF. Inna sprawa, ze jednak na "zachodzie" o auto sie nie dba, wiec i tak funkiel nowki nie wyrwe zeby.GIF, a i tak szczerze mowiac ilu z nas by sie intereswoalo, co pod wykladzina... Bardziej martwi mnie to dosc badziewne wykonanie haka, ktore mam wrazenie skutkuje woda w bagazniku, plus badziewne mocowanie haka w bagazniku.

> Zderzak faktyczne jakoś dziwny ma odcień, może załamanie światła

> tworzy taki efekt.

Te dwie rzeczy mnie martwia - zderzak najmniej, bo auto ma gwarantowana bezwypadkowosc, natomiast martwi mnie hak i mozliwosc korozji z tylu, plus ludzie moga nie chciec kupic auta, bo beda myslec, ze ciagalo przyczepy wink.gif

EDIT - no to sobie odpuscilem, bo skoro sa watpliwosci, to po co pozniej zalowac ok.gif

Napisano

Wiesz co? Przez ten hak idę o zakład, że będzie korodowała cała podłoga z tyłu. Więc czy jest sens?

Napisano
  • Autor

> Wiesz co? Przez ten hak idę o zakład, że będzie korodowała cała

> podłoga z tyłu. Więc czy jest sens?

ok.gif

Mam podobne odczucia, stad konkretnie wybrane foty biglaugh.gif. Z auta zrezygnowalem, ale w niedziele jade obejrzec takie samo, w tym samym kolorze, tylko z troche wiekszym przebiegiem, bo 16kkm - tym razem bez haka biglaugh.gif. No i nowsze o 2 miesiace i tansze o 100 funtow rotfl.gif

BTW - ogladalem ceny podobnych aut w Polsce - ponad 20k PLN wieksze icon_eek.gifpad.gif

Napisano

> Auto ma hak holowniczy, znaczy sie cos ciagalo. Sprzeglo sprawdzalem

> nie slizga sie. Za to mam pytanie - to oryginalny hak Opla? Bo

> mi na taki nie wyglada... Da sie to g... jakos usunac?

> W bagazniku pod wykladzina mokro. Mokro w sensie ze duze krople wody,

> plus mokre kolo zapasowe (pod kolem widac kawalki rdzy) - TTTM,

> czy cos nie ten teges?

Widać, ze ktoś zdarł wyklejkę na blasze aby zamontować hak - to wygląda mało profesjonalnie i może przez to jest woda. Wywal ten hak i dobrze zabezpiecz dziury.

> Mozliwe, ze na jednej stronie zalozono opony 0407 a na drugiej 0507?

tylko tydzień róznicy w produkcji smile.gif

> siebie idealnie. Podobnie widze jest w tej skrzyni - mam racje?

oplowksie skrzynie tak mają - haczą przy dynamicznej zmianie biegów - trzeba używać wtedy większej siły

Napisano
  • Autor

> Widać, ze ktoś zdarł wyklejkę na blasze aby zamontować hak - to

> wygląda mało profesjonalnie i może przez to jest woda. Wywal ten

> hak i dobrze zabezpiecz dziury.

Bedzie auto bez haku biglaugh.gif

> tylko tydzień róznicy w produkcji

ok.gif ale sie pytam, bo zawsze bylo to samo

> oplowksie skrzynie tak mają - haczą przy dynamicznej zmianie biegów -

> trzeba używać wtedy większej siły

czyli TTTM

A z szybami - kazda z innej huty niewiem.gif

Napisano

> BTW - ogladalem ceny podobnych aut w Polsce - ponad 20k PLN wieksze

Założenie kierownicy po właściwej stronie kosztuje ... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Założenie kierownicy po właściwej stronie kosztuje ...

Zwlaszcza, ze fabryka 30 mil ode mnie w Ellsmere Port biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> bierz diesla. Jak bedziesz sprzedawal diesla za kilka lat to tez

> bedzie drozszy

Kurde, to jakos umknelo mojej uwadze sciana.gif Sprawdzilem jaka po 3 latach jaka bedzie roznica w cenie miedzy autami... no i caly czas trzyma sie na poziomie okolo 1000 funtow hmm.gif. Jak mi z ta benzyna nie wyjdzie, to chyba wroce do poszukiwan diesela icon_rolleyes.gif

> a i latwiej sprzedac chyba bo zawsze maja wziecie.

Powiedzmy, ze o tym nie mysle, bo auto i tak pojdzie jako 60-70% wartosci nowego biglaugh.gif

Napisano

I dobrze, bo raczej jak byś tego nie zabezpieczył to i tak pewnie ruda wyjdzie, bo już pewnie tam jest.

Napisano

A co do różnicy w odcieniach zderzaków i błotników to może być ze to TTTM, ponieważ zderzak plastikowy, a blotnik metalowy.

Na przykład tutaj albo tutaj oraz tu widać to nieźle.

Napisano
  • Autor

> A co do różnicy w odcieniach zderzaków i błotników to może być ze to

> TTTM, ponieważ zderzak plastikowy, a blotnik metalowy.

> Na przykład tutaj albo tutaj oraz tu widać to nieźle.

ciekawe, ciekawe ok.gif Moim zdaniem kolor nie powienien sie roznic ze wzgledu na material podloza (clio przecez ma plastikowe blotniki przednie), ale cos w tym musi byc, bo faktycznie roznice wala po oczach wink.gif

Napisano

> ciekawe, ciekawe Moim zdaniem kolor nie powienien sie roznic ze

> wzgledu na material podloza (clio przecez ma plastikowe blotniki

> przednie), ale cos w tym musi byc, bo faktycznie roznice wala po

> oczach

W starszych autach lakier był rozpuszczalnikowy i na metalu czy plastiku miał ten sam odcień. Teraz stosuje się lakiery wodne które niestety na plastikach mają inny odcień.

Napisano

> Powitac. Bije sie znowu z myslami, bo jednak roznica w cenie jest

> spora miedzy 120KM 1.9CDTi i 140KM 1.8VVT (1500 funtow). Auta w

> tej samej wersji wyposazeniowej, w tak samo dobrym stanie z 2007

> roku (marzec-kwiecien), na maksymalnie 2-3 lata - diesel czy

> benzyna? I dlaczego? Koszty paliwa/ubezpieczenia sobie

> porownalem i wychodzi, ze roznica w cenie bedzie sie splacala

> 2.5-4 lat, czyli pozniej, niz bede chcial sprzedac auto. Do

> obliczen przyjalem miejski i mieszany tryb (zuzycie paliwa).

> Warto pakowac sie w ta benzyne? Zesz juz totalnie glupi jestem -

> pomozcie

co ile kkm opel zaleca kontrole i regulacje luzow zaworowych w 1.8 140KM ???

Napisano
  • Autor

> co ile kkm opel zaleca kontrole i regulacje luzow zaworowych w 1.8

> 140KM ???

nie mam zielonego pojecia, i jakos nigdzie na takie info na zadnym forum nie trafilem icon_rolleyes.gif

Napisano

> nie mam zielonego pojecia, i jakos nigdzie na takie info na zadnym

> forum nie trafilem

w wersji 140KM nie ma hydraulicznej regulacji luzow zaworowych (za wysokie obr) i jestem ciekawy jak czesto opel zaleca ich sprawdznie/regulacje

P.S. subaru co 100kkm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.