Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

xenon lacetti sedan

Featured Replies

Napisano

Witam...

Mam zamiar wrzucic do lacetti xenony o temp 8000k. Teraz kilka pytan. Czy ktos jezdzi juz na xenonie?? jezeli tak to pprosze o jakas fotke i komentarz(moze byc tez bez foty). Kolejna sprawa brzmi nastepujaco: gdzies wyczytalem ze klosze od lamp moga nie wytrzymac temperatury zarnikow i poprostu peknac. Czy to jest mozliwe??

Pzdr

Napisano

> Witam...

> Mam zamiar wrzucic do lacetti xenony o temp 8000k.

Temp. powyzej 4300 K, to bez sensu. wink.gif Lepiej widac nie bedzie, sprawdzono .

Teraz kilka pytan.

> Czy ktos jezdzi juz na xenonie?? jezeli tak to pprosze o jakas

> fotke i komentarz(moze byc tez bez foty).

U nas sporo maja. Jezeli czytasz po rosijsku, dam namiar. Komentarz: jak bede mial czas, to zaloze sobie ok.gif

Kolejna sprawa brzmi

> nastepujaco: gdzies wyczytalem ze klosze od lamp moga nie

> wytrzymac temperatury zarnikow i poprostu peknac. Czy to jest

> mozliwe??

> Pzdr

Niemozliwe. To nie jest temperatura wedlug Celsijusza. smile.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie czytam po rosyjsku chociaz kiedys probowalem grinser006.gif. Jak masz jakies angielskie to poprosze.

Napisano

> Niestety nie czytam po rosyjsku chociaz kiedys probowalem . Jak masz

> jakies angielskie to poprosze.

Mieszkam w Ukrainie, wienc mieszkam tutaj wink.gif

Napisano

> Witam...

> Mam zamiar wrzucic do lacetti xenony o temp 8000k. Teraz kilka pytan.

> fotke i komentarz(moze byc tez bez foty). Kolejna sprawa brzmi

> mozliwe??

> Pzdr

Sprawdz najpierw czy sa dostepne same zaslepki do reflektorów, bo jak zlapie cie policja z tymi lampkami to masz duze problemy i brak dowodu rejestracyjnego. Poszukaj na Interii, byl dobry artykuł.

Fajna rzecz, sam bym założyl, ale nie mam zamiaru sie tlumaczyc panom w niebieskich mundurach, tobie tez to radze, szczególnie ze jak masz czystke klosze to masz dobre swiatła.

Napisano

> Witam...

> Mam zamiar wrzucic do lacetti xenony o temp 8000k.

tak, później w nocy jedzie z tyłu lub z przeciwka taki gość z pseudo ksenonami i daje tak po oczach, że nic nie widać. Na moje to takie "przeróbki" nadają się do kącika pseudo tuningu, bo z tego, co czytałem takie pseudo ksenony nie mają PL i UE homologacji i policja powinna zabierać dowód rejestracyjny

Napisano

> homologacji i policja powinna zabierać dowód rejestracyjny

Ja bym jeszcze wybijał pałą te wieś-drut lampy, coby matoł wiedział, że z gówna bicza nie ukręcisz.

Napisano

> Witam...

> Mam zamiar wrzucic do lacetti xenony o temp 8000k. Teraz kilka pytan.

> fotke i komentarz(moze byc tez bez foty). Kolejna sprawa brzmi

> mozliwe??

> Pzdr

Generalnie to głupi pomysł. Lacetti ma całkiem dobre fabryczne światła to raz.

Odbłyśnik w nich stosowany nie nadaje się do ksenonów to dwa.

Brak możliwości samopoziomowania świateł oraz instalacji układu zmywającego reflektory to trzy.

Kupisz chiński zestaw na allegro, wsadzisz w maksymalnie druciarski sposób do auta, będziesz wszystkich oślepiał powodujac zagrożenie na drodze a na końcu policja zabierze Ci dowód rejestracyjny.

I po co to? Żeby świeciło na niebiesko? Moim zdaniem nie warto.

Napisano

> I po co to? Żeby świeciło na niebiesko? Moim zdaniem nie warto.

claps.gif kolega dobrze pisze, jak tylko dla niebieskiego efektu to lampy na niebiesko pomalować... mniej po oczach daje tym wiejskim ksenonowym światłem bananaevil.gif

Napisano

> Witam...

i coś ten profil uzupełniony nadaje się do omówienia z adminem admin.gif

Napisano

> Generalnie to głupi pomysł. Lacetti ma całkiem dobre fabryczne

> światła to raz.

z xenonem miałby jeszcze lepsze ok.gif

> Odbłyśnik w nich stosowany nie nadaje się do ksenonów to dwa.

a jaka jest różnica w konstrukcji odbłyśnika do xenonu i halogenu, hę? hmm.gif

(no chyba, że mówisz o lampie FF na H4)

> Brak możliwości samopoziomowania świateł oraz instalacji układu

> zmywającego reflektory to trzy.

to dotyczy tylko producentów aut ok.gif

> Kupisz chiński zestaw na allegro, wsadzisz w maksymalnie druciarski

> sposób do auta

to tak, jakbyś napisał, że 'kupisz żarówkę philipsa i wsadzisz w maksymalnie druciarski sposób do auta" grinser006.gif

> będziesz wszystkich oślepiał powodujac zagrożenie na drodze

takie samo oślepianie powoduje każdy reflektor i żarowy (126p) i halogenowy i xenonowy - gdy jest źle ustawiony oslabiony.gif

natomiast tak samo - gdy jest dobrze ustawiony - żaden nie będzie oślepiać ok.gif

> a na końcu policja zabierze Ci dowód rejestracyjny.

na jakiej podstawie? bo oślepia? musieliby mieć sprzęt pomiarowy ze sobą busted.gif

już prędzej powinni zabierać za jazdę bez świateł albo na przeciwmgielnych przy dobrej przezroczystości powietrza, a i tak tego nie robią... 270751858-jezyk.gif

dobra, nie jestem zwolennikiem xenonu - sam bym chciał (mam soczewki) ale nie założyłem (jeszcze) - ale jeżeli już dyskutować, to proszę używać sensownych argumentów. z tych powyżej żaden nie był sensowny.

jedyne co może być problemem dla domorosłych xenonowców (i powodem do zabrania DR), to oznaczenia homologacyjne na reflektorze. proszę sprawdzić u siebie - jeżeli macie homologację tylko na halogen, to tylko halogen. jeżeli na xenon lub halogen, to droga wolna ok.gif

> I po co to? Żeby świeciło na niebiesko? Moim zdaniem nie warto.

he, he, te świecące na niebiesko (8000K, 10000H, 12000K) świecą dużo słabiej niż zwykłe halogeny (np. takie +30%, +50%), więc o sssoooo chodzi? po co te nerwy? i te teksty o oślepianiu??? niewiem.gifzeby.GIF

Napisano

ale jeżeli już dyskutować, to

> proszę używać sensownych argumentów.

Wystarczy jeden - brak homologacji.

Napisano

> z xenonem miałby jeszcze lepsze

Więcej światła nie zawsze znaczy lepiej. Przecież technicznie możliwe jest nawet wyposażenie aut w 10x mocniejsze światła. Ale są jeszcze inne kryteria, np. rozkład oświetlenia, oślepianie innych itp.

Nie sądzę, że po włożeniu innego źródła światła niż to, do którego został zaprojektowany reflektor światła będą lepsze.

> a jaka jest różnica w konstrukcji odbłyśnika do xenonu i halogenu,

> hę?

> (no chyba, że mówisz o lampie FF na H4)

No taka, że ten odbłyśnik został zaprojektowany do konkretnej żarówki. Do ksenonu zwykle stosuje się soczewki, a jeśli już są to odbłyśniki, to zaprojektowane specjalnie do takiego źródla światła.

> to dotyczy tylko producentów aut

Brak tych systemów w Lacetti wyklucza możliwość stosowania oświetlenia ksenonowego.

> to tak, jakbyś napisał, że 'kupisz żarówkę philipsa i wsadzisz w

> maksymalnie druciarski sposób do auta"

Maksymalnie druciarski czytaj: niedostosowaną konstrukcyjnie do reflektora, pozbawioną niezbędnych do działania systemów towarzyszących (poziomowanie, spryskiwacz), niehomologowaną i nawet nie testowaną w danym reflektorze/samochodzie. To jest druciarstwo.

> takie samo oślepianie powoduje każdy reflektor i żarowy (126p) i

> halogenowy i xenonowy - gdy jest źle ustawiony

Nie takie samo, bo jaśniejsze źródło światła oślepia bardziej. Stąd w samochodach ze zwykłymi światłami korekcja poziomu światła jest ręczna a w ksenonach automatyczna. Bo konsekwencje złego ustawienia w przypadku świateł ksenonowych są poważniejsze.

> natomiast tak samo - gdy jest dobrze ustawiony - żaden nie będzie

> oślepiać

To nie jest kwestia tylko ustawienia ale również niedostosowania konstrukcji reflektora do danego źródła światła. Ustawianiem tego się nie da zrekompensować.

> na jakiej podstawie? bo oślepia? musieliby mieć sprzęt pomiarowy ze

> sobą

Na podstawie braku homologacji takiego rozwiązania. Proste.

> już prędzej powinni zabierać za jazdę bez świateł albo na

> przeciwmgielnych przy dobrej przezroczystości powietrza, a i tak

> tego nie robią...

Za to się nie zabiera dowodu rejestracyjnego tylko daje mandat.

> dobra, nie jestem zwolennikiem xenonu - sam bym chciał (mam soczewki)

> ale nie założyłem (jeszcze) - ale jeżeli już dyskutować, to

> proszę używać sensownych argumentów. z tych powyżej żaden nie

> był sensowny.

Brak homologacji, brak testów, brak pewności prawidłowości montażu i mozliwości jego sprawdzenia w warunkach laboratoryjnych, brak niezbędnych systemów towarzyszących, brak dostosowania konstrukcji pojazdu do tego rozwiązania, brak zgodności z przepisami. To nie są sensowne argumenty?

> jedyne co może być problemem dla domorosłych xenonowców (i powodem do

> zabrania DR), to oznaczenia homologacyjne na reflektorze. proszę

> sprawdzić u siebie - jeżeli macie homologację tylko na halogen,

> to tylko halogen. jeżeli na xenon lub halogen, to droga wolna

Lacetti sedan (a tego dotyczy wątek) nie ma homologacji na ksenonowe światła.

> he, he, te świecące na niebiesko (8000K, 10000H, 12000K) świecą dużo

> słabiej niż zwykłe halogeny (np. takie +30%, +50%), więc o

> sssoooo chodzi? po co te nerwy? i te teksty o oślepianiu???

Teksty o oślepianiu są stąd, że chińskie zestawy z allegro, nie dedykowane do konkretnych samochodów i produkowane poza jakąkolwiek kontrolą są wkładane przez domorosłych druciarzy do samochodów i następnie oślepiają innych użytkowników dróg. Konsekwencje są groźne i mogą prowadzić bezpośrednio do wypadków z udziałem osób postronnych - nie druciarza.

Jeśli nie wierzysz - spójrz co jeździ po drogach.

Napisano

> Wystarczy jeden - brak homologacji.

właśnie ok.gif

Napisano

uuu, ale się kolega rozpisał - niepotrzebnie - bo ja się niestety zgadzam, tyle tylko, że te wszystkie argumenty są nieważne - ważny jest tylko brak homologacji ok.gif (a o tym kolega wcześniej nie napisał).

> No taka, że ten odbłyśnik został zaprojektowany do konkretnej

> żarówki. Do ksenonu zwykle stosuje się soczewki, a jeśli już są

> to odbłyśniki, to zaprojektowane specjalnie do takiego źródla

> światła.

no ale o jakiś konkret poproszę - czym się różni reflektor do xenona od tego do halogenu?

(poza mocowaniem żarówki)

oczywiście mówimy - jak napisałem wcześniej - o soczewkach, bo o FF H4 nie warto wspominać.

poza tym w soczewkach też jest odbłyśnik - za soczewką.

> Brak tych systemów w Lacetti wyklucza możliwość stosowania

> oświetlenia ksenonowego.

uuu, no to sory - jeżeli nie macie soczewek.

wracam do swojej piaskownicy 30.GIF

> Teksty o oślepianiu są stąd, że chińskie zestawy z allegro, nie

> dedykowane do konkretnych samochodów i produkowane poza

> jakąkolwiek kontrolą są wkładane przez domorosłych druciarzy do

> samochodów i następnie oślepiają innych użytkowników dróg.

ale co ma piernik do wiatraka?? niewiem.gif

dokładnie tak samo możesz wsadzić najbardziej homologowaną francuską żarówkę w najlepszy niemiecki reflektor i oślepiać jeszcze bardziej - i jednocześnie chiński xenon może nie oślepiać. nie ma związku.

> Jeśli nie wierzysz - spójrz co jeździ po drogach.

no właśnie jeżdżę, patrzę i widzę drive.gif

przeciętnie samochody, które mnie oślepiają na trasie w nocy, to +/- tak:

40% miało włączone przeciwmgielne (a było sucho lub mokro, ale bez mgły oczywiście)

20% świeciły jednym reflektorem dobrze, a drugim po oczach (czyli pewnie jakieś klepanki po dzwonie)

20% to maluchy i inne taczanki, w których teściowa usiadła z tyłu, a kierowca nie skorygował tego regulacją świateł

10% to najnowsze i najdroższe bryczki z nowymi xenonami w których albo coś nie zadziałało dobrze, albo bujały sie za mocno, albo były to np. SUV

5% to przypadki jazdy na długich

pozostałe 5% to przypadki niezbadane, być może właśnie takie dokładane xenony.

chodzi mi tylko o to, że nie można bić piany tylko na temat chińskich xenonów i ich o wszystko winić - jak już to proszę jeździć po wszystkich przypadkach niewłaściwego użycia lub ustawienia oświetlenia proporcjonalnie (wymienione wyżej). icon_rolleyes.gif

Napisano

> oczywiście mówimy - jak napisałem wcześniej - o soczewkach, bo o FF

> H4 nie warto wspominać.

A takich "wynalazców" na drogach nie widziałeś ?? Bo ja tak.

Napisano

> uuu, ale się kolega rozpisał - niepotrzebnie - bo ja się niestety

> zgadzam, tyle tylko, że te wszystkie argumenty są nieważne -

> ważny jest tylko brak homologacji (a o tym kolega wcześniej nie

> napisał).

Brak homologacji oświetlenia to podstawa formalna zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Ale zanim to nastapi to te światła, montowane w amatorski sposób w większości wypadków po prostu oślepiają.

> no ale o jakiś konkret poproszę - czym się różni reflektor do xenona

> od tego do halogenu?

> (poza mocowaniem żarówki)

> H4 nie warto wspominać.

No właśnie - a lacetti nie ma soczewki tylko zwykłą żarówkę z wielkim lustrem.

> poza tym w soczewkach też jest odbłyśnik - za soczewką.

Tylko ze to jest reflektor zupełnie innej konstrukcji. W Lacetti jest żarówa+lustro.

> uuu, no to sory - jeżeli nie macie soczewek.

> wracam do swojej piaskownicy

> ale co ma piernik do wiatraka??

> dokładnie tak samo możesz wsadzić najbardziej homologowaną francuską

> żarówkę w najlepszy niemiecki reflektor i oślepiać jeszcze

> bardziej - i jednocześnie chiński xenon może nie oślepiać. nie

> ma związku.

Ma. Tak samo jak niemiecki reflektor z francuską żarówką. Jedno nie jest przeznaczone do drugiego, nie testowane, nie homologowane. I tak samo chińskie ksenony (bo o nich mowa w wątku) nie są przeznaczone do niczego, w tym do Lacetti.

Lacetti nie ma opcji fabrycznych ksenonów, auto jest nie dostosowane do takiego oświetlenia. Dlatego praktycznie każda przeróbka to będzie druciarstwo. Chyba że są gdzieś zestawy lamp do Lacetti (Helli na przykład), ale szczerze wątpię.

Poza tym i tak zostanie problem poziomowania i spryskiwaczy.

> no właśnie jeżdżę, patrzę i widzę

> przeciętnie samochody, które mnie oślepiają na trasie w nocy, to +/-

> tak:

> 40% miało włączone przeciwmgielne (a było sucho lub mokro, ale bez

> mgły oczywiście)

> 20% świeciły jednym reflektorem dobrze, a drugim po oczach (czyli

> pewnie jakieś klepanki po dzwonie)

> 20% to maluchy i inne taczanki, w których teściowa usiadła z tyłu, a

> kierowca nie skorygował tego regulacją świateł

> 10% to najnowsze i najdroższe bryczki z nowymi xenonami w których

> albo coś nie zadziałało dobrze, albo bujały sie za mocno, albo

> były to np. SUV

> 5% to przypadki jazdy na długich

> pozostałe 5% to przypadki niezbadane, być może właśnie takie

> dokładane xenony.

> chodzi mi tylko o to, że nie można bić piany tylko na temat chińskich

> xenonów i ich o wszystko winić - jak już to proszę jeździć po

> wszystkich przypadkach niewłaściwego użycia lub ustawienia

> oświetlenia proporcjonalnie (wymienione wyżej).

Ja nie winię ksenonów za całe zło tego świata. Po prosu wątek był o wsadzaniu ksenonów do Lacetti. I moim zdanim legalnie i dobrze tego się zrobić nie da.

To że wiele aut źle świeci to temat - rzeka. Ale nie dokładajmy do tego jeszcze ludzi którzy mieli dobre fabryczne światła i z rozmysłem zamienili je na kolejnych oślepiaczy.

Napisano

> no ale o jakiś konkret poproszę - czym się różni reflektor do xenona

> od tego do halogenu?

> (poza mocowaniem żarówki)

Reflektory przygotowane do xenonu mają zupełnie inny rozkład światła niż te z żarówkami halogenowymi.

miałem właśnie okazję porównać.

Honda accord - wersja z reflektorami HID i z reflektorem halogenowym (żarówka H1).

Oba reflektory mają soczewkę. Jednak porównałem kształt światła z jednego i drugiego. W przypadku halogenów światło po prawej stronie świeci znacznie wyżej od reflektorów ksenonowych. natomiast w światłach ksenonowych snop światła jest znacznie "szerszy" (oświetla więcej pobocza po jednej i podrugiej stronie) no i oczywiście intensywniejszy.

Z uzyskanych potem przeze mnie informacji to reflektor rózni się kształtem przesłony i ogniskową soczewki..

Tak więc nawet w tym samym samochodzie który wystepuje ze swiatłami HID to światła halogenowe mogą byc supełnie inne.

W każdym razie niestety ostatnio miałem okazję spotkać kilku "druciarzy" z takimi ksenonami made in chine. O ile gy jedzie bezpośrednio na wprost to wiekszego problemu nie ma, o tyle na zakręcie w lewo (patrząc z mojej strony) samochód nadjeżdżający z przeciwka oślepia koszmarnie. Właśnie to jest efekt tego, że oryginalne i prawidłowo ustawione ksenony po prawej stronie świecą znacznie niżej niż światła halogenowe.

W soczewkach rzeczywiście masz ostrzejszą granicę światło-cień, a także mniejszą powierzchnię świecącą. Tak więc siłą rzeczy oślepiaja mniej niż FF.

Jednak i tak soczewki projektowane do xenonów mają zupełnie inną geometrię układu niż te planowane do halogenów.

No i tak, układ z soczewkami planowanymi do żarówek halogenowych po włożeniu "xenonu" jest nielegalny jako nieposiadający homologacji.

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano
  • Autor

To troche sobie poczytalem...

Zacznijmy od tego, że nie będzie to zestaw allegro pt. zrób to sam.

Całość wyniesie mnie ok 1000pln, a załatwia to ASO. Koleś powiedział, że wszytko bedzie zamontowane zgodnie z wymogami...

Napisano

> Oba reflektory mają soczewkę. Jednak porównałem kształt światła z

> jednego i drugiego. W przypadku halogenów światło po prawej

> stronie świeci znacznie wyżej od reflektorów ksenonowych.

> natomiast w światłach ksenonowych snop światła jest znacznie

> "szerszy" (oświetla więcej pobocza po jednej i podrugiej

> stronie) no i oczywiście intensywniejszy.

> Z uzyskanych potem przeze mnie informacji to reflektor rózni się

> kształtem przesłony i ogniskową soczewki..

chmmm, potwierdzasz moje przepuszczenia ok.gif

krótsza ogniskowa może mieć sens. a inna przesłona także: w reflektorach halogenowych (lub starych HID) przesłona jest taka, jaką wszyscy znamy: __/ a w lampach HID przesłona to takie spłaszczone 'N': __/--- palacz.gif

więc ok, powoli pojawiają sie konkrety waytogo.gif

> Tak więc nawet w tym samym samochodzie który wystepuje ze swiatłami

> HID to światła halogenowe mogą byc supełnie inne.

np. w nowym pasku (B6) cały zespół reflektora jest inny (nawet pozycje są gdzie indziej).

> W każdym razie niestety ostatnio miałem okazję spotkać kilku

> "druciarzy" z takimi ksenonami made in chine. O ile gy jedzie

> bezpośrednio na wprost to wiekszego problemu nie ma, o tyle na

> zakręcie w lewo (patrząc z mojej strony) samochód nadjeżdżający

> z przeciwka oślepia koszmarnie.

dokładnie!

i do tego dochodzi jeszcze oślepianie, gdy gość rusza z kopyta i chwilowo dziób mu się unosi na kilka/kilkanaście sekund crazy.gif

wcześniejsze moje doświadczenia mówiły, że układ samopoziomowania nie skoryguje tego problemu (w końcu to sektor cywilny, a nie wojskowa stabilizacja 'czegoś-tam' w trakcie jazdy uzbroj_zlo.gif), ale chyba znów muszę zmienić zdanie - najnowsze układy samopoziomujące nadążają (!) ze zmianą pozycji lampy przy takich przyspieszeniach/opóźnieniach ok.gif choć np. z dziurami albo 'leżącym policjantem' jeszcze sobie nie radzą.

> No i tak, układ z soczewkami planowanymi do żarówek halogenowych po

> włożeniu "xenonu" jest nielegalny jako nieposiadający

> homologacji.

dokładnie.

dobrym porównaniem byłoby sprawdzenie, jak świeci ksenonowa soczewka po wsadzeniu żarówki halogenowej zeby.GIF

Napisano

> załatwia to ASO. Koleś powiedział,

> że wszytko bedzie zamontowane zgodnie z wymogami...

ok, zgodnie z wymogami to najmniejszy obecnie problem.

liczy się papier. zapytaj go czy będziesz miał na to homologację (to pierwsza rzecz, o którą zapyta miś policial.gif przy kontroli) oraz jakie będą trwałe oznaczenia na reflektorze (chodzi o HC/R, HCHR, DCR, DCHR itp.) hmm.gif

Napisano

Wlasnie tak to wyglada

DSC_2489.JPG

Left: KIA Cerato H4 Stock, Right: Chevrolet Lacetti H7 Xenon. Low Beam.

Napisano

> chmmm, potwierdzasz moje przepuszczenia

> krótsza ogniskowa może mieć sens.

Dokładnie. jako że halogen produkuje mniej światła to musi być ono bardziej skupione, aby dać zadawalający efekt oświetlenia. Lampą HID można oświetlić znacznie większy obszar..

> a inna przesłona także: w

> reflektorach halogenowych (lub starych HID) przesłona jest taka,

> jaką wszyscy znamy: __/ a w lampach HID przesłona to takie

> spłaszczone 'N': __/---

No właśnie tak to wygląda. Gdy samochód z ksenonami stoi blisko ściany to wyglada prawie jakby światła nie były asymetryczne. jutro mogę zrobić jakieś zdjęcia granicy światło cień przy fabrycznych lampach HID.

> np. w nowym pasku (B6) cały zespół reflektora jest inny (nawet

> pozycje są gdzie indziej).

W clio 2 Ph 2 też lampa jest inna (soczewka zamiast FF), chociaż wymienna bez probloemu (nawet kostka ta sama i silniczki samopoziomowania współgrają z pokrętłem od wersji bez lamp HID)

> i do tego dochodzi jeszcze oślepianie, gdy gość rusza z kopyta i

> chwilowo dziób mu się unosi na kilka/kilkanaście sekund

> wcześniejsze moje doświadczenia mówiły, że układ samopoziomowania nie

> skoryguje tego problemu (w końcu to sektor cywilny, a nie

> wojskowa stabilizacja 'czegoś-tam' w trakcie jazdy ), ale chyba

> znów muszę zmienić zdanie - najnowsze układy samopoziomujące

> nadążają (!) ze zmianą pozycji lampy przy takich

> przyspieszeniach/opóźnieniach

Ja myślę że przy tych starszych złomach to za zadzieranie nosa przy ruszaniu to bardziej odpowiadają padnięte amorki itp. Osobiście u siebie nie obserwuję specjalnego podrywania nosa przy ruszaniu...

Pozdrawiam

Łukasz

Napisano

> To troche sobie poczytalem...

> Zacznijmy od tego, że nie będzie to zestaw allegro pt. zrób to sam.

> Całość wyniesie mnie ok 1000pln, a załatwia to ASO. Koleś powiedział,

> że wszytko bedzie zamontowane zgodnie z wymogami...

Wiesz.. cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości.. Możliwe że wsadzą Ci w ASO chińskie xenony tylko z odpowiednią marżą..

Moim zadniem w 1000 pln ciężko zmieścić się z profesjonalną przeróbką. Kiedyś pytałem się w zaprzyjaźnonym serwisie hondy o zamontowanie xenonów w civicu (miał lampy soczewkowe) to od razu powiedzieli mi że sa dwie opcje - albo druciarstwo za które nie biora odpowiedzialnosci, albo sprowadznie lamp od modelu z HIDem (występował w niektórych krajach) + spryskiwacze (bo do ich braku mogą się przyczepić, układ samopoziomujący można sobie ewentualnie darować)

Opcje pośrednie to tylko wymiana soczewki i przesłony w oryginalnym reflektorze ale to średnio opłacalne było...

Pozdrawiam

Ł.

Napisano

Coś tanio w ASO liczą sobie za przeróbkę świateł na xenony , luknijcie tu ,

Napisano
  • Autor

> Wiesz.. cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości.. Możliwe że

> wsadzą Ci w ASO chińskie xenony tylko z odpowiednią marżą..

> Moim zadniem w 1000 pln ciężko zmieścić się z profesjonalną

> przeróbką. Kiedyś pytałem się w zaprzyjaźnonym serwisie hondy o

> zamontowanie xenonów w civicu (miał lampy soczewkowe) to od razu

> powiedzieli mi że sa dwie opcje - albo druciarstwo za które nie

> biora odpowiedzialnosci, albo sprowadznie lamp od modelu z HIDem

> (występował w niektórych krajach) + spryskiwacze (bo do ich

> braku mogą się przyczepić, układ samopoziomujący można sobie

> ewentualnie darować)

> Opcje pośrednie to tylko wymiana soczewki i przesłony w oryginalnym

> reflektorze ale to średnio opłacalne było...

> Pozdrawiam

> Ł.

Patrząc na post kolegi vikinga w. myśle że możesz mieć racje. Wszystko okaże sie w czwartek po wizycie u nich.

Napisano

> Coś tanio w ASO liczą sobie za przeróbkę świateł na xenony ,

> luknijcie tu ,

No wiesz, tutaj to też jest nieco druciarstwa, ale i tak lepsze to niż xenon w miejsce H7 albo co gorsza H4...

W każdym razie jeśli chodzi o zgodność z przepisami to daleko tej przróbce do tego. Ale raczej to juz nie oślepia tak bardzo (tylko brak poziomowania i spryskiwaczy)..

Tak na prawdę światła ksenonowe które mogą być legalnie załozone do samochodu to zestawy dedykowane do danego pojazdu (na przykład Hella takie produkuje).

Troszkę informacji na ich stronie:

http://www.hella.com/produktion/HellaPL/..._Technology.jsp

Ale niestety do Lacetti takich nie ma, a poza tym do tanich nie należą...

Ł.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i siedzi xenon 4300k philips spineyes.gif. Na przęglądzie wszystko ok, nie ma mowy o żadnym oślepianiu. A widoczność jest o niebo lepsza. A odbiegając od świateł czy ktoś wie gdzie można w miare niedrogo założyć klimę?? ASO nivette wawa krzyczy 8200, a poboczne warszawskie serwisy albo od razu 7100(chyba najtańszy ze wszystkich sprawdzanych)i w górę, albo nie mają części i się wogóle nie podejmą.

Napisano

> No i siedzi xenon 4300k philips . Na przęglądzie wszystko ok, nie ma

> mowy o żadnym oślepianiu. A widoczność jest o niebo lepsza. A

> odbiegając od świateł czy ktoś wie gdzie można w miare niedrogo

> założyć klimę?? ASO nivette wawa krzyczy 8200, a poboczne

> warszawskie serwisy albo od razu 7100(chyba najtańszy ze

> wszystkich sprawdzanych)i w górę, albo nie mają części i się

> wogóle nie podejmą.

Zmieniels lampy? Jezeli nie to nei wiem jakim cudem przeszedl przeglad. wink.gif

Napisano

> wogóle nie podejmą.

Takich klientów juz nie obslugujemy, jak cie spotkam to masz pewniaka ze zawroce i bede jechal na swiatłach drogowych za tobą. smile.gif Ty naprawde oslepiasz samochody z naprzeciwka !!!

Napisano

> wogóle nie podejmą.

No ja nie wiem.. Chociaż wiem że różne wynalazki przechodzą czasem przeglądy. Wymienione są całe lampy?? mają granicę odcięcia typową dla xenonów ( to znaczy za spłaszczoną prawą stroną? __/--- zamiast __/ )????

Jesli tak nie nie jest to jednak oślepiają (na przykład na zakrętach lub tych za którymi jedziesz po lewym pasie)..

Ale mam nadzieję że jednak stacje diagnostyczne ostrzej się wezma za przeglądy..

pozdrawiam

Łukasz

Napisano

> Takich klientów juz nie obslugujemy, jak cie spotkam to masz pewniaka

> ze zawroce i bede jechal na swiatłach drogowych za tobą. Ty

> naprawde oslepiasz samochody z naprzeciwka !!!

ja też grinser006.gif ... to pod domem kolegi może się niezły spot zrobić zlosnik2.gif

Napisano

> ja też ... to pod domem kolegi może się niezły spot zrobić

kto przywozi grilla, a kto kielbaski?

Napisano
  • Autor

> Takich klientów juz nie obslugujemy, jak cie spotkam to masz pewniaka

> ze zawroce i bede jechal na swiatłach drogowych za tobą. Ty

> naprawde oslepiasz samochody z naprzeciwka !!!

Spoko, jak Cię oślepie to przy Tobie wymontuje to z samochodu:D

Napisano

> Spoko, jak Cię oślepie to przy Tobie wymontuje to z samochodu:D

Trzymam cie za slowo, bo wielu takich jak ty widze. Oswietlenie drogi jest na pewno pod wrazeniem, ale z powodów homologacyjnych tego nie zakladam chociaz bardzo kusi. Nie chce miec problemow w policją, bo badania OT to sobie bym zalatwil bez problemu.

Panowie/Panie szukamy w Warszawie kolegi - latwo bedzie Lacetti sedan z xenonami nie czesto jezdzi i w dodatku srebrny. Nagrode stawia złapany.

Napisano

> Na życzenie kolegi:

> http://forum.autokacik.pl/files/281007743-DSC003391.jpg

> http://forum.autokacik.pl/files/281007743-DSC003411.jpg

Takie zdjęcia robione z góry o niczym nie świadczą - samolotów, fakt, nie oślepiasz ale co powie jadący z przeciwka niską osobówką ?

Ustaw auto na równym podłożu z 10 metrów przed jasną ścianą i tę ścianę fotografuj.

Pomiar natężenia światła powyżej linii odcięcia byłby najlepszy - porównanie z normą.

Napisano
  • Autor

> Takie zdjęcia robione z góry o niczym nie świadczą - samolotów, fakt,

> nie oślepiasz ale co powie jadący z przeciwka niską osobówką ?

> Ustaw auto na równym podłożu z 10 metrów przed jasną ścianą i tę

> ścianę fotografuj.

> Pomiar natężenia światła powyżej linii odcięcia byłby najlepszy -

> porównanie z normą.

Jak będę miał chwile to jakieś fotki cyknę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.