Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parę pytań do użytkowników

Featured Replies

Napisano

Mój Lanos w długi weekend majowy został niestety skasowany przez pijaną dziewczynę i stoję przed problemem zakupu nowego auta. Jednym z wariantów jakie biorę pod uwagę jest Fiat Albea lub Palio - roczniki 2003-2005. W związku z tym prosiłbym o odpowiedź na kilka pytań:

1. Jak trwały jest silnik 1,2 (80KM)? Jakie osiąga przebiegi?

2. Jakie jest spalanie benzyny i gazu (miejskie korki i poza miastem)?

3. Jak wygląda sprawa korozji? Czy blachy są cynkowane?

4. Trwałość zawieszenia

Wszelkie inne opinie o tych autach również mile widziane.

Samochód będzie użytkowany głównie w mieście + wyjazdy na działkę + urlop. Przebieg roczny to 15-20 tys. km.

Napisano

Na twoim miejscu bym bral palio smile.gif o trwalosci i spalaniu silnika 1,2 sie nie wypowiem bo mam 1,6. Jesli chodzi o korozje to nie jest zle, blachy sa ocynkowane, jednak u mnie po 10 latach stania pod chmurka pojawilo sie troszke rudej na dole drzwi pasazera. Co do zawieszenia mam przejechane 113 tys z czego 90% po łódzkich dziurach i zawias jest jeszcze w calosci seryjny, wiec chyba nie jest zle

Napisano

> Palio - roczniki 2003-2005. W związku z tym prosiłbym o

> odpowiedź na kilka pytań:

> 1. Jak trwały jest silnik 1,2 (80KM)? Jakie osiąga przebiegi?

kup ale 1.9JTD, nie będziesz żałował zlosnik.gif

http://www.allegro.pl/search.php?string=palio+jtd&sourceid=Mozilla-search&category=149

> 2. Jakie jest spalanie benzyny i gazu (miejskie korki i poza

> miastem)?

> 3. Jak wygląda sprawa korozji? Czy blachy są cynkowane?

TAK smile.gif

> 4. Trwałość zawieszenia

> Wszelkie inne opinie o tych autach również mile widziane.

> Samochód będzie użytkowany głównie w mieście + wyjazdy na działkę +

> urlop. Przebieg roczny to 15-20 tys. km.

Napisano
  • Autor

Nie ma użytkowników Albei?

Napisano

> Nie ma użytkowników Albei?

O silniku się nie wypowiem, bo mam 1.4. Kupiłem w sierpniu 2007, więc o awaryjności nie ma nic do powiedzenia.

Zawieszenie ponoć jest trwałe, natomiast buja nieprzyjemnie i dodatkowo jest niebezpieczne powyżej 120-130 km/h (zwłaszcza przy wietrznej pogodzie).

Mój przy prędkości średniej 111 km/h na dystansie 1850 km spala średnio 6,7 l. W Polsce jadąc z naszymi drogowymi prędkościami mam 5.7-6 i/100 km - spalanie nieznacznie większe od Pandy 1.1, którą niedawno użytkowałem. W mieście nie wiem, jakoś nie jeżdżę dużo w mieście od ostatnich wakacji.

Ogólnie wydaje mi się, że Lanos się lepiej prowadzi niż Albea, ale z Lanosem miałem do czynienia krótko po zrobieniu prawa jazdy, więc moje odczucia mogą być nieco przekolorowane po Punto z nauki jazdy. smile.gif

Napisano

> Nie ma użytkowników Albei?

Nie wiem, gdzie są inni użytkownicy Albei, ale ja mogę potwierdzić dobrą jakość tego auta (1.2/16V, klima, centralny zamek, opony 185/65/R14; 2002r.). Silnik technicznie zaawansowany wtrysk sekwencyjny fazowy ze sterowaniem pełnym elektronicznym. Z usług ASO korzystałem tylko na gwarancji i przy wymianie rozrządu. Po 90 tys.km zdecydowałem wymienić prywatnie tarcze i klocki na komplet TRW; serwis wstawił kiedyś jakieś podejrzanego typu, twarde, zawsze piszczały. Po 5 latach i normalnych przeglądach, dbaniu o klimę nic specjalnego złego się nie dzieje. Po przeczyszczeniu mapsensora spalanie jak dawniej 6,5/100 w jeździe mieszanej nawet przy używaniu klimy i czasami mocniejszym naciśnięciu przyspieszenia.

Napisano

> Jednym z wariantów jakie biorę pod uwagę jest Fiat Albea lub

Ja mam 160kkm i nie ma żadnego problemu, poprzednim 1.2 8v dobiłem do ok 250kkm i też nie było problemów - ogólnie silniki Fire są trwałe.

> miastem)?

Benzyny to nie mam zielonego pojęcia, ale LPG w mieście 8-10l/100km - najwyższe spalanie wychodzi oczywiście w mega korkach z włączoną klimą. W trasie jechałem tylko raz (jak go kupiłem) i spalanie nie było najciekawsze bo prędkości > 140km/h

Korozji nie ma

Zawieszenie w miarę OK (jak go kupiłem wymieniłem jeden sworzeń, do wymiany były też łożyska wahaczy tylnych i od 25kkm cisza smile.gif), wg mnie za twarde, ale co ciekawe, po zakupie alufelg zmienił się rozstaw kół (razem 32mm) i prowadzenie na zakrętach baaaaardzo się porawiło.

Ogólnie samochód godny polecenia - w tej cenie z takim wyposażeniem, w takim stanie i z takiego rocznika nic nie znajdziesz.

PS Jak będziesz kupował uważaj na wersje VAN z LPG, kilka rzeczy trzeba zrobić żeby były w pełni funkcjonalne - ja kupiłem właśnie takiego, ale z pełną świadomością i jestem bardzo zadowolony.

Napisano

Mam Albeę 1.2 16V + LPG z 2004.

Przebieg 100 kkm.

Zrobiłem nią 40 kkm i do tej pory wymieniłem tulejkę wahacza, gałkę kierowniczą, klocki, pasek rozrządu, 2 x żarówkę H7 i 1 x żarówkę świateł postojowych smile.gif. Wczoraj wymieniłem cały wydech.

Zużycie LPG to średnio 7,5l, bezyny to okolo 6,5l.

Autko przestronne, ale kombi jest o wiele praktyczniejsze.

Napisano
  • Autor

Właśnie nabyłem Palio - 2000 rok, silnik 1,2 8V 75KM, z przebiegiem 71 kkm i roczną instalacją gazową. W związku z tym mam kilka nowych pytań.

1. Co ile robi się przeglądy?

2. Co ile wymienia się pasek rozrządu, a co ile cały rozrząd?

3. Co należałoby zrobić, wymienić od razu, aby spokojnie móc jeździć?

Napisano

> Właśnie nabyłem Palio - 2000 rok, silnik 1,2 8V 75KM, z przebiegiem

> 71 kkm i roczną instalacją gazową. W związku z tym mam kilka

> nowych pytań.

> 1. Co ile robi się przeglądy?

> 2. Co ile wymienia się pasek rozrządu, a co ile cały rozrząd?

> 3. Co należałoby zrobić, wymienić od razu, aby spokojnie móc jeździć?

nie znam szczegółow ale z informacji wyzęj wynika że ktoś robił w roku mniej niż 10 kkm i po 7 latach założył gaz , na pierwszy rzut oka bardzo podejrzane ...

Napisano
  • Autor

> nie znam szczegółow ale z informacji wyzęj wynika że ktoś robił w

> roku mniej niż 10 kkm i po 7 latach założył gaz , na pierwszy

> rzut oka bardzo podejrzane ...

Co do tego to akurat sprawa jest pewna.

Napisano

> Mój Lanos w długi weekend majowy został niestety skasowany przez

> pijaną dziewczynę i stoję przed problemem zakupu nowego auta.

> Jednym z wariantów jakie biorę pod uwagę jest Fiat Albea lub

> miastem)?

1. Silnik jak wszystkie FIRE nie do zajechania wink.gif o ile sie o niego dba. Bardzo przyjemnie chodzi.

2. Palio 7-7.5l benzyny lub ok 8-10l gazu, mi ostatnio pali średnio 9-9.5l gazu, ale coś nierówno pracuje, więc pewnie dlatego.

3. Ocynk, bardzo trwałe moim zdaniem, zdaniem różnych mechaniorów to też raczej nic do zarzucenia nie mieli.

4. Z tym jest różnie z palio, tył trochę buja rzeczywiście, ale pewnie przy zużytych amorkach. Z przodu podobno amorki nie do zdarcia, i nie buja mocno. Wybijają się gumy na wachaczach poza tym ok.

Ogólnie polecam ok.gif

>Zawieszenie ponoć jest trwałe, natomiast buja nieprzyjemnie i dodatkowo jest niebezpieczne powyżej 120-130 km/h (zwłaszcza przy wietrznej pogodzie).

Żartujesz? Jeżdże tym czasem powyżej 120 w wietrznych warunkach i nie jest źle jak na kombiaka smile.gif

Napisano

> Właśnie nabyłem Palio - 2000 rok, silnik 1,2 8V 75KM, z przebiegiem

> 71 kkm i roczną instalacją gazową. W związku z tym mam kilka

> nowych pytań.

Przeglądy co rok zdaje się wink.gif

Pasek co 80kkm zdaje się? Powinieneś mieć w książce obsługi. Rozrząd jak to wymieniać? Rolki razem z paskiem.

Od razu to wymień rozrząd choć ten silni jest bezkolizyjny więc nic się nie powinno stać nawet jakby pęknął. Sprawdź pompe wody, podobno są przypadki zatarcia. Sprawdź dobrze hamulce, ręczny lubi sprawiać problemy jak się nie dbało wink.gif I alternator obejrzyj czy dobrze chodzi.

Patrz na temperaturke, bo lubią zdaje się też padać termostaty.

Poza tym jak nic nie stuka to ciesz się z jazdy wink.gif

Napisano

> Żartujesz? Jeżdże tym czasem powyżej 120 w wietrznych warunkach i nie

> jest źle jak na kombiaka

masz racje źle nie jest jest tragicznie .... akurat pod tym względem palio to kicha jakich mało ... boczny wiatr jest bardzo nie przyjemny dla tego auta i pokaż mi kombi które gorzej wypada ??

Napisano
  • Autor

> 1. Silnik jak wszystkie FIRE nie do zajechania o ile sie o niego

> dba. Bardzo przyjemnie chodzi.

A czy silnik 1,2 8V 75KM też należy do rodziny FIRE?

Napisano

> A czy silnik 1,2 8V 75KM też należy do rodziny FIRE?

Tak

Jest prawie taki sam jak 1.1 i 1.0.

Napisano

Co 20kkm, ja robię co 15kkm

Co masz na mysli różnicując pasek, a cały rozrząd?

Wymieniasz pasek i rolkę koszt ok. 50zł, mysle że co ok. 60-80kkm

Wymienić olej (silnik, skrzynia), filtry (wszystkie - powietrza, oleju, paliwa, LPG, kabinowy), sprawdzić stan hamulców (klocki, tarcze, szczęki), sprawdzić w warsztacie płyny (chlodzenia, hamulcowy, wspomagania - jak jest).

Umyć, nawoskować, odkurzyć - jeździć smile.gif

Warunek, że nie ma usterek...

Przynajmniej ja tak robie po kupnie każdego samochodu

Napisano
  • Autor

> Co masz na mysli różnicując pasek, a cały rozrząd?

Do tej pory miałem Lanosa i tam rozrząd dzieli się na pasek i resztę tzn. rolka+napinacz+pompa wodna. Pasek podlega wymianie 2 razy częściej niż reszta. Jak widzę w Palio jest inaczej i stąd moje pytanie może wydawać się dziwne.

Jak zrozumiałem w Palio elementy rozrządu podlegające wymianie to tylko pasek i rolka i wymienia się to jednocześnie. Czy dobrze rozumiem?

Napisano

akurat w 1.2 8v jest nieźle z kosztami wymiany rozrządu, oczywiscie przy każdej wymianie trzeba sprawdzić stan pompy wody, ale nie jest powiedziane że od razu trzeba ją wymieniać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.