Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przemyślenia po naprawie MID-a Astra G [długawe]

Featured Replies

Napisano

Wysłałem MID-a (prawie nić nie było już widać) do jednego z "serwisów" wyświetlaczy ogłaszających się na allegro. MID został naprawiony (koszt naprawy ponad 100zł) wszystkie pixele świeciły ale tylko miesiąc frown.gif po tym czasie w ciągu jednego dnia zgasły 2/3 pixeli angryfire.gif. Wyświetlacz odesłany na gwarancji po tygodniu powrócił naprawiony i podziałał ok 2,5 tygodnia crazy.gif zaczęły znikać poziome linie a wczoraj po dłuższym postoju na pełnym słońcu wysiadła 1/4 lini frown.gif. Jako że nie uśmiechało mi się kolejne wysyłanie MID-a zdemontowałem ostrożnie 270751858-jezyk.gif plombę gwarancyjną (dobrze schodzą na ciepło i żyletką 270751858-jezyk.gif) a moim oczom ukazał się zastanawiający widok crazy.gif naprawa polegała na oczyszczeniu "taśmy" połączeniowej z farby i przymocowania jej do styków za pomocą zwykłej taśmy klejącej bokser.gif, która pod wpływem temperatury się rozłaziła angryfire.gif. Rozłażenie się taśmy powodowały już same 3 żarówki 2W a co dopiero temperatura zewnętrzna frown.gif. Troszeczkę pomyślałem i rozwiązanie się znalazło 270751858-jezyk.gif trzeba było zbudować docisk tasiemki inny niż tandetna taśma klejąca. Tak to wyszło:

Klin ma 2.5cm wrazie gdyby docisk był za mały dajemy po 2 warstwy tasiemki izolacyjnej smile.gif

p1020446wt3.jpg

klin musi być równy by ładnie dolegał !!

p1020450tr0.jpg

Efekt końcowy

p1020452hk5.jpg

Napisano

po takim długim poszukiwaniu MID-a musiało Ci być podwójnie szkoda po ujawnieniu się usterki...

oby podziałało jak najdłużej ok.gif

podaj koniecznie co to za allegrowicz, ku przestrodze

Napisano

A zjeb...... gościa co Ci poprzednio robił ?? Ja bym mu niepodarował sciana.gifpiesc.gifklotnia.gifczerwona.gif

Napisano

podaj nazwę tego allegrowicza - powinna to być jego ostatnia "naprawa"

Napisano

Witam . Aco jest klinem ? Bo mam podobny problem po czyjejś naprawie.Pzdr

Napisano
  • Autor

nie chcę nikomu dupska objeżdżać bo z tego co znalazłem w nielicznych manualach zagranicznych to tak to się niby poprawia ale w tym MID-zie problemem są styki a dokładniej ich ilość i wielkość. Niestety w takim przypadku taśma samoklejąca się nie sprawdza.

Fotka styków z mojego starego MID-a

p1020457yy5.th.jpg

Napisano
  • Autor

> Witam . Aco jest klinem ? Bo mam podobny problem po czyjejś

> naprawie.Pzdr

ja klin zrobiłem z płytki ebonitowej wink.gif

Napisano

> nie chcę nikomu dupska objeżdżać

żartujesz? gość za to skasował kasę i to pewnie nie 50zł, a więcej

i to za taśmę klejącą, która okazała się nieskuteczna...

Napisano

> żartujesz? gość za to skasował kasę i to pewnie nie 50zł, a więcej

> i to za taśmę klejącą, która okazała się nieskuteczna...

No napisał przeca że ponad stówkę smile.gif

Ja też dawałem swojego MID-a do naprawy przez Allegro. Po miesiącu znowu pojechał w ramach gwarancji.

Teraz znowu pixele szaleją (linie pionowe) ale nie mam czasu chwilowo, żeby wytargać MID-a z auta.

Ale chyba skorzystam z podpowiedzi autora wątku i wezmę gada w swoje ręce smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> No napisał przeca że ponad stówkę

fakt, jakoś mi "umkło" wink.gif

jeżeli jak napisał "ponad 100", to tym bardziej warto podać namiar na tego allegrowicza

to jest kpina, kleić coś taśmą klejąca i brać taką kasę

Napisano
  • Autor

> żartujesz? gość za to skasował kasę i to pewnie nie 50zł, a więcej

> i to za taśmę klejącą, która okazała się nieskuteczna...

robione było u tego allegrowicza M.G.

Napisano

> to jest kpina, kleić coś taśmą klejąca i brać taką kasę

Co fakt, to fakt.

Aż się boję o widok jaki zobaczę po rozebraniu swojego Mid-a.

Coś czuję że bez znieczulenia wcześniejszego się nie odważę boozing.gif

Napisano
  • Autor

lepiej robić to na trzeźwo i bardzo ostrożnie by nie dobić taśmy

Napisano

Nie wiem czy czytłaeś opis naprawy w aukcji... według kolesia nie polega ona na przyklejeniu czy dogrzaniu taśmy do styków a UWAGA na profesjonalnym zregenerowaniu złącza w PROFESJONALNYM zakładzie ! ! !

W takim razie to ja też otwieram taki zakład - taśmy klejącej mam dużo.

Napisano

> Nie wiem czy czytłaeś opis naprawy w aukcji... według kolesia nie

> polega ona na przyklejeniu czy dogrzaniu taśmy do styków a UWAGA

> na profesjonalnym zregenerowaniu złącza w PROFESJONALNYM

> zakładzie ! ! !

> W takim razie to ja też otwieram taki zakład - taśmy klejącej mam

> dużo.

Weź mnie na wspólnika blagam.gif Obecnie jestem bez pracy a żona i synek wołają jeść blagam.gif

Mogę docinać odpowiednie długości taśmy hahaha.gif

Napisano
  • Autor

jej sie nie przycina tylko zmywa się ostrożnie farbę 270751858-jezyk.gif docina się klin 270751858-jezyk.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

po ponad miesiącu użytkowania klina 270751858-jezyk.gif i stawiania astry na słońcu mogę powiedzieć że zdaje on egzamin smile.gif ani jednego uszkodzonego piksela smile.gif

Napisano

Podepne się do tematu i zapytuję :

czy przy motorku Y17DT da się mida podłączyć ,czy nie ?

Słyszałem kiedys opinnie ,że nie bo czegoś tam fabrycznie nie przewidziano ,ale znowu na WoA niby jest manual i wykaz co i jak przy każdym silniczku .a za tem i w tym o którym mowa ,tyle tylko że nazwany jest Y17 DIT -przez pomyłkę ?czy był i taki motor?

Napisano

> Podepne się do tematu i zapytuję :

> czy przy motorku Y17DT da się mida podłączyć ,czy nie ?

> Słyszałem kiedys opinnie ,że nie bo czegoś tam fabrycznie nie

> przewidziano ,ale znowu na WoA niby jest manual i wykaz co i jak

> przy każdym silniczku .a za tem i w tym o którym mowa ,tyle

mój kolega ma MIDa w Y17DT i działa jak malinka

> tylko że nazwany jest Y17 DIT -przez pomyłkę ?czy był i taki

> motor?

myślę że pomyłka, były X17DTL, Y17DT a w ostatnim okresie zdaje się jest Z17DTL,

brat

Napisano

Zastanawiam sie ponieważ tez chciałem to naprawić ,ale po rozebraniu odpuściłem . O jakiej farbie i zdrapywaniu mówicie ? .Nie wystarczy docisnąć tasiemki ? Widzę na zdjęciu że płytka jest 2 warstwowa ,może uda sie znaleźć 2 miejsca po bokach tasiemki na płytce ,tak żeby były bez ścieżek ,wywiercić tam po otworku i z 2 stron płytki drukowanej przykręcić paski twardego materiału ,blaszki lub plastiku ,nawet kawałka płytki drukowanej z jakiegoś złomu elektronicznego .Wtedy będzie dość trwały i dobry docisk . Co wy na to ?

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam!

A probował ktoś w inny sposob jakoś reperować brakujące piksele? Próbowałem u mnie różne dociski i raczej nie zdało to egzaminu. Może ktoś zna po prostu miejsce gdzie reperują tego typu rzeczy za nieduże pieniażki (znalazłem gdzieś kolesia co 200 zl chciał - tyle to dalem za mida smile.gif )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.