Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lusterka el. i halogeny

Featured Replies

Napisano

Witam,

po pierwsze "dzien dobry" bo jestem nowy :-)

Skoro juz powitanie mamy za soba przejde do konkretow.

1. LUSTERKA ELEKTRYCZNE

chcialem sobie zalozyc bo nie mam. Troszke sie znam na laczeniu kabelkow - ale tutaj mam nie lichy problem.

Kolorki kabelkow w lusterkach sa zupelnie inne niz w jakimkolwiek ze schematow (Bravo/Brava/Marea).

We wtyczce w drzwiach nie bylo kabelkow - wiec musze je pociagnac.

Czarny to masa

brazowo-czarny - leci do tablicy bezpiecznikow przez bezpiecznik 7,5A

a reszta?

blekitno-czerwony jest wspolny dla lewego i prawego lusterka i idzie do wlacznika pod hamulcem recznym.

Pozostale kabelki rowniez ida do wlacznika, ale CZY KTOS MA WLASCIWY SCHEMAT?

To co jest na smietniku - tez mi nic nie da, bo tam tez sa zle schematy.

2. PRZEDNIE HALOGENY

czy ma ktos jakis referat na ten temat - ale tak lopatologicznie prosze.

dzieki

Pawel

Napisano

Lusterka mam mechaniczne a jakie masz pytania odnosnie halogenow Instalacje poznalem szukajac niestyku w moich halogenach

Napisano
  • Autor

> Co do halogenów, to poszukaj w archiwum,

> @Rostek to bardzo dobrze rozpisał.

Rostek? Jakis uzytkownik tak?

To moze napisze do niego.

Ale w smietniku BBM nie bylo nic o halogenach jego autorstwa.

Hmm.. moze lepiej poszukam.

pzdr

Pawel

Napisano

> Ale w smietniku BBM nie bylo nic o halogenach jego autorstwa.

> Hmm.. moze lepiej poszukam.

Są tam dwa pdf-y ze schematem i dokładnym opisem z fotami autorstwa innego kącikowego kolegi .

Edit :

pdf-y dotyczą lusterek elektrycznych .

Ps. Jakieś nieznane miasto masz w profilu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Znalazlem watek, w ktorym niejaki "Rostek" zamiescil link z referatem o halogenach w sendspace - ale plik zostal juz usuniety.

Nie rozumiem czemu gosc nie wrzucil tego do "smietnika".

A jesli chodzi o montaz lusterek elektrycznych - to dokladnie przejrzalem obydwa referaty i w jednym jest opis podgrzewaczy do lusterek (brak konkretow) a w drugim bardzo lakoniczne opisy - bez szczegolow gdzie podlaczyc kabelki.

Niestety na zadnym schemacie kolory przewodow nie odpowiadaja kolorom przewodow lusterek.

Dlatego pytalem tych, ktorzy sami podlaczali sobie lusterka albo tych, ktorzy maja schemat z wlasciwymi kolorami kabelkow.

Mysle, ze po weekendzie bede juz mial zalozone lusterka - samemu trzeba bedzie sprawdzic - najlepsza metoda.

A jesli chodzi o te halogeny - napisalem do kolegi Rostka - moze mi przesle ten referat.

Pzdr

Pawel

Napisano

Witam!!!

Ja zakładałem lusterka elektryczne tylko że w moim Bravo w wersji SX miałem prawie kompletną instalacje brakowało tylko wiazki przewodów w drzwiach kierowcy. Kupiłem gotową wiązkę (używaną) i wystarczyło podmienić i podpiąć lusterka.

Czy u ciebie jest chociaż wiązka od sterowania między fotelami czy też jej nie masz??

Mam pare zdjęć z wymiany ale mało szczegółowych wiec wątpie o ich przydatności smirk.gif

Napisano
  • Autor

Nie ma nic.

Wiazki i polaczenia kabli to najmniejszy problem - ale kolory kabli juz wiekszy :-)

Napisano

> PRZEDNIE HALOGENY

> czy ma ktos jakis referat na ten temat - ale tak lopatologicznie

> prosze.

A szukałeś w starszych postach ?

Ostatnio robiąc porządki widziałem opisy dot. halogenów w postach z 2005r wink.gif

Napisano

Z tego co pamiętam pomarańczowy to zasilanie , czarno-żółty ( albo żółto-zielony ) do podświetlenia przycisku , niebiesko-zielony taki jakby sterownik który idzie do obydwu lusterek przez włącznik. Pozostałe dwa w każdym lusterku sterują nim smile.gif Aha Podgrzewanie to brązowy , a chyba dwa białe to termometr ( nie wiem u mnie nie zakładałem ) smile.gif

Mam nadzieje że Ci to troche pomoże wink.gif

Napisano
  • Autor

Tylko troche.

pomaranczowego nie ma wcale, czarno zoltego tez - zolto-zielonego tez.

Podgrzewanie to brazowo-czarny i idzie przez bezpiecznik do skrzynki bezpiecznikow.

Koledzy moi drodzy - mnie chodzi o schemat - albo z ksiazki, albo ktos poswieci godzine, rozbierze zlacza w drzwiach, w lusterku i we wlaczniku i porobi zdjecia albo dokladnie opisze kolory.

Mysle, ze to ja bede tym, ktory to zrobi :-)

pzdr

Pawel

Napisano

> Tylko troche.

Schemat masz na śmietniku , w przedziale schematy i tam jest kilka części . Poszukasz to znajdziesz i halogeny i lusterka...

Jakby co , napewno tam t jest bo ja jak zakładałem to było...

Napisano

Jak tylko znajde chwilke to porobie ci zdjecia kabli i kostek przy lusterkach i przełączniku.

Napisano
  • Autor

> Schemat masz na śmietniku , w przedziale schematy i tam jest kilka

> części . Poszukasz to znajdziesz i halogeny i lusterka...

> Jakby co , napewno tam t jest bo ja jak zakładałem to było...

Sa schematy - ale kolory kabli sa zupelnie inne niz w lusterkach - stad caly problem.

Ale poszukam - lecz jestem przekonany, ze nie ma.

Jest tylko:

- lusterka_elektryczne_montaz.pdf

- lusterka_elektryczne_schemat.pdf

ale tutaj nie ma dokladnego opisu.

Mysle, ze sobie z tym poradze. A jak juz sobie poradze moze wrzuce jakis referat.

pzdr

Pawel

pozdrawiam

Pawel

Napisano

> 2. PRZEDNIE HALOGENY

> czy ma ktos jakis referat na ten temat - ale tak lopatologicznie

nie warto - ksenony eliminuja koniecznosc uzywania halogenow p-mgielnych jak i dlugich - no chyba ze do kazdego powkladasz po ksenoenie (h3 bedzie trudno znalesc palnik o takim cokole)

teraz zasadniczo uwazam ze halogeny w samochodzie to taki bajer za ktore u dealera sie slono placi a potem rzadko uzywa (chyba ze ktos ma lampy starego typu tak badziewne ze nie widzi sicany garazu w ktorym parkuje 270751858-jezyk.gif

za to podobaja mi sie spryskiwacze reflektorow - ale te z octavii - moj wyglada teraz jak rasowy knur - dwa kly do przodu z pyska wystaja biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Wtyczka od lusterek też od strony przewodów:

Ten drugi to brazowo-czarny - ale ok - wiadomo o co chodzi

Dzieki kolego za dobre serce. Jutro pobawie sie kabelkami ;-) Mozna powiedziec, ze bede "ciagal druta" :-)

Pawel

Napisano
  • Autor

> Lusterka mam mechaniczne a jakie masz pytania odnosnie halogenow

> Instalacje poznalem szukajac niestyku w moich halogenach

A co to jest "niestyk"?

Napisano

> A co to jest "niestyk"?

Niestyk jest trwala badz czasowa przerwa w obwodzie elektrycznym powodujaca nieprawidlowe dzialanie zasilanego tym obwodem urzadzenia

Napisano
  • Autor

> Niestyk jest trwala badz czasowa przerwa w obwodzie elektrycznym

> powodujaca nieprawidlowe dzialanie zasilanego tym obwodem

> urzadzenia

Chyba prosto z wikipedii to wyciagnales :-)

Napisano
  • Autor

Czesc ponownie.

Wlasnie ide montowac lusterka - wszystko juz prawie jest jasne, tylko nie wiem z ktorego zlacza w skrzynce bezpiecznikow wychodzi kabelek blekitno-czerwony (AR) - zaznaczylem na schemacie.

http://img89.imageshack.us/img89/283/schematkabelarmw6.jpg

Jesli wiecie, to bede wdzieczny za info. Czy to moze byc dowolny kabelek blekitno-czerwony ze skrzynki bezpiecznikow? Tylko tam jest kilka kabelkow w takim kolorze - grubsze i ciensze.

Dzieki

Pozdrawiam

Pawel

Napisano

> Chyba prosto z wikipedii to wyciagnales :-)

Wyczuwam nutkie zlosliwosc ale to typowe dla ''Warszawki''

a z definicjami i okresleniami fachowymi jak i potocznymi nigdy nie mialem problemow

Napisano
  • Autor

> Wyczuwam nutkie zlosliwosc ale to typowe dla ''Warszawki''

> a z definicjami i okresleniami fachowymi jak i potocznymi nigdy nie

> mialem problemow

A ja wyczuwam nutke braku poczucia humoru, ale to normalne dla wioski.

Napisano
  • Autor

Caly dzien robilem - ale zrobilem.

Przewod brazowo-czarny (MN) trzeba wziac z tylnego wtyku skrzynki bezpiecznikow.

Przewod blekitno-czerwony (LR) rowniez z tylu skrzynki bezpiecznikow, ale z innego wtyku.

Reszta zgodnie ze schematem.

Chyba tylko sprzedawca lusterka zrobil mnie w bambuko i sprzedal z uszkodzonym podgrzewaczem. Sprawdzilem miernikiem - po wlaczeniu przycisku ogrzewania tylnej szyby - napiecie dochodzi - ale lusterko sie nie grzeje.

W sluzbowym oplu grzalo sie tak, ze cieplo mozna bylo wyczuc dlonia - a tutaj ani troche sie nie podgrzalo - ale moze tak ma byc - pytanie do tych, ktorzy maja elektryczne lusterka.

pzdr

Pawel

Napisano

> A ja wyczuwam nutke braku poczucia humoru, ale to normalne dla

> wioski.

Przepaszzam ale nie mogłem sie powstrzymać wink.gif

Czyścisz mi monitor zlosnik.gif

clown.gif270751858-jezyk.gifwpysk.gifzakrecony.gifrotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.