Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maty czy taśma dekarska ?

Featured Replies

Napisano

Proszę o opinie co lepsze i może w końcu wyjaśnijmy czy taśmy dekarskie dają jakieś nieprzyjemne zapachy czy nie.

Jak zrobi się cieplej będę wygłuszał drzwi.

Znalazłem w sklepie taśmę dekarską 10cm Tytan po 39zł. W grę wchodzą też maty bitumiczne miękkie ze sklepu www.powe.com.pl.

Jedyny dylemat to co wybrać. Jest tego dużo na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie ma... a robota czeka smile.gif

Napisano

> Jest tego dużo na forum, ale jednoznacznej odpowiedzi nie ma... a robota czeka

Skoro nie ma jednoznacznej odpowiedzi, to decyzję musisz podjąć sam :-)

Napisano

> Proszę o opinie co lepsze i może w końcu wyjaśnijmy czy taśmy

> dekarskie dają jakieś nieprzyjemne zapachy czy nie.

Przy klejeniu oczywiście tak wink.gif

Po wyklejeniu drzwi i założeniu boczka nie ma żadnych nieprzyjemnych zapachów od mat bitumicznych w moim samochodzie.

W sezonie letnim również.

Napisano

> Skoro nie ma jednoznacznej odpowiedzi, to decyzję musisz podjąć sam

> :-)

Nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi crazy.gif Część położyła taśmy dekarskie i sobie chwali (może efekt placebo, może niechęć do przyznania się do błędnego wyboru, a może faktycznie w specyficznych warunkach jest lepiej).

Ja powtórzę się raz jeszcze - taśma dekarska jest dobra do uszczelniania old.gif (no i na kominy uzbroj_zlo.gif). Zdolności tłumiące są niewielkie. Wg mnie jeśli już musisz i chcesz oszczędzać, to płaską blachę wewn. drzwi poleć matami wygłuszającymi, a część zewn. (bezpośrednio pod płatem tapicerskim) możesz uszczelnić taśmami dekarskimi.

Dźwięk drzwi "Zrobionych" taśmą dekarską przy stukaniu w nie prawie nie różni się od drzwi nie ruszanych blush.gif Drzwi zrobione najtańszymi nawet matami to różnica kolosalna winner.gif

A pewnie i tak zrobisz jak uważasz zakrecony.gif

Napisano

> nie różni się od drzwi nie ruszanych Drzwi zrobione

> najtańszymi nawet matami to różnica kolosalna

> A pewnie i tak zrobisz jak uważasz

Hmmm, a może różnica wynikała z tego, że maty położyli specjaliści, a taśmy amator? Albo maty położono lepiej (dokładniej) a taśmę gorzej?

Ja nie znajduję wielu różnic między masą bitumiczną na podkładzie z folii pociętą na kwadraty, a masą bitumiczną na podkladzie z folii uciętą w pasek i zwiniętą na rolce.

Tłumienie uzyskuje się przecież przez naklejenie ciężkiej, pochłaniającej rezonansy maty bitumicznej na blachę.

Dodatkowo zamykamy otwory w drzwiach i uzyskujemy "szczelną" komorę w której gra głośnik. A przynajmniej szczelniejszą niż bez naklejonych mat / taśm.

Tak więc czy różnica między matami a taśmą jest znacząca? Nie sądzę.

Chyba że mata jest dużo grubsza od taśmy - a to wtedy co innego.

Wtedy lepiej jest użyć maty.

Napisano

> Hmmm, a może różnica wynikała z tego, że maty położyli specjaliści, a

> taśmy amator? Albo maty położono lepiej (dokładniej) a taśmę

> gorzej?

Ten sam człowiek kład i to i to. Jakość wykonania? Sądzę, że taśmami dekarskimi to nawet dokładniej, bo swoje biglaugh.gif

> Dodatkowo zamykamy otwory w drzwiach i uzyskujemy "szczelną" komorę w

> której gra głośnik. A przynajmniej szczelniejszą niż bez

> naklejonych mat / taśm.

Co do uszczelniania to napisałem wyraźnie - taśmy dekarskie są świetne.

> Tak więc czy różnica między matami a taśmą jest znacząca? Nie sądzę.

> Chyba że mata jest dużo grubsza od taśmy - a to wtedy co innego.

> Wtedy lepiej jest użyć maty.

Grubość? Taśma kładziona w 2 warstwach, za głośnikiem nawet 3. Mat położono 1 warstwę, zwykłych, tanich APP. Zanzaczam - ja nie mówię o różnicy w graniu głośnika - nie mam aż tak wyrobionego słuchu i sprzętu pozwalajacego to wyłapać wink.gif Podchodzisz do auta i stukasz z zewnątrz w drzwi. Pokryte taśmami będą dźwięczeć, maty dają krótkie, stłumione puknięcie, bez echa, bez rozchodzenia się. Różnica będzie w każdym aucie.... swoje zrobiłem taśmami i teraz trochę żałuję. Znajomemu zrobiłem matami - jest zachwycony. Drugie auto w domu kiedyś zrobiłem matami, po wymianie jednych drzwi musiałem je zrobić ponownie. Nie miałem mat, zrobiłem taśmami. Ile warstw bym nie położył różnica między stronami jest duża 275123014-zielony.gif

Napisano

moze was pogodze zlosnik.gif Ani maty bitumiczne ani tasma dekarska nie ma dobrych wlasciwosci tlumiacych - sa o wiele lepsze materialy i wcale to tak kosmicznie drogo nie wychodzi poczytajcie

Napisano

> moze was pogodze Ani maty bitumiczne ani tasma dekarska nie ma

> dobrych wlasciwosci tlumiacych - sa o wiele lepsze materialy i

> wcale to tak kosmicznie drogo nie wychodzi poczytajcie

Kto się kłóci? biglaugh.gif Pytanie było maty czy taśmy, nie? a że są lepsze materiały to chyba oczywista sprawa cool.gif

Napisano

> Kto się kłóci? Pytanie było maty czy taśmy, nie? a że są lepsze

> materiały to chyba oczywista sprawa

oczywista, nie oczywista. Czasem zmieniaja sie np. proporcje cenowe produktow, wymagania jakosciowe uzytkownikow etc wiec warto pewne kwestie przemyslec jeszcze raz. Po co stac w miejscu jak mozna isc do przodu?

Dopoki byl wybor app/boll/soudal <> dynamat parokrotnie drozszy to zrozumiale ze wiekszosc wybierala tansze materialy. Ale STP jest sporo tanszy od dynamata.

Od razu przyznaje ze STP jeszcze nie stosowalem ale jestem w trakcie powaznych przemyslen nad nim.

Napisano

> oczywista, nie oczywista. Czasem zmieniaja sie np. proporcje cenowe

> produktow, wymagania jakosciowe uzytkownikow etc wiec warto

> pewne kwestie przemyslec jeszcze raz. Po co stac w miejscu jak

> mozna isc do przodu?

> Dopoki byl wybor app/boll/soudal dynamat parokrotnie drozszy to

> zrozumiale ze wiekszosc wybierala tansze materialy. Ale STP jest

> sporo tanszy od dynamata.

> Od razu przyznaje ze STP jeszcze nie stosowalem ale jestem w trakcie

> powaznych przemyslen nad nim.

Mam znajomego z audio complexu i ma te maty i mówi że jest to rozwiązanie lepsze od mat dekarskich i jak ktoś nie ma kasy na dynamat a sprawuja sie dobrze pozdro

Napisano

> Mam znajomego z audio complexu i ma te maty i mówi że jest to

> rozwiązanie lepsze od mat dekarskich i jak ktoś nie ma kasy na

> dynamat a sprawuja sie dobrze pozdro

masz moze linka gdzie mozna zanabyc te maty?

Napisano

> masz moze linka gdzie mozna zanabyc te maty?

Nigdzie nie ma ich wystawionych na stronie ac a kumpel mówi że maja cały magazyn może na maila popytać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.