Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szlif gniazd zaworowych i zaworów

Featured Replies

Napisano

Witam Chciałbym zapytać czy jest ktoś zorjentowany ile taka operacja może kosztować? Silnik C16NZ 8V.Ostatnio tzn tak z 3 mieś zaóważyłem znaczny spadek mocy i dziś chciałem się dostać do zaworów no ale troche roboty jest przy tym i się nie dostałem. Przekręcając kluczem wał słychać było bez pokrywy zaworów takie sotre syczenie. Syczenie to nie było powolne tak jakby uciekała kompresja tylko dość szybkie. Martwią mnie te zawory bo silnik ma 16 lat i coś kolo 257 tyś km. Z tego co widać ani razu nie miał remontu i coś się w nim skończyło albo pierścienie albo zawory, ale wydaję mi się, że to zawory bo oleju na gazie to wciąga 0,5 na 1500-2000 km to chyba w normie?

Napisano

> Witam Chciałbym zapytać czy jest ktoś zorjentowany ile taka operacja

> może kosztować?

Z tego co wiem, to w jedna z warszawskich firm spacjalizujacych sięw regeneracjach głowic (wałów i bloków też smile.gif ) bierze 25 zł od "punktu" spineyes.gif Szok, biorąc pod uwagę stopień skomplikowania operacji. Moim zdaniem lekka przesada. Jak ktoś ma 16 zaworow.... sciana.gif

> dziś chciałem się dostać do

> zaworów no ale troche roboty jest przy tym i się nie dostałem.

Bez zdejmowania głowicy?

> wciąga 0,5 na 1500-2000 km to chyba w normie?

C16NZ ? Żartujesz chyba. W moim między wymianami (10kkm) na bagnecie ubywa może milimetr. I to jak dobrze się przyjrzę.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Tzn 8 gniazd i 8 zaworów to koszt 400 zł? Chyba faktycznie się nie opłaca .Na all głowice kompletne są do 200 zł nawet jakąs tam znalazłem co była po docierce itd. Myślałem, że z tym olejem to norma bo rodzice mają audi a4 i na gazie jest to samo, że tyle wciąga. Jest jeszcze jedna opcja bo zmieniałem pokrywe zaworów od se i w tej starej było takie sitko pod pokrywą a w tej nic nie było. Może to sitko skraplało jakoś pary oleju i wedrował spowrotem do silnika a bez sitka spala się. Może te założenie gazu to był zły pomysł dla tak leciwego silnika. Gazik mam z rok i na tym gazie tak zesłabł i zaczął brać olej bo wcześniej nie brał prawie nic oleju tak jak u Ciebie lelek.

Napisano

> Tzn 8 gniazd i 8 zaworów to koszt 400 zł?

Nie nie... "Punkt" to gniazdo + zawór (szlif obu jest jednoczesny) czyli w naszym przypadku to 200zl sciana.gif

A to naprawdę można zrobić samemu, o ile nie ma wielgachnych wżerów i potrzeby toczenia. Do szlifu potrzebny jest bardzo specjalistyczny przyrząd w postaci śrubokręta, a lepiej pokrętła do kluczy z kwadratem na końcu i kawałek węzyka gumowego smile.gif Głowicę mocuje się w imadle pionowo. Wężyk mocuje się na końcu śrubokręta/pokrętła. Smarujesz zawór pastą do szlifowania zaworów "najtwardszą", wkładasz zawór w gniazdo, jedną ręka dociskasz z wyczuciem zawór do gniazda a drugą za pomocą pokrętła i wezyka wykonujesz ruchu lewo-prawo. Wyraźnie słychać jak się dociera - dźwięk zmienia się na wyższy. Po kilkunastu sekundach (w zależności od rozmiarów wżerów), płuczesz zawór i gniazdo w rozpuszczalniku i zapodajesz pastę "miększą". I znów lewo-prawo. Płuczesz i zapodajesz najbardziej miękką pastę. I lewo-prawo.

Sorry, ale dla mnie to nie jest warte 25 zl wink.gif

> i na tym gazie tak zesłabł i zaczął brać olej bo wcześniej nie

> brał prawie nic oleju tak jak u Ciebie lelek.

Ooops..... nie doczytalem o tym gazie. Na temat gazu nie wypowiadam się, lepiej niech ktoś inny wywoła kolejną wojnę... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Zrób pomiar kompresji i próbę olejową. Będzie wiadomo co trzeba naprawiać (o ile w ogóle trzeba).

Napisano

u mnie w firmie frezowanie gniazda 10PLN i szlif zaworow 5PLN od sztuki i spiecie na nowych uszczelniaczach 60 PLN za 8V zeby.GIF

Napisano

...można użyć też wiertarki łącząc ją wężykiem z zaworem i kręcić. Ja tak robiłem.

Bardzo ważne jest też, żeby dokładnie wyczyścić zawory w miejscu styku z uszczelniaczem no i oczywiście

wymienić uszczelniacza (ok 3pln/szt), bo to jest prawdopodobnie powód połykania oliwy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam dokonałem pomiaru ciśnienia w cylindrach i wyszło tak jak w załączniku. Mam pytanie czy te ceramizery działają?

post-100097-14352493860504_thumb.jpg

Napisano

> Witam dokonałem pomiaru ciśnienia w cylindrach i wyszło tak jak w

> załączniku.

szału nie ma

spore różnice na poszczególnych cylindrach...

> Mam pytanie czy te ceramizery działają?

tak

głównie na kieszeń wink.gif

Napisano

> tak

> głównie na kieszeń

I na dobre samopoczucie wink.gif

P.S.

Jak znowu zacznie się bezsensowna dyskusja o ceramizerach, magnetyzerach i opaczności boskiej - zamykam grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

To wsio jutro ściągam głowicę. Tylko lipa jak się okaże, że to pierścienie. W sumie to należy się remoncik takiemu staruszkowi. To teraz zapytam o jakiś tani zakład który szlifuje zawory i gniazda w okol wielunia lub częstochowy.

Napisano

> To wsio jutro ściągam głowicę. Tylko lipa jak się okaże, że to

> pierścienie. W sumie to należy się remoncik takiemu staruszkowi.

> To teraz zapytam o jakiś tani zakład który szlifuje zawory i

> gniazda w okol wielunia lub częstochowy.

kolejny raz w tym wątku zdublowałeś posty idea.gif

a o warsztat zapytaj na kąciku regionalnym ok.gif

Napisano

> Witam dokonałem pomiaru ciśnienia w cylindrach i wyszło tak jak w

> załączniku. Mam pytanie czy te ceramizery działają?

wymien pietscionki tlokowe zrob glowice i bedzie miod malina

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.