Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Jestem tutaj nowy wink.gif i jestem szczęśliwym posiadaczem Fiata UNO 1.0 Fire smile.gif

Samochód bardzo wdzięczny ale...jest szereg problemów które muszę rozwiązać w najbliższym czasie smile.gif mam nadzieję że to forum i Wy mi pomożecie:) Zacznę chyba od najbardziej banalnego problemu (aż wstyd pytać) Mianowicie nie mam pojęcia jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów. Kiedy go kupiłem 3 miesiące temu przy wybieraku był olej (mały wyciek) Dałem sobie z tym spokój bo wiem że ten typ tak ma. Teraz już od ładnych kilkuset kilometrów jest tam sucho...i zacząłem się zastanawiać czy czasami olej nie znika powoli. Jeśli się nie mylę śruba do wlewania i sprawdzania poziomu jest z przodu obok kabelka do czujnika wstecznego (taka "na imbus") Nie wiem jednak jak się sprawdza ten olej. Mam odkręcić śrubkę i jeśli poziom jest ok to powinien wypływać? czy mam tam pchać jakąś szabelkę? Na zapalonym czy na wyłączonym silniku? Jeśli ewentualnie oleju będzie za mało lub brak wink.gif to czy mogę dolać olej? czy muszę wymieniać cały olej na nowy?

Przepraszam że się tak rozpisałem i bardzo proszę o szybka odpowiedz. Z góry dziękuję

Marian89

Napisano

odkrecasz korek wlewowy (na wylaczonym silniku chyba ze lubisz jak Ci cieplawy olej bryzga tu i tam) i badasz sytuacje. jesli nic nie wycieklo to pewnie jest malo. generalnie mozesz dolac ale jako ze dopiero go kupiles to mozesz wymienic calosc. wchodzi tam jakies 2.4 litra syntetyku 75w90

Napisano

Przede wszystkim na przyszłość wypełnij w profilu jaki masz silnik.

Poziom oleju się sprawdza w skrzyni, z przodu (tak jak napisałeś) za zaślepka na imbus 12. Odkręcasz ten koreczek i powinno kapać albo być niewiele poniżej tego otworu. Wsadź palec to poczujesz w którym jest miejscu poziom.

Napisano

> jakies 2.4 litra syntetyku 75w90

najlepszy będzie mineralny w90. Syntetyk jest zbędny

Napisano

> najlepszy będzie mineralny w90. Syntetyk jest zbędny

raczej SAE 80W bo fabrycznie zalewali TUTELA ZC 80/S

GP

Napisano

> raczej SAE 80W bo fabrycznie zalewali TUTELA ZC 80/S

> GP

racja racja

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybka odpowiedz. Jeszcze nie sprawdziłem bo nie miałem imbusa 12 ale jutro sprawdzę. Mam nadzieję że obejdzie się bez kanału. Też uważam że nie warto dolewać tylko wymienić o ile coś tam jeszcze do wymiany jest. Wszak w uno lubią uszczelniacze półosi nawalać. Trzeba będzie to sprawdzić smile.gif

Więc najlepiej wlać 80W90 mineralny ? tak jak w książce jest napisane wink.gif ?

Napisano

Jak jesteś nabywcą auta to najlepiej zrobisz jak powymieniasz wszystkie płyny i filtry, będziesz wiedział na czym stoisz. ok.gif

A jak jeszcze sie przywitasz z wszystkimi w wątku na górze stronki to już będzie gitarrra. ok.gif20.GIFbiglaugh.gif

Napisano

A powiedzcie mi czy kiedykolwiek weszło wam 2,4 litra przy wymianie oleju ?? jak kupiłem uniaka spusciclismy olej ze skrzyni.. wlalismy 2 litry oleju i wiecej wejsc nie chciało.. wylewało juz..

Napisano

> A powiedzcie mi czy kiedykolwiek weszło wam 2,4 litra przy wymianie

> oleju ?? jak kupiłem uniaka spusciclismy olej ze skrzyni..

> wlalismy 2 litry oleju i wiecej wejsc nie chciało.. wylewało

> juz..

Powiem Ci szczerze , że nie pamiętam ile do skrzyni wchodzi przy wymianie, bom robił to dawno temu. screwy.gifTeraz jedynie raz dolewałem.

Napisano
  • Autor

> Jak jesteś nabywcą auta to najlepiej zrobisz jak powymieniasz

> wszystkie płyny i filtry, będziesz wiedział na czym stoisz.

> A jak jeszcze sie przywitasz z wszystkimi w wątku na górze stronki to

> już będzie gitarrra.

Dzięki za trafną uwagę 270751858-jezyk.gif Przywitać się trzeba wink.gif w końcu najprawdopodobniej spędzę tutaj dużo czasu wink.gif no i zapoznanie się z przykazaniami smile.gif

A co do płynów i filtrów to filtry wszystkie wymienione olej w silniku też, płyn hamulcowy....a teraz olej w skrzyni wink.gif

Napisano

> Powiem Ci szczerze , że nie pamiętam ile do skrzyni wchodzi przy

> wymianie, bom robił to dawno temu. Teraz jedynie raz dolewałem.

A ile najlepiej zalać, pod dolną krawędź otwory czy może na 1/3 jego wysokości czy 1/2? Bo ja jak lałem to zrobiłem sobie taką rurkę z małym uszczelnieniem, że przelałem do 1/3 wysokości otworu, auto stało mniej więcej poziomo biglaugh.gif

A było to w zeszłym roku icon_rolleyes.gif

Napisano

> A powiedzcie mi czy kiedykolwiek weszło wam 2,4 litra przy wymianie

> oleju ?? jak kupiłem uniaka spusciclismy olej ze skrzyni..

> wlalismy 2 litry oleju i wiecej wejsc nie chciało.. wylewało

> juz..

2,4 litra to wchodzi do całkowicie suchej skrzyni grinser006.gif

Wsio u Ciebie w normie wink.gif

Napisano

> A ile najlepiej zalać, pod dolną krawędź otwory czy może na 1/3 jego

> wysokości czy 1/2? Bo ja jak lałem to zrobiłem sobie taką rurkę

> z małym uszczelnieniem, że przelałem do 1/3 wysokości otworu,

> auto stało mniej więcej poziomo

> A było to w zeszłym roku

Zalać, aż zacznie się wylewać - czyli dolna krawędź - moja skrzynia kiedyś sporo śmigała na jakis 0.6 l oleum - przeżyła biglaugh.gif

Napisano

> Jak jesteś nabywcą auta to najlepiej zrobisz jak powymieniasz

> wszystkie płyny i filtry, będziesz wiedział na czym stoisz...

I do tego paski i takie tam skromny.gif

Napisano

> A ile najlepiej zalać, pod dolną krawędź otwory czy może na 1/3 jego

> wysokości czy 1/2? Bo ja jak lałem to zrobiłem sobie taką rurkę

> z małym uszczelnieniem, że przelałem do 1/3 wysokości otworu,

> auto stało mniej więcej poziomo

> A było to w zeszłym roku

Otwór to otwór, jak nie zatkany to nie zalejesz powyżej krawędzi, ani na 1/3 ani na 1/2 wysokości otworu zlosnik.gif

A jak będziesz tak próbował to podłóż spory pojemnik pod spód bo podejrzewam że zanim Ci sie uda lub dojdziesz do wniosku że to nie możliwe w poziomym położeniu - sporo oleju zmarnujesz. zlosnik.gif

Napisano

to ja sie podlacze do tematu biglaugh.gif

przy zmianie silnika nalalem oleju do skrzyni no i..... na 99% juz go tam nie ma(jeszcze nie chcialo mi sie schylac i tego sprawdzac ale skoro cala podloga,tylna poduszka skrzyni i wszystko co znajduje sie przy skrzyni jest mokre od oleju to raczej juz wyciekl zeby.GIF)

zanim zaczne uszczelniacze wymieniac chcialbym sprawdzic czy sa jakies inne opcje wycieku-korek trzyma,te gumowe oslonki chyba tez, a moja skrzynia wyglada jakby cala sie pocila icon_rolleyes.gif

mozliwe,zeby olej spitalal cala skrzynia??????????????? icon_eek.gif

Napisano

> to ja sie podlacze do tematu

> przy zmianie silnika nalalem oleju do skrzyni no i..... na 99% juz

> go tam nie ma(jeszcze nie chcialo mi sie schylac i tego

> sprawdzac ale skoro cala podloga,tylna poduszka skrzyni i

> wszystko co znajduje sie przy skrzyni jest mokre od oleju to

> raczej juz wyciekl )

> zanim zaczne uszczelniacze wymieniac chcialbym sprawdzic czy sa

> jakies inne opcje wycieku-korek trzyma,te gumowe oslonki chyba

> tez, a moja skrzynia wyglada jakby cala sie pocila

> mozliwe,zeby olej spitalal cala skrzynia???????????????

Możliwe, że olej mając swoją lepkość przez uszczelniacze pełza po całym spodzie skrzyni. Ja oczyściłbym i wysuszył aby sprawdzić skąd zaczyna się to kapanie - tak na wszelki wypadek.

Napisano
  • Autor

> tez, a moja skrzynia wyglada jakby cala sie pocila

> mozliwe,zeby olej spitalal cala skrzynia???????????????

Współczuję tego wycieku.

U mnie wszytko jest OK!. Olej jest na miejscu nic nie wyciekało ani nie wycieka zeby.GIF Zastanawia mnie tylko fakt jakim cudem wcześniej wybierak był mokry a teraz jest suchy 270751858-jezyk.gif może sie sam uszczelnił smile.gif

Pozdrawiam dziękuję i do rychłego następnego razu wink.gif

Napisano

> Otwór to otwór, jak nie zatkany to nie zalejesz powyżej krawędzi, ani

> na 1/3 ani na 1/2 wysokości otworu

> A jak będziesz tak próbował to podłóż spory pojemnik pod spód bo

> podejrzewam że zanim Ci sie uda lub dojdziesz do wniosku że to

> nie możliwe w poziomym położeniu - sporo oleju zmarnujesz.

Yyy, jak uszczelnisz dobrze to zalejesz, a że ten olej jest dość gęsty to i zakręcić zdążysz spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.