Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polemika o rurkach z klimki

Featured Replies

Napisano

Tak i o to peszek...nie działała mi klimka w moim MW JTD115, więc oddałem do serwisu klimek (generalnie polecam zakład wszystkim z okolic Katowic), gość bez żadnego pardonu stwierdził ,że to pewno brak czynnika spowodowany pękniętym przewodem, ten typ tak ma confused.gif..No miał rację rurka na kolanku była pęknięta , zaspawał i jeżdżę dalej ale martwi mnie jego stwierdzenie że coś jest ni tak z tymi przewodami...prawdopodobnie fiat gnie te rurki na zimno a nie na ciepło z stąd te problemy...mam pytanie czy warto zatem kupować te rurki ? Ile wam wytrzymała taka inwestycja?

Napisano

4 lata w Abarcie - klima bez zarzutu. Poza corocznym przeglądem nie wymieniałem nigdy żadnych rurek. Więc nie rozumię co ten koleś miał na myśli mówiąc Ci, że TTM ?

Napisano
  • Autor

> miał na myśli mówiąc Ci, że TTM ?

Na jego serwisie oprócz mego i jeszcze jednego stilo widziałem jeszcze punto....dziwne dwa stilaki miały uszkodzone rurki właśnie przy kolankach a kropka miała pęknięty trójnik...gość kiepsko wyrażał sie nie o samych autkach tylko o technologii wykonania tych rurek, przeglądałem tutaj forum i widziałem dużo opisów uszkodzeń klimki właśnie z tego powodu....

Napisano

............jedyne co TTTM to ułożenie rurek blisko osłony silnika, co przy np. średnio mocnym przywaleniu osłoną silnika w krawężnik może spowodować pęknięcie...... ...ja tak niestety kiedyś przywaliłem i miałem spawaną rurkę, a poza tym zero problemów........ .......a co do dywagacji gościa od klimy na temat sposobu gięcia rurek to nie technologia jest niewłaściwa ale wyprofilowanie............. a gość po prostu dorobił sobie teorie na potrzeby klienta......... zlosnik.gif

Napisano

> Na jego serwisie oprócz mego i jeszcze jednego stilo widziałem

> jeszcze punto....dziwne dwa stilaki miały uszkodzone rurki

> właśnie przy kolankach a kropka miała pęknięty trójnik...

......przypadek, lub polecanie sobie warsztatu przez znajomych.....

.......mam w rodzinie gościa który prowadzi zakład klimatyzacji samochodowej, to on oczywiście robił mi moją pękniętą rurkę i mówił, że fiatów jest ogólnie mało u niego ale nie dla tego, że są lepsze ale dla tego, że fiat dawniej nie często dawał klimę w standardzie a inne marki częściej......

gość

> kiepsko wyrażał sie nie o samych autkach tylko o technologii

yikes.gif

......technologia budowy układów klimatyzacji samochodowej jest ponadmarkowa.... ......różnica to detale......

> wykonania tych rurek, przeglądałem tutaj forum i widziałem dużo

> opisów uszkodzeń klimki właśnie z tego powodu....

nono.gif............podaj choć jednego linka, gdzie ktoś twierdzi, że to wina materiałowa lub jakaś wadliwa technologia....... a nie fatalne poprowadzenie jednej konkretnej rurki........

Napisano

u mojego ojca w Multipli (1,9JTD) rurki także straciły szczelność po 2,5 roku (od nowości) - winowajcą okazała sie sól, która porobiła wżery po zimie

niestety w multipli jest tak to skonstuowane, że do komory silnika dostaje sie sporo spod kół i komora jest zawsze brudna

nawet padł pomysł, aby polakierować aluminiowe części rurek jakimś lakierem bezbarwnym - jak do felg aluminiowych (ostatnia warstwa) - na pewno zabezpieczyło by to rurki przed zniszczeneim chemicznym

i UWAGA - taka nieszczelność naprawiajcie jak najszybciej! - niby można bez problemu jeździć bez czynnika chlodzącego, ale jesli do układu dostanie się wilgoć, to zniszczy kompresor

Napisano
  • Autor

> ............podaj choć jednego linka, gdzie ktoś twierdzi, że to

> wina materiałowa lub jakaś wadliwa technologia....... a nie

> fatalne poprowadzenie jednej konkretnej rurki........

Nie mam na myśli ,że na forum były opinie o nieodpowiedniej technologi czy materiale, tylko o tym, że często winą niesprawności klimki są właśnie te nieszczęsne rurki, moje kolanko np. pękło nie na dole ale powyżej dolnej krawędzi chłodnicy, ale najczęściej pękają na dole nad osłoną silnika ....owszem można stwierdzić że to od uderzenia ale te rurki też przecież nie są z papieru...

Napisano

jakiś tekst Miałem podobnie, pary razy spawana i w końcu wymiana na pozmianową ok.gifI jak ręką odjął ok.gifsmirk.gif

Napisano

Jutro będę zakładał nową chłodnicę z powodu własnie tych nieszczęsnych rurek. Sól zrobiła swoje. Kolejne spawanie już nie daje rady, nieszczelnośc pojawia się coraz to w nowym miejscu. Rurka powoli zaczyna przypominać papier.

Napisano

> jakiś tekst Miałem podobnie, pary razy spawana i w końcu wymiana na

> pozmianową I jak ręką odjął

W 2gim stilo wlasnie rurka znowu mi pekla i nie ma czynnika angryfire.gifrurka byla juz spawana i chyba czas ja na nowa wymienic...czy kolega kupowal u kolegi freeco czy w jakims innym sklepie, miejscu i moze np. polecic smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> ..czy kolega

> kupowal u kolegi freeco czy w jakims innym sklepie, miejscu i

> moze np. polecic

> Pozdrawiam

Kupowałem to po innej znajomości biglaugh.gifAle kolegę freeco z czystym sumieniem polecam ok.gif

Napisano

Musisz mieć dobre drogi u siebie w okolicach... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Ja nie pamięta, ale u siebie chyba 3 albo 4 razy miałem robiony ten przewód. Za ostatnim razem został w końcu wymieniony.

Po prostu trzeba uważać, bo przewód jest naprawdę nisko i uderzenie (nawet delikatne) osłoną bardzo często wiąże się z rozwaleniem przewodu.

Warto sobie zrobić jakieś zniżki w zakładzie serwisującym klimę... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Miałem podobnie, pary razy spawana i w końcu wymiana na

> pozmianową I jak ręką odjął

U mnie było to samo irked.gif Rurka była parę razy spawana, w końcu nie było czego już spawać rotfl.gif Nawet gdzieś fotkę na forum dawałem...

Napisano

> Musisz mieć dobre drogi u siebie w okolicach...

Poprawiło się sporo waytogo.gif

Napisano

> gdzie ktoś twierdzi, że to

> wina materiałowa lub jakaś wadliwa technologia....... a nie

> fatalne poprowadzenie jednej konkretnej rurki........

Uważam,że jest to błąd konstrukcyjny.Rurki pozmianowe mają inne prowadzenie ale i inną długość/mam silnik 1,6 i tego dotyczy moja wypowiedź/.

Napisano

> Uważam,że jest to błąd konstrukcyjny.Rurki pozmianowe mają inne prowadzenie ale i inną długość/mam silnik 1,6 i tego dotyczy moja wypowiedź/.

Mam 1,6 ... piąty rok, bez żadnego przeglądu ... jest OK ok.gif

Napisano

Widze,że u mnie te rurki łączace " chłodnice " z spręzarką były już wymieniane hmm.gif ale czy to od jakiegoś małego Bum hmm.gifniewiem.gif coś w tym musi być hmm.gif

Napisano

> Mam 1,6 ... piąty rok, bez żadnego przeglądu ... jest OK

Szczęśliwiec z ciebie.

U mnie potrafiła pękać i dwa razy w roku.Z pozmianową drugi rok bez problemu/oby nie zapeszyć/.

Rurki pozmianowe są od 2003./silnik 1,6/.

Napisano

> Rurki pozmianowe są od 2003./silnik 1,6/.

Mam z końcówki '03, z doświadczeń AK lukałem przy różnych okazjach na elementy narażone na uderzenia (najniżej położone) i ... jakoś nic nie wypatrzyłem niewiem.gif

Od czasu do czasu sprawdzam, czy jest ciśnienie w obiegu, czy nie "capi" to wiem na co dzień, i póki jest Git nie ingeruję ok.gif

Napisano

> Poprawiło się sporo

No widzisz, a ja rozpieprzyłem raz klimę, bo ... zmieniałem pas... crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif Fakt, że prędko było, ale z osłony niewiele pozostało... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> No widzisz, a ja rozpieprzyłem raz klimę, bo ... zmieniałem pas...

> Fakt, że prędko było, ale z osłony niewiele pozostało...

A widzisz Kubuś, ja mam pod spodem aluminiową płytę zlosnik.gif

Napisano

> No widzisz, a ja rozpieprzyłem raz klimę, bo ... zmieniałem pas...

> Fakt, że prędko było, ale z osłony niewiele pozostało...

Coś Kuba koloryzujesz, na rajdach nie ma zmiany pasów zlosnik.gif

Napisano

> prawdopodobnie fiat gnie te rurki na

> zimno a nie na ciepło z stąd te problemy...

W Marea Weekend też wymieniałem rurkę po 7 latach użytkowania (dziura), a szwagier w Vectrze po 6 latach wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.