Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak pozbyć się drobnych zarysowań na szybie ???

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów Astolot`lowiczów

Mam drobne zarysowania na szybie frown.gif czy da się je czymś usunąć, może ktoś już miał taki problem i jakoś sobie z nim poradził ? Jeżeli się da to czym i ile takie cudo kosztuje

Napisano

> Witam Kolegów Astolot`lowiczów

> Mam drobne zarysowania na szybie czy da się je czymś usunąć, może

> ktoś już miał taki problem i jakoś sobie z nim poradził ? Jeżeli

> się da to czym i ile takie cudo kosztuje

niestety zaraz dostaniesz odpowiedź, ze tylko wymiana szyby na nową a domyślasz sięjaki to koszt. Ja też mam rysy od skrobaczki np. i już pytałem i kombinowalem co z tym zrobić, ale dałem sobie spokój bo nie ma ponoć na to rady.

Napisano

> niestety zaraz dostaniesz odpowiedź, ze tylko wymiana szyby na nową a

> domyślasz sięjaki to koszt. Ja też mam rysy od skrobaczki np. i

> już pytałem i kombinowalem co z tym zrobić, ale dałem sobie

> spokój bo nie ma ponoć na to rady.

podobno sa jakies specyjalne plyny do usuwania rys!!slyszalem tez o mozliwosci polerowania szyby!!ale to chyba tylko w specyjalnym zakladzie

Napisano
  • Autor

frown.gif , kiedys cos slysalem ze sa zaklady gdzie niweluja drobe uszkodzenia zarysowania szyb , ale to bylo kiedys i ponoc oplacalo sie ludzia posiadajacm tylko drozsiejsze autka

Napisano

> , kiedys cos slysalem ze sa zaklady gdzie niweluja drobe

> uszkodzenia zarysowania szyb , ale to bylo kiedys i ponoc

> oplacalo sie ludzia posiadajacm tylko drozsiejsze autka

za to ja mam autko tanie....tylko ze jak pytalem sie o szybe do niego, to ze wstawieniem prawie 450zl zaspiewali smile.gif

ekraniki od komorek mozna regenerowac specjalnymi pastami i to dziala....wiec moze i do szyb cos takiego jest...ale narazie w zadnym serwisie nie potrafili mnie na cos takiego nakierowac.

Napisano
  • Autor

> za to ja mam autko tanie....tylko ze jak pytalem sie o szybe do

> niego, to ze wstawieniem prawie 450zl zaspiewali

> ekraniki od komorek mozna regenerowac specjalnymi pastami i to

> dziala....wiec moze i do szyb cos takiego jest...ale narazie w

> zadnym serwisie nie potrafili mnie na cos takiego nakierowac.

No wlasnie na Allegro szukalem ale nic nie znalazlem no poza tym ale chyba zarysowan nie usunie

Napisano

> za to ja mam autko tanie....tylko ze jak pytalem sie o szybe do

> niego, to ze wstawieniem prawie 450zl zaspiewali

> ekraniki od komorek mozna regenerowac specjalnymi pastami i to

> dziala....wiec moze i do szyb cos takiego jest...ale narazie w

> zadnym serwisie nie potrafili mnie na cos takiego nakierowac.

Na wiosnę wstawiałem szybę Pilkington z robotą i nową uszczelką wyszło razem z tego co pamiętam 320 PLN - zielona z granatowym pasem u góry zlosnik.gif

BTW przednia szyba w samochodzie to nie ekranik od komórki - ona decyduje o bezpieczeństwie, a czasem życiu frown.gif

jakiekolwiek polerki całości bym sobie odpuścił - jeśli już to ewentualnie same rysy. Ale nie słyszałem, żeby cos takiego gdzieś robili frown.gif

Napisano

miałem coś takiego w poprzednim aucie i też szukałem info na ten temat. jedno z tego mam doświadczenie: może ktoś będzie próbował ci wcisnąć coś do polerowanie szyb (pastę itp) ale w warunkach domowych nie da się i nie ma sensu takiego czegoś robić, a żadna firma chyba raczej też takich usług nie oferuje, bo się nie opłaca. lepiej odłożyć trochę kase przez parę miesięcy i wymienić szybkę. a później pamiętać, że w astrach spryskiwacz uruchamia się niestety równo z wycieraczkami, więc tego nie robić i pamiętać o wymianie wycieraczek również smile.gif

pozdr

Napisano

> a później pamiętać, że w astrach spryskiwacz

> uruchamia się niestety równo z wycieraczkami, więc tego nie

> robić

Lub wymienić przekaźnik na ten programowalny od Skody i problem znika cool.gif

Napisano

> Na wiosnę wstawiałem szybę Pilkington z robotą i nową uszczelką

> wyszło razem z tego co pamiętam 320 PLN - zielona z granatowym

> pasem u góry

> BTW przednia szyba w samochodzie to nie ekranik od komórki - ona

> decyduje o bezpieczeństwie, a czasem życiu

> jakiekolwiek polerki całości bym sobie odpuścił - jeśli już to

> ewentualnie same rysy. Ale nie słyszałem, żeby cos takiego

> gdzieś robili

Ja też wymieniłem sobie na Pilkingtona - 70%trans + przyciemnienie u góry - w Warszawie to 350zł.... Ale miałem tak zniszczoną tą starą, że o żadnej renowacji nie było mowy.... A teraz - nowa jakość życia :-)

Napisano

Rysy można usunąć.Trzeba mieć tylko dojście do kogoś z fabryki kineskopów.Tam mają fajny proszek którym pięknie sie to usuwa.Sam miałem zprezentowane kilka gram i w połączeniu z wiertarką robi robotę że aż miło.I ponoć to nie poleruje tylko pod wpływem temp. wtapia się w rysy.Dokładnie jednak nie wiem ale w kazdym bądź razie działa.

Zostało mi jeszcze źdźebko na gorsze czasy smile.gif

Napisano

> Witam Kolegów Astolot`lowiczów

> Mam drobne zarysowania na szybie czy da się je czymś usunąć, może

> ktoś już miał taki problem i jakoś sobie z nim poradził ? Jeżeli

> się da to czym i ile takie cudo kosztuje

Powiem cos nowego co mnie samego zaskakuje. Mimo moich przekonań co do konieczności wymiany szyby jeżeli jest porysowana zadzwoniłem do paru /dwoch :-)/ warsztatów naprawy szyb. Pierwszy na moim terenie tzn. w pięknym kurorcie Sopocie napewno poleruje szyby ale jest zamknięty do 21.08. Drugi troszkę daleko bo w Sosnowcu To ten - też pięknym kurorcie devil.gif facecik powiedział, że można wypolerować ale za ile i jaki czas to określi na miejscu. Przyciśnięty troszeczke powiedział, że taka usługa zazwyczaj kończy się rachunkiem kilkudziesięciu złotych.

Jak otworzą w Sopocie zadzwonie i sprawdzę.

Pozdro!!

Napisano

Dzisiaj pozbyłem się problemu porysowanej szyby smile.gif

Opowiem wam bo historia jest rodem z archiwum X

Pojechałem do warsztatu gdzie naprawiają/wymieniają szyby w sprawie dziwnych smug na szybie, które nie są rysami (pisałem o tym w innym watku). Na szybie miałem jeszcze slad po kamyku - dziurka z pieciomilimetrowymi "skrzydełkami". Pęknięcie było od dawna. Niemiec mówił, ze jeździł z nim 5 lat.

Wysiadłem z samochodu, stanąłem przed nim i tłumaczę człowiekowi, ze szukam czegoś do polerowania szyby. Facet patrzy się na mnie jakbym właśnie przyleciał z Marsa. Pyta: "ale o czym pan mówi?" Myslę sobie, pewnie szyb się nie poleruję i wyszedłem na głupa. A on: "Niech pan spojrzy na szybę. Co tu polerować?"

Odwracam się, patrzę a szyba - pająk. icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif Od tego pęknięcia rozeszło się chyba z 5 trzaśnięć przez całą szybę. Gały miałem większe niż tu: icon_eek.gif bo kiedy wysiadałem z auta szyba była cała...

Oczywiście szyba natychmiast wymieniona - 320 zł z montarzem + dwa pióra MotGum gratis smile.gif

Najistotniejsze jest jednak to co powiedział człowiek. Powiedział, że to potwierdza jego życiowe spostrzezenia: jeśli dba się o samochód to on zadba o ciebie: w wypadku ochroni, dociągnie do domu resztką sił (kiedyś zjechałem do domu po przejechaniu 400km na lince od gazu, która trzymała się tylko na dwóch ostatnich drucikach. Pod domem wypakowałem bagaże, pekła podczas wjeżdżania do garażu). Powiedział, ze ta szyba mogła trzasnąć w dowolnym momencie, ale wyczekała aż znajdzie się u szklarza i stwierdziła: "teraz moge pęknąć"

Myślę, ze coś w tym jest...

Napisano

> Dzisiaj pozbyłem się problemu porysowanej szyby

No tak Ty sie pozbyłeś problemu a o kolegach się zapomnialo...o polerke sie nie zapytałeś ???????

ale moge zrozumieć Twoje mieszane uczucia - trauma z powodu wydanej kasy i euforia z powodu przejżenia na oczy smile.gif

Napisano

> No tak Ty sie pozbyłeś problemu a o kolegach się zapomnialo...o

> polerke sie nie zapytałeś ???????

Nie zapomniało się smile.gif Człowiek "robi w szybach" już kilkanaście lat i chyba kocha to, bo kazał asystować sobie przy pracy i bez przerwy tłumaczył co robi i po co to robi. Sporo się nauczyłem o szybach, klejach że o montarzu nie wspomnę zlosnik.gif

Pytałem o polerowanie. Powiedział, że nikt nie chce się za to brać bo efekt mizerny, roboty dużo a brać pieniędzy nie bardzo jest za co. Poza tym polerowanie na zasadzie zbierania materiału to ingerencja w strukturę szyby a to prawie zawsze prędzej czy później konczy się pęknięciem. (Przy okazji dowiedziałem się o skutkach przyklejania lusterka na Kropelkę lub Poxipol zlosnik.gif )

Nie wie jak w innych regionach kraju ale na Mazowszu słyszał o kilku takich zakładach. Adresów nie podał, bo nie znał.

Pozdroofka

Napisano

> Nie zapomniało się

Nie było tak od razu icon_rolleyes.gif

No dobra bez urazy księciuniu zwracam honor ribbon.gif

Tak tylko podpuściłem, bo nie bardzo mi się chciało wierzyć, że byłeś i tak tylko sobie stałeś.

dzięki za info. ok.gif

Napisano

> Przy okazji dowiedziałem się o

> skutkach przyklejania lusterka na Kropelkę lub Poxipol

Znaczy co? Przeżera się na wylot czy jak?

Napisano

> Znaczy co? Przeżera się na wylot czy jak?

Nie, ale to bardzo mocne kleje i jak to nazwał "ściągają szybę" i szyba pęka. Widziałem czym kleił u mnie bo metalowy zaczep na nowej szybie był nowszego typu i nie pasował do mojego lusterka. Odciął zaczep prostym "urzadzeniem" - drutem zakończonym uchwytami. Garota jak nic, mógłby być mordercą wink.gif Odtłuścił szybę, posmarował aktywatorem i następnie klejem. Po minucie klej zasechł. Nie pamiętam nazwy kleju, ale to jeden z niewielu, który przyklei metal do szkła zachowując niezbedną elastyczność. A klej tak trzyma, że nawet po przejściu drutu zaczep nie odpadł tylko ponownie się przykleił smile.gif

Napisano

HANESKO auto-szyby nawet skleja jak jest peknieta

a pekniecie po naprawie bedzie widoczne tylko wtedy jak sie dokladnie przyjrzysz

w lublinie maja siedzibea czy w innych miastach to niewiem

Napisano

> HANESKO auto-szyby nawet skleja jak jest peknieta

O sklejaniu też się wiele dowiedziałem. A nawet miałem okazję widzieć taką akcję. Kleić można wyłącznie niewielkie peknięcia a to ze względu choćby na rozmiar przyrzadu.

Sklejanie polega na tym, że po oczyszczeniu szyby przykłada się od zewnatrz coś w rodzaju okrągłej przyssawki (przeźroczystej) a od spodu (wewnatrz samochodu) lusterko do obserwacji. Specjalna pompa wysysa powietrze ze szczeliny w szybie (pan powiedział, że aby coś włozyć najpierw trzeba wyjąć zlosnik.gif . Wysysanie trwa kilka minut) a następnie urządzenie wciska pod ciśnieniem do szczeliny zywicę. Pan powiedział, że szyba lubi sobie czasem pęknąć - wtłaczanie żywicy po prostu rozpycha szczelinę, która się powiększa. Statystycznie jedna na 20 pęka. Dziś był mój szczęsliwy dzień, bo miałem okazję zobaczyć jak peka. Pęknięcie przed operacją mało jakieś 1,5 cm, po operacji - na całą wysokość szyby. Oczywiście właściciel szyby został uprzedzony o statystyce, minę miał nie tęgą, że to na niego padło smile.gif

Napisano

> O sklejaniu też się wiele dowiedziałem. A nawet miałem okazję widzieć

> taką akcję. Kleić można wyłącznie niewielkie peknięcia a to ze

> względu choćby na rozmiar przyrzadu.

> Sklejanie polega na tym, że po oczyszczeniu szyby przykłada się od

> zewnatrz coś w rodzaju okrągłej przyssawki (przeźroczystej) a od

> spodu (wewnatrz samochodu) lusterko do obserwacji. Specjalna

> pompa wysysa powietrze ze szczeliny w szybie (pan powiedział, że

> aby coś włozyć najpierw trzeba wyjąć . Wysysanie trwa kilka

> minut) a następnie urządzenie wciska pod ciśnieniem do szczeliny

> zywicę. Pan powiedział, że szyba lubi sobie czasem pęknąć -

> wtłaczanie żywicy po prostu rozpycha szczelinę, która się

> powiększa. Statystycznie jedna na 20 pęka. Dziś był mój

> szczęsliwy dzień, bo miałem okazję zobaczyć jak peka. Pęknięcie

> przed operacją mało jakieś 1,5 cm, po operacji - na całą

> wysokość szyby. Oczywiście właściciel szyby został uprzedzony o

> statystyce, minę miał nie tęgą, że to na niego padło

hehehe

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.