Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

osadzanie glosnikow na tylnej polce

Featured Replies

Napisano

wiec ja to zrobilem tak

poleczke (metalowa) okleilem matami bitumicznzmi od strony bagaznika i kabiny... teraz chce przykleic mate z ok 0.75cm warstwa filcu od strony kabiny tak aby glosniki przykrecone do drewnianej polki osiadly na warstwie filcu... dodam moze jeszcze ze cala operacje przeprowadzam w lanosiku sedan...

lepiej jak glosniki sa wkrecone od dolu(od strony bagarznika)czy od kabiny polozone na polce i przykrencone? a moze nie ma to znaczenia.

edytowalem posta

sorrz ya te glupie blendz ale jeyzk w operye cos mi sie pryestawil

Napisano

> wiec ja to zrobilem tak

> polecyke (metalowa) okleilem matami bitumicznzmi od strony bagaznika

> i kabiny... teray chce przykleic mate z ok 0.75cm warstwa filcu

> od styony kabiny tak aby glosniki przykrecone do drewnianej

> polki osiadly na warstwie filcu... dodam moze jeszcze ze cala

> operacje przeproadzam w lanosiku sedan...

> lepiej jak glosniki sa wkrecone od dolu)od stronz bagarynika cyz od

> kabinz poloyone na polce i pryzkrencone_ a moye nie ma to

> ynacyenia.

> sorrz ya te glupie blendz ale jeyzk w operye cos mi sie pryestawil

chyba musisz wcisnąc prawy ctrl i shift jednocześnie, a z i y wrócą na swoje miejsca zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> chyba musisz wcisnąc prawy ctrl i shift jednocześnie, a z i y wrócą

> na swoje miejsca

ooo dziala:)

thx! w dosie to bylo alt+ctrl +F1

Napisano

> chyba musisz wcisnąc prawy ctrl i shift jednocześnie, a z i y wrócą

> na swoje miejsca

A wiesz moze co musze zmienic zeby pojawily mi sie literki np "u" zamkniete bo nie mam tych wszystkich literek z kreskami itp jak piesze posty na AK oslabiony.gif

Tak wogóle to sorki za zmiane temtu wink.gif

Obiecuje poprawe

Napisano

> A wiesz moze co musze zmienic zeby pojawily mi sie literki np "u"

> zamkniete bo nie mam tych wszystkich literek z kreskami itp jak

> piesze posty na AK

no i nie wiem czy to żart czy serio pytasz niewiem.gif

Napisano

> no i nie wiem czy to żart czy serio pytasz

Serio serio. Mam tak juz od dluzszego czasu i nie wiem co z tym zrobic a to bardzo przeszkadza w pisaniu... frown.gif

Napisano

zrobienie samej polki zawiele Ci nie da :>

Napisano
  • Autor

> zrobienie samej polki zawiele Ci nie da :

mam wyciszone jeszcze dzwi i lekko oklejona klape bagaznika co wlasciwie nie daje nic wiecej niz fajny stlumiony dzwiek podczas ostwierania i zamykania... lanos ma dobrze rezonujacy bagaznik i wydaje mi sie ze im bardziej sie od niego odetne tym przyjemniejszy bedzie basik dochodzacy z tylu... a moze to tylko urojenia:P w kazdym razie staram sie:)

Napisano

> mam wyciszone jeszcze dzwi i lekko oklejona klape bagaznika co

> wlasciwie nie daje nic wiecej niz fajny stlumiony dzwiek podczas

> ostwierania i zamykania... lanos ma dobrze rezonujacy bagaznik i

> wydaje mi sie ze im bardziej sie od niego odetne tym

> przyjemniejszy bedzie basik dochodzacy z tylu... a moze to tylko

> urojenia:P w kazdym razie staram sie:)

Tez mialem kiedys Lanosa i wiem jakie to nie wdzieczne auto jesli chodzi o audio. Wszystkow nim brzęczy. W wersji HB caly bagaznik wywalony byl do golej blachy i wylozony matami i gąbką (grubą). Dziury (wywietrzniki) redukujace cisnienie podczas zamykania dzwi zatkalem, polke uszczelniłem, klape wylozylem matami i dalo rade - polecam taka operacje

Napisano
  • Autor

> Tez mialem kiedys Lanosa i wiem jakie to nie wdzieczne auto jesli

> chodzi o audio. Wszystkow nim brzęczy. W wersji HB caly

> bagaznik wywalony byl do golej blachy i wylozony matami i gąbką

> (grubą). Dziury (wywietrzniki) redukujace cisnienie podczas

> zamykania dzwi zatkalem, polke uszczelniłem, klape wylozylem

> matami i dalo rade - polecam taka operacje

nooo bagaznik to wogole jest porazka.... z 2 tyg jezdzilem z "czyms" brzeczacym... codziennie po 3x wszystko wywalalem z bagaznika i "opukiwalem", naklejalem maty, lewarek owinalem w recznik zeby nie pyrgał:P te mechanizmy zatrzaskujace pasy bezpieczenstwa powtykalem gleboko pod kanape a takie 2 drutu pod polka co sa jakby czescia mechanizmu zawieszenia klapy okleilem bardzo gruba guma zeby nie walily...w koncu to co brzeczalo okazalo sie byc drutem ktory byl przy zamku... dokrecilem jedna srubke i nakretke do tego przykleilem "power tape`m" zeby ani drgnela:) i jest gicio:P

naklejenie maty z filcem na tylna polke dalo nie wiele:/ smile.gif wlasciwie zgodnie z oczekiwaniami... moze troszeczke stlumilo nieprzyjene dzwieki ktore czasem sie pojawialy przy glosniejszej muzyczce... w niedlugim czasie glosniki z tylnej polki (16cm)powedruja do drzwi a na polke wstawie cos wiekszego pewnie cos 9x6

Napisano

> nooo bagaznik to wogole jest porazka.... z 2 tyg jezdzilem z "czyms"

> brzeczacym... codziennie po 3x wszystko wywalalem z bagaznika i

> "opukiwalem", naklejalem maty, lewarek owinalem w recznik zeby

> nie pyrgał:P te mechanizmy zatrzaskujace pasy bezpieczenstwa

> powtykalem gleboko pod kanape a takie 2 drutu pod polka co sa

> jakby czescia mechanizmu zawieszenia klapy okleilem bardzo gruba

> guma zeby nie walily...w koncu to co brzeczalo okazalo sie byc

> drutem ktory byl przy zamku... dokrecilem jedna srubke i

> nakretke do tego przykleilem "power tape`m" zeby ani drgnela:) i

> jest gicio:P

> naklejenie maty z filcem na tylna polke dalo nie wiele:/ wlasciwie

> zgodnie z oczekiwaniami... moze troszeczke stlumilo nieprzyjene

> dzwieki ktore czasem sie pojawialy przy glosniejszej muzyczce...

> w niedlugim czasie glosniki z tylnej polki (16cm)powedruja do

> drzwi a na polke wstawie cos wiekszego pewnie cos 9x6

Z ciekawostek powiem ze ja mialem dwa glosniki 30cm w polce (hehe tak tak - taki kiedys bylem madry cool.gif )a cala polke uszczelnioną peszlami z rurek od CO. Byl zaskakujaco niski bass (wkoncu 170l lanosa), ale dynamiki toto zbytniej nie mialo. Wogole mysle ze temat wygluszania bagaznika w samochodach wiekszych niz SC (bo taki kroluje na tym forum) powinno byc szerzej zagadnięte. Mysle nad jakims manualem etc.

Napisano

Witam.A wracając do tematu czy jest różnica jeżeli zamontuje głośniki pod półką urzywająć dystansów zamiast osadzić je w półke tradycyjnie od góry?

Napisano
  • Autor

> Witam.A wracając do tematu czy jest różnica jeżeli zamontuje głośniki

> pod półką urzywająć dystansów zamiast osadzić je w półke

> tradycyjnie od góry?

z tego co ja zaobserwowalem to niestety jest... lepiej jak glosniki sa montowane od spodu... zajebiscie wazne jest zeby glosnik byl sztywno osadzony... dlatego dobrze przykrecac go do blachy a najlepiej jak ta blacha jest oklejona matami bitumicznymi. jak juz nie masz za bardzo mozliwosci przykrecic glosnika od spodu to nie zaloj srub i wkrentow im wiecej tym sztywniej (czyt. lepiej) drewniana czy plastikowa polke tez dobrze jest czyms jakos wzmocnic... ja nakleilem kilka paskow maty (to co mi zostalo) ale zastanawiam sie czy nie zerwac tapicertki i dobic kilka listewek robiac jakby taki szkielet pod drewniana poleczka potem bym to okleil znow matami... i walnol szmaciana tapicerke

Napisano

W moim przypadku własnie o to chodzi ze nie mam możkliwość osadzienia głośników od góry. Mam zrobione miejsce na głośniki 16cm a półka jest zrobiona z blachy od spodu a niechciałbym ciąć blache aby wsadzić większe głośniczki. Wiec jedynym rozwiązaniem jest montaż od spodu. Z doświadczenia mógłbyś mi może podpowiedzieć do do głośników na tył ( nie mam suba) miały by grac pod Pionkiem 3630mp bez wzmaka. Cena do 180zł za 2 głośniki oby grały dosyć przyzwoitymbasem jeżeli jest to wogule możliwe bez suba.

Napisano

> W moim przypadku własnie o to chodzi ze nie mam możkliwość osadzienia

> głośników od góry. Mam zrobione miejsce na głośniki 16cm a półka

> jest zrobiona z blachy od spodu a niechciałbym ciąć blache aby

> wsadzić większe głośniczki. Wiec jedynym rozwiązaniem jest

> montaż od spodu. Z doświadczenia mógłbyś mi może podpowiedzieć

> do do głośników na tył ( nie mam suba) miały by grac pod

> Pionkiem 3630mp bez wzmaka. Cena do 180zł za 2 głośniki oby

> grały dosyć przyzwoitymbasem jeżeli jest to wogule możliwe bez

> suba.

tak sobie śledzę ten wątek bo też coś w tym kierunku kombinuje i zaciekawiło mnie to, ze lepiej jest głośnik przykręcić z dołu. Ktoś mi kiedyś mówił, ze tylko z góry najlepiej na pierścieniu z MDFu. Tyle, ze to u mnie w astrze kłopotliwe rozwiązanie bo trza by ciąć blache aby włożyć jakoś eliptyczny głośnik a na dodatek może wtedy zabraknąc miejsca od góry na oryginalną maskownicę.

Jeśli jednak lepiej jest od dołu to wtedy znikają mi powyższe problemy , pozostaje skombinowanie skądś pierścienia z MDFu, który usztywni konstrukcję, tylko, że nigdzie nie mogę znależć eliptycznych pierścieni 6x9.

Napisano
  • Autor

> W moim przypadku własnie o to chodzi ze nie mam możkliwość osadzienia

> głośników od góry. Mam zrobione miejsce na głośniki 16cm a półka

> jest zrobiona z blachy od spodu a niechciałbym ciąć blache aby

> wsadzić większe głośniczki. Wiec jedynym rozwiązaniem jest

> montaż od spodu. Z doświadczenia mógłbyś mi może podpowiedzieć

> do do głośników na tył ( nie mam suba) miały by grac pod

> Pionkiem 3630mp bez wzmaka. Cena do 180zł za 2 głośniki oby

> grały dosyć przyzwoitymbasem jeżeli jest to wogule możliwe bez

> suba.

hmmm nie czaje dlaczego nie mozesz wsadzic od gory... przeciez one zostana na polce do dziury wejdzie praktycznie sam magnes...jak bedziesz wkrecal od spodu to tak zeby glosnik cala srednica byl oparty na brzegu blachy tzn zeby nic go nie zaslanialo i zeby nie bylo szpar... co do wyboru glosnikow to moze powiem tak: za te cene kupisz poprostu przyzwoite glosniki...bez zadnej rewelacji i trudno na twoim miejscu byloby strzelic gafe bo czegokolwiek bys nie wybral(kupujac firm takich jak pionieer, jbl, magnat, hertz, alpine, clarion,blaupunkt...no czy nawet jvc czy pyle)

ja wybralbym :

http://allegro.pl/show_item.php?item=61306030

http://allegro.pl/show_item.php?item=60605536

lub moze ktores z JVC ktore sa na allegro.. sam w drzwiach mam http://allegro.pl/show_item.php?item=60204279 ale powiem szczerze ze kupilem je taniej w sklepie yikes.gif za 135zl

poszperaj troche na allegro...

wydaje mi sie ze na tylna polke powinno sie kupic cos konkretnej firmy... prezencja musi byc...a to co masz w drzwiach czy bagazniku moze byc faktycznie tym co gra...

Napisano

>Więć proponujesz na pólke zestaw dwódrożny 16cm tak jak mam otwory. Mam pytanie jak to sie sprawdzi czy zagra to jakimś basem bagażnik w Audi 80 jest dośyć spory

Napisano
  • Autor

> >Więć proponujesz na pólke zestaw dwódrożny 16cm tak jak mam otwory.

> Mam pytanie jak to sie sprawdzi czy zagra to jakimś basem

> bagażnik w Audi 80 jest dośyć spory

nie no lepiej odseparowany i syki moze gdzies pod sufitem w audi 80 moze to nawet fajnie wygladac(czyt. dzialac).. jakis tam basik bedzie... ale bez rewelki...

a co masz z przodu? i co to napedza?jakie radyjko?z jakim wzmocnieniem?

ja na twoim miejscu pocial te blache i dal jakies przynajmniej 17cm, 9x6`` albo 20cm... tymbardziej ze cenowo sie zbytnio nie roznia... wtedy juz basik bedzie troche glebszy niz z 16-nastek... jak chcesz mocy bas to wkrec od gory glosniki tylem tak zeby walily do bagarznika... wtedy bedziesz mial DuoSuba z 180l szkrzynka:)

Napisano

>[...]

dyskusja do niczego nie prowadzi offtopic.gif pozatym było już milon razy nt temat !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.