Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czaski słyszę czaski

Featured Replies

Napisano

Podczas wolnej jazdy na parkingu oraz ruszania z kołami skręconymi w dowolnym stopniu w lewo słyszę takie gumowe tarcio-trzaski. Coś jak Kchłękch. Po najechaniu na nierówność m.in.

Nie jest to łącznik bo był wymieniany i sygnalizował inaczej. Poza tym z przodu był wymieniany wahaczyk prawy.

Napisano
  • Autor

> przegub ??

Raczej pudło, bo to nie jest terkot. To są stęki jakby miał zatwardzenie człowiek z gumowym wężem od pralki w odbycie.

Dla ułatwienia pojawiło się to jakieś 100km temu, przebieg dziś 25760km.

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś nadkole?

W jaki sposób? I co warto sprawdzić?

Napisano

> W jaki sposób? I co warto sprawdzić?

Myślałem o jakimś fizycznym uszkodzeniu, pęknięciu plastiku, może obciera oponę hmm.gif Sprawdź też lewą osłonę pod silnikiem i nity mocujące - a nuż coś się poluzowało i szura?

Napisano

> Raczej pudło, bo to nie jest terkot. To są stęki jakby miał

> zatwardzenie człowiek z gumowym wężem od pralki w odbycie.

O to to samo mam w słuzbowym kangurze. kręcąc kerownicą na postoju i podczas jazdy nawet zlosnik.gif

Mi to wyglada na gumy i chyba wahacza hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Mi to wyglada na gumy i chyba wahacza

No właśnie chyba najlepszym kandydatem jest to miejsce, od którego nie odchodzi żadna linia, coś jak tulejka.

280895859-wahacz.png

Może to było opisywane, ale ja niestety nie kojarzę nazwy tego miejsca, jeśli ktoś przypomina sobie i mógłby wskazać wątek, byłbym wdzięczny.

No chyba że to z miejsca na zwrotnicy gdzie jest takie oczko nad nr7, ale o ile się orientuję, tam wchodzi końcówka drążka, która odzywa się inaczej.

post-59333-14352494228577_thumb.png

Napisano

> Myślałem o jakimś fizycznym uszkodzeniu, pęknięciu plastiku,

Tez sie zastanawiałem dlaczego z prawej strony tak sie dzieje na wolnych obrotach ... okazalo sie ze pekl plasik nadkolaw miejscu gdzei jest niby chlapacz - pewno w czasie wjazdu na chodnik etc frown.gif

Napisano
  • Autor

No i wspólnymi siłami namierzyliśmy autora trzasków. Celnym trafieniem popisał się kolega Lisek winner.gif, który wytypował łożyska amortyzatorów. Co do dźwięku, to okazuje się, że odpowiednio szybki skręt kierownicą (nie mam serca crazy.gif) daje serię czaskową w krótkim okresie czasu objawiającą się jako terkot.

280899019-amor.png

Czyli element pięć, do przesmarowania przynajmniej, w slangu ePerowym "wkładka elastyczna" rotfl.gif

post-59333-14352494273419_thumb.png

Napisano

> Czyli element pięć, do przesmarowania przynajmniej, w slangu ePerowym

> "wkładka elastyczna"

Nie.. element 5 to tylko aluminium zalane gumą

łozysko to nr 10

Napisano

> http://sklep.intercars.com.pl/result1.ph...&lang_id=PL

Tu masz dokładnie gumowa podpore - wymieniałem takie u siebie a pod nim jest łożysko... ten pierścień..

Ja kupowałem same podpory gumowe po kilkadziesiąt złotych... 60 o ile pamientam... nie mieli z łożyskami....

Pewnie SKF ma w swojej ofercie same łożysko

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Tu masz dokładnie gumowa podpore - wymieniałem takie u siebie a pod

> nim jest łożysko... ten pierścień..

No więc po wymianie terkoczące trzaski się skończyły przy kręceniu kierownicą. Wymieniono mi zarówno łożysko jak i podstawę (czyli 5 i 10), obydwie te części były odkształcone (a musiał być jakiś niezły krater na jezdni...). Zauważalnym efektem jest lżejsze kręcenie kierownicą, nawet bez City na 17".

Niestety CZASAMI przy mocnym skręcie w lewo podczas manewrów słychać pukanie z okolic lewej strony. Jedyne co stwierdzono, to luz na (tej najbardziej do wewnątrz, czyli w środku wahacza) tulei lewego wahacza. Ponieważ momentami tego w ogóle nie słychać, czekam na rozwój wypadków i mocno się zastanawiam czy wahacz może dawać objawy przy skręcie.

hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.