Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepalający się bezpiecznik 18 w AII

Featured Replies

Napisano

Przepala mi sie bezpiecznik 18 - Podświetlenie tablicy rejestracyjnej i poziomowanie reflektorów

Przepalony powoduje również brak podświetlenia tab. rozdzielczej oraz brak sygnału włączonych świateł (co jest bardzo uciążliwe). O czym było w innym poście.

Jak zlokalizować źródło przepięć, czy dam rade jakoś sam (będac raczej nogą w tej dziedzinie) czy udać sie do ELEKTRYKA .

Napisano

> O czym było w innym poście.

I teraz albo wszyscy będą znów dopytywać się o konkrety albo rzucą się do szukajki aby znaleść tamten wątek... wink.gif

Nie mogłeś kontunuować tamtego wątku? smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> I teraz albo wszyscy będą znów dopytywać się o konkrety albo rzucą

> się do szukajki aby znaleść tamten wątek...

> Nie mogłeś kontunuować tamtego wątku?

> Pozdroofka

Inny post - Padło podświetlenie zegarów

Nie kontynuowałem, bo to już nowy problem (w sumie rozwiązanie poprzedniego)

Napisano
  • Autor

Nikt nie ma żadnego pomysłu ????

Napisano
  • Autor

Sprawdzone, Wyczyszczone, wymienione żarówki, pzresmarowane uszczelki smarem silikonowym,

No i może z pół godziny jazy i.... Się przepalił sciana.gif

Czy inne urządzenia ( oprócz światełek tablicy i poziomowania reflekt.) też też mają wpływ na ten bezpiecznik.

Napisano

> Czy inne urządzenia ( oprócz światełek tablicy i poziomowania

> reflekt.) też też mają wpływ na ten bezpiecznik.

Kolego, nie wiem, kto ci namieszał w instalacji, ale wg schematu bezpiecznik nr 18 jest tylko na oświetlenie tablicy rejestracyjnej, zasilanie przekaźnika skandynawskiego, multitimera (dlatego piszczy, gdy otworzymy drzwi przy właczonych światłach) oraz do sterownika automatycznej skrzyni biegów. Skąd u ciebie poziomowanie reflektorów (pewnie wyczytałeś w instrukcji obsługi samochodu), podświetlenie tablicy i radia i inne to nie wiem, ale ten bezpiecznik może jest za słaby i nie wytrzymuje zbyt dużego obciążenia.

PS. Poziomowanie reflektorów zasilane jest z jednego ze świateł mijania, bezp. nr 6... i ma to sens.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Chyba nikt mi nie mieszał w instalacji,

Wyczytałem to w instrukcji.

W instrukcji jak byk pisze - Oświetlenie tablicy rejestracyjnej,poziomowanie reflektorów.

280917133-bezpieczniki.jpg

post-81985-14352494392455_thumb.jpg

Napisano

Nie musisz cytować instrukcji, szczególnie, jesli zawiera błędy. Umiem też czytać schematy i widzę, że ten bezpiecznik nie ma nic wspólnego z regulacją wysokości świecenia świateł mijania... Sam sprawdź, regulacja funkcjonuje bez tego bezpiecznika...

Najlepiej zrobisz, jesli po wyjęciu tego bezpiecznika sprawdzisz, które urządzenia lub funkcje przestały działać. Tym sposobem ustalisz listę potencjalnych "winowajców". Potem już tylko sprawdzanie wszystkich po kolei...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzięki MASTER bow.gif za szybkie odpowiedzi, może jakoś dojdę przy twoich poradach do przyczyny. Masz racje poziomowanie reflektorów DZIAŁA (własnie bylem sprawdzić)

Nie wiedziałem że są błędy w instrukcji, jednak...

... nie działa wszystko co jest podłączone do włącznika świateł (oprócz samych świateł):

- Podświetlenie zegarów i reszty

- Co za tym idzie ściemnianie jej

- włącznik swiatła przecimgłowego tylnego

- brak sygnału włączonych świateł

- brak podświetlenia tabl rejestracyjnych

A jest taka możliwość że podczas poszukiwań "złącza skandynawskiego" coś popsułem w tej wielkiej wiązce macając ją

Napisano

> ... nie działa ...:

> - Podświetlenie zegarów i reszty

A powinno

> - włącznik swiatła przecimgłowego tylnego

A powinien

> - brak sygnału włączonych świateł

Tak

> - brak podświetlenia tabl rejestracyjnych

Tak

> A jest taka możliwość że podczas poszukiwań "złącza skandynawskiego"

> coś popsułem w tej wielkiej wiązce macając ją

Nie sądzę...

Spojrz na połaczenia - jakość słaba, ale widać, o co chodzi (ograniczenia rozmiaru...).

280917621-oswietlenieAII-small.JPG

PS. Jak będę miał trochę czasu, to wyjmę u siebie ten bezp. 18 i sprawdzę, czy regulacja podświetlenia, pmgielne przód i tył działają...

Pozdr.

post-65098-14352494394978_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Na takich schematach to już w ogóle się nie znam

Napisano

A na takich?:

280917705-oswietlenieAII-small-mod2.JPG

Spójrz, że po wyjęciu bezp. 18 regulacja podświetlenia powinna działać...

Jeśli jednak u Ciebie działa, to pewnie masz zmodyfikowaną instalację - w takim wypadku może zwarcie jest w jednej z żarówek? Następowałoby to po ustawieniu regulacji na maksymalną jasność.

Pozdr.

post-65098-14352494395803_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

oj coś czuję ze bez elektryka sie nie obejdzie

Ale zastanawia mnie jednak, czy jak wygrzebywałem tą kostke od złącz. skan. to nie wyrwałem czegoś.

Patrząc na ten schemat (z zaznaczonymi liniami zlosnik.gif) to widzę że łaczy sie on ze wszystkimi światełkami (chyba)

Napisano
  • Autor

A takie pytanie do Specjalistów ELEKTRYKÓW

Jak włożę większy bezpiecznik , w miejsce gdzie się przepala, czy to będzie niebezpieczne? Na przykład z 7,5 na 10 A.

Bo tak kombinuje, że miejsce gdzie jest jakieś zwarcie, a jest mocniejsze od bezpiecznika(bo musi być chyba) to się przepali. I tylko miec nadzieję że to jakaś żaróweczka.

Poddaje mój pomysł krytycznej ocenie.

Master22221 czy próbowałeś wyjąć ten bezpiecznik.

Napisano

Wymiana bezpiecznika nic nie da, bo przy zwarciu prąd rośnie tyle ile wydoła akumulator (czyli setki amperów). Więc albo spali się bezpiecznik, albo coś innego. Np: kabel w pobliżu tapicerki powodując pożar autka frown.gif.

Napisano
  • Autor

Podirytowany brakiem jakiejkolwiek poprawy własnych próbach naprawy oddałem auto elektrykowi.

I znalazł. Przetarte przewody (trzy) w przejściu między klapą bagażnika a budą.

Zaizolował i jak na razie działa pięknie. 270635636-JUMP2.gif

Dzieki wszystkim, a szczególnie Masterowi22221 za porady, dzięki którym poznałem lepiej moja Astrę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.