Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie do tych, którzy mają sekwencję w 1.2 8v

Featured Replies

Napisano

mam techniczne pytanie do tych puntomaniaków, którzy mają sekwencję. Otóż chciałbym się ddokładnie dowiedzieć gdzie przy silnikach 1.2 8v macie zamontowaną listwę wtryskową. problem sie rozbija o tą śmieszną obudowę do filtra. czy ma ktoś z was usytuowaną listwę wtryskową gdzieś pod filtrem? chodzi mi o to, że ja mam listwę umieszczoną w pionie z prawej strony filtra i z tego powodu długość weżyków dolotowych gazu od filtra do kolektora wynosi ok. 30 cm, a wiem, że niedawno przeczytałem, że nie powinna przekraczać 15 cm... nie wiem czy to własnie nie powoduje lekkiego zachwiania obrotów silnika zaraz po wysprzęgleniu go. może gdyby zmienic położenie listwy i skrócić wężyki to udałoby sie to zliwidować.

Napisano

Witam!

W "pięknookim" vel. P2FL mam jakoś listwę wtryskową schowaną pod puszką ale fotek nie posiadam na chwilę obecną oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> pod pokrywą filtra, leży sobie na pokrywie zaworów

aha, czyli się da to jakoś zrobić, aby był wilk syty i owca cała - tylko niestety w tym przypadku panom monterom nie chciało się pogłówkować... żesz w mordę...

Napisano
  • Autor

> pod pokrywą filtra, leży sobie na pokrywie zaworów

jeszcze zapytam, a jakiej długości macie te wężyki wychodzące do kolektora dolotowego? mieszczą się w tych przepisowych 15 cm? u mnie jest tylko jeden nieduży problem z utrzymaniem wolych obrotów. polega on na tym, że jak jadę autem i puszczę zupełnie gaz, a następnie po chwili nacisnę sprzęgło to czasem (dość rzadko) obroty spadaja do ok. 400-500, a raz na tydzien mi silnik zgaśnie. Ogólnie da sięz tym jeździć i jak się słyszy problemy jakie mają ludzie z gazem to mój to żaden problem, ale lubię jak mi wszystko gra na tip-top w aucie, wiec się zastanawiałem co można jeszcze proprawic, aby było idealnie i wyczytałem o tych weżykach. poprzez regulacje zrobiłem juz wszystko co można było zrobić:)

Napisano

> pod puszką filtra:

> długości nie pamiętam, ale jest to ok 15 cm właśnie

BTW , jakiej firmy są te wtryskiwacze i jakie mają parametry? smile.gif

Napisano

> BTW , jakiej firmy są te wtryskiwacze i jakie mają parametry?

to co jest na zdjęciu to 3 omowe Raile - nie były takie jak powinny. Teraz mam zółte Raile 1 omowe - odpowiednik żółtych Valteków

Napisano
  • Autor

> pod puszką filtra:

> długości nie pamiętam, ale jest to ok 15 cm właśnie

bardzo dziekuję za fotki. muszę zdjąc u siebie filtr i spojrzeć czy da się i u mnie upchnąć tą listwę. Wydaje mi się, że wtryskiwacze są ciut inne. musze nad tym pokombinować:)

Napisano

> to co jest na zdjęciu to 3 omowe Raile - nie były takie jak powinny.

> Teraz mam zółte Raile 1 omowe - odpowiednik żółtych Valteków

Te Rail'a Żółte spisują się lepiej od żółtych Valteków?

Napisano

> Te Rail'a Żółte spisują się lepiej od żółtych Valteków?

tak, mają krótsze czasy wtrysków, auto troche mniej pali... CO prawda Yaboll stiwerdził, że na czerwonych oryginalnych valtekach powinno być jeszcze lepiej... a już w ogóle powinno być super przy jakiś magic-jetach czy czymś podobnym... ale tak daleko moja wiedza gazowa jeszcze nie doszła zlosnik.gif

Napisano

> bardzo dziekuję za fotki. muszę zdjąc u siebie filtr i spojrzeć czy

> da się i u mnie upchnąć tą listwę. Wydaje mi się, że

> wtryskiwacze są ciut inne. musze nad tym pokombinować:).

Upchnąć sie da ale z tym rozwiązanie (wiem bo mam tak jak na zdjęciu zamieszczonym przez kolegę)gorzej się wymienia np świecie wiec jak chodzi ci dobrze to bym zostawił listwę tam gdzie masz

Napisano

> tak, mają krótsze czasy wtrysków, auto troche mniej pali... CO

> prawda Yaboll stiwerdził, że na czerwonych oryginalnych

> valtekach powinno być jeszcze lepiej... a już w ogóle powinno

> być super przy jakiś magic-jetach czy czymś podobnym... ale tak

> daleko moja wiedza gazowa jeszcze nie doszła

Również słyszałem dobre opinie o magic-jetach waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Upchnąć sie da ale z tym rozwiązanie (wiem bo mam tak jak na zdjęciu

> zamieszczonym przez kolegę)gorzej się wymienia np świecie wiec

> jak chodzi ci dobrze to bym zostawił listwę tam gdzie masz

he he magiczne pytanie do wszystich : wiem było, było i archiwum i w ogóle, ale skoro sobie tu tak ładnie piszemy o tych wtryskach to powiedzcie ile wam pala punktki na tych super-cackach. mnie na zwykłych BRC pali - trasa 70% miasto ma się rozumiec 30% - ok. 6,7 litra, a jak wezme na odwrót to nigdy nie przekroczył mi max. 7,9 lpg na 100. Silnik 1.2v 8v

Napisano

> he he magiczne pytanie do wszystich : wiem było, było i archiwum i w

> ogóle, ale skoro sobie tu tak ładnie piszemy o tych wtryskach to

> powiedzcie ile wam pala punktki na tych super-cackach. mnie na

> zwykłych BRC pali - trasa 70% miasto ma się rozumiec 30% - ok.

> 6,7 litra, a jak wezme na odwrót to nigdy nie przekroczył mi

> max. 7,9 lpg na 100. Silnik 1.2v 8v

U mnie przy jezdzie glownie po miescie pali 8,5-9 l/100km, na oponach o szerokosci 185.

Napisano

> powiedzcie ile wam pala punktki na tych super-cackach.

w tym roku 7.91, w zeszlym 8,01... ale w zeszłym sporo więcej miasta niż trasy bylo, w tym roku mniej wiecej po połowe... ale ja mam specyficzne miasto... zawsze mi auto więcej paliło niż gdzie indziej.

Napisano

>wiem było, było i archiwum i w

> ogóle,

no to zapraszam do archiwum smirk.gif

102934843-tej dyskusji o spalaniu w tym wątku NIE prowadzimy nono.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.