Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce tyl i uszczelnienia półosi ?

Featured Replies

Napisano

Dzis mialem przeglad i okazalo sie, ze prawe tylne kolo praktycznie nie hamuje frown.gif Lewe mialo 1,7kN. Jedyna roznica to , ze cylinderek w lewym byl wymieniany. Kiedys jak bylem na kampani 4400 to stwierdzono ze musieli rozruszac korektory sily hamowania. Tyle, ze z wlasnie prawym byl problem, na dodatek w garazu wyleciala mi duza sprezyna moze wlasnie od korektora, hamulcow ? Byla mocowana w okolicach belki. Wyglada identycznie jak najwieksza na tej auckji

http://moto.allegro.pl/item374237229_zestaw_naprawczy_szczek_sprezynki_punto_bravo.html

Ona moze miec wplyw na prawy tylny hamulec ?

Ile kosztuje korektor do punta 1 1.2 16v z ABS ? Ktos moze sprawdzic ?

Na wszelki wypadek orientuje sie ile kosztuje wnetrze bebna i jak myslicie to by bylo ok :

http://moto.allegro.pl/item370640686_samoregulatory_szczeki_cylinderki_punto_brava.html

Czekam na odpowiedz czy to do wersji z ABS. Co prawda skoro lewa strona hamuje bardzo dobrze to czemu w prawej by mialy sie zjechac szczeki albo inne elementy ?

W poniedzialem sprobuje rozebrac beben zeby zobaczyc co i jak, probowalem zrobic to tydzien temu ale nie dalem rady ich "zerwac" wiec szczeki sa chyba rozparte albo bebny tak zjechane ze szczeka trzyma o rant smile.gif ?

Szczeki wymienialem jakies 60kkm temu. Jakies sugestie odnosnie sprezynki, korektorow nim rozgrzebie auto w tygodniu ?

Druga sprawa mocno poci mi sie przy wyjsciu ze skrzyni biegow, chyba to polos sie nazywa ? Zapewne sa tam uszczelnienia jakies wiecie ile i jakich ?

W intercarsie znalzlem w ofercie 2 uszczelnienia to tyle ?

Napisano

> Tyle, ze z wlasnie prawym byl problem, na dodatek w garazu wyleciala

> mi duza sprezyna moze wlasnie od korektora, hamulcow ? Byla

> mocowana w okolicach belki. Wyglada identycznie jak najwieksza

> na tej auckji

> http://moto.allegro.pl/item374237229_zestaw_naprawczy_szczek_sprezynki_punto_bravo.html

Taka jak tu pokazana najwieksza sluzy do sciskania szczek - na drugiej aukcji zdjecie lewe szczek sprezyna gora prawa strona to jest wlasnie ona, nie rozumiem jak mogla Ci wypasc?

A poza tym to te sprezyny raczej do Twojego nie beda pasowac

> W poniedzialem sprobuje rozebrac beben zeby zobaczyc co i jak,

> probowalem zrobic to tydzien temu ale nie dalem rady ich

> "zerwac" wiec szczeki sa chyba rozparte albo bebny tak zjechane

> ze szczeka trzyma o rant ?

280922159-370640686.jpg

Na zalaczonym zdjeciu masz zaznaczony strzalka koniec samoregulatora ktory trzeba nacisnac jak strzalka pokazuje poprzez otwor od srob do kol w piascie - wtedy samoregulator sie zluzuje i szczeki sie zejda - m.in. z powodu tej sprezyny o ktora pytales.

post-39199-14352494448235_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Popatrz dobrze na sprezynki z aukcji po lewej stronie poza opakowaniem sa dwie duze i one sa od korektorow. Dzis z kumplem rozebralem hamulce. Wyglada wszystko ok. Problem byl w korektorze zapieczony ze wogole plyn nie szedl do bebna !! Zdemontowany rozruszany korektor zaczal dzialac. Jednak bez sprezynki nie dzialaja one poprawnie (obecnie tymczasowo na drucie ) . Mam nadzieje ze probem sie rozwiazal i po zamotnowaniu sprezynek ych od korektorwo bedzie ok. Lewy korektor tez wyglada na zapieczony, ale zapiekl sie w takiej pozycji ze puszcza plyn podczas hamowania.

Napisano
  • Autor

Bo znalazlem typ lockhead i bendix, ktory w puncie wystepuje ?

Napisano

> Bo znalazlem typ lockhead i bendix, ktory w puncie wystepuje ?

obydwa, ten na foto powyżej to lockhead

Napisano
  • Autor

> obydwa, ten na foto powyżej to lockhead

to zestaw sprezynek ktory powinnem miec ?

wydaje mi sie ze ten :

opis : LOCKHEED zestaw instalacyjny szczęk ham. T FIAT

BRAVO/BRAVA 180x30 Lockheed93-

LY1214.jpg

bo te dlugie sprezynki jakies nie bardzo :

opis : LOCKHEED zestaw inst.T RExpress;ALFA 33 do 203x38

BENDIX

LY1112.jpg

Napisano

ja przy lockhedzie mam ten pierwszy zestaw sprężyn

Napisano
  • Autor

> ja przy lockhedzie mam ten pierwszy zestaw sprężyn

Ja tez tak kojarze, ze mam ten co ty. W takim razie dla jakich aut przeznaczony jest ten drugi zestaw ?

Napisano

Jak to do jakiego? Przecież to wyraźnie napisane: alfa 33 z systemem Bendix!

Tak się składa że dokładnie taki sam stosuje się do MkI z systemem ABS/Bendix.

Wprost nie chce mi się wierzyć, że taki stary/doświadczony User może jeszcze mylić systemy hamulcowe stosowane w MkI i chciałby dedykowane sprężynki Lockheda włożyć do samochodu z ABSem

Napisano
  • Autor

> Wprost nie chce mi się wierzyć, że taki stary/doświadczony User może

> jeszcze mylić systemy hamulcowe stosowane w MkI i chciałby

> dedykowane sprężynki Lockheda włożyć do samochodu z ABSem

Dobra, dobra, hamulcow jeszcze nie robilem nigdy zlosnik.gif To pierwsze auto i sie ucze na nim zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.