Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra g problem z hałasem z silnika oraz za bogata mieszanka

Featured Replies

Napisano

Witam mam astrę 1.6 16v z 98 roku i mam z nią dwa problemy. Pierwszy problem to hałas trzeszczenia podczas pracy silnika który występuje tylko wtedy kiedy odpalę ostudzone auto po wcześniejszym używaniu. Po nocy oraz na rozgrzanym silniku problem nie występuje a po wstępnych oględzinach wydaje się że trzeszczenie wydobywa sie z okolic rozrządu. Drugą bolączką jest odpalanie wystudzonego auta, silnik pracuje tak jak był zalewany przez jakieś 5 minut później jest ok. Bardzo proszę o pomoc może ktoś z was miał podobne problemy.

Napisano

Na wypadek gdybyś się dziwił dlaczego nikt ci nie odpisuje: mało kto zajrzy do tematu: "Dwa problemy".

Poza tym taki tytuł jest nieregulaminowy. Zmień na jakiś bardziej związany z treścią posta a pewnie coś drgnie.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Poprawione, dzięki za pomoc

Napisano

> hałas trzeszczenia podczas pracy silnika

> trzeszczenie wydobywa sie z okolic rozrządu.

Kiedy był wymieniany pasek rozrządu? Pompa plynu?

> odpalanie wystudzonego auta, silnik pracuje tak jak był zalewany

> przez jakieś 5 minut później jest ok.

Do sprawdzenia czujnik temperatury. W tamtym tygodniu (i mniej więcej dwa razy w miesiącu wcześniej smile.gif ) był temat o czujniku temperatury - gdzie jest, jak sprawdzić.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Sprawdzę czujnik temperatury, a może to sonda poszła w diabły jest cztero przewodowa. Kolory kabli to czarny, szary, 2x biały, przebieg to licznikowe 135tyś ale czy to prawda to ciężko sprawdzić. Co do rozrządu to był wymieniany w kwietniu kompletnie, pompa rolki napinacz i pasek. Byłem u mechanika i sam nie wiedział co to.

Napisano

> Sprawdzę czujnik temperatury

waytogo.gif

> a może to sonda poszła w diabły jest

> cztero przewodowa.

Czyli jest podgrzewana. Jednoprzewodowa zaczyna działać kiedy rozgrzeje się do kilkuset stopni (teraz nie pomnę do ilu dokładnie ale to nie ma znaczenia). Przy jednoprzewodowej więc byłaby zwłoka w wystąpieniu efektów "niedziałania" (z tym, że w drugąstronę niż u Ciebie: efekty pojawiłyby się po nagrzaniu - u Ciebie ustępują.

Widzę, że jesteś bardzo nastawiony na złą mieszankę (wspominasz o zalewaniu, obwiniasz sondę);) Ja jednak obstawiam czujnik temperatury. Nie piszesz jakie to objawy ale podejrzewam, że szarpie silnikiem, ma niskie wolne obroty.

> Co do rozrządu to był wymieniany w kwietniu

> kompletnie, pompa rolki napinacz i pasek.

Może pasek za mocno napięty? hmm.gif A jakiej firmy był ten pasek?

> Byłem u mechanika i

> sam nie wiedział co to.

To jedź do innego.

Skoro on ma auto "przy uchu" i nie potrafi zdiagnozować, to tym bardziej my na forum wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

On to wymieniał i tak szczerze to miał to gdzieś odpowiedział trzeszczenie jest w normie no i kopara mi opadła co do samego czyjnika temperatury nie mogę wyszukać nić o sprawdzaniu na forum

Napisano

> On to wymieniał i tak szczerze to miał to gdzieś odpowiedział

> trzeszczenie jest w normie no i kopara mi opadła

Jedź do innego mechaniora niech zdiagnozuje trzeszczenie. Jeżeli to wina montażu to będziesz wiedział co zrobić wpysk.gif

> czyjnika temperatury nie mogę wyszukać nić o sprawdzaniu na

> forum

Z ostatniego miesiąca:

KLIK

KLIK

Jaki konkretnie masz silnik? Będzie można określić miejsce zamontowania czujnika. Podejrzewam, że masz wspólny czujnik na zegary i do komputera.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

w 98r 1.6 16V to tylko X16XEL przynajmniej tak mi wiadomo

Napisano

> w 98r 1.6 16V to tylko X16XEL przynajmniej tak mi wiadomo

Tak, ale po co robić zagadki zamiast od razu napisać wink.gif

Tu fota: KLIK i dalsza częśc wątku do poczytania. W tym samym wątku, na poczatku masz tabelkę zależności rezytancji od temperatury

Pozdroofka

P.S.

Ale dlaczego to ja za Ciebie szukam?? grinser006.gif

EDIT:

W dalszym ciągu nie napisałeś jakie są objawy przez te 5 minut smile.gif

Napisano
  • Autor

Ok już piszę, silnik nie regularnie pracuje, trzęsie całą budą obroty w granicach 1500 a 2000 z wydechu czuć nie przepaloną mieszankę. potem silnik wchodzi na 2400 i obroty spadają do 800- 900 i jest ok.

Podłączałem pod tego pseudo techa z viaken zero błędów silnika. Próbowałem odłączyć czujnik temperatury powietrza dolotowego i odpalić silnik było tak samo lampka silnika nie zaświeciła się. Dodam jeszcze raz że dzieje sie tylko to w tedy kiedy jest ciepławy silnik jak jest zimno na dworze to po nocy odpala normalnie.

Napisano

> silnik nie regularnie pracuje, trzęsie całą budą obroty

> w granicach 1500 a 2000 z wydechu czuć nie przepaloną

> mieszankę. potem silnik wchodzi na 2400 i obroty spadają do 800-

> 900 i jest ok.

O widzisz... To już zupełnie inaczej wygląda. Zdaje się, że jednak powinieneś użyć szukajki bo kilka razy byly opisywane takie objawy. Przynajmnie trafiłem na kilka takich kiedy wpisałem w szukajke +X16XEL +czujnik +temperat oraz +czujnik +temperat (za każdym razem kiedy jest problem z odpalaniem zawsze sugerowany jest czujnik temperatury, dlatego latwo znaleść w ten sposób smile.gif )

> Dodam jeszcze raz że dzieje sie tylko to w tedy kiedy jest

> ciepławy silnik jak jest zimno na dworze to po nocy odpala

> normalnie.

A tu już zmieniłeś zeznania wink.gif W pierwym poście pisałeś: "Drugą bolączką jest odpalanie wystudzonego auta" wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dziś podłączyłem OP-COM pod autko i wykryło taki błąd (Air Conditioning Pressure Signal Invalid ) co to oznacza frown.gif

Napisano

> Dziś podłączyłem OP-COM pod autko i wykryło taki błąd (Air

> Conditioning Pressure Signal Invalid ) co to oznacza

numer błędu jakiś podało?

nie znam się, ale to jakiś czujnik ciśnienia daje zły sygnał

czyli albo padnięty czujnik, albo coś nie tak z ciśnieniem w układzie klimatyzacji

przy okazji: jaki masz interfejs i soft to op-coma?

Napisano
  • Autor

Interfejs OPEL VAG BMW - multiplexer OBD2 z Viaken a op-com niestety demo i żadnego numeru błędu nie wywala

Napisano

> op-com niestety

> demo i żadnego numeru błędu nie wywala

tak myślałem... tzn. miałem promyczek nadziei, że ktoś ma full wersję op-coma wink.gif

a to co odczytałeś ma bezpośredni związek z tą awarią klimy, o której piszesz w innym wątku ok.gif

Napisano
  • Autor

Może jakaś mądra i cwana osoba podrzuci na forum pełną wersję smile.gif

Napisano
  • Autor

b7b8dd3ff8a74846.jpg

Może mi ktoś napisać jak sprawdzić ten czujnik temperatury powietrza dolotowego?

Napisano

Tak jak czujnik temp. chłodziwa. Im cieplej tym mniejszy opór.

Napisano
  • Autor

A może podaj jakie wartości przy danej temperaturze. Teraz na wyjętym czujniku mam 2.5kOhm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.