Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie moto ?

Featured Replies

Napisano

Koledzy doradźcie jakie który sprzęt będzie najodpowiedniejsze na pierwsze moto bo ja już nie wiem co wybrać confused.gif

Biorę pod uwagę: Suzi GS500, Honde CB500 oraz Kawe ER5 (kolejność przypadkowa 270751858-jezyk.gif)

Dzieki 20.GIF

Napisano

> Koledzy doradźcie jakie który sprzęt będzie najodpowiedniejsze na

> pierwsze moto bo ja już nie wiem co wybrać

> Biorę pod uwagę: Suzi GS500, Honde CB500 oraz Kawe ER5 (kolejność

> przypadkowa )

> Dzieki

Też stałem przed takim wyborem i zdecydowałem się na Suzuki. Dlaczego? Już wyjaśniam:

Honda - fajna, ale zawieszenie z tyłu jak w WSK'ach (dwa oddzielne amortyzatory a nie centralny jak w suzuki). być może nie ma to wpływu na jazdę i wcale tak nie przeszkadza ale mi się po prostu niezbyt podobało...

Kawasaki - dla mnie troszkę odstaje od konkurencji, wydaje mi sie najsłabszą propozycją z tej trójki.

Generalnie doszedłem do wniosku, że na początek chce jakąś 500-ke, więc jak by nie patrzeć do sportowego motocykla z super osiągami to jeszcze każdej 500 trochę brakuje. Doszedłem do wniosku, że każdy z tych motocykli jest prawie taki sam, oferuje praktycznie to samo więc postanowiłem kierować się kosztami utrzymania i prostotą konstrukcji. No i tutaj właśnie pojawia się suzuki. Oferuje mi wszystko to samo co konkurencja, a koszty części, serwisu są naprawdę minimalne.

Ogólnie o suzuki- jeździ się bardzo przyjemnie, moi koledzy którzy od jakiegoś czasu już jeżdżą (na mocniejszych sprzętach typu cbr 900rr, 600rr, gsr 600) oceniają gs'a bardzo pozytywnie...

Ja jestem zadowolony, nauczę się jeździć, troszkę kasy się uzbiera to będę myślał o czymś mocniejszym. Na razie gs daje mi bardzo dużo frajdy.

Napisano

A ja bym proponował Honde CB500. Kawasaki z oczywistych powodów odpada:) Co z tego że do suzuki są tańsze częsci i serwis, Honda ma troszkę drożej ale jest bezawaryjna:) Honda ma chłodnice

(duzy plus) lepiej wyglada (to jest kwestia gustu)

Napisano

> A ja bym proponował Honde CB500. Kawasaki z oczywistych powodow

> odpada:) Co z tego że do suzuki są tańsze częsci i serwis,

> chonda ma troszke drorzej ale jest bezawaryjna:) Honda ma

> chłodnice

> (duzy plus) lepiej wyglada (to jest kwestia gustu)

jak bym mial wybierac tez wzialbym Honde, ale jak swego czasu szukalem to duzo wiekszy wybor byl wsrod Suzuki jednak

PS Kudlaty, az oczy bola patrzac na ten tekst

Napisano
  • Autor

Dzięki za opinie 20.GIF - już wiem, że Kawasaki odpada smile.gif

Napisano

Quote:

Kawasaki z oczywistych powodów odpada

> Dzięki za opinie - już wiem, że Kawasaki odpada

A dlaczego...? icon_rolleyes.gif

Napisano

Duzo posiadaczow Kaw mowi że szybko sie psują er-5 jest drozsza od hondy i suzuki. Moze mam jakis uraz z dziecinstwa o ktorym nie wiem ale Kawy bym nie kupil;p

Napisano

> Duzo posiadaczow Kaw mowi że szybko sie psują er-5

Dziwne, nie słyszałem ani jednej takiej opinii, a wręcz przeciwnie. hmm.gif

> drozsza od

> hondy i suzuki.

Na rynku wtórnym nie jest źle.

Napisano

> Dzięki za opinie - już wiem, że Kawasaki odpada

Z tych trzech modeli, najlepsze jest ER-5.

Suzuki chlodzone powietrzem, mozna sobie odpuscic, szybko silnik sie skonczy przy jezdzie w miescie.

ER-5 ma najlepszy silnik, chlodzoniy ciecza i sprawdzony, uznawany za legendarny w tej chwili, produkowany od 20 lat bez zadnych zmian, to swiadczy jak dobra jest konstrukcja.

Ale z tych wszystkich modeli wybral bym GPZ 500S. Silnik jak w ER-5 tylko 60 koni (er 5 zdlawione jest gaznikami),

Jest to najmocniejsza 500 jaka kiedykolwiek produkowano.

Motor wlasciwie nie ma wad.

Tylko nie wiem czy jest to dobry pomysl na pierwszy moto. Bo jednak lata 200/h, i jest raczej sprzetem dla bardziej doswiadczonych. Zreszta GS tez nie jest zabawka do nauki jazdy.

Napisano

> Jest to najmocniejsza 500 jaka kiedykolwiek produkowano.

no bez przesady, na mysl od razu mi przyszlo Suzuki RG 500, a sadze ze jeszcze wiele maszyn ma z tej pojemnosci wiecej mocy

Napisano

jak zalezy ci tylko na mocy to dlaczego nic nie powiesz o suzuki bandit 400 lub hondzie CB-1, maja silniki mniejsze ale za to 4 cylindrowe, lepiej sie zbieraja i sa mocniejsze. Ja jestem zadnia ze z tych motocykli najlepsza jest Honda CB 500. W 1995 roku chyba robili testy, w rok przejechala 50000 km i nic sie nie zepsulo a na wyscigu 24 godzinnym startowalo 47 ekip na CB 500 i wszystkie ekipy ukonczyly wyscig. To jest niezawodny silnik!

Napisano

> Suzuki chlodzone powietrzem, mozna sobie odpuscic, szybko silnik sie

> skonczy przy jezdzie w miescie

icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

o ja pierdzielę......powiedz to setkom tysięcy użytkowników GSki, którzy już od kilkunastu lat klepią przebiegi rzędu 100 tys km bed najmiejszych kłopotów....

Sam to wymyśliłeś, czy też powiedział ci tak jakis "szpecjalista"?

Napisano

> którzy już od kilkunastu lat klepią przebiegi rzędu 100 tys km

> bed najmiejszych kłopotów....

hmmm nie znam nikogo kto by tyle nakrecił GS zlosnik.gif

A tak apropopo to Suzuki to trzaski i stuki grinser006.gif a w GSie silnik w chodzi jak puszka pełna gwoździ. Ale tez uwazam ze to najlepszy sprzet dla poczatkujacych

Napisano

> hmmm nie znam nikogo kto by tyle nakrecił GS

ja znam trzy takie osoby

Napisano

> o ja pierdzielę......powiedz to setkom tysięcy użytkowników GSki,

> którzy już od kilkunastu lat klepią przebiegi rzędu 100 tys km

> bed najmiejszych kłopotów....

> Sam to wymyśliłeś, czy też powiedział ci tak jakis "szpecjalista"?

A moze 200 tys? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

100 tys to ty se mozesz chyba goldwingiem nakrecic.

Moze znajomi wliczali kilosy przebyte na lawecie? zlosnik.gifzlosnik.gif

Po drugie jak bys czytal uwazniej, to bys zauwazyl ze pisalem o silniku chlodzonym powietrzem, ktory w miescie przy staniu i przeciskaniu sie w korkach jest pozbawiony jakiegokolwiek chlodzenia.

Raczej to nie jest dla niego zbawienne nie wazne czy to bedzie wspanialy GieS czy tez Ogar.

Silnik malucha sie bedzie lepiej sprawdzal bo przynajmniej ma dmuchawe wymuszajaca chlodzenie.

Napisano

> no bez przesady, na mysl od razu mi przyszlo Suzuki RG 500, a sadze

> ze jeszcze wiele maszyn ma z tej pojemnosci wiecej mocy

No w sumie masz racje, ale porownujesz inny silnik.

Bo ciezko porownac 2-sowa z 4-sowowa gpz-ta.

To dwa rozne silniki laczy je tylko jedna pojemnosc.

Zawsze dwusow bedzie mocniejszy i to bardzo sporo.

W teori silnik 2-sowowy jest dwa razy mocniejszy, poniewaz 2 sowy jeden praca, drugi tracenie energi, silnik 4 sowowy, jeden praca 3 tracenie energii.

W praktyce 2-takt bedzie zawsze conajmniej 30- 40 % mocniejszy, od analogocznego silnika 4 sowowego.

Gsowi i ER 5 po dupie da nawet dwusowowa Yamara RD 350 z 81 zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> 2-sowa z 4-sowowa gpz-ta.

(...)

> Zawsze dwusow bedzie

(...)

> W teori silnik 2-sowowy jest dwa razy mocniejszy, poniewaz 2 sowy

Ej no - zdecyduj się.... spineyes.gif

Napisano

> A moze 200 tys?

> 100 tys to ty se mozesz chyba goldwingiem nakrecic.

> Moze znajomi wliczali kilosy przebyte na lawecie?

> Po drugie jak bys czytal uwazniej, to bys zauwazyl ze pisalem o

> silniku chlodzonym powietrzem, ktory w miescie przy staniu i

> przeciskaniu sie w korkach jest pozbawiony jakiegokolwiek

> chlodzenia.

> Raczej to nie jest dla niego zbawienne nie wazne czy to bedzie

> wspanialy GieS czy tez Ogar.

> Silnik malucha sie bedzie lepiej sprawdzal bo przynajmniej ma

> dmuchawe wymuszajaca chlodzenie.

a da rade jakis wskaznik temperatury oleju zalozyc? bo rozumiem ze wlasnie wysoka temp oleju wplywa niekorzystnie na silnik?

Napisano

> a da rade jakis wskaznik temperatury oleju zalozyc? bo rozumiem ze

> wlasnie wysoka temp oleju wplywa niekorzystnie na silnik?

Da rade wkrecic taki czujnik w korek oleju, ale co to zmieni ? bedziemy stali i czekali ? dobrze ze mam plaszcz wodny... zeby wlaczyc wiatrak musze sie naprawde mocno postarac i musi byc naprawde niezly upał.

Zreszta projektancji silnika (skosnookie od GS'a tez) napewno uwzgledniaja warunki pracy przy liczeniu chlodzenia. To nie jawka grinser006.gif

Napisano

> Da rade wkrecic taki czujnik w korek oleju, ale co to zmieni ?

> bedziemy stali i czekali ? dobrze ze mam plaszcz wodny... zeby

> wlaczyc wiatrak musze sie naprawde mocno postarac i musi byc

> naprawde niezly upał.

> Zreszta projektancji silnika (skosnookie od GS'a tez) napewno

> uwzgledniaja warunki pracy przy liczeniu chlodzenia. To nie

> jawka

mimo wszystko wolalbym miec wskaznik temp oleju w jajku, najchetniej taki elektroniczny, zamienny wyswietlaniem z zegarkiem spineyes.gif

Napisano

> Suzuki chlodzone powietrzem, mozna sobie odpuscic, szybko silnik sie

> skonczy przy jezdzie w miescie.

Kompletna bzdura!!!

Japońskie 4 takty tak są policzone, że nawet wielogodzinna praca na postoju, na wolnyxh obrotach nie spowoduje zadnego uszczerbku na trwałości!

Olej poza smarowaniem też spełnia rolę chlodziwa i nie nadarmo producenci zalecają jego wymianę juz po 6 a w niektórych przypadkach nawet po 3kkm!

Co do Kawasaki tak trochę ogólnie, to nie znam żadnego silnika z japońskiej wielkiej czwórki który mógłby się poszczycić tak makabrycznie wysokim zużyciem oleju dochodzacym do 1.5 litra/1000km!!!

Niestety tyle oleju potrafi spalić Vulkan 1500 oraz singielek KLR 650. Jest to podobno u nich normalna sprawa, z którą przez wiele lat nie potrafili sobie poradzić, ponadto powoduje przedwczesne zużycie silnika! To wcale wcale dobrze nie świadczy o tym producencie.

Inny przykład, Kawasaki ZX7R - w ciągu roku 2 razy poważna awaria głowicy bez żadnego powodu! Sprzęt używany spokojnie do dojazdów do pracy, zero katowania i regularne serwisowanie.

W moich oczach Kawaski nie wzbudzają zaufania a to że jeden silnik jest tłuczony od kilkudziesięciu lat bez zmian i montowany w motocyklach o tak odmiennym przeznaczeniu jak sport, turystyk, enduro, chopper, to świadczyć może o lenistwie i karygodnej oszczędności producenta!

Napisano

Co do Vulcana 1500 to kumpel miał takiego. Jak się pytał go jakiś wioskowy mądrala ile to pali, to właśnie mówił, że nawet 2 litry oleju, na co padało pytanie- a to diesel jest?? zlosnik2.gif

Napisano

> mimo wszystko wolalbym miec wskaznik temp oleju w jajku, najchetniej

> taki elektroniczny, zamienny wyswietlaniem z zegarkiem

jeszcze jakieś życzenia masz ?? hehe.gif

nie bój nic, jajko nie ugotuje się na twardo zlosnik.gif

Napisano

> Co do Vulcana 1500 to kumpel miał takiego. Jak się pytał go jakiś

> wioskowy mądrala ile to pali, to właśnie mówił, że nawet 2 litry

> oleju, na co padało pytanie- a to diesel jest??

No co, na wsi przeca wszystko na dieslu jeździ (lub na opałowym) ... toż i motur by chcieli na ON grinser006.gif

A ja tam i tak swojego Radiana wolę zlosnik.gif

Napisano

> Kompletna bzdura!!!

> Japońskie 4 takty tak są policzone, że nawet wielogodzinna praca na

> postoju, na wolnyxh obrotach nie spowoduje zadnego uszczerbku na

> trwałości!

No no, silnik chlodzony powietrzem chlodzi sie bez powietrza zlosnik.gifzlosnik.gif

> Olej poza smarowaniem też spełnia rolę chlodziwa i nie nadarmo

> producenci zalecają jego wymianę juz po 6 a w niektórych

> przypadkach nawet po 3kkm!

Z tym sie zgodze.

> Co do Kawasaki tak trochę ogólnie, to nie znam żadnego silnika z

> japońskiej wielkiej czwórki który mógłby się poszczycić tak

> makabrycznie wysokim zużyciem oleju dochodzacym do 1.5

> litra/1000km!!!

Mowisz??? Kup mniej leciwa kawe. Moja jakos nie bierze zadnych litrow oleju, wlasciwie jest ono niezauwazalne, mimo tego ze ma juz swoje lata.

> Niestety tyle oleju potrafi spalić Vulkan 1500 oraz singielek KLR

> 650. Jest to podobno u nich normalna sprawa, z którą przez wiele

> lat nie potrafili sobie poradzić, ponadto powoduje przedwczesne

> zużycie silnika! To wcale wcale dobrze nie świadczy o tym

> producencie.

> Inny przykład, Kawasaki ZX7R - w ciągu roku 2 razy poważna awaria

> głowicy bez żadnego powodu! Sprzęt używany spokojnie do dojazdów

> do pracy, zero katowania i regularne serwisowanie.

> W moich oczach Kawaski nie wzbudzają zaufania a to że jeden silnik

> jest tłuczony od kilkudziesięciu lat bez zmian i montowany w

> motocyklach o tak odmiennym przeznaczeniu jak sport, turystyk,

> enduro, chopper, to świadczyć może o lenistwie i karygodnej

> oszczędności producenta!

I o udanej konstrukcji, zreszta poszukaj sobie dowolnych testow tego silnika w dowolnych czasopismach moto. Zdziwisz sie jak wysoce pozytywne opinie o nim kraza.

Napisano

> No no, silnik chlodzony powietrzem chlodzi sie bez powietrza

Nie trzeba było spać na lekcjach fizyki!

Aby nastąpił ruch powietrza to wcale nie trzeba zapierd...!

Wystarczy różnica temperatur i odpowiednio dobrana powierzchnia radiatora, w tym przypadku żeber cylindra i głowicy oraz innych elementów obudowy silnika!

> Mowisz??? Kup mniej leciwa kawe.

Mniej leciwą? Czy przebieg liczy się latami? Czy 32kkm to aż taki straszny przebieg uprawniajacy do spalania 1,5 litra oleju na 1000km w przypadku VN 1500?

Mój stary "maluch" z przebiegiem 130kkm brał zaledwie 0.4 l/1000km!

Moja Honda Dominator 650 z przebiegiem 25kkm, podczas jazdy terenowej zadowala się 0,4litra oleju / 5kkm a Kawasaki KLR 650z niewiele większym przebiegiem potrzebuje podobną ilość oleju ale na 1000km!!!

Praktycznie wymiany tam nie trzeba robić gdyż w okresie międzyserwisowym olej zostanie wymieniony w formie dolewek! hehe.gif

Nie wspomnę juz o upierdliwości w serwisie i naprawach (niestety częstych) tego motocykla!

Jakoś nie moge się przekonac do Kawasaki i zastanawiam dlaczego w niektórych przypadkach tak odstają od pozostałej Japońskiej wielkiej trójki?

Być może teraz to się zmieniło, nie wiem, nie śledzę tego na bieżąco.

Napisano

> Nie trzeba było spać na lekcjach fizyki!

> Aby nastąpił ruch powietrza to wcale nie trzeba zapierd...!

> Wystarczy różnica temperatur i odpowiednio dobrana powierzchnia

> radiatora, w tym przypadku żeber cylindra i głowicy oraz innych

> elementów obudowy silnika!

Moze chodzilo o popularnego olejaka suzuki (szeroko opisanego w ostatnim SM), tam faktycznie olej spelnia wazna role. Ale czy GS to ten z klanu "olejaków" ? grinser006.gif

Napisano

> Moze chodzilo o popularnego olejaka suzuki (szeroko opisanego w

> ostatnim SM), tam faktycznie olej spelnia wazna role. Ale czy GS

> to ten z klanu "olejaków" ?

GS może typowym olejakiem nie jest, ale mój ma chłodniczkę oleju. ok.gif

Napisano

> GS może typowym olejakiem nie jest, ale mój ma chłodniczkę oleju.

Podobnie mają XJ600 z ostatnich lat produkcji, chociaż te wcześniejsze pomimo tego, że nie posiadały chlodnicy oleju tez się nie przegrzewaly!

Napisano

> jeszcze jakieś życzenia masz ??

komputer pokladowy pokazujacy spalania, srednia V, maksymalna V, czas jazdy... zlosnik.gif

> nie bój nic, jajko nie ugotuje się na twardo

no mam taka nadzieje smile.gif ale bylbym spokojniejszy majac wskaznik temperatury 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A moze 200 tys?

> 100 tys to ty se mozesz chyba goldwingiem nakrecic.

Ty zdajesz sobie sprawy, że piszesz bzdury, czy też może jesteś przekonany o własnej nieomylności? hehe.gif

> Moze znajomi wliczali kilosy przebyte na lawecie?

nie. oni mają suzuki, nie kawasaki. lawety nie potrzebują ok.gif

> Po drugie jak bys czytal uwazniej, to bys zauwazyl ze pisalem o

> silniku chlodzonym powietrzem, ktory w miescie przy staniu i

> przeciskaniu sie w korkach jest pozbawiony jakiegokolwiek

> chlodzenia.

durny jesteś. poza tym te silniki mają chłodzenie olejowo-powietrzne. zaczynasz już łapać o co chodzi?

> Raczej to nie jest dla niego zbawienne nie wazne czy to bedzie

> wspanialy GieS czy tez Ogar.

raczej nie zrobi mu to najmniejszej różnicy.

> Silnik malucha sie bedzie lepiej sprawdzal bo przynajmniej ma

> dmuchawe wymuszajaca chlodzenie.

chyba ci mózg ta dmuchawa wydmuchnełą ok.gif

Napisano

> Ty zdajesz sobie sprawy, że piszesz bzdury, czy też może jesteś

> przekonany o własnej nieomylności?

Tak wlasnei jestem przekonany. Za to smiac mi sie chce z twoich wywodow.

> nie. oni mają suzuki, nie kawasaki. lawety nie potrzebują

> durny jesteś. poza tym te silniki mają chłodzenie olejowo-powietrzne.

> zaczynasz już łapać o co chodzi?

Skoro ja jestem durny to ty musisz byc ograniczony umyslowo.

> raczej nie zrobi mu to najmniejszej różnicy.

> chyba ci mózg ta dmuchawa wydmuchnełą

Przynajmniej miala co wydmuchac, u ciebie poszlo by tylko echo po czaszce.

Napisano

> Nie trzeba było spać na lekcjach fizyki!

I co obrazac musisz od razu???? Takie fajne ci sie to wydaje???

> Aby nastąpił ruch powietrza to wcale nie trzeba zapierd...!

> Wystarczy różnica temperatur i odpowiednio dobrana powierzchnia

> radiatora, w tym przypadku żeber cylindra i głowicy oraz innych

> elementów obudowy silnika!

W pewnym stopniu oczywiscie cieplo bedzie oddawane przez radiator, Tylko powiedz mi dlaczego w takim razie kazdy samochodowy silnik chlodzony powietrzem na wymuszony obieg powietrza? Po co w komputerach na procesorze wiatraczek? Dlatego ze bez wymuszonego obiegu powietrza chlodzenie jest po prostu mierne.

Napisano

> Moze chodzilo o popularnego olejaka suzuki (szeroko opisanego w

> ostatnim SM), tam faktycznie olej spelnia wazna role. Ale czy GS

> to ten z klanu "olejaków" ?

Niestety nie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Tu jest dosc zetelny opis GS-a i jego super serca chlodzonego powietrzem z lat 70.

Caly artykul:

http://www.scigacz.pl/Suzuki,GS500,826.html

o silniku:

Silnik

Jak już wcześniej zostało wspomniane, silnik motocykla to sprawdzona i dopracowana jednostka napędowa, której początki sięgają polowy lat 70-tych. Od tego czasu w drodze ewolucji inżynierom Suzuki udało się stworzyć niezawodne i ekonomiczne źródło napędu. W chwili obecnej serce GS’a odstaje od swych największych rywali jakimi są CB500 i ER5 nie tylko mocą i elastycznością, ale również systemem chłodzenia powietrzem oraz coraz bardziej starzejącą się konstrukcją.

Silnik to klasyczna dwucylindrowa rzędówka chłodzona powietrzem z przeciwbieżnie pracującymi tłokami. Głowica silnika mieści dwa wałki rozrządu napędzające po dwa zawory na każdy cylinder. Dobrze wyregulowany i utrzymany silnik odpala bez problemu, niezależnie od tego czy jest ciepły czy zimny. W czasie jazdy wyczuć da się dwoisty charakter jednostki napędowej. Do 7000 obr/min silnik jest delikatny i pozwala na bardzo spokojną i relaksacyjną jazdę, natomiast powyżej tej granicy wyczuwalny jest wyraźny wzrost dynamiki. Silnik osiąga 46KM przy 9200 obr/min i 39Nm momentu obrotowego przy 7800obr/min. W przypadku wspomnianych wyżej konkurentów GS’a przebieg krzywej mocy i momentu obrotowego jest znacznie bardziej płaski i przewidywalny.

Silnik Suzuki ochoczo wkręca się na obroty na każdym biegu pozwalając na dynamiczne przyspieszenia na niższych biegach. Przełożenia 5 i 6 biegu są bardzo długie, co skutecznie ogranicza dynamikę motocykla, zwłaszcza przy jeździe z pasażerem. Przy dynamicznej jeździe należy zwracać uwagę na wskazania obrotomierza. Silnik nie ma odcięcia zapłonu i bardzo łatwo można go wkręcić na niezdrowy dla niego czerwony zakres.

Warto wspomnieć, że na wielu rynkach Suzuki oferowało model GS500 w wersji zdławionej do 34KM.

Przeniesieniem napędu zajmuje się 6 stopniowa skrzynia biegów. Jakości jej pracy trudno cokolwiek zarzucić, choć biegi mogłyby przełączać się trochę lżej. Zbyt długie przełożenia można zmienić poprzez montaż mniejszej o jeden ząb zębatki zdawczej (15 zamiast 16) i wielu użytkowników decyduje się na taki krok. Moment obrotowy silnika przenoszony jest na skrzynię poprzez mokre wielotarczowe sprzęgło. Pracuje ono lekko i płynnie, choć w układzie przeniesienia napędu da się wyczuć denerwujący luz przy zmianie obciążenia.

Cały zespół napędowy pracuje zaskakująco cicho jak na silnik chłodzony powietrzem wydając z siebie przyjemny dźwięk. Silnik, pomimo zastosowania wałka wyrównoważąjącego, generuje sporo wibracji, ale są one na poziomie możliwym do zaakceptowania.

Napisano

a widziałes ty jakiegoś olejaka z bliska?

Gadasz jak potłuczony, potem ktoś, kto się nie zna jeszcze ci uwierzy i dopiero będzie.

Napisano

no i gdzie tu piszą, że się nie nadaje się do jazdy po mieście bo się od razu przegrzeje, albo że psuje się bardziej od Kawasaki????

Stary, nawet swoich poronionych tez nie jesteś w stanie porządnie poprzeć.

Napisano

Ojj, chłopaku, i co?? napisane jest tam gdzieś coś o przegrzewaniu się w korkach?? hehe.gif

Posiadałem GSa z 94 roku. Kupiłem go z przebiegiem 64 tyś, a zrobiłem na nim ok 10 tyś. Mechanik mi powiedział, że po ogólnym stanie motocykla stawia na 164 tyś, ale, że silnik żyleta. Brał mi oleju w normie. Użytkowałem go codziennie w mieście jak i na trasie goniąc 600tki moich znajomych. Nigdy nie miałem z nim problemu.

Powiedz mi teraz, że kłamię, a przy okazji powiedz mi to w twarz ... bokser.giftuk.gif

Napisano

> I co obrazac musisz od razu???? Takie fajne ci sie to wydaje???

Nie było moim zamiarem obrażanie Ciebie, lecz tylko poddałem w wątpliwość Twoją wiedzę z fizyki na poziomie gimnazjum.

Spowodowane to było Twoim straszliwym spłaszczeniem zagadnienia chłodzenia silnika do dwóch stanów: wiatr dmucha to ok, nie dmucha to silnik zdycha, nie uwzględniając przy tym wielu innych okoliczności mających ogromny wpływ na jego chłodzenie i trwałosć!

> W pewnym stopniu oczywiscie cieplo bedzie oddawane przez radiator,

> Tylko powiedz mi dlaczego w takim razie kazdy samochodowy silnik

> chlodzony powietrzem na wymuszony obieg powietrza? Po co w

> komputerach na procesorze wiatraczek? Dlatego ze bez wymuszonego

> obiegu powietrza chlodzenie jest po prostu mierne.

O nie, to już zbyt dużo jak dla mnie! pad.gif

Aby wyjasnić te wszystkie różnice i niuanse należałoby utworzyc nowy wątek!

Proszę nie karz mi wyjaśniac różnicy w zasadzie działania i chłodzenia silników samochodowych oraz wszystkich znanych sprzętów RTV, AGD, komp, czy innych! sciana.gif

Po prostu sam się zapędziłeś w kozi róg i teraz na siłę i dosyć nieudolnie próbujesz ratować twarz!

Napisano

wątek ciekawy, a zarazem dość popularny nie ma sensu go zamykać dlatego proponuję aby ktoś sensownie i najlepiej łopatologicznie wytłumaczył koledze chłodzenie silników chłodzonych powietrzem (GS500) powietrzem z chłodniczką oleju (np. CB450S) i cieczą.

Polecam więcej "otwartości" na wiedzę wink.gif z należytym szacunkiem!

PS

Mi też sie nie udało zarżnąć Gsa w mieście na czerwonym polu zlosnik.gif

Napisano

> Mi też sie nie udało zarżnąć Gsa w mieście na czerwonym polu

i się nie dziwię bo to wbrew pozorom trwały motocykl jest.

Koledzy którzy myślą, że silniki motocyklowe, szczególnie te współczesne 4 takty smarowane współczesnymi olejami, oraz ośmielę się stwierdzić, że nawet 2 takty dokarmiane olejami MARKOWYMI mogą zostać wykonczone podczas jazdy miejskiej (a właściwie stania w korkach) są w błędzie!

Owszem, sadyści wszędzie sie zdarzaja!

Moje okna wychdzą na bardzo ruchliwe skrzyżowanie na lekkim wzniesieniu i codziennie, wielokrotnie widzę DEBILI katujących motocykle i samochody na półsptrzęgle, Góra-dól, gora- dól, lub zamiast pozwolić silnikowi pracowac na wolnych obrotach cały czas przygazowują jakby się bali, że silnik zgaśnie! Aż się nóż w kieszeni otwiera!!!

W taki sposob to rzeczywiście można skrócić żywot każdemu silnikowi.

Później taki analfabeta techniczny narzeka, że mu sprzęgło wysiadło przed czasem albo silnik się przegrzewa!

Mam nadzieję, że ta dyskusja oświeci niektórych "użytkowników motocykli" i staną się MOTOCYKLISTAMI!

Napisano

> motocykli" i staną się MOTOCYKLISTAMI!

o przepraszam. Sprzeglo to element zamienny, tak jak np klocki grinser006.gif lepiej zjechac sprzegło niz "ogolić" zębatki i "walic" po łożyskach.

Ja tak mowie bo juz w moto po 20tys przelotu zmienialem grinser006.gif wymiana dosc latwa, ale na przyszlosc bede pamietal o systematycznym sprawdzaniu luzu klamki grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.