Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektryczne szyby

Featured Replies

Napisano

Takie oto pytania mam:

1)Czy te z mkI różnią się od tych z mkII?

2)Co wchodzi w skład zestawu na dwoje drzwi? Czy oba silowniki, szyny i przewody to wszystko potrzebne do montażu? Czy np taki zestaw wystarczy:

http://moto.allegro.pl/item383735875_mech_elektr_podno_opusz_szyby_fiat_uno.html#photo

Dajcie picture jak to wygląda u was zlosnik.gif

Napisano

> Takie oto pytania mam:

> 1)Czy te z mkI różnią się od tych z mkII?

> 2)Co wchodzi w skład zestawu na dwoje drzwi? Czy oba silowniki, szyny

> i przewody to wszystko potrzebne do montażu? Czy np taki zestaw

> wystarczy:

> http://moto.allegro.pl/item383735875_mech_elektr_podno_opusz_szyby_fiat_uno.html#photo

> Dajcie picture jak to wygląda u was

ja to mogę tylko foto z 5D zrobić + cała wiązka smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja to mogę tylko foto z 5D zrobić + cała wiązka

Chodzi tylko o przód bo mój jest coupe przecież zlosnik.gifhehe.gif chce się dowiedzieć czy zestaw z licytacji wystarczy do sprawnego działania calości a foto chodzi o sposób rozmieszczenia lub umieszczenia przełączników. Te z SX odpadają bo za trudno dostać sick.gif więc interesi mnie jak to macie umieszczone w zwykłych wersjach. Słyszałem że oryginalnie przłącznik wyst. pomiędzy fotelami???

Napisano

na mój gust to tam wiąchy nie ma, ale może sie nie znam....

Napisano

> wersjach. Słyszałem że oryginalnie przłącznik wyst. pomiędzy

> fotelami???

podłokietnik kierowcy sterowanie L+ P strona , podlokietnik pasazera tylko P strona

Napisano

> na mój gust to tam wiąchy nie ma, ale może sie nie znam....

nie ma wink.gif

bo wiącha to kilka metrów kabli jest, przekaźnik i przyciski dwa smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie ma

> bo wiącha to kilka metrów kabli jest, przekaźnik i przyciski dwa

No ok, ale wiązkę kabli zrobi chyba elektryk i przekaźnik można kupić bez problemu przed montażem? Przyciski się znajdą zlosnik.gif Więc wszystkie elementy mechaniczne są?

Napisano
  • Autor

> podłokietnik kierowcy sterowanie L+ P strona , podlokietnik pasazera

> tylko L strona

Pasażera tylko prawa chyba? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Pasażera tylko prawa chyba?

ehh tak to jest widzisz, jak się ma kierownice po prawej stronie zlosnik.gif

Napisano

> ehh tak to jest widzisz, jak się ma kierownice po prawej stronie

fakt przyzwyczajony jestem do lewo stronnego ruchu, ale jestem wierny kierownicy po naszej stronie (lewej ) biglaugh.gif

Napisano

> Takie oto pytania mam:

> 1)Czy te z mkI różnią się od tych z mkII?

> 2)Co wchodzi w skład zestawu na dwoje drzwi? Czy oba silowniki, szyny

> i przewody to wszystko potrzebne do montażu? Czy np taki zestaw

> wystarczy:

> http://moto.allegro.pl/item383735875_mech_elektr_podno_opusz_szyby_fiat_uno.html#photo

> Dajcie picture jak to wygląda u was

wiesz co? jak mialem uno to elektryke szyb mialem w nim w standardzie. wyjmowalem raz silownik aby go naprawic to wygladal zupelnie inaczej niz te na zdjeciach...

ale teoretycznie powinny pasowac, ale nie wiem niewiem.gif najwazniejsze aby sie dziury montazowe zgadzaly...

Napisano

> wiesz co? jak mialem uno to elektryke szyb mialem w nim w

> standardzie. wyjmowalem raz silownik aby go naprawic to wygladal

> zupelnie inaczej niz te na zdjeciach...

> ale teoretycznie powinny pasowac, ale nie wiem najwazniejsze aby

> sie dziury montazowe zgadzaly...

raczej z 3D nie podejdą do 5D bo mechanizm się rożni, i może się myle, ale jak pamiętam w 5D mechanizm manualny od el. różnił się tym że w miejscu na korbkę miał silnik, a w 3D jest on inny wydaje się szerszy.

Napisano

> raczej z 3D nie podejdą do 5D bo mechanizm się rożni, i może się

> myle, ale jak pamiętam w 5D mechanizm manualny od el. różnił się

> tym że w miejscu na korbkę miał silnik, a w 3D jest on inny

> wydaje się szerszy.

moje bylo 3D i te silowniki wygladaly zupelnie inaczej niz tych zdjeciach niewiem.gif

Napisano

> moje bylo 3D i te silowniki wygladaly zupelnie inaczej niz tych

> zdjeciach

jesteś pewien że miałeś 3D grinser006.gif jeśli tak to właśnie miałeś taki mechanizm, w wersji 5D nie ma takiej podłużnicy

Napisano

> jesteś pewien że miałeś 3D jeśli tak to właśnie miałeś taki

> mechanizm, w wersji 5D nie ma takiej podłużnicy

hehe.gif jestem pewien ze mialem 3D i rowniez jestem pewien ze mechanizm wygladal zupelnie inaczej smirk.gif moze znaczenie ma to ze moj byl "wloski" a nie "nasz" niewiem.gif

edit:

zanim wyjalem swoj silownik, pojechalem do sklepu z uzywanymi czesciami. powiedzialem ze chce silownik elektryczny do szyb do uno i dostalem takie cos:

280965930-377465648.jpg

niestety pozniej jak zdjalem boczek i wymontowalem swoj silownik, okazalo sie ze ten co dostalem nie pasuje. moj wygladal dokladnie tak jak ten zaznaczony czerwonym kolorem:

280965930-375427453.jpg

(zdjecia zapozyczone z allegro)

skonczylo sie tak ze silownik oddalem a swoj naprawilem - pekl plastikowy uchwyt trzymajacy szybe.

post-38339-14352494763784_thumb.jpg

Napisano

Ten zestawik mimo konkeretnej ceny jest niekompletny, może być też mocno zużyty mechanicznie - widać na nim korozję na wierzchu, a więc przekładnie ślimakowe po iluś t-tam latach mogą być ledwo żywe. Wyłączniki 2+1 sztuk przechylne trzypozycyjne (każdy 5 pinów); jeżeli w komplecie to dobrze, jezeli brak to trochę nietypowe i kosztują; wiązka jest do zrobienia, ale też sporo tam kabelków i elektryk policzy sporo grosza za fatygę.

A może nowy zestaw uniwersalny, kompletny, za identyczna cenę?

http://www.all-max.pl/product_info.php?cPath=28_50&products_id=60

Niedawno taki założyłem, na razie chodzi sobie ok.

Napisano

> skonczylo sie tak ze silownik oddalem a swoj naprawilem - pekl

> plastikowy uchwyt trzymajacy szybe.

jak to naprawiłeś ??

bo aktualnie mam taką usterkę u siebie wink.gif

Napisano

A ja polecam firmę www.electriclife.pl . Firma ta posiada wszystko co związane z elektrycznymi podnośnikami szyb do wszystkich modeli samochodów.

Zamawiałem u nich zestaw do Skody Felicia. Przysłali kompletne podnośniki z silniczkami, wiązki przewodów, przełączniki i zaślepki do otworów po korbkach.

Zastawy produkowane przez tą firmę pasują idealnie bez żadnych przeróbek. Jest to jakaś włoska firma, która ma swoje przedstawicielstwo u nas pod Warszawą.

Za mój zestaw zapłaciłem 600zł i jestem bardzo zadowolony, montaż zajął mi pół dnia i już od kokło pół roku wszystko działa bez zarzutu.

Naprawdę polecam. WARTO!!!

Napisano
  • Autor

> Ten zestawik mimo konkeretnej ceny jest niekompletny, może być też

> mocno zużyty mechanicznie - widać na nim korozję na wierzchu, a

> więc przekładnie ślimakowe po iluś t-tam latach mogą być ledwo

> żywe. Wyłączniki 2+1 sztuk przechylne trzypozycyjne (każdy 5

> pinów); jeżeli w komplecie to dobrze, jezeli brak to trochę

> nietypowe i kosztują; wiązka jest do zrobienia, ale też sporo

> tam kabelków i elektryk policzy sporo grosza za fatygę.

> A może nowy zestaw uniwersalny, kompletny, za identyczna cenę?

> http://www.all-max.pl/product_info.php?cPath=28_50&products_id=60

> Niedawno taki założyłem, na razie chodzi sobie ok.

Hmmm.. ten zestawik który polecasz w naprawdę dobrej cenie.. Chyb ato jednek lepszy pomysł niż kupowanie używki. Montowałeś sam? Możesz dać foty jak masz zamontowane przełączniki?

Napisano

> jak to naprawiłeś ??

> bo aktualnie mam taką usterkę u siebie

hmmm... nie wiem jak to u Ciebie się spsuło. u mnie urwał się plastik trzymający szybę od linki. szyba spadła... podnośnik chodził sobie w górę i w dół, a szyba leżała razem z plastikowym zaczepem oderwanym od linki

zrobiłem w ten sposób że prztopiłem dziurki przez plastik w 2 miejscach na wylot, przewloklem przez nie druty którymi oplotłem linkę w podnośniku. druciki następnie bardzo mocno skręciłem dzięki czemu plastik trzymający szybę trzymał się mocno i stabilnie na lince.

swoją drogą to w poszukiwaniu nowego podnośnika kręciłem się kilka dni z zablokowaną patykiem szybą hehe.gif dopiero jak się wkurzyłem i podnośnik wyjąłem z drzwi dopiero wtedy zobaczyłem w czym rzecz... naprawa w 15min i po problemie...

Napisano

> bo ten co dostałeś to z 5D a zaznaczony to z 3D

si senior zlosnik.gif

Napisano

> hmmm... nie wiem jak to u Ciebie się spsuło.

ooooo to u mnie jest to samo ok.gif

właśnie nad takim rozwiązaniem myślałem, ale nie wiedziałem czy to się sprawdzi.

Więc wolną chwilą usiądę sobie, zdejmę tapicerkę i to zrobię smile.gif

Napisano

> Hmmm.. ten zestawik który polecasz w naprawdę dobrej cenie.. Chyb ato

> jednek lepszy pomysł niż kupowanie używki. Montowałeś sam?

> Możesz dać foty jak masz zamontowane przełączniki?

Montaz jest prosty, nawet dla laika, ja nie mam fot. Przełaczniki zamontowałem na drzwiach (dzięki temu minimum kabli idzie przez przelotki drzwi i wygoda dla kierowcy), w podłokietnikach, wprost pod ręką w takich miejscach, gdzie od wnętrza zmieszczą się korpusy przełączników i wtyczki-złączki. Przyciski kierowcy raczej od spodu, aby nie kusiły obcych amatorów z zewnątrz atrakcją zbicia szyby i otwarcia szyby przyciskiem; przycisk pasażera bardziej pod klamką Może foty zrobię w weekend, ale to niewiele da. Można też mniejszym wysiłkiem załozyć przyciski na drzwiach, w obudowach z kompletu. Przyciski działają niezależnie odo stacyjki (napięcie zasilania jest zawsze); trochę to wygodne, trochę nie. Można ograniczyć zasilanie i podłlączyć pod 12V po stacyjce, ale po wyłączeniu zapłonu nie można poruszyć szyb. Nie zamontowałem tzw. układu domukania szyb - troszke kosztuje, są różne opinie co do jego energochłonności i przydatności, a jeszcze można dołozyć .

Polecam wstępnie pomoc na http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/wymmeszyby/wymmeszyby.html

Napisano

> ooooo to u mnie jest to samo

> właśnie nad takim rozwiązaniem myślałem, ale nie wiedziałem czy to

> się sprawdzi.

> Więc wolną chwilą usiądę sobie, zdejmę tapicerkę i to zrobię

sprawdza się smile.gif proste i skuteczne pod warunkiem zastosowania odpowiednio sztywnego druta. za cienki być nie może, ale za gruby też. jak się mocno go skręci kombinerkami to trzyma idealnie smile.gif

Napisano

> Montaz jest prosty, nawet dla laika, ja nie mam fot. Przełaczniki

> zamontowałem na drzwiach (dzięki temu minimum kabli idzie przez

> przelotki drzwi i wygoda dla kierowcy), w podłokietnikach,

> wprost pod ręką w takich miejscach, gdzie od wnętrza zmieszczą

> się korpusy przełączników i wtyczki-złączki. Przyciski kierowcy

> raczej od spodu, aby nie kusiły obcych amatorów z zewnątrz

> atrakcją zbicia szyby i otwarcia szyby przyciskiem; przycisk

> pasażera bardziej pod klamką Może foty zrobię w weekend, ale to

> niewiele da. Można też mniejszym wysiłkiem załozyć przyciski na

> drzwiach, w obudowach z kompletu. Przyciski działają niezależnie

> odo stacyjki (napięcie zasilania jest zawsze); trochę to

> wygodne, trochę nie. Można ograniczyć zasilanie i podłlączyć pod

> 12V po stacyjce, ale po wyłączeniu zapłonu nie można poruszyć

> szyb. Nie zamontowałem tzw. układu domukania szyb - troszke

> kosztuje, są różne opinie co do jego energochłonności i

> przydatności, a jeszcze można dołozyć .

> Polecam wstępnie pomoc na

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/wymmeszyby/wymmeszyby.html

bez sensu... wedlug mnie glupote zrobiles. widziales kiedys w jakims aucie (oprocz twoim) mozliwosc otwierania szyb bez przekreconego kluczyka w stacyjce?

a po drugie... zamontowales przyciski od spodu? hehe.gif i jeszcze jedno mnie rozbawilo...

"aby nie kusiły obcych amatorów z zewnątrz atrakcją zbicia szyby i otwarcia szyby przyciskiem; " spineyes.gifhahaha.gif sory... ale nie bede komentowal

Napisano

> bez sensu... wedlug mnie glupote zrobiles. widziales kiedys w jakims

> aucie (oprocz twoim) mozliwosc otwierania szyb bez przekreconego

> kluczyka w stacyjce?

Właśnie nie zrobiłem, szyby sa zasilane zawsze i zawsze jest napięcie na wyłącznikach, a pokazuję tylko inny mozliwy wariant zasilania szyb.

> a po drugie... zamontowales przyciski od spodu?

nie tyle od spodu, co na podłokietniku w miejscu wygodnympod nacisk kciuka kierowcy - przycisk nie wystaje do góry, lecz w bok i raczej pochylony w dół. Ergonomia w kompromisie z istniejącymi kształtami podłokietnika, sw którym wyciałem wąskie otwory pod przyciski. Ale to indywidualne a wymaga sporo pracy, więcej niz przykręcenie pokryw na wierzchu.

Napisano

> bez sensu... wedlug mnie glupote zrobiles. widziales kiedys w jakims

> aucie (oprocz twoim) mozliwosc otwierania szyb bez przekreconego

> kluczyka w stacyjce?

Właśnie nie zrobiłem, szyby sa zasilane zawsze i zawsze jest napięcie na wyłącznikach, a pokazuję tylko inny mozliwy wariant zasilania szyb.

> a po drugie... zamontowales przyciski od spodu?

nie tyle od spodu, co na podłokietniku w miejscu wygodnympod nacisk kciuka kierowcy - przycisk nie wystaje do góry, lecz w bok i raczej pochylony w dół.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.