Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekładnia kierownicza - aftermarket z InterCarsu

Featured Replies

Napisano

w październiku miałem wymienianą przekładnię kierowniczą bo stara oryginalna miała zbyt duże luzy. Przekładnię mechanik wziął z Intercarsu. Po kilku miesiącach zaczęło coś stukać, a ja zastanawiałem się czy to zawieszenie. Mechanik wziął na warsztat i stwierdził, że całkiem nowa przekładnia po pół roku użytkowania dostała po 2 centymetry luzów na tulejkach i że oddaje na gwarancji. Dodał też, że to podpada pod prokuratora, bo mogło skutkować wypadkiem podczas jazdy.

Piszę, aby ostrzec przed wadliwym produktem innych, którzy stoją ewentualnie przed wymianą tejże przekładni. Jak będę odbierał auto, dowiem się dokładnie co to za przekładnia była i jakiego producenta.

Napisano

> w październiku miałem wymienianą przekładnię kierowniczą bo stara

> oryginalna miała zbyt duże luzy. Przekładnię mechanik wziął z

> Intercarsu. Po kilku miesiącach zaczęło coś stukać, a ja

> zastanawiałem się czy to zawieszenie. Mechanik wziął na warsztat

> i stwierdził, że całkiem nowa przekładnia po pół roku

> użytkowania dostała po 2 centymetry luzów na tulejkach i że

> oddaje na gwarancji. Dodał też, że to podpada pod prokuratora,

> bo mogło skutkować wypadkiem podczas jazdy.

> Piszę, aby ostrzec przed wadliwym produktem innych, którzy stoją

> ewentualnie przed wymianą tejże przekładni. Jak będę odbierał

> auto, dowiem się dokładnie co to za przekładnia była i jakiego

> producenta.

Z tym prokuratorem to bez przesady. Wszystko sie może zdarzyć i nawet nowa część może miec wade fabryczną ale od tego właśnie jest gwarancja.

Napisano

> Z tym prokuratorem to bez przesady.

W stanach wygrana w sądzie jest pewna.

Ktoś tam kupił kawę w automacie i się oparzył, bo żaden amerykanin nie wie, że kawa jest gorąca. Oddał sprawę do sądu, że na kubku nie było ostrzeżenia: "UWAGA, GORĄCE" i dostał spore odszkodowanie.

Napisano

Ale Polska to nie stany i u nas ma takiego prawa ktore by pozwolilo na wygrana w sadzie....

Napisano

> Ale Polska to nie stany i u nas ma takiego prawa ktore by pozwolilo

> na wygrana w sadzie....

w tym momencie to nie kwestia PRAWA tylko ludzi, którzy mówią ... nie, nie chodźcie do sądów bo i tak nic to nie da ...

Napisano
  • Autor

> Z tym prokuratorem to bez przesady. Wszystko sie może zdarzyć i

> nawet nowa część może miec wade fabryczną ale od tego właśnie

> jest gwarancja.

chyba nie zrozumiałeś - jeśli przez tą wadę przy 90 km/h auto zjechałoby mi na przeciwny pas pod tira, bo się koła przestawiły same z siebie dzięki wadliwej przekładni kierowniczej, to myslisz, że prokurator by się tym nie zainteresował PO FAKCIE ? I czy moze lepiej żeby przed tym faktem zapobiec nieszczęściu ?

Napisano

jeśli wziął magiel z carsu to napewno po regeneracji bo intercars regeneruje maglownice.ja sam mam taką u siebie i prócz tego że musiałem skasować mały luz na regulacji wszystko działa doskonale. zlosnik.gif

Napisano

witam, pracuje w firmie produkującej amorki miedzy innymi do fiata i opla, wszystko co idzie na aftermarket jest odrzutem który zakwestionował odbiorca. co prawda spełnia normy ale są to (bardzo) skrajne granice i może być przez to mniej trwałe

Napisano

> witam, pracuje w firmie produkującej amorki miedzy innymi do fiata i

> opla, wszystko co idzie na aftermarket jest odrzutem który

> zakwestionował odbiorca. co prawda spełnia normy ale są to

> (bardzo) skrajne granice i może być przez to mniej trwałe

A ja byłem w fabryce amortyzatorów SACHS i z jednej lini produkcyjnej amorki do Mondeo szły do fabryki i w pudełka na aftermarket, więc nie gadaj głupot.

Napisano

Nie mogę sobie nawet wyobrazić, jak mogło być "po 2 centymetry luzu" na przekładni kierowniczej. Gdyby po 2 milimetry, to owszem. Nie śmiem też podważać solidności mechaniora, ale może to też niewłaściwy montaż? Nie raz zdarza się przecież, nawet rutyniarzowi po wielu tlatach, po prostu zapomnieć o jakiejś czynnosci, dokręceniu jakiejs tam tej czy innej nakrętki, czasem to robi dwie osoby, a żadna nie sprawdzi do końca drugiej.

Jednym słowem - masz szczęcho. 2 cm luzu (jeżeli to nie 2 mm) to praktycznie przejechałeś już blisko kaplicy, albo mechanik przesadził jak rybak ze swą rybką.

Napisano
  • Autor

> Nie mogę sobie nawet wyobrazić, jak mogło być "po 2 centymetry luzu"

> na przekładni kierowniczej. Gdyby po 2 milimetry, to owszem. Nie

> śmiem też podważać solidności mechaniora, ale może to też

> niewłaściwy montaż? Nie raz zdarza się przecież, nawet

> rutyniarzowi po wielu tlatach, po prostu zapomnieć o jakiejś

> czynnosci, dokręceniu jakiejs tam tej czy innej nakrętki, czasem

> to robi dwie osoby, a żadna nie sprawdzi do końca drugiej.

> Jednym słowem - masz szczęcho. 2 cm luzu (jeżeli to nie 2 mm) to

> praktycznie przejechałeś już blisko kaplicy, albo mechanik

> przesadził jak rybak ze swą rybką.

wszystko się okaże. Auta jeszcze nie odebrałem, więc póki co nic więcej nie wiem, wiem o tyle, że mają w intercarsie ją wymienić gwarancyjnie, to pewnie jej fizycznie nie zobaczę nawet na oczy, muszę wierzyć mechanikowi. To dobry fachowiec ...

Napisano

> chyba nie zrozumiałeś - jeśli przez tą wadę przy 90 km/h auto

> zjechałoby mi na przeciwny pas pod tira, bo się koła przestawiły

> same z siebie dzięki wadliwej przekładni kierowniczej, to

> myslisz, że prokurator by się tym nie zainteresował PO FAKCIE ?

> I czy moze lepiej żeby przed tym faktem zapobiec nieszczęściu ?

A myślisz że stan polskich dróg nie jest bez znaczenia ?? atakowanie krawężników i studzienek też jest ważne. Zresztą powiem tylko tyle : Polaka nie stać na oszczędności więc jeśli ktoś szuka tanich zamienników i oczekuje że będą super hiper wytrzymałe i wieczne to niestety pomyłka. Zresztą każdemu producentowi zdarzają się wpadki ale od tego jest gwarancja.

Napisano
  • Autor

> A myślisz że stan polskich dróg nie jest bez znaczenia ?? atakowanie

> krawężników i studzienek też jest ważne. Zresztą powiem tylko

> tyle : Polaka nie stać na oszczędności więc jeśli ktoś szuka

> tanich zamienników i oczekuje że będą super hiper wytrzymałe i

> wieczne to niestety pomyłka. Zresztą każdemu producentowi

> zdarzają się wpadki ale od tego jest gwarancja.

nie była tania, nigdy nie kazałem robić auta po kosztach. Gwarancji na życie niestety nie ma, to nie gra komputerowa. Uniak nigdzie nie jeździ po wertepach tylko po naszych drogach wojewódzkich i lokalnych, i to nie w Warszawie ani Poznaniu. Wymianę zalecił warsztat specjalizujący się we Fiatach, renomowany warsztat w Poznaniu. Ja sobie nie mam nic do zarzucenia w tej sprawie, a przekładnia nawet w maluchu zamiennik nie ma prawa się zepsuć po pół roku. Chyba można to przyjąć za pewnik.

Napisano

Prawo zepsuć ma sie zawsze. to jest tylko czesc mechaniczna. wada fabryczna jest możliwa zawsze i wszędzie. Oczywiscie nie zarzucam ze Twoja w tym wina bo bylo by to absurdem. Ja jako czlowiek ktory pracuje w sklepie motoryzacyjnym widzialem juz czesci i renomowanych producentow i tansze zamienniki ktore nie dawały rady na naszych drogach. a w maluchu przekladnie kierowniczą zmienialem raz na pol roku bo dostawala meeega luzów. jedynie moge powiedziec ze Ci wspolczuje bo auto mogles sie solidnie rozwalic , i auto ciagle "unieruchomione".

Napisano

> A ja byłem w fabryce amortyzatorów SACHS i z jednej lini produkcyjnej

> amorki do Mondeo szły do fabryki i w pudełka na aftermarket,

> więc nie gadaj głupot.

Witam, zapraszam do MM, nie gadam głupot bo mam już za dużo latek, odwiedzać jakąś fabrykę a pracować w niej to są dwie różne rzeczy.... audyty z opla mamy co najmniej dwa razy w miesiącu i jest wtedy wieeelki popłoch i sprzątanie. proszę więc mnie nie obrażać bo piszę tylko o fabryce w której ja osobiście pracuje od kilku lat. nie wiem jak jest w innych... pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.