Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przymulenie przy 2500 obr/min

Featured Replies

Napisano

Panie i Panowie!

Mam z moim Multijetem następujący problem. Zauważyłem, że przy przyspieszaniu w okolicach 2500 obr silnik delikatnie słabnie, by przy niecałych 3000 odzyskać ciąg. Wiecie może o co może chodzić? Mam nadzieję, że to nie objawy śmierci turbiny, bo auto ma dopiero niecałe 70kkm. Przy okazji chciałbym Was zapytać, czy słyszalny świst turbiny to normalny objaw w tym aucie, czy coś jest nie tak? Nie jest to jakiś głośny świst, ale przy zamkniętych szybach da się usłyszeć.

Napisano

> Panie i Panowie!

> Mam z moim Multijetem następujący problem.

Nie powinno być słychać turbiny - swist nie koniecznie oznacza śmierć turbiny ale nieszczelność między turbiną a kolektorem...

Przyczyny:

- Zawór EGR- recyrkulacji spalin - zatkany

- przepływka

- Zawór ster. turbiną

- nieszczelna rura za intercoolerem

- fitr powietrza

Od wyboru do koloru hehe.gif

Napisano

Wiem ,ze jtd-ki maja taki dolek w momencie obr , spowodowany przeladowaniem czy czyms , zrob chipa dolek zniknie grinser006.gif

Napisano

Ja mam identycznie (dołek+ lekki świst)

>> Przyczyny:

> - Zawór EGR- recyrkulacji spalin - zatkany

Odpada, ostatnio wymieniałem.

> - przepływka

> - Zawór ster. turbiną

> - nieszczelna rura za intercoolerem

> - fitr powietrza

> Od wyboru do koloru

Co do reszty to się nie wypowiem niewiem.gif Trzeba dalej próbować.

Napisano

> Ja mam identycznie (dołek+ lekki świst)

Przyznam sie, że u mnie świst turbiny oznaczał jej koniec... - uszkodzone łopatki wirnika

Napisano

> Przyznam sie, że u mnie świst turbiny oznaczał jej koniec... -

> uszkodzone łopatki wirnika

Zastanawia mnie tylko jedno. Np idąc sobie ulicą w wielu przypadkach słyszę świst tubiny od aut wyposażonych w silniki diesla z doładowaniem. Czy to oznacza, że większość ma problemy z turbiną?

Napisano

Ja bym sie nie przejmował tak bardzo..wiekszosc turbin delikatnie swiszczy... a nawet jesli padnie, masz jakis wplyw na to?:)

Napisano

> Zastanawia mnie tylko jedno. Np idąc sobie ulicą w wielu przypadkach

> słyszę świst tubiny od aut wyposażonych w silniki diesla z

> doładowaniem. Czy to oznacza, że większość ma problemy z

> turbiną?

Nie... połowa ma nieszczelności w układzie dolotowym a 2-ga połowa uszkodzone turbiny hehe.gifhehe.gif

Nie ma sie czym przejmować... byle do przodu ok.gif są Disle które nie mają turbin i sie kulają hehe.gif Jak wymieniali mi turbine to opowiadali spece że wiele aut mają ... np sprowadzone ale nie tylko, gdzie goście mieli zaslepione - dodatkowe obejścia lub nawet wyjęte wirniki a turbina robiła za imitacje hehe.gif głownie w VW .... mieli kilkadziesiąt już takich przypadków. Ktoś kupuje i nawet nie wie hehe.gif jeden Dziadek przyjechał bo jego znajomy, który kupił identycznego VW III miał inaczej rury poprowadzone.... yikes.gif i to go zaniepokoiło po 5 latach eksploatacji hehe.gif okazało sie, że miał turbine ominętą w swoim TDI yikes.gif

Napisano

świst? też przerabiałem zlosnik.gif (ale czego ja nie przerabiałem z moim stilo zlosnik.gif). jeździłem ze świstem 1,5 roku, byłem w międzyczasie na hamowni, która dała wyniki w granicach normy. Zmolestowałem również mojego somsiada, Freeco, żeby się ze mną przejechał i posłuchał. Powiedział że takie delikatnie świstanie to nic, że chyba jeszcze świszczącego turbo nie słyszałem wink.gif

Napisano

> i na co przerobiłeś?

nie chcę tu spamować, ale mnie zmuszasz 270751858-jezyk.gif przerobiłem na Pandę i świstu nie ma, jak ręką odjął zlosnik.gif

Napisano

A ja powtorze , robic chipa : zarowno dolek jak i swist znikna (dzwiek sie troche zmieni , przy wyzszym booscie nie ma "swistu") zakrecony.gif

PS: a jak komus swist przeszkadza , to niech sobie muzyczke podglosni , zapewne w/w swist spowodowany jest przekroczeniem predkosci dzwieku wirnika i tyle w tym temacie wpysk.gif

Napisano

> , zapewne w/w swist spowodowany jest przekroczeniem predkosci

> dzwieku wirnika i tyle w tym temacie

Wirnik w turbinie osąga ponad 200.000 obr/min wink.gif to juz predkośc swietlna hehe.gif

Napisano

> Wirnik w turbinie osąga ponad 200.000 obr/min to juz predkośc

> swietlna

ale chyba tylko teoretyczna wpysk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> A ja powtorze , robic chipa : zarowno dolek jak i swist znikna

> (dzwiek sie troche zmieni , przy wyzszym booscie nie ma

> "swistu")

> PS: a jak komus swist przeszkadza , to niech sobie muzyczke podglosni

> , zapewne w/w swist spowodowany jest przekroczeniem predkosci

> dzwieku wirnika i tyle w tym temacie

Ja tam lubię dźwięk mojej turbiny grinser006.gif A jak padnie to będziemy myśleć (oby nie szybko) .Nad chipsem też pomyślimy hmm.gif

Napisano

Ja mialem słyszalny świst turbiny i jak sie pózniej okazało był nieszczelny przewód intercooler- turbina... wymienilem i bylo ok.

Ale podobna sytuacja miala miejsce jak zrobilem Chipa i wówówcas turbo tez bardziej świszczy sprawnie działajac oczywiscie...

Takze nie masz sie co przejmować tym smile.gif

Jak pada turbo to odrazu odczujesz to w spadku mocy i to nie małym....

Napisano

ale ja o tym wiem hehe.gif przytaczałęm anegtodę potwierdzającą to co mówisz, poza tym ja już nie mam stilo zlosnik.gif

Napisano

> Jak pada turbo to odrazu odczujesz to w spadku mocy i to nie

> małym....

Nie do końca... mi po padzie turba ładowało znacznie mocniej niż oryginał ... ponad 2 bary... Powodem był uszkodzony wirnik od strony goracej... łopatki i owszem pracowały ale kąt natarcia powodował i tak większe doładowanie.... no i swistała ładnie hehe.gifok.gif

Co innego jak wirnik sie zatrze lub puści olej... oslabiony.gif wtedy jest tak jak piszesz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.