Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po raz kolejny o wycieku płynu...

Featured Replies

Napisano

Witam

Wiem, że na ten temat napisano już wiele ale mam jeszcze jedno pytanko. Czy przy dolewaniu płynu chłodniczego powiniem odpowietrzyć układ?

Ja już naprawdę nie wiem o co chodzi. UPG wymieniona, nie kopci w dziwnym kolorze, nie widać przecieków a przez 6 miesięcy zszedł mi prawie cały płyn...aż się włosy na głowie jeżą... niewiem.gif

Napisano

> Czy przy dolewaniu płynu chłodniczego powiniem

> odpowietrzyć układ?

zalezy co rozumiesz pod pojeciem "dolewanie", jezeli dolewasz powiedzmy 0,5 l. to nie trzeba ale jak dolewasz 3 l. to juz nalezaloby wink.gif

Napisano
  • Autor

Pewnie trochę muszę...zostało go niewiele na samym dnie!!!!

A żeby go odpowietrzyć to wykecam czujnik temp cieczy i leje płyn aż przez tamten otwor zacznie on wypływać tak?

Napisano

Z tego co wiem uklad jest samoodpowietrzajacy. Nalewasz plyt do kkreski kalt, zakrecasz zbiorniczek, odpalasz silnik. Czekasz az sie wlaczy wentylator. Gasisz silnik, czekasz az wystygniie, sprawdzasz poziom plynu (ewentualnie dolewasz). U mnie tak to wygladalo i jest wszystko ok (po wymianie chlodnicy).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ooo...o tym nie wiedziałem. Ten sposób który opisałem znalazłem w "Sam naprawiam...". Ale ten drugi wydaje się łatwiejszy. Wypróbuje go jak wróce z pracy...

Dzięki 20.GIF

Napisano

> Z tego co wiem uklad jest samoodpowietrzajacy.

nie w każdym silniku/przypadku idea.gif

Napisano

> Pewnie trochę muszę...zostało go niewiele na samym dnie!!!!

> A żeby go odpowietrzyć to wykecam czujnik temp cieczy i leje płyn aż

> przez tamten otwor zacznie on wypływać tak?

ale jezeli był płyn w zbiorniczku, nawet i przy dnie to według mnie nie ma koniecznosci odpowietrzania, bo układ nie miał jak sie zapowietrzyc...

Napisano

> nie w każdym silniku/przypadku

Opel Astra F 1.6i 92' - zalozylem C16NZ

Napisano
  • Autor

> Opel Astra F 1.6i 92' - zalozylem C16NZ

Dokładnie C16NZ...więc jak jest w jego przypadku?

Napisano

> Dokładnie C16NZ...więc jak jest w jego przypadku?

moim zdaniem ma szansę się samo odpowietrzyć, ale nie stawiałbym na to jak na pewnik

zwróć uwagę, że są różnice choćby w "budowie" układu chłodzącego, tzn. ilości i przebiegu

węży dochodzących do zbiorniczka wyrównawczego w różnych silnikach

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem ma szansę się samo odpowietrzyć, ale niestawiałbym na to jak na pewnik zwróć uwagę, że są różnice choćby w "budowie" układu chłodzącego, tzn. ilości i przebiegu węży dochodzących do zbiorniczka wyrównawczego w różnych silnikach

Czyli co radzisz? Powinienem zrobić tak jak pisze w sam naprawiam? Czy wystarczy poprostu dolać płynu. Co może się stać jeśli układ jest zapowietrzony?

Napisano

> Czyli co radzisz?

Toż przemty napisał:

> ale jezeli był płyn w zbiorniczku, nawet i przy dnie to według mnie nie ma koniecznosci odpowietrzania, bo układ nie miał jak sie zapowietrzyc...

Dolej płynu i tyle.

> Co może się stać jeśli układ jest zapowietrzony?

Silnik będzie się nadmiernie grzał, bo bąbel powietrza uniemożliwia prawidłową cyrkulację płynu w układzie.

Pozdroofka

Napisano

> Silnik będzie się nadmiernie grzał, bo bąbel powietrza uniemożliwia

> prawidłową cyrkulację płynu w układzie.

> Pozdroofka

czasem bąbel zatrzymuje sie w nagrzewnicy i nie ma tez ogrzewania... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Toż przemty napisał: Dolej płynu i tyle.

To tak zrobie i nie będe sie z tym bawił. Dzieki.

Napisano

> czasem bąbel zatrzymuje sie w nagrzewnicy i nie ma tez ogrzewania...

O to to... smile.gif

P.S.

Lato jest, na co mu ogrzewanie grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

tak informacyjnie i profilaktycznie podałem aby na jesieni nie było pytania typu" nie dziala mi ogrzewanie co jest?" wink.gif

Napisano
  • Autor

> Lato jest, na co mu ogrzewanie

Dokładnie, następny samochód z klima. Od paru dni to można się w nim usmażyć angryfire.gif

Napisano

> i nie będę sie z tym bawił.

A kto znajdzie miejsce wycieku? Płyn nie wyparował, musiało się z nim coś stać. Na 90% jest maleńki wyciek - plam pod autem nie będzie bo płyn zdąży odparować, więc trzeba szukać krystalicznych osadów na złączkach, wężach, elementach silnika. Częśto jest tak, że cieknie tylko kiedy silnik rozgrzany.

Pozostałę 10% to UPG, skoro zbiorniczek plyny zniknął przez pół roku, to uszkodzenie UPG może być niewielkie, nie zauważysz dymienia parą wodną z rury przy tak niewielkiej ilości plynu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A kto znajdzie miejsce wycieku...

Nie, no cały czas go szukam...ale musi być naprawdę mały bo nic nie widać. Popatrze jescze jak będzie nagrzany...

Napisano

> Nie, no cały czas go szukam...ale musi być naprawdę mały bo nic nie

> widać. Popatrze jescze jak będzie nagrzany...

Mozliwe ze jest natyle maly ze plyn wycieka tylko wtedy gdy jest w ukladzie cisnienie. Plyn kapie na cieple elementy silnika i szybko odparowuje. szukaj dokladnie

Napisano
  • Autor

> Mozliwe ze jest natyle maly ze plyn wycieka tylko wtedy gdy jest w ukladzie cisnienie. Plyn kapie na cieple elementy silnika i szybko odparowuje. szukaj dokladnie

To troche jak szukanie igły w stogu siana...ale będe próbował...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.