Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reduktor BRC Tecno, wymiana membran, pytanie

Featured Replies

Napisano

Witam.

A więc tak, po niewielkich problem ze zbyt dużym spalaniem, samochód Fiat Uno 1,4 ieS, gdzie spalanie na trasie wynosiło 9l LPG, czasami 8,5l / 100km postanowiłem wymienić membrany, tylko że u mnie w jedynym sklepie w Krośnie zestaw naprawczy do BRC TECNO kosztuje 110zł więc zamówiłem na allegro za 60zł, ponoć ma być również oryginalny, więc stwierdziłem że po co przepłacać. Zestaw zamówiłem dzisiaj, więc za 2/3 dni powinien dotrzeć.

Wyczytałem tutaj na forum, że regenracja TECNO rzadko kiedy się udaje, więc chciałbym zadać pytanie - co tu się może nie udać ? Są 2 membrany, nic się nie może popsuć wszystko jest proste jak "budowa cepa" więc nie rozumiem takiego stwierdzenia.

Reduktor będzie miał ok 5 lat i przejechane na nim jest około 80tys km. W zimie poprzedni właściciel palił tylko na gazie, co przyspieszyło zapewne jego zużycie (membran).

Duża membrana jest bardzo sztywna i powykrzywiana, ta mniejsza natomiast również sztywna i jest popękana (ale nie przerwana). Pomimo tego spalanie jeszcze nie jest jakoś bardzo duże, pali całkiem dobrze, obroty wolnej, przyspieszenie, jak najbardziej ok. Problem jest w zimie, autko musi długo chodzić na benzynie aby można było przełączyć na gaz, musi osiągnąć temp. ok 60st.C wcześniejsze przełączenie spowoduje zgaśnięcie silnika i popnowne uruchomienie na gazie jest nie możliwe a na benzynie bardzo kłopotliwe, przy większych mrozach nawet na benzynie po tym jak zgaśnie na gazie nie idzie odpalić.

Pewnie wina leży po stronie tych sztywnych membran.

Odnośnie regulacji, od pewnego czasu był już kłopot z utrzymaniem odpowiedniego składu mieszanki.

Jeżeli śrubkę na imbus wkręcam, przez co memnrana jest bardziej odpychana w kierunku obudowy wówczas mogę wcześniej przełączyć na gaz lecz po nagrzaniu silnika muszę "wyskakiwać" i na porót ją odkręcać gdyż jak się silnik nagrzeje nie ma wolnych obrotów. Na śrubkę od składu mieszanki również trochę kiepsko reaguje, w zależności od ustwienia tej naimbus - wówczas reaguje, lecz gdy na imbus jest dość znacznie wykręcona wówczas praktycznie nie ma rekacji silnika na wkręcanie tej na kluczyk.

Precyzując pytanie, chciałbym orientacyjnie dowiedzieć się ile ma być wkręcona na na ibus, najprawdopodnie pierwotnie była wykręcona o 10/12 obrotów, natomiast na na kluczyk bodajrze o 1/2 może 3 obroty. Nie jestem w stanie dokładnie stwierdzić.

Czy tą na imbus lepiej by było wykręcić o 9 czy np o 13 obrotów, jak już zregeneruję reduktor? Bo co do pracy silnika podejrzewam że, nie będzie to miało różnicy, natomiast chodzi mi w jakiej pozycji wolniej zużyciu ulegała by membrana, jeśli wykręcam będzie więcej czuła, jak wkręce bardziej się naszpanuje.

Aha, jeszcze te zestawy regeneracyjne, na allegro w chwili obecnej jest ok 6 aukcji z zestawami regeneracyjnymi do Tecno, wszystkie oryginalne, ceny po 59zł i 60zł + transport. Czy te zestawy są oryginalne? Ja kupiłem tą za 60zł od urzytkownika: waldi0987, dość duża różnica, w sklepie 110zł i gość mi powiedział że tanie podróby dostanę jedynie. No ale coś nie chcę wierzyć, gdyż w mieście jest tylko jeden punkt w którym naprawiają i sprzedają części do LPG.

Aukcje z Tecno:

http://www.allegro.pl/search.php?string=tecno&from_showcat=1&category=18861&country=1

Pozdrawiam

Z góy dziękuję za porady.

Napisano

A mój Uniak musiał zostać na noc u gazownika, bo sie nie wyrobił z montażem instalacji sciana.gif

Nie przewidział, że nie ma mieszalnika chyba... do tego auta icon_rolleyes.gif a od czwartku wiedział, że będzie montować instalację angryfire.gif

Za to pod względem podejścia do klienta zachował się w 100% profesjonalny sposób, bo w związku ze swoim nie wywiązaniem się z powierzonej pracy użyczył mi za darmo auto zastępcze, abym mógł spokojnie jutro do pracy dojechać brawo.gif

Napisano

> udaje, więc chciałbym zadać pytanie - co tu się może nie udać ?

ja też zmieniałem, bo zgon dopadł parownik (brak obrotów na jałowym, spalanie masakryczne, niemożliwość ustawienia mieszanki). po wymianie membran na nowe oryginalne powrócił tylko bieg jałowy. mieszanki nie dało się ustawić, spalanie nadal duże. niestety TYLKO wymiana reduktora na nowy rozwiązała problem.

IMHO sama wymiana elementów to nie wszystko. trzeba by byszcze przeczyścić bardzo dokładnie dysze, otworki, blaszki, spiralki etc. etc. a tego się nie da zrobić bez pomocy środków żrących.

Napisano

Mój gazownik dał mi gwarancje że po wymianie membran w tym parowniku na pewno nie będzie działał...

ten model wymienia się na nowy

Napisano

> Mój gazownik dał mi gwarancje że po wymianie membran w tym parowniku

> na pewno nie będzie działał...

> ten model wymienia się na nowy

dlaczego? nie wierzę foch.gif

Napisano

> dlaczego? nie wierzę

Widocznie oparł swoją opinię na własnych doświadczeniach hehe.gif

Napisano
  • Autor

Witam.

Tak więc, membrany przyszły, jutro próba.

Parownik, jak parownik, są membrany które się zużywają, nic innego tam się nie może zużyć. Otwór dolotowy gazu chyba się nie powiększa hehe.gif Wszystkie elemnty zużywające się wymieniłem.

Napiszę jak przetestuję.

Napisano
  • Autor

A więc tak, po wymienia membran w parowniku w BRC Tecno niespodzianka.

Wszystko skręcone odpalam silnik, przełączam na gaz i gaśnie, nie ma owlnych obrotów, niereaguje na regulację śrubkami, ani tą na kluczyk ani na imbus sciana.gif

No, ale spokojnie...

Nadal nie mogłem uwieżyć, aby BRC TECNO nie nadawał się do regeneracji. Więc rozbieram od nowa.

No i znalazłem swiety.gif

Po ponownym złożeniu, nie widać różnicy, między tym po regeneracji a nowym 20.GIF

Problem tkwił, w tym że duża membrana nie może być za bardzo naszpanowana podczas zakładania, gdyż później w ogóle nie reaguję na tę śrubkę na imbus, kanał dolotowy gazu, ten do dużej membrany nie jest może zostać domkniety przez gumkę, należy bardziej wkręcić tą śrubkę (eby patrząc z góry mniej śruby wystawało z nakrętki, ażeby wahadełko co podtrzymuje moembrane mniało mniejszy ruch, w przeciwnym razie po regeneracji może być gożej niż przed.

No, ale ważne że się udało, i parownik po 70tys znów sprawuje się jak nowy. Niepotrzebnei w tym TECNO zrobili na śrubę to mocnowanie wahadełka, to na mniejszą membranę I stopnia, jest normalne, będę za niedługo regenerował jeszcze 2 reduktory BRC i też TECNO smile.gif. Jak narazie, napisze jak ze spalaniem u mnie, ale to za jakieś 3 tygodnie dopiero.

Napisano

> będę za niedługo regenerował jeszcze 2 reduktory BRC i też TECNO

To zrób może jakiś foto-manual blagam.gif Zawsze się może kiedyś komuś przydać grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.