Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegląd 15tyś Lacetti Diesel na Towarowej w W-wie (długie)

Featured Replies

Napisano

We wcześniejszych postach zastanawiałem się nad wyborem ASO w Warszawie.

Zdecydowałem się na Towarową, po pierwsze dlatego, że są o nim dobre opinie, po drugie, że oprócz Chevroleta i Opla są również serwisem DU i Ssangyong - czyli powinni znać się na koerańczykach, bo przecież nasze Lacetti to prawie DU.

Po trzecie najmniej istotne mam blisko do pracy.

Podpisałem nawet z nimi umowę serwisową, ze względu na płatność przelewem i rabaty 10% na części i 15% na robociznę.

Jako, że na Towarowej leją tylko olej GM 5w30 (w książce teoretycznie dla Diesla jest 5w40) i nie bardzo im wierzyłem, że ten olej co oni leją spełnia normę ACEA C3 (istotne dla filtra DPF), ponieważ nigdzie poza ASO nie znalazłem oleju GM spełniającego tę normę, a w ASO w butelkach też go nie ma jest tylko z beczki i to w magazynie także nie można go zobaczyć frown.gif

Poza tym poza ASO ten olej kosztuje 10 zł/L w aso 46.

Stwierdziłem, że w ASO i tak wleją mi to co będą mieli pod ręką twierdząc, że to ten C3, a policzą jak za zboże.

Wobec tego kupiłem olej Mobil 1, 5w30 ESP Formula spełniający ACEA C3 trochę drogi 54 zł/ L (nie wiem dlaczego, ale ciężko go dostać W-wie, musiałem długo szukać)

Miałem do wyboru jeszcze Castrol Magnatec 5w30 albo 5w40 C3 trochę tańszy od Mobila ale jakoś nie mam zaufania do Castrola.

No i dzisiaj odstawiłem samochód na przegląd:

Pan przyjmujący samochód był bardzo sympatyczny i konkretny, jak powiedziałem, że mam swój olej spytał się czy na pewno dobry, osobiście sprawdził na etykiecie, zaznaczył, że zmiana z olejem użytkownika.

Zapytał czy mam jakieś uwagi zgłaszam usterki itp.

Zgłosiłem:

1)Wysokie spalanie

2)ciężko wchodzące biegi na zimnym

3) Drążek biegów wibrujący i hałasujacy przy przyspieszaniu na 3

4) Opadające szyby w tylnych drzwiach

5) Wyrywający się uchwyt wewnętrzny tylnej klapy

Także pierwszy kontakt z serwisem pozytywny, przegląd miał trwać 2-3 godziny.

... No i teraz mniej optymistyczna część:

Samochód był do odbioru po 5 godzinach.

Pan wydający (inny niż przyjmujący) daje mi fakturę, a na fakturze figuruje pozycja olej GM 5w30 6,2 litry jakieś 300 zł, no to się pytam z jakiej paki ta pozycja, na to postał mały zamęt, pan wrócił i stwierdził, że olej który zostawiłem musiał być nie taki.

Ja stwierdziłem, że z całą pewnością jest taki jak trzeb C3, na to Pan, że chyba nie i poleciał po butelkę.

Czyta, czyta etykietę i nie znalazł no to ja biorę pokazuję Pan czyta tu jak wół napisane: ACEA C2/C3 na to Pan, że normy Mercedesa, BMW i VW, a nie ma norm GM, ja na to, że nie musi ich być jest 5w30 c3 tak jak napisane w książce czyli jest właściwy.

Po naradzie stwierdzili, że olej Mobil jest jednak właściwy, ale proponują, że oni wezmą te moje 7l ,a mi nie policzą tego GM.

Do tej pory zachowywałem spokój, ale tej wspaniałomyślnej propozycji się wk....łem, nie po to kupiłem lepszy/droższy olej, żeby lali mi to dziadostwo w dodatku 4 razy drożej niż jest normalnie w sklepie. Kazałem natychmiast żeby sobie ten swój olej wylali i wlali ten co mieli wlać. Mocno się skrzywili, ale wykonali.

Stałem i patrzyłem im na ręce, bo mogli nie zmienić, a Mobila wylać albo schować.

O dziwo nowy olej GM, który spuścili był koloru ciemnego, Mobil po zalaniu jest złocisty prawie przezroczysty, ale weszło go tylko 5,5 l zamiast 6,2 podobno później jak wypełni cały układ można uzupełnić, resztę (ja podejrzewam, że mogło zostać trochę tego GM).

Chciałem zobaczyć tą beczkę z której nalali niby ten GM c3, ale na serwisie nie było podobno w magazynie, co potwierdza moje przypuszczenia, że leją co im pod rękę podleci.

Za tę "dobrą" robotę zapłaciłem po rabatach:

420,23 zł

Szczegółowo:

zmywacz uniwersalny 11,71 - do czego oni to używają ?

filtr oleju 83,74

filtr A/C 75,90

robocizna 248,88 - 2 roboczo/godziny (co oni przez tyle czasu robią ?)

Za 7l Mobila zapłaciłem 383,43

Z usterek:

ad.1)spalanie - sprawdzono skanerem - silnik bez kodów błędów - znaczy działa dobrze

ad.2)3) nie stwierdzono - uwaga mechanika nie należy trzymać ręki na dźwigni biegów podczas jazdy !?

4) korbki tylnych szyb przełożono pionowo w dół

5) naprawiono uchwyt - faktycznie trzyma się

Podsumowując tą długą wypowiedź, bardzo chciałem, żeby stwierdzenie ASO Chevrolet to DNO okazało się nieprawdziwe dlatego wybrałem potencjalnie najlepszy serwis. Okazało się to jednak, że to stwierdzenie jest zasłużone i nie jest to nawet brak kompetencji ale brak umiejętności słuchania czy czytania !!!

A sprawy poboczne, samochód nie umyty, do tej pory spotykałem się z tym, że serwisy myją po przeglądzie, na dodatek pod maską uciapany olejem dekiel silnika i filtra powietrza, posmarowane wszystkie zawiasy zamki itp.

Napisano

Ja leję Castrol Edge Sport 0W40. Zgodnie z tym co na stronie Castrola piszą powinien pasować. W Dieslu przydałoby się jeszcze filtr silnikowy wymienić. Mój był bardzo poszarpany już.

Co do reszty wyczynów ASO to dałbym znać centrali. Tylko nie daj się zbyć i zarządaj wyjaśnień i tego żeby nadali numer sprawie. Postraszenie rzecznikiem praw konsumenta też pomaga. Jak przyniosłem na piśmie usterki i postraszyłem rzecznikiem to od razu się zajeli bez olewania.

I tak spartolili (nalali za mało oleju i źle radio podłączyli), siłowników nie wymienili ale przynajmniej starali się. I mam na piśmie że zgłaszałem jakby co.

Napisano

> Jako, że na Towarowej leją tylko olej GM 5w30 (w książce teoretycznie

> dla Diesla jest 5w40) i nie bardzo im wierzyłem, że ten olej co

> oni leją spełnia normę ACEA C3 (istotne dla filtra DPF),

> Wobec tego kupiłem olej Mobil 1, 5w30 ESP Formula spełniający ACEA C3

Jeśli zalecają 5W40, to czemu zakupiłeś 5W30 hmm.gif

> A sprawy poboczne, samochód nie umyty, do tej pory spotykałem się z

> tym, że serwisy myją po przeglądzie, na dodatek pod maską

> uciapany olejem dekiel silnika i filtra powietrza, posmarowane

> wszystkie zawiasy zamki itp.

No to z ASO Nexteam zawsze wyjeżdżam umytym autem. ok.gif

BTW wbili Ci do książki przegląd karoserii ?

Napisano

Skontaktuj sie z rzecznikiem praw konsumenta, a on pomoze ci napisac pismo do serwisu z kopia do Chevrolet Polska. Generalnie chodzi o niezgodnosc produktu z oferta handlową. W ofercie jest napisane 7.1 maksymalne spalanie w miescie i minimalne 4.7. Jezeli nie minal rok od zakupu to maja miesiac na usuniecie usterki, lub zwrot kasy za nowy samochód. U mnie cos to podzialalo bo wzieli auto na 2 tygodnie dali zastepczy, ktory pozniej sie okazlo palił wiecej niz moj reklamowany, ale wymieniono 4 wtryskiwacze i cos tam pogrzebali i teraz spalanie jest w miescie o 1litr mniej.

Po pismie do ASO zaczalem czesciej analizowac spalania samochodów z 2.0 TDCI i np w ostatnim artykule na www.autokrata.pl jest opis Forda Focusa najnowszej generacji takze z PDF i opisuja ze spalanie normalne w miescie jest na poziomie 9litrów, a zejscie ponizej 6l jest niemozliwe. Takze w tej chwili poza silnikami TDI z grupy VW nie ma auta ktore paliłoby zgodnie z zapisami.

Co do 5W30 to zmień serwis, ja zalałem do swojego ten olej i nie mam zadnych problemów, a co do ceny to troche cie skasowali ja placiłem za niego po rabatach cos okolo 27 zl/l i serwis nic nie mowil ze to nie taki olej do tego silnika. Olej ten jest dostepny w wiekszosci ASO w pojemnikach 4 litry lub 1 litr, takze zdziwiony jestem twoimi relacjami z serwisu. Olej ten jest kupowany od firmy ELF, ktory jest na etykietach produktu na beczce. I nie boj sie jak leja z beczki to na pewno to co piszą. A kolor olej zmienia w Dieslu zaraz po uruchomieniu silnika, wielu klientów o tym nie wie i drze gume ze mu oleju nie wymienili. Na przyszłośc w tresci zlecenia poza pozycja przeglad kaz napisac duzymi literami OLEJ KLIENTA, bo czasami oni pracuja jak automaty bez czytania co dostali na kartce. (wiem bo spedziłem w ASO 6 lat jako doradca i czasami mialem ochote komus nakopac do dupy i nie był to klient)

Zycze powodzenia w walce z wiatrakami.

P.S. Jaki masz alarm założony w aucie? Moze PRO9234?

Napisano

> Ja chyba mam taki? Czy to coś znaczy?

Wlasnie sie dowiedziałem z Amervox, ze jak masz oryginalne otwieranie klapy bagaznika z pilota, to alarm powinien byc tak zamontowany, aby otwierac z pilota bez uruchamiania alarmu tzn. podchodzisz do samochodu zamknietego i naciskasz przycisk otworz klape i alarm wtedy nie wyje. Ja mam teraz tak ze musze wylaczyc alarm tzn otworzyc auto, a potem otworzyc bagaznik, jak zrobie odwrotnie to alarm wyje.

Od 3 miesiecy nie moge sie dogadac z ASO. Amervox twierdzi ze jest taka funkcja w standardzie ASO mowi ze nie ma po Amervox nie dostarczył im innych schematów.

Dlatego sie pytam czy macie taki alarm i czy macie taka funkcje?

Napisano

> Wlasnie sie dowiedziałem z Amervox, ze jak masz oryginalne otwieranie

> klapy bagaznika z pilota, to alarm powinien byc tak zamontowany,

Ja mam kombi. Kombi nie miało otwierania bagażnika pilotem, jak miał sedan.

Napisano
  • Autor

> W Dieslu przydałoby się jeszcze filtr silnikowy wymienić, Mój był bardzo poszarpany już.

który filtr ? paliwa ? powietrza ? - jak powietrza to nawet do niego nie zajrzeli nie ma śladów po odkręcaniu

> I tak spartolili (nalali za mało oleju i źle radio podłączyli),

Po czym stwierdziłeś, że jest za mało za mało było na bagnecie ? Mi weszło 5,5 l i na bagnecie na max. Może do tych silników mniej wchodzi niż podaje producent chociaż z drugiej strony u mnie mógł zostać ten olej co go nie potrzebnie wlali.

> siłowników nie wymienili ale przynajmniej starali się. I mam na

> piśmie że zgłaszałem jakby co.

A co masz z tymi siłownikami, bo mi klapa ciężko chodzi i według mnie przez to wyrywa się ten wewnętrzny uchwyt do zamykania. Pan przyjmujący samochód, własnoręcznie to sprawdził na stojącym w salonie kombi i klapa chodziła ciut lżej ale podobnie, uchwyt się nie wyrywał, stwierdził, że wymienią ten uchwyt u mnie, zapisał jako usterkę, ale chyba po prostu dokręcili go "na chama" na chwile pomogło. ale znowu zaczyna się wyrywać.

Napisano
  • Autor

> Jeśli zalecają 5W40, to czemu zakupiłeś 5W30

W serwisie stwierdzili, że to tego samochodu leje się 5w30 dopiero później sprawdziłem w książce.

Poza tym chciałem Mobila, a ten nie ma oleju ACEA c3 5w40.

Wśród olei, które widziałem w sklepach jedynie Castrol miał 5w40 C3. Do Castrola jestem trochę uprzedzony w moim starym BMW na Castrolu hałasowały zawory, na innych olejach tej samej klasy i lepkości nie było takiego efektu.

Mam wrażenie, że po wlaniu Mobila silnik jest cichszy, ten dieslowski klekot ma jakby niższy dźwięk, bardziej miły dla ucha, ale może na każdym nowym oleju tak jest.

> BTW wbili Ci do książki przegląd karoserii ?

Nie, stwierdzili, że za wcześnie bo ten przegląd jest po roku a minęło pół dopiero.

Napisano

> który filtr ? paliwa ? powietrza ? - jak powietrza to nawet do niego

> nie zajrzeli nie ma śladów po odkręcaniu

Powietrza. Nie ma śladów bo nie muszą go wymieniać w ramach przeglądu. Zrobiłem to na własną rękę.

> Po czym stwierdziłeś, że jest za mało za mało było na bagnecie ? Mi

> weszło 5,5 l i na bagnecie na max. Może do tych silników mniej

> wchodzi niż podaje producent chociaż z drugiej strony u mnie

> mógł zostać ten olej co go nie potrzebnie wlali.

Po bagnecie. Było mniej więcej na 3/4. Też wlali 5,5. Tyle jest zdaje się w benzynowym. Zatem wygląda na to że poprzedniego nie zlali.

> A co masz z tymi siłownikami, bo mi klapa ciężko chodzi i według mnie

> przez to wyrywa się ten wewnętrzny uchwyt do zamykania. Pan

> przyjmujący samochód, własnoręcznie to sprawdził na stojącym w

> salonie kombi i klapa chodziła ciut lżej ale podobnie, uchwyt

> się nie wyrywał, stwierdził, że wymienią ten uchwyt u mnie,

> zapisał jako usterkę, ale chyba po prostu dokręcili go "na

> chama" na chwile pomogło. ale znowu zaczyna się wyrywać.

Mam hatchbaka - jest tak że jak jest ok. 15 stopni i mniej to klapa sie nie otwiera sama. Oczywiście teraz - nie stwierdzili wrrr.gif Zgłaszałem to już jak mnie holowali, ale wtedy auto było w hali - i też nie stwierdzili. No, ale teraz mam na piśmie. I rzecznika mają pewnego jak przyjadę z tym do nich i znowu nie stwierdzą.

Napisano
  • Autor

> Powietrza. Nie ma śladów bo nie muszą go wymieniać w ramach

> przeglądu. Zrobiłem to na własną rękę.

Teraz patrzę w instrukcję i przy 15 i 30 mają sprawdzić przy 45 wymienić.

> Po bagnecie. Było mniej więcej na 3/4. Też wlali 5,5. Tyle jest zdaje

> się w benzynowym. Zatem wygląda na to że poprzedniego nie

> zlali.

W benzynowym jest dużo mniej 3,75 l

Napisano

> Jako, że na Towarowej leją tylko olej GM 5w30 i nie bardzo im wierzyłem, że ten olej co

> oni leją spełnia normę ACEA C3 (istotne dla filtra DPF),

> ponieważ nigdzie poza ASO nie znalazłem oleju GM spełniającego

> tę normę, a w ASO w butelkach też go nie ma jest tylko z beczki

> i to w magazynie także nie można go zobaczyć

> Poza tym poza ASO ten olej kosztuje 10 zł/L w aso 46.

> Stwierdziłem, że w ASO i tak wleją mi to co będą mieli pod ręką

> twierdząc, że to ten C3, a policzą jak za zboże.

Cenę na ten olej mają rzeczywiście zaporową, dlatego ja zamierzam kupić w hurtowni (GM 5W30 za 80 zł 5l bańka + 8zł filtr oleju GM) i pojechać na przegląd ze swoim cfaniak.gif.

Ktoś wie czy w aucie z LPG wymieniają przy 15 tys. (I przegląd) kable zapłonowe, świece i filtr powietrza?

Napisano

Jak masz benzynke to filterek kupisz bez problemu, nawet w ASO jest smiesznie tani, ale dla diesla to juz pogłupieli i nie ma zamiennika.

Napisano

> Po czym stwierdziłeś, że jest za mało za mało było na bagnecie ? Mi

> weszło 5,5 l i na bagnecie na max. Może do tych silników mniej

> wchodzi niż podaje producent chociaż z drugiej strony u mnie

> mógł zostać ten olej co go nie potrzebnie wlali.

Tyle co podaje producent, to wchodzi na nowy silnik nigdy nei zalany olejem. Przy kolejnych wymianach nigdy nie wejdzie tyle. Jeśli było 3/4 bagnetu, a do silnika nominalnie 6.2 oleju, to 5,5 jest IMO dobrą wartością.

Napisano

> Ktoś wie czy w aucie z LPG wymieniają przy 15 tys. (I przegląd) kable

> zapłonowe, świece i filtr powietrza?

IMO nie ma sensu co 15 wymieniać - co 30 styknie świece i filtr, a kable w miare potrzeb.

Napisano
  • Autor

>> Skontaktuj sie z rzecznikiem praw konsumenta, a on pomoze ci napisac

> pismo do serwisu z kopia do Chevrolet Polska. Generalnie chodzi

> o niezgodnosc produktu z oferta handlową.

Zastanawiam, się czy gra jest warta świeczki, Lacettiego nie kupiłem patrząc na inne cechy (cena, dynamiczny silnik itp.), jeśli chodzi o spalanie to nie bardzo wierzyłem w dane producenta.

Samochód kupiłem na firmę w dodatku w Leasingu, także formalnie rzecz biorąc jest własnością leasingu, a ja go tylko użytkuję.

Samochód jest mi niezbędny na co dzień, nie jestem zbyt chętny z rozstaniem się nim na tak długo, a biorąc pod uwagę działania ASO przy tak prostej czynności jak zmiana oleju obawiam się, że mogą go bardziej zepsuć niż naprawić.

> Forda Focusa najnowszej generacji takze z PDF i opisuja ze

> spalanie normalne w miescie jest na poziomie 9litrów, a zejscie

> ponizej 6l jest niemozliwe. Takze w tej chwili poza silnikami

> TDI z grupy VW nie ma auta ktore paliłoby zgodnie z zapisami.

Dla porównania jeździłem:

Mondeo Tdci tylko, że w automacie 8 z tendencją do 9-10 w mieście.

Partner 1,6 HDI 5-6

Skoda Octavia2 TDI kolegi pali średnio 7 czyli nie znacząco mniej.

Natomiast w Thalia 1,5 dci jakby jej nie cisnąć nie wzięła więcej niż 5,dla porównania Thalia w benzynie 1,4 koło 7-8.

>Olej ten jest

> dostepny w wiekszosci ASO w pojemnikach 4 litry lub 1 litr,

> takze zdziwiony jestem twoimi relacjami z serwisu.

Owszem był taki 5w30 w butelkach ale bez normy C3

> wielu klientów o tym nie wie i drze gume ze mu oleju nie

> wymienili.

Może są różne kolory oleju różnych producentów dzisiaj sprawdzałem i ten Mobil po 100 km jest dalej złocisto-przezroczysty.

>Na przyszłośc w tresci zlecenia poza pozycja przeglad

> kaz napisac duzymi literami OLEJ KLIENTA, bo czasami oni pracuja

> jak automaty bez czytania co dostali na kartce.

Ale tak właśnie było, Pan przyjmujący sprawdził czy olej, który przywiozłem spełnia c3 i wpisał w opisie Zlecenia:

" OT 15000 KM - OLEJ UŻYTKOWNIKA"

Jak wół drukowanymi literami było napisane i całe szczęście bo potem próbowali wcisnąć mi ciemnotę, że wcale nie mówiłem, że mam swój olej i szukali czy aby na pewno jest zaznaczone, na moje szczęście było i na kartce i w komputerze, swoją drogą nie było na tej którą ja dostałem "bo im komputer nie drukuje jak jest długi opis"

> P.S. Jaki masz alarm założony w aucie? Moze PRO9234?

jakiś QX 002

Napisano

Czyli wszystko jak dawniej wg Laskowika SKLEP - Stoj Kliencie Lub Ewentualnie Popros.

Kicha Panie Kicha. Juz wiem czemu mnie wywalili z pracy z ASO, bo chcialem byc inny, uprzejmy wobec klienta. Niestety nie nadawałem sie do tego grona.

Napisano

> chcialem byc inny, uprzejmy wobec klienta. Niestety nie

> nadawałem sie do tego grona.

ha ha ha

choć do mnie - warmia, mazury - ładne okolice a mi się porządny sprzedawca przyda 20.GIF

Napisano

> Dla porównania jeździłem:

> Mondeo Tdci tylko, że w automacie 8 z tendencją do 9-10 w mieście.

> Partner 1,6 HDI 5-6

ale czy ten partner ma 120KM i 9,7 do setki?

> Skoda Octavia2 TDI kolegi pali średnio 7 czyli nie znacząco mniej.

ale ta octavia zapewne była na pompowtryskiwaczach bo ta RS TDI170Km ma dopiero CR, a jak wiadomo tdi na pompowtryskiwaczach sa oszczędne ale głosne i vw odchodzi od nich

> Natomiast w Thalia 1,5 dci jakby jej nie cisnąć nie wzięła więcej niż

> 5,

i podonie jak w przypadku partnera czy ma 120KM i 9,7 do setki

niestety te koniki trzeba nakarmić, owszem wiadomo ze jak pali pare litrów więcej to coś jest nie tak. W toyocie jak odbierałe yariske 1,3 to twierdzilize super mało pali , a okazało się ze w trasie jak bym nie jechał(podobnie teść jak nią jechał w trasie)to spalanie było na poziomie 7l a dane podaja 5 z haczykiem. Czyli spalanie mniej więcej podobne jak w aveo tylko aveo ma silnik 1,4 i 9,5KM a ta yaris ma 1,3 i 87KM.

Napisano

Zawsze można sobie zamontować ecobox. Myślałem o chipowaniu ale wobec cen paliw ecobox wydaje się lepszym rozwiązaniem. Średnio 10% mniejsze zużycie paliwa i do tego też mniej więcej 10% przyrostu mocy. 133 km wystarczyłoby mi zupełnie (przywykłem do tej wielkości w Nubirze wink.gif ) a jakby palił po mieście 8,5 zamiast 9,6 to byłoby świetnie. Jedyny problem jaki widzę to to że nie bardzo mi się uśmiecha żeby na moim silniku testowali ecoboxy bo na razie do Lacetti ich nie ma. Nie ma nawet chipów, w bazie v-techa jest Ewanda, ale mimo wszystko to nie ten sam silnik, choć bardzo podobny.

Napisano

> Średnio 10% mniejsze zużycie paliwa i do tego też mniej więcej 10% przyrostu mocy.

Jakoś nie wierzę w taką kombinację hmm.gif

Jakby dało się to zrobić elektroniką to pewnie w fabryce by tak ustawili silnik. Takie rzeczy to tylko w Erze, normalnie to gdzieś trzeba zabrać żeby w innym miejscu dołożyć...

Napisano

> Jakoś nie wierzę w taką kombinację

> Jakby dało się to zrobić elektroniką to pewnie w fabryce by tak

> ustawili silnik. Takie rzeczy to tylko w Erze, normalnie to

> gdzieś trzeba zabrać żeby w innym miejscu dołożyć...

No a na czym polega chipowanie? Też na osiągnięciu więcej niż fabryka przewiduje. Więc skoro można wyciągnąć więcej mocy, to zapewne mniejsze spalanie też.

Napisano

> No a na czym polega chipowanie? Też na osiągnięciu więcej niż fabryka

> przewiduje. Więc skoro można wyciągnąć więcej mocy, to zapewne

> mniejsze spalanie też.

Więcej mocy da się stosunkowo łatwo wyciągnąć, przesuwając charaktetystykę na wyższe obroty (moc = moment obr. x obroty) ->wyżej odcięcie, lub zwiększając dawkę paliwa i powietrza (kosztem wyższego spalania).

Ale w zwiększenie momentu obr. przy niższym spalaniu jakoś nie wierzę, przynajmniej nie jeśli zostawimy taki sam "roboczy" zakres obrotów jak fabryczny.

Napisano

> Więcej mocy da się stosunkowo łatwo wyciągnąć, przesuwając

> charaktetystykę na wyższe obroty (moc = moment obr. x obroty)

> -Ale w zwiększenie momentu obr. przy niższym spalaniu jakoś nie

> wierzę, przynajmniej nie jeśli zostawimy taki sam "roboczy"

> zakres obrotów jak fabryczny.

Nie wiem, będę się pytał zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.