Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak odczepić boczek?

Featured Replies

Napisano

Problem może dziwny, ale nie chcę zniszczyć tego boczka. Jak w temacie, odkręciłem wszystkie wkręty, odpiąłem zatrzaski, ale coś mocno trzyma boczek przy szybie (drzwi tylne). Jeśli ktoś zdejmował proszę o pomoc - ciągnąć ile sił, czy jest tam jakiś"myk"?

Napisano

Laickie pytanie - korbke zdjąłeś??

Napisano

zdejmij korbke jak pisze kolega wyzej i zobacz czy napewno wszystkie sruby odkrecone...jezeli to zrobisz to boczek schodzi bez najmniejszego klopotu...

Napisano
  • Autor

Zdjąłem, zdjąłem. Cały boczek odchylam do góry i nie widzę niczego a'la zaczepy, a przy szybie trzyma jak cholera.

Napisano

> musza byc tam zaczepy...

Jak masz wszystko odkręcone to trzeba szarpnąć boczkiem, najlepiej trzymając za kieszeń. Wtedy odskakują zatrzaski dolne. Ciągniemy stanowczo boczek od dołu do góry. Wyskakują wtedy zatrzaski. Boczek jest dookoła zatrzaśnięty na kilkanaście zatrzasków, dodatkowo przy szybie jest ob tak jakby nasadzony na rant, dlatego zdejmujemy od dołu do góry.

Wkręty są w 4 lub 5 miejscach, w rączce 2 i na dole chyba 3. W przednich na pewno na dole 3 a z tyłu ewentualnie 2. Ponadto zdejmujemy korbkę i zaślepkę klamki. I tyle. Teraz tylko porządnie szarpnąć za kieszeń.

Napisano

> Problem może dziwny, ale nie chcę zniszczyć tego boczka. Jak w

> temacie, odkręciłem wszystkie wkręty, odpiąłem zatrzaski, ale

> coś mocno trzyma boczek przy szybie (drzwi tylne). Jeśli ktoś

> zdejmował proszę o pomoc - ciągnąć ile sił, czy jest tam

> jakiś"myk"?

hehe tez nad tym siedzialem wczoraj.

1. Dolne sroby (2 czy 3)

2. raczka od szyby

3. 'maskownica' od klamki wewnetrznej

4. maskownica (albo podlokietnik/to za co sie lapie i drzwi zamyka, nie wiem jak to nazwac), tam sa ukryte 2 sruby.

5. i zdaje sie ze 'trojkacik' przy szybie - na zastrzaskach

a nie,zapedzilem sie, Ty masz astre G. Powyzsze tyczy sie F, choc mozliwe ze w G jest podobnie, tego juz nie wiem.

Napisano

> a nie,zapedzilem sie, Ty masz astre G. Powyzsze tyczy sie F, choc

> mozliwe ze w G jest podobnie, tego juz nie wiem.

Fakt, G i ja nie rozbierałem.

Napisano

> Fakt, G i ja nie rozbierałem.

a z tego co widze na allegro to astra F miala dwa rodzaje bloczkow z tylu.

Jedne mialy widoczne dziury pod sroby pod "raczka" np

a inne (jak moje) nie np

Napisano

Przy szybie są zaczepy. Jak już odpiąłeś wszystkie zatrzaski i śruby to musisz boczek przesuwać do góry, żeby się ześliznął z zaczepów trzymających go wraz z uszczelką szyby. Możesz też zrobić inaczej - opuść szybę, wsadź palec w szczelinę szyby i ciągnij boczek drzwi razem z uszczelką szyby (tą od środka kabiny). Ja zawsze robię właśnie tak, że boczek ściągam razem z uszczelką szyby, po prostu łatwiej schodzi niż sam boczek.

Napisano

Według mnie musisz conieco mocniej szarpnąć. Ja miałem tak samo jak montowałem audio. Być może nigdy nikt tego nie rozbierał i dlatego tak mocno siedzi. Trochę trzeba się pomęczyć ale za drugim razem już pójdzie lekko smile.gif

Napisano

> Cały boczek odchylam do góry

czyli wszystko odkręciłeś, teraz trzeba boczek mocno przesunąć do góry lekko tylko odchylając. Trzeb uzyć naprawdę dużej siły, bo spinki parapetu trzymają dość mocno... Spróbuj najpierw tył potem przód, tak jest łatwiej. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim, jeśli przy szybie są spinki to już musi zejść, próba w najbliższe słoneczne popołudnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.