Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To nie jest dobry rok

Featured Replies

Napisano

Silnikiem po odpaleniu na benzin telepie i gaśnie objawy jakby nie wszystkie gary paliły i trochę kopci na gazie nie ma tych objawów chociaż uważam że obroty na jałowym są ciut przymałe pewien fachowiec sugeruje że wałki rozrządu do wymiany jadę jutro na examiner może to coś wyjaśni ale podpada mi brawka w tym roku że hej (dla jasności wymieniłem świece i kable i nie ustaję)

Kłopoty w tym roku (ostatnie dwa miesiące) klima zlokalizowanie usterki wykazało padnięty czujnik zamarzania wymiana pomogło, alternator - czyszczenie styków przewodów masy pomogło, rozrusznik wieszał sie - wymiana tulejek i czegoś tam jeszcze nie wiem zawieszał sie po dłuższej jeździe teraz te telepanie - ?? kruca fuks co jeszcze angryfire.gifbeksa.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

> To chyba jasne że mapa lub pompa padła...

na pompę bym nie stawiał bo jak trzyman na obrotach to chodzi tylko na jałowych się dusi telepie i staje

Napisano

> na pompę bym nie stawiał bo jak trzyman na obrotach to chodzi tylko

> na jałowych się dusi telepie i staje

to mapa siadła

Napisano

Podpiąć pod kompa ...równie dobrze mozesz mieć walnięty czujnik z grupy wpływajacych na prace silnika np temperatury i dobiera Ci zła mieszankę do panujacej temperatury ...

Do mechaników ostrożnie kiedyś przy padniętym czujniku ciśnienie oleju radzili mi kupić nowy silnik :|

Napisano

Rzecz omawiana 100 razy - trzeba zrobic reset kompa Pb i prawidłowo ustawić kompa LPG

Napisano

> Rzecz omawiana 100 razy - trzeba zrobic reset kompa Pb i prawidłowo

> ustawić kompa LPG

Ew. padnięty wtryskiwacz / jego okablowanie - ale to scenariusz wyjątkowo nieprawdopodobny

Napisano
  • Autor

> to mapa siadła

no więc po podpięciu do komputera wyszły dwa błędy cewka 1 i 2 cylinder oraz sonda po usunięciu błędów dalej niestety telepie zaczęło się następne sprawdzanie ciśnie na cylindrach 1<14, 2<11, 3<11, 4<13 ale to nie powód telepania na wolnych obrotach ciśnienie pompy w porządku wyszło że że wtrysk 1 i 2 źle funkcjonują na ile to jest dobra diagnoza? zakupiłem środek STP (czarne opakowanie) do czyszczenie wtrysków dolałem na shellu V power 99 ( a co niech ma gadzina) i jazda do zrobieniu 50 km na obrotach w granicy 4-5 tyś i nic brak poprawy co teraz dalej nie wiem hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> no więc po podpięciu do komputera wyszły dwa błędy cewka 1 i 2

> cylinder oraz sonda po usunięciu błędów dalej niestety telepie

Mapę wtrysku wyzerować!

> zaczęło się następne sprawdzanie ciśnie na cylindrach 1

Po co jak na gazie chodzi dobrze?

Napisano

Po jaką cholerę cudaczyłeś jak trzebabyło wyzerować adaptację?

Napisano
  • Autor

> Po jaką cholerę cudaczyłeś jak trzebabyło wyzerować adaptację?

ja nic nie cudaczyłem się na tym nie znam beksa.gif byłem w aso

Napisano
  • Autor

> Mapę wtrysku wyzerować!

- to znaczy jak co zrobić ja się nie znam moja edukacja skończyła się na gaźniku sciana.gif

> Po co jak na gazie chodzi dobrze?

Napisano

> ja nic nie cudaczyłem się na tym nie znam byłem w aso

To wydrukuj sobie ten wątek i jedź z nim do ASO żeby rozszerzyli swoje horyzonty myślowe i zaczęli umiejętnie wykorzystywać specjalizowany sprzęt diagnostyczny którym dysponują , nie tylko ku zadowoleniu ich samych , ale również pożytkowi klientów których jeszcze mają ...

Napisano

> ja nic nie cudaczyłem się na tym nie znam byłem w aso

oni normalnie cofają się w rozwoju. Jak można nie znać zasady działania układu silnika w aucie na które ma się autoryzacje do napraw?

postawili chociaż jakąś śmieszną diagnozę?

Napisano
  • Autor

> oni normalnie cofają się w rozwoju. Jak można nie znać zasady

> działania układu silnika w aucie na które ma się autoryzacje do

> napraw?

> postawili chociaż jakąś śmieszną diagnozę?

już pisałem wtrysk do wymiany 1 i 2 cylinder

radzili tez oddać listwę do regeneracja bo są speca którzy regenerują za 4stówki ja swój wytrysk oczyściłem za 5 zł i chodził jak ta lala

Napisano

> ba benzynie na jałowych obrotach kopci na czarno

Może to Aso to nie Aso ??

Naciśniecie kilku guzików w kompie i 50 dyszek smile.gif

Tyle ta naprawa mnie kosztowała kilka razy frown.gif

Napisano
  • Autor

> Może to Aso to nie Aso ??

> Naciśniecie kilku guzików w kompie i 50 dyszek

> Tyle ta naprawa mnie kosztowała kilka razy

to i tak masz lepiej u mnie śpiewają 80 beksa.gif

Napisano

> ba benzynie na jałowych obrotach kopci na czarno

klasyczny objaw...

Napisano
  • Autor

> klasyczny objaw...

człowieku czego niewiem.gif(chyba nie alergii to diagnozuję bo mam) nie jestem diagnostą i do kogo się udać bo do tych samych to nie mam chęci i mam wątpliwości czy pomogą

Napisano

> człowieku czego (chyba nie alergii to diagnozuję bo mam) nie jestem

> diagnostą

nie lubię się powtarzać...

Napisano
  • Autor

> nie lubię się powtarzać...

to powiedz co mam jutro tym "fachowcom" powiedzieć że mapa wtrysków się rozjechała i trzeba wyzerować auto adopcję tylko czy oni wiedzą jak to zrobić bo ich diagnoza mówiła że tryski do wymiany na 1 i 2 cylindrze

Napisano

> to powiedz co mam jutro tym "fachowcom" powiedzieć że mapa wtrysków

> się rozjechała i trzeba wyzerować auto adopcję tylko czy oni

> wiedzą jak to zrobić bo ich diagnoza mówiła że tryski do

> wymiany na 1 i 2 cylindrze

sterownik posiada funkcję autoadaptacji, która steruje mapą wtrysku...

przez złe nastawy emulacji LPG komputer zaprogramował się na ubogą mieszankę... tak długo dowalał wirtualnej benzyny, że wziął i się zaprogramował w takim stanie... muszsz teraz wykasować autoadaptację...

nie używaj terminu mapa wtrysku, bo jeszcze matoły pomyślą, że tu o jakiś tuning chodzi...

przy przejściu na LPG wtryskiwacze mogą występować jako błąd... ale to co komputer wyświetlił to abstrakcja...

czarny dym niby skąd się wziął?

jedź z reklamacją, bo diagnoza była zła a naprawa zajmuje tyle co jedno kliknięcie w komputerze...

Napisano
  • Autor

więc pojechałem dzisiaj ale do innego diagnosty w aso powiedziałem co chcę by mi zrobili zrobił i nic kicha samochód ledwo chodził i dał mi proste pytanie czy przyjechałem z ta usterka powiedziałem ze tak i zerowanie auto adaptacji miało pomóc popatrzył na mnie z politowaniem i wziął się za ------ silnik krokowy wyjął popatrzył podłączył i powiedział się przycina popsikał specyfikiem włożył odpalił silnik zaczął chodzić tak jak powinien powiedział że mam załatwiać nowy bo ten długo nie pochodzi, wniosek są jeszcze kumaci ten był w aso Grudziądz więc mam nareszcie dobrze zdiagnozowaną usterkę i na zakończenie powiedział by nie robić za często zerowania auto adaptacji bo centralki maja określoną liczbę zerowań i potem za duże koszty jedne maja możliwość 5 razy inne więcej lub mniej i nie wiadomo która ma jakie możliwości ale przez mój okres używalności 8 lat to była pierwsza o której ja wiem więc czas zakupić nowy krokowiec są od 41 do 250 wiec ten najdroższy z przyczyn obiektywnych odpada przez 8 latek pierwszy kosztował 198 drugi 99 teraz czas na 42 nie będę brał przecież najtańszego stać mnie a co yay.gif

Napisano

niesprawny siłownik nie tłumaczy objawów o których pisałeś

dymienie na czarno i prawidłowe obroty biegu jałowego nijak się mają do uszkodzonego silnika krokowego

może miałeś lewiznę...

Napisano
  • Autor

nie pisałem że na jałowym chodził dobrze że nim telepie prawie gaśnie a na gazie wszystko w porządku

Napisano
  • Autor

Dziś dotarł krokowy za 42 pln włożyłem i po chwili (musiałem trochę pojeździć by się dogadał z kompem) wszystko wróciło do normy i jest tak jak powinno być

Napisano
  • Autor

> Dziś dotarł krokowy za 42 pln włożyłem i po chwili (musiałem trochę

> pojeździć by się dogadał z kompem) wszystko wróciło do normy i

> jest tak jak powinno być

12 godzin później

radość chyba moja była przed wczesna rano odpalił bez problemu ale jak na ssanie to obroty chyba za małe 1000 czy zmiana obrotów jest wpisana w komputer czy trzeba stroić bo silnik po przyjeździe do pracy pracuje ok 600obr a to jest za mało i czego to jest powodem może faktycznie wtryski 1 i 2 niesprawne tak jak to mówił 1 diagnosta drugi postawił na krokowy wymieniłem i po krótkim pojeżdżeniu wczoraj obroty były na jałowym w zakresie 800 i takie powinny być ale dzisiaj wróciło to złych tj w granicy 600 i silnik pracuje bardzo niestabilnie co jest w końcu grane już nie mam pojęcia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.