Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odbijanie zaworu przy tankowaniu

Featured Replies

Napisano

Wydaje mi sie ze zawor za wczesnie odbija bo do butli wchodzi za malo gazu, czy to sie jakos reguluje? A jezeli nie to co jest za to odpowiedzialne i ewentualnie jakie sa koszty wymiany tego?

Napisano

> Wydaje mi sie ze zawor za wczesnie odbija bo do butli wchodzi za malo

> gazu, czy to sie jakos reguluje? A jezeli nie to co jest za to

> odpowiedzialne i ewentualnie jakie sa koszty wymiany tego?

Za mało czyli ile? Powinno wejść ok 80% pojemności nominalnej zbiornika. Mi do 32 litrowej butli wchodzi ok 26 litrów gazu i tak jest ok. Kwestia bezpieczeństwa.

Napisano

ostatnio przestał mi odbijac - mozna to jakos naprawic?

Napisano

> ostatnio przestał mi odbijac - mozna to jakos naprawic?

Można. Podjedź do gazownika - albo zawór poprawi albo wymieni.

Napisano

> Można. Podjedź do gazownika - albo zawór poprawi albo wymieni.

a cisnienie w dystrybutorze jest jakos z gory narzucane we wszystkich stacjach? bo teraz poprostu dystrybutor napelnia az do wyrownania cisnien w butli i ciekawi mnie czy to wiecej niz 80% dopuszczalne

Napisano

> a cisnienie w dystrybutorze jest jakos z gory narzucane we wszystkich

> stacjach? bo teraz poprostu dystrybutor napelnia az do

> wyrownania cisnien w butli i ciekawi mnie czy to wiecej niz 80%

> dopuszczalne

Czy narzucane jest to nie wiem. W każdym razie jeśli nawet to nie słuchają bo różne bywa. Czasem leje się szybciej czasem wolniej. Pogoda też ma wpływ. Normalnie to działa tak, że masz w butli zwykły pływak (taki jak w gaźniku) i jak gazu jest tyle co trzeba to zamyka on zawór tankowania. Dystrybutor tu nie ma nic do gadania. Jak gazownik pływak podegnie to tankuje się więcej a jak przesadzi to może wcale nie zamykać i wtedy tankuje się na ciśnienie. Dystrybutor ma manometr i jak wskazówka dojdzie za daleko to przestaje podawać gaz. Przelać się tak czy inaczej nie da ok.gif

Napisano

> ostatnio przestał mi odbijac - mozna to jakos naprawic?

ciężko, bo niby mechanizm jest prosty tak zę nie ma się co zepsuć, a jednak shocked.gif

Jeśli masz zawór bezpieczeństwa, to ja bym się tym nie przejmował smile.gif

Napisano

> Dystrybutor ma manometr i jak wskazówka dojdzie za daleko to przestaje podawać gaz. Przelać się tak czy inaczej nie da

Bardzo dobrze to widać na włoskich stacjach - dzwięk odbijającego zaworu jest tylko i wyłącznie znakiem, że przy najbliższej okrągłej kwocie trzeba przestac tankować zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Za mało czyli ile?

Butla ma 60 litrow, dzis juz na oparach weszlo 38. Normalnie jak zapala sie rezerwa i jade odrazu to wchodzi zwykle okolo 32.

Rezerwa dziala dobrze, bo pare razy to testowalem, a kiedys jak zawor nie odbil to faktycznie weszla masa gazu, czyli on jakby za wczesnie odbija.

Napisano

> Butla ma 60 litrow, dzis juz na oparach weszlo 38. Normalnie jak

Skąd wiesz, że na oparach? Spróbuj wypalić do końca aż silnik zgaśnie i wtedy zatankować. Dopóki działa nie wiesz tak naprawdę ile jest gazu w butli. Moje "opary" przy wczorajszym tankowaniu wyniosły prawie 6 litrów a też już myślałem że butla powinna być praktycznie pusta biglaugh.gif

> Rezerwa dziala dobrze, bo pare razy to testowalem, a kiedys jak zawor

> nie odbil to faktycznie weszla masa gazu, czyli on jakby za

> wczesnie odbija.

To trzeba podjechać do majstra żeby podgiął bo widać próbował przy instalacji i zrobił w drugą stronę zlosnik.gif

Napisano

> Za mało czyli ile? Powinno wejść ok 80% pojemności nominalnej

> zbiornika. Mi do 32 litrowej butli wchodzi ok 26 litrów gazu i

> tak jest ok. Kwestia bezpieczeństwa.

A mnie przy pierwszym moim tankowaniu na Shellu nie odbił, a juz szło bardzo wolno...

Teraz jak wyjeździłem gaz do zgaśnięcia auta to weszło do butli 34Litrowej 29,74Litra gazu i odbił wtedy zawór, ale tankowałem w innym miejscu...

Napisano
  • Autor

> Teraz jak wyjeździłem gaz do zgaśnięcia auta to weszło do butli

> 34Litrowej 29,74Litra gazu i odbił wtedy zawór, ale tankowałem w

> innym miejscu...

Nie wiem od czego to zalezy ale mi kiedys na jednej stacji nie odbijal a na innych tak.

A wracajac do mojego problemu, to jeszcze raz testuje rezerwe, wracajac w sobote do Warszawy jeszcze dlugo przed Minskiem zapalila sie rezerwa, i tak jezdzilem wczoraj po miescie i dzis i narazie nie przerywa wiec jezdze do wyczerpania, zobacze wtedy ile wejdzie.

Napisano

Mi do 32 litrowej butli wchodzi ok 26 litrów gazu i

> tak jest ok. Kwestia bezpieczeństwa.

to koledze dobrze bo ja mam butle 34 litry i nei zatankuje wiecej niz 24.8 litra gazu co mnie bardzo denerwuje , juz bylem na jakiejs regulacji elektozaworu ale nic nei dało. Jutro jade na reklamacje by mi wymienili eletrozawór

Napisano

> Mi do 32 litrowej butli wchodzi ok 26 litrów gazu i

> to koledze dobrze bo ja mam butle 34 litry i nei zatankuje

> wiecej niz 24.8 litra gazu co mnie bardzo denerwuje , juz

> bylem na jakiejs regulacji elektozaworu ale nic nei dało.

> Jutro jade na reklamacje by mi wymienili eletrozawór

A tam nie zatankuje... Kontynuuj tankowanie przy strzelającym zaworze - po chwili przestanie strzelać :-)

Napisano

> Mi do 32 litrowej butli wchodzi ok 26 litrów gazu i

> to koledze dobrze bo ja mam butle 34 litry i nei zatankuje

> wiecej niz 24.8 litra gazu co mnie bardzo denerwuje , juz

> bylem na jakiejs regulacji elektozaworu ale nic nei dało.

> Jutro jade na reklamacje by mi wymienili eletrozawór

U mnie butla 34l. Po montazu wchodzilo 24-26l. Jako ze szykowal sie wyjazd na urlop na zachod Europy i zalezalo mi na zwiekszeniu zasiegu jazdy na lpg poprosilem gazmana o podgiecie plywaka zaworu. Pierwsze tankowanie po podgieciu i zatankowalem 33l zlosnik.gif Teraz tankuje roznie - czasem wejdzie 28 a czasem nawet 32l. Przez rok od tego jeden raz podwiesil mi sie plywak i nie moglem zatankowac.

Napisano

na diody nie ma co patrzec 270751858-jezyk.gif mi miga jak choinka, tez mam nowa butle wogule dopiero co zalozona cala instalacja i jak zatankowalem do nie odstrzelilo, trza wyjechac do konca zatankowac full i sie zobaczy zeby.GIF a jak nie bedzie strzelac to gwaranacja smile.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> Nie wiem od czego to zalezy ale mi kiedys na jednej stacji nie

> odbijal a na innych tak.

Podpinam się pod temat. smile.gif

Chodzi mi o odbijanie i nie odbijanie wielozaworu przy tankowaniu. U mnie odbija tylko na tych stacjach, co tankują "szybko". I wtedy wchodzi mniej gazu. Na tych "wolnych" zawór nie odbija aż słychać jak butla "puchnie", wtedy gazu wchodzi więcej. Chociaż ostatnio do pustej butli 42 l. weszło 39,5 l. gazu i zawór obbił. confused.gif Dodam, że od dłuższego czasu tankuję na taj właśnie stacji i myślę, że jak na Lanosa 10 l. gazu na 100 km jazdy na krótkich odcinkach to nie jest źle. Fakt, że nigdy wcześniej (odkąd tam tankuję) nie wyjeździłem gazu do końca - zawsze tylko dolewałem do pełna. oslabiony.gif

Pytam więc: Dlaczego zawór raz odbija a innym razem nie? niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.