Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW GOLF IV

Featured Replies

Napisano

witam, mam pytanko, chcialbym prosic o opinie bylybh/obecnych posiadaczy/uzytkownikow samochodu VW Golf IV generacji. chcialbym sie dowiedziec o plusy i minusy tego modelu i ogolnie opinie na temat powyzszego golfa oraz jakie silniki sa godne polecenia i troche danych na ten temat. pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc

Napisano

> witam, mam pytanko, chcialbym prosic o opinie bylybh/obecnych

> posiadaczy/uzytkownikow samochodu VW Golf IV generacji.

> chcialbym sie dowiedziec o plusy i minusy tego modelu i ogolnie

> opinie na temat powyzszego golfa oraz jakie silniki sa godne

> polecenia i troche danych na ten temat. pozdrawiam i z gory

> dzieki za pomoc

Godne polecenia to napewno TDI oprócz 90 KM bo troche słaby, do tego z benzynek jak oszczędnie to 1.6 8v ( wiekszy power z dołu ) albo 1.8 T zlosnik.gif

Napisano

No ja też bym polecił 1.9 TDI 115km. Samochodziki dobre i ładne. Z tego co pamiętam to nie było żadnych klopotów, ale miałem go do 3 lat, a później czy coś się dzieje to nie wiem, ale nie powinno!

Napisano

> witam, mam pytanko, chcialbym prosic o opinie bylybh/obecnych

> posiadaczy/uzytkownikow samochodu VW Golf IV generacji.

> chcialbym sie dowiedziec o plusy i minusy tego modelu i ogolnie

> opinie na temat powyzszego golfa oraz jakie silniki sa godne

> polecenia i troche danych na ten temat. pozdrawiam i z gory

> dzieki za pomoc

Najbardziej uciążliwymi dla użytkownika tego samochodu usterkami są: psujące się cewki zapłonowe (w samochodach z układem 1 cewka na cylinder), psujące się włączniki stopu i szybko zużywające się tuleje gumowe przedniego stabilizatora. Na szczęście usterki te są stosunkowo tanie do usunięcia. Np cewka kosztuje ok. 120 zl sztuka, włącznik stop ok. 40 zł a tulejki jeszcze mniej. Trzeba zwrócić uwagę na rozrząd (najlepiej zaraz zmienić po kupnie i zrobić to w ASO) - najbardziej w silnikach benzynowych. Jeśli chodzi o same silniki to 1.4 16V jest dość oszczędny, ale jak dla mnie nieco za słaby do tego samochodu. 1.6 z kolei jest niby mocniejszy, ale wzrost mocy rekompensuje sobie większym spalaniem. Najrozsądniejszym wyborem byłby TDI, obojętnie w jakiej wersji. Przy czym ja bym się nie decydował na wersję z pompowtryskiwaczami. Rzecz dobra, ale jak się zepsuje (to tylko elektronika) to wydatki spore - ponad 2 tys. za jeden pompowtryskiwacz plus wymiana.

Napisano
  • Autor

no wlasnie o takie opinie mi chodzilo, dzieki Panowie wam bardzo za pomoc i czekam na dalsze. a jesli chodzi o porady to glownie chodzi mi chyba o silnik benzynwoy bo sie zastanawaiam czy jest sens pakowania sie w diesla, skoro samochody z dieslem sa caly czas drogie a roznica w cenie pb95 a ropy jest juz naprawde minimalna. a poza tym jak cos w silniku dieslowskim padnie to juz koszta sa duze. ale moze ktos mnie przekona smile.gif. czekam na kolejne porady, pozdrawiam

Napisano

> Godne polecenia to napewno TDI oprócz 90 KM bo troche słaby, do tego

> z benzynek jak oszczędnie to 1.6 8v ( wiekszy power z dołu )

> albo 1.8 T

Dla mnie prosze najgorszy z trzech wyżej wymienionych wink.gif

Napisano

> a roznica w cenie pb95 a ropy jest juz naprawde

> minimalna.

Różnica w cenie paliwa nie jest duża ale mój TDI 90 KM na przestrzeni 20 kkm które już nim przejechałem spalił mi średnio 5,77 l/100 km, a wcale go nie oszczędzam. Nawet jeżdżąc tylko po mieście nie mogę go zmusić do znacznego przekroczenia 6 litrów na setkę. Ma przejechane 150 tys. km i wcale nie widać aby mu coś dolegało. W zgodnej opinii wielu użytkowników to dopiero wiek niemowlęcy dla tych silników. Silnik jest bardzo elastyczny, przyspiesza już od 2000 obrotów tak że nie muszę redukować biegów jak w benzynie by odpowiednio szybko wyprzedzić. Jeżdziłem wiele lat benzyną a teraz jestem w dieslu zakochany. Silnik jest nie do zdarcia. Dbałość o stan techniczny, regularna wymiana oleju, paska rozrządu, odpowiedniej jakości paliwo gwarantują przebieg jakiego żadna benzyna nie zapewni. Kultura pracy silników stosowanych w Golfach IV jest zupełnie przyzwoita, tego cichutkiego mruczenia silnika w kabinie z niczym nie da się porównać. 90 KM jak w moim przypadku było dobre ale na początek, teraz odczuwam niedosyt mocy ale pociesza mnie fakt że TDI są bardzo wdzięcznym obiektem do tuningowania. Samym tylko programem ( mam silnik ALH) można uzyskać moc blisko 120 KM, a to już jest coś. Nie tracę nadziei, zbieram na to kasę. A tak na zakończenie; wiem z własnego doświadczenia, że na tego typu pytanie - jaki samochód kupić - nie ma dobrej odpowiedzi. Zbyt wiele czynników na to wpływa, w tym i zasobność portfela. A że TDI droższe? Może dlatego droższe że lepsze

Napisano
  • Autor

no dzieki Ci za ta opinie, ale nie wiem czy slusznie, slyszalem ze serwisowanie silnikow diesla ogolnie do tanich nie nalezy, szczegolnie jesli cos sie tam popsuje, a czesci sa bardzo drogie, poza tym znwou koszta ale silniki diesla u VW to tylko 1,9 i nie wiem 2.0 chyba w IV nie bylo a mi zalezy tez na ubezpieczeniu, ale rozwaze i ta opcje, jeszcze raz dzieki za kolejna opinie

Napisano

> no dzieki Ci za ta opinie, ale nie wiem czy slusznie, slyszalem ze

> serwisowanie silnikow diesla ogolnie do tanich nie nalezy,

> szczegolnie jesli cos sie tam popsuje, a czesci sa bardzo

> drogie, poza tym znwou koszta ale silniki diesla u VW to tylko

> 1,9 i nie wiem 2.0 chyba w IV nie bylo a mi zalezy tez na

> ubezpieczeniu, ale rozwaze i ta opcje, jeszcze raz dzieki za

> kolejna opinie

licz sie z tym ze tdi w dobrym stanie na rynku wtornym znalesc to wielka sztuka!!!

2.0 115KM byl dostepny w golfie IV

optymalnym (koszt zakupu/eksploatacja/awaryjnosc/dynamika) zrodlem napedu bedzie 1.6 100KM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.