Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padło sprzęgło pod Monachium !!!

Featured Replies

Napisano

witam kolegów.... spotakła mnie taka fajna niespodzianka angryfire.gif. od 4 lipca jestem w Austrii no i 19 wyruszyłem w drogę spod Grazu na Hockenheim-Ring do Niemiec zobaczyć GP F1. No i wszystko było super przejechałem 400km i chciałem sobie zjechać na stację coś zjeść... wciskam sprzęgło i icon_eek.gif pedał sprężysty ale nie ma tego oporu nie idzie zmienić biegu. no i jazda się skończyła. wysiadłem pooglądałem sucho w środku, pod maską nic nie widać... biegi bez sprzęgła chodzą idealnie jak po maśle, spod popmki nic nie kapie na dywanik, pedał odbija tylko jest miękki można go małym paluszkiem wcisnąć. no i odholowani mnie do Opel-Service pod Monachium i autko czeka na diagnozę. dobrze, że miałem pełne assistance europe i za nic nie musiałem bulić. powiedzcie mi teraz czego się mogę spodziewać ??? który element mógł nawalić ?? wymiana kpl sprzęgła z robocizną w Austrii w ATU w Grazu kosztuje 800eu z pompą 1100eu. Kompletnie nie wiem co zrobić. Jaki koszt będzie w Polsce głównie chodzi mi o części bo o robotę pytałem koszt 500zł. Wszelkie porady mile widziane. Dzięki i pzdr waytogo.gif

Napisano

Zobacz czy płyn hamulcowy jest na właściwym poziomie,prawdopodobnie padł wysprzęglik hydrauliczny.

Napisano

A nie pękła ci przypadkiem linka od sprzęgła?

U kumpla w F'ce właśnie tak było jak mu linka poszła, biegi wchodziły a sprzęgło nie działało, a pedał wyraźnie lżej dał się wcisnąć.

Napisano

> A nie pękła ci przypadkiem linka od sprzęgła?

U tommyk'a nie ma linki wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A nie pękła ci przypadkiem linka od sprzęgła?

koledze na pewno nie padła linka od sprzęgła bo tam jest sprzęgło hydraulicznie sterowane - o czym pisze autor wątku i Artur7 w odpowiedzi,

brat

Napisano
  • Autor

dzwonili mi z serwisu Opla w Monachium, wszystko zrobili, dostało się powietrze do układu, odpowietrzyli sprzęgło, zrobili jazdę próbną po autostradzie 20km i wszystko chodzi, ale mnie nie daje spokoju fakt skąd dostało się powietrze ??? Czy nie zwiastuje to jakiejś poważniejszej awarii ??? Może ktoś z Was miał podobny przypadek??? Ja sądzę, że może pompa sprzęgła zaczyna padać ?? Fak faktem, że nie dawno wymieniałem płyn hamulcowy, ale odpowietrzenie robił mi znajomy specjalną maszyną taką jak mają w ASO... teraz muszę wroćić do Austrii spowrotem a potem jade na 3 dni do Polski w sierpniu i chyba wymienie te pompę profilaktycznie bo wracam spowrotem do Austrii a nie chce mieć kolejnych przygód...

Napisano

> dzwonili mi z serwisu Opla w Monachium, wszystko zrobili, dostało się

> powietrze do układu, odpowietrzyli sprzęgło, zrobili jazdę

> próbną po autostradzie 20km i wszystko chodzi, ale mnie nie daje

> spokoju fakt skąd dostało się powietrze ??? Czy nie zwiastuje to

> jakiejś poważniejszej awarii ??? Może ktoś z Was miał podobny

> przypadek??? Ja sądzę, że może pompa sprzęgła zaczyna padać ??

hmm ja bym się wstrzymał z wymianą pompy, czasem sprzęgła się zapowietrzają na połączeniach węży doprowadzających np od pompy do wysprzęglika, nie pamiętam jak tam jest z uszczelnieniami/oringami ale najpierw bym tutaj celował,

znam przypadki gdzie były wymieniane pompy, wysprzęgliki i nic to nie dało bo łapało powietrze na wężach,

brat

Napisano
  • Autor

> hmm ja bym się wstrzymał z wymianą pompy, czasem sprzęgła się

> zapowietrzają na połączeniach węży doprowadzających np od pompy

> do wysprzęglika, nie pamiętam jak tam jest z

> uszczelnieniami/oringami ale najpierw bym tutaj celował,

> znam przypadki gdzie były wymieniane pompy, wysprzęgliki i nic to nie

> dało bo łapało powietrze na wężach,

> brat

czyli radzi kolega zaryzykować i poobserwować co się będzie działo.... oby mi się to nie przydarzyło znowu jak będę jechał z Monachium spowrotem do Grazu..... Zastanawiam się czy to mógł być zupełny przypadek czy kroi się coś poważniejszego?? pzdr

Napisano

> czyli radzi kolega zaryzykować i poobserwować co się będzie

> działo.... oby mi się to nie przydarzyło znowu jak będę jechał z

> Monachium spowrotem do Grazu..... Zastanawiam się czy to mógł

> być zupełny przypadek czy kroi się coś poważniejszego??

historia radziecka zna różne przypadki,

były auta w których wymieniane wszystko po kolei tj. pompa, wysprzęglik, płyn - nic to nie dawało, dopiero jak zaczęli szukać i kombinować znów metodą prób i błędów doszli do tego że oringi były winne całej sytuacji, pady pompy czy wysprzęglika w A-G są dość rzadkie w przeciwieństwie do np V-B,

trudno coś więc sądzić pewnego, może być pierdoła a może coś większego [w sensie kosztów],

brat

Napisano
  • Autor

> historia radziecka zna różne przypadki,

> były auta w których wymieniane wszystko po kolei tj. pompa,

> wysprzęglik, płyn - nic to nie dawało, dopiero jak zaczęli

> szukać i kombinować znów metodą prób i błędów doszli do tego że

> oringi były winne całej sytuacji, pady pompy czy wysprzęglika w

> A-G są dość rzadkie w przeciwieństwie do np V-B,

> trudno coś więc sądzić pewnego, może być pierdoła a może coś

> większego [w sensie kosztów],

> brat

no zgadzam się z Tobą.... w Serwisie przejrzeli wszystko dokłądnie a odpowietrzenie zrobili maszynką i skrzynie całą pooglądali.... może jak odpow. mi hamulce jakaś bania powietrza teraz dopiero zawędrowała do pompki sprzęgła ?? nie wiem czy to możliwe. w każdym bądź razie jutro jadę po auto i mam nadzieję, że cało dojadę do Grazu bo jak nie to będzie niezła jazda. może faktycznie gdzieś poszedł oring przy pompie ??? ale to się stało tak nagle, jakby strzał pioruna a tu nic nie kapie żadnych wycieków.... no nic zobaczymy pogadam jeszcze z nimi w serwisie. dzięki za info. dam znać jutro albo w środę jak mi poszło. pzdr

Napisano
  • Autor

no i byłem po wóz..... zapłaciłem 80eu i potestowałem przez 15 min w niedalekiej okolicy by mieć pewność, że wszystko gra biglaugh.gif no i grało..... wyruszyłem więc w drogę do Grazu, 400km trasy. wyjechałem na autosradę, a że były to Niemcy to 150kmh nie było przestępstwem, no i na początku było wszystko OK. Jednak ku przestrodze postanowiłem co jakiś czas sprawdzać pedał sprzęgła po drodze. No i po dłuższej jeździe 150kmh z 15 minutek na tempomacie wciskam sprzęgło a ono już prawie całkiem miękkie, ale podpompowałem 5 razy i wróciło do normy. Ja w szoku icon_eek.gif co jest ??? I zauważyłem, że przy jeździe z wyższą prędkościa ok 150kmh na tempomacie przez dłuższy okres czasu sprzęgło mięknie, tylko dlaczego???? Później co 10 minut sprawdzałem pedał, a będąc już w Austrii jechałem 130kmh i się to już nie powtórzyło choć jechałem odcinki po 20-30 minut bez wciskania tego cholernego pedału!!! Dziś dźwigam autko, polukam od spodu co się dzieje, ale wstępnie przy pompce sucho, i przy skrzyni też, gość z ASO mówił, ze obejrzeli wszystko dokładnie ale wiecie jak to z nimi jest..... Pytanie jak dostaje się te cholerne powietrze, idzie sprawdzić szczelność całego układu ??? Dziś rano przyszedłem do auta i pedał normalnie twardy, wszystko gra.... nie wiem od czego zacząć, biegi też chodzą jak po maśle.... chyba na początek pooglądam pompkę, przewody, przewody hamulcowe i skrzynię od spodu, może rzuci mi się coś w oczy. to tyle jak ktoś ma jakieś pomysły pisać śmiało.... pzdr

Napisano
  • Autor

wszystko dokładnie pooglądałem, wszędzie sucho jak na pustyni nawet pół kropelki jakichkolwiek wycieków. wszystkie przewody wyglądają poprawnie. jedno co mnie zastanawia to jak wciskam i wyciskam te sprzęgło to słychać takie skrzypienie, którego jak mi się wydaje wcześniej nie było i dokładnie dochodzi ono z pompki. czy to dziadostwo może się zepsuć i jednocześnie nie będzie żadnych wycieków???? Według mnie nic innego nie mogło się spieprzyć, nawet sprawdzałem wszystkie przewody hamulcowe i nic... wsio wygląda OK. Czy ktoś wie ile kosztuje sama wymiana tej pompki i ile z tym jest roboty, później jeszcze trzeba wszystko odpowietrzyć ale to już pikuś. czekam na jakieś podpowiedzi. z góry dzięki. pzdr

Napisano

Sprawdziłeś wszystko oprócz wysprzęglika,no chyba że zwaliłeś skrzynię biegów żeby się do niego dostać.Jakiś czas temu sam wymieniałem u siebie, tyle że u mnie był wyciek płynu,po dolaniu do zbiorniczka i podpompowaniu pedałem przez jakieś pół godzinki dało się zmieniać biegi,potem pedał jak w masło.

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłeś wszystko oprócz wysprzęglika,no chyba że zwaliłeś

> skrzynię biegów żeby się do niego dostać.Jakiś czas temu sam

> wymieniałem u siebie, tyle że u mnie był wyciek płynu,po dolaniu

> do zbiorniczka i podpompowaniu pedałem przez jakieś pół godzinki

> dało się zmieniać biegi,potem pedał jak w masło.

no tego bez zdjęcia skrzyni nie da się sprawdzić, ale wydaje mi się, że gdyby był walnięty ubywałoby płynu ze zbiorniczka, a tu od 800km nie ubyło nic, biegi chodzą cały czas idealnie, poza tym skrzypieniem, które słychać przy pompce nie znalazłem nic. Co w wysprzęgliku zazwyczaj się psuje ??? I w którym miejscu skrzyni się znajduje, tzn. gdzie może być wyciek ? Mam nadzieję, że to nie on bo będzie kupe roboty. pzdr

Napisano

Wysprzęglik to taki tłoczek hamulcowy tylko z otworem w środku na wałek skrzyni. Jest przy sprzęgle. Jeśli by przeciekał to powinno się pocić połączenie skrzyni z silnikiem.

Zobacz co się dzieje z płynem w zbiorniczku gdy pedał jest miękki i zaczniesz pompować. Czy nie ma jakiś pęcherzyków powietrza. Może pompa, lub wysprzęglik łapią powietrze podczas ruchu powrotnego.

Napisano
  • Autor

> Wysprzęglik to taki tłoczek hamulcowy tylko z otworem w środku na

> wałek skrzyni. Jest przy sprzęgle. Jeśli by przeciekał to

> powinno się pocić połączenie skrzyni z silnikiem.

> Zobacz co się dzieje z płynem w zbiorniczku gdy pedał jest miękki i

> zaczniesz pompować. Czy nie ma jakiś pęcherzyków powietrza. Może

> pompa, lub wysprzęglik łapią powietrze podczas ruchu powrotnego.

przy skrzyni susza, kompletnie nic... stan płynu hamulcowego taki jak był taki jest... od 600km nic się nie zmieniło, na razie sprzęgło działa bez zarzutów ale sądzę, że pompka będzie do wymiany. zobaczymy jak za tydzień w pt pojadę do Polski, pocisnę 150kmh na tempomacie i zobacze co się będzie działo ze sprzęgłem... ale jestem dobrej myśli, że raczej pompa nie trzyma ciśnienia albo się zacina. w Polsce podjadę do znajomego mechanika i zobaczymy co dalej.... pzdr

Napisano

> przy skrzyni susza, kompletnie nic... stan płynu hamulcowego taki jak

> był taki jest... od 600km nic się nie zmieniło, na razie

> sprzęgło działa bez zarzutów ale sądzę, że pompka będzie do

> wymiany. zobaczymy jak za tydzień w pt pojadę do Polski, pocisnę

> 150kmh na tempomacie i zobacze co się będzie działo ze

> sprzęgłem... ale jestem dobrej myśli, że raczej pompa nie trzyma

> ciśnienia albo się zacina. w Polsce podjadę do znajomego

> mechanika i zobaczymy co dalej.... pzdr

Hejka Tomasz.

Kurna rzeczywiście ciekawe zjawisko mam nadzieje ze to nic poważnego. Kurcze we wrześniu mykam do Chorwacji chyba będę musiał jakieś ubezpieczenie dodatkowe wykupić. Lepiej dmuchać na zimne. Narka i powodzenia

Napisano
  • Autor

> Hejka Tomasz.

> Kurna rzeczywiście ciekawe zjawisko mam nadzieje ze to nic poważnego.

> Kurcze we wrześniu mykam do Chorwacji chyba będę musiał jakieś

> ubezpieczenie dodatkowe wykupić. Lepiej dmuchać na zimne. Narka

> i powodzenia

no wiesz co przygód ostatnio mi nie brak, za to doskonale poznałem niemiecką Deutsche Bahn oraz austriackie OEBB. powiem krótko, tu w Polsce jesteśmy gdzieś w latach 50 ubiegłego stulecia, sposób podróży transportem miejsckim na zachodzie to jest naprawdę świetna sprawa. auto tylko dla własnej przyjemności !! w każdym razie, na razie bacznie obserwuję i podjadę do Tomka do Szopienic i zobaczymy co tam można zdiagnozować, pozdrowionka no pamiętaj wykup sobie pełny europe assistance bo inaczej bedziesz bulił jak za zboże. pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam, otóż udało się wrócić do Polski i spowrotem do Austrii, jednak sprzęgło co jakiś czas mi mięknie, podczas długiej jazdy bez zmiany biegów pedął ucieka w podłogę... no i wczoraj zuważyłem, kiedy wciskam i wyciskam sprzęgło (silnik nie pracuje) słychać pisk i skrzypienie wydobywające się spod odpowietrznika skrzyni biegów czyli pewnie skądś ze skrzyni. link do pliku z tym dźwiękiem KLIK może ktoś pomoże, co to za dziwny objaw, dodam, że na pewno tego nie miałem bo jest to głośne i irytujące jak cholera. Jak silnik pracuje pisku i skrzypienia nie słychać, poza tym biegi chodzą idealnie. jedank teraz skłaniam się, że chyba docisk i wymiana sprzęgła mnie czeka, jak ktoś może podpowiedzieć z góry dzięki, pozdrawiam

Napisano
  • Autor

widzę, nikt nie ma żadnych pomysłów, pozostaje cierpliwie czekać i szczęśliwie dojechać do Polski i tam może w końcu się spier.... tak, że będzie wiadomo za co się zabierać, pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.