Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.4 12V-opinie użutkowników

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu założyłem topik odnośnie kupna marei, pojechałem, obejrzałem-straszna padlina...

Teraz znajomy sprowadził z Niemiec Fiata Brava z takim właśnie silnikiem, 97 rok produkcji, 98 pierwsza rejestracja. Cena jaką mi zaoferował to 8 tyś. i jeszcze do negocjacji, auto po pierwszym właścicielu, stan bardzo dobry, wersja SX, przejechane coś koło 140 tyś. Generalnie słyszałem, że te silniki nie są rewelacyjne, często pada wałek rozrządu czy to prawda??Cena natomiast wydaje się korzystna.

info mile widziane

pozdro...

Napisano

U mnie walek jak widzisz w podpisie ponizej caly czas zyje i ma sie dobrze. Czesta wymiana oleju (full synt) z filterkiem widac dobrze mu sluzy. Spalanie podobne do 1.6 ale o 23 kucyki mniej. U Ciebie bedzie 28KM mniej - wersja na rynek niemiecki miala 75KM. Jesli igielka to brac ok.gif Ja na swoj nie mam powodow do narzekan ale jesli mialbym wybierac to na dzien dzisiejszy rozgladalbym sie za 1.6

Napisano

Potwierdzam. Kolega w ciaglym ruchu swoim bravolotem 1.4 - werbowany od czasu do czasu na ulicach poznania ok.gif

Napisano

Moja coprawda ma dopiero 94kkm przebiegu, ale problemow z silnikiem nie ma, walek jak nowy, troszke problemow bylo z elektronika sterujaca silnikiem, ale teraz jest ok waytogo.gif Jesli faktycznie jest w dobrym stanie to mozna brac za takie pieniadze

Napisano

Potwierdzam wczesniejsze opinie, u mnie silnik dziala bez zarzutu, walek smiga b.ladnie, olej wymieniam srednio co 12 - 13 tys - teraz Mobilka wlalem i hula, od kilku tys.km jezdze na LPG - silnik praktycznie nie stracil na mocy,Podsumuje tak - motor moze nie zachwyca nadzwyczajnym przyspieszeniem - ale jesli chodzi o ekonomie - nie narzekam - jezdze po prostej trasie - (2 pasmowka Bielsko - Katowice) 120 smiga bez problemów, a spala jakies 8 l/100 km - to mi jak na razie wystarczy.

Napisano

Za tą kasę nic lepszego nie kupisz. Jak bryka w miarę utrzymana to brać i się nie zastanawiać.

Generalnie faktycznie jest problem z wałkiem jeśli nie przestrzega się zaleceń fiata co do wymiany oleju i jego jakości. Są również problemy z Boschowską przestarzałą elektroniką rodem z VW (często pada silnik krokowy, a czasem w ogóle nie wiadomo o co chodzi). Zawiecha wbrew pozorom nie jest zła, zależy po jakich drogach będziesz jeździł, naprawa b. tania - koszty mniejsze niż np. w CC. Dużo pali w mieście (9-10), na trasie 6-8 (ostatnio wyszło mi nawet 5,9 na trasie) ale i tak trzeba od razu zagazować. Mocy wystarczy do jazdy bez większych szaleństw, bez żadnego problemu jedzie się 140-150.

Napisano

> Potwierdzam wczesniejsze opinie, u mnie silnik dziala bez zarzutu,

> walek smiga b.ladnie, olej wymieniam srednio co 12 - 13 tys -

> teraz Mobilka wlalem i hula, od kilku tys.km jezdze na LPG -

> silnik praktycznie nie stracil na mocy,Podsumuje tak - motor

> moze nie zachwyca nadzwyczajnym przyspieszeniem - ale jesli

> chodzi o ekonomie - nie narzekam - jezdze po prostej trasie - (2

> pasmowka Bielsko - Katowice) 120 smiga bez problemów, a spala

> jakies 8 l/100 km - to mi jak na razie wystarczy.

W pełni sie podpisuję pod tymi uwagami i żałuję tylko, że średnio mi wychodzi ostatnio 9,5 l gazu przy większości jazdy w trasie. Gratuluję 8l//100 !

Może to wina klimy, tak czy inaczej w środę jadę do gaziarza na przegląd szczelności i regulację.

Pozdrawiam

Napisano

Takowy posiadam, niestety poprzedni wlasciciel nie dbal o silnik i mialem do wymiany walek i magistrale olejowa.

teraz regularnie co 13-14 kkm zmieniam olej 10W/40 i wszystko jest ok. jezdze na lpg zavoli. przy 110-120 pali ok 9 litrow. w miescie ok 9,5.

polecam, choc sam wybralbym silnik 16 (zawsze to pare kucykow wiecej)

Napisano

ponad 163 kkm jak dbasz to jest w miare dobry i w miare ekonomiczny 7 L (lpg)/ 100 km trasa, a jak chcesz mieć sportowy samochód to kup sobie Bravo 2.0 20V

Napisano

120 tys na budziku i nic powazniejszego sie nie dzialo

tylko pali jak smok sciana.gif

Napisano

> 120 tys na budziku i nic powazniejszego sie nie dzialo

> tylko pali jak smok

zdrówko pub2.gif20.GIFpub2.gif20.GIF

Napisano

jezdzilem tym prawie rok, w tym czasie sie nie psul ( nowe auto ) jedyne co moge powiedzie ze straszny mul ... frown.gif i sporo pali w sumie to chyba tyle ile 1.6 ktore w cholere pali smile.gif i nie wierz w bajki o 7 litrach na trasie 270751858-jezyk.gif chyba ze jedziesz z zamknietymi oknami 80 km/h non stop na autostradzie .....

Napisano

> jezdzilem tym prawie rok, w tym czasie sie nie psul ( nowe auto )

> jedyne co moge powiedzie ze straszny mul ... i sporo pali w

> sumie to chyba tyle ile 1.6 ktore w cholere pali i nie wierz w

> bajki o 7 litrach na trasie chyba ze jedziesz z zamknietymi

> oknami 80 km/h non stop na autostradzie .....

Dlaczego ma niby w to nie wierzyć? 7.3 spaliłem z bagażnikiem dachowym jeźdząc po górkach i bynajmniej nie oszczędzałem samochodu. Faktem natomiast jest, że pali za dużo, zwłaszcza w mieście.

Napisano

Przy lekkiej nodze i omijaniu korasow 7.5 w lecie ok.gif ale jazda naprawde kapeluszowa

Napisano

> Przy lekkiej nodze i omijaniu korasow 7.5 w lecie ale jazda naprawde

> kapeluszowa

adekwatna nazwa

ostatnio z ciekawosci - dociagalem do 3k i zmiania biegu - 9,5l lpg w miescie

przy normalnej jezdzie tak jak lubie to pozera 12-13l lpg - ale czesto wyprzedam biegi przy 5k wrzucam

i nie schodze ponizej 100 - przelotowo ciagne przewanie kolo 140 (spokojnie to nie na osiedlowej drozce 270751858-jezyk.gif tylko miedzy miejscowosciami)

widac roznie rozni ludzie oszczedzaja samochody 270751858-jezyk.gif

Napisano

nie wierz w

> bajki o 7 litrach na trasie chyba ze jedziesz z zamknietymi

> oknami 80 km/h non stop na autostradzie .....

ja jeżdze różnie i nie schodzę na trasie z 110 jadę w zależności od warunków do 140, pali 6,93 l/km jak w morę strzelił liczone od zbiornika do zbiornika, jak go oszczędzałem spalił ok. 5,9. A miasto fakt, horror tylko czasem z 10 mi schodzi.

Napisano

Mój tata posiada taką bravke z tym silnikiem. Z mojego punktu widzenia nie jest to rakieta ale da sie spokojnie jeździc. Teraz tylko wałek był wymieniamy 130 tys. Aktualnie ma przebieg 135 tys km i nic sie nie dzieje. Ja tam polecam za taką cene.

Napisano

Mam 1.4 SX 90kkm przebiegu i jak na razie/odpukać/wszystko ok.Trochę słaby silnik ale do spokojnej jazdy wystarczy.

Napisano

A tak z cieekawosci jaka predkosc maxymalna z tego silniczka wydusiliscie ja jak do tej pory bylem troszke zdziwiony bo ponad 160 niechcial isc ale widac jakos mu sie ostatnio troszke odmienilo bo dzisiaj na autostradzie 180 polecial. smile.gif

Napisano

shocked.gif

eeeeeee

ja siem o 1.6 wypowiadalem co do 7 literkow smile.gif raz bylem bliski 7 ale jechalem jak zolw trasa Tarnow - Gdansk 120km/h doslownie caly czas zadnych przyspieszan i wyszlo jakies 7.5 ... nizej za cholere

Napisano

> Przy lekkiej nodze i omijaniu korasow 7.5 w lecie ale jazda naprawde

> kapeluszowa

biglaugh.gif fajne okreslenie heh

Napisano

> A tak z cieekawosci jaka predkosc maxymalna z tego silniczka

> wydusiliscie ja jak do tej pory bylem troszke zdziwiony bo ponad

> 160 niechcial isc ale widac jakos mu sie ostatnio troszke

> odmienilo bo dzisiaj na autostradzie 180 polecial.

180 km/h po baaaaaaaaaaardzo dlugim rozbiegu. a ile to w rzeczywistosci jest ? niewiem.gif

Napisano

Większych problemów nie mam z tym silnikiem w mieście pai od 8- 10 w zależnośći od stylu jazdy i pory roku na trasie min. udało mi się osiągnąć 5,5l/100 smile.gif (5 os. i załadowany bagażnik) ale tak normalnie ok 6 wychodzi na trasie katowice Kłodzko To co mi się najbardziej podoba w tym silniku to nisko położony moment obr. 2750 auto bardzo ładnie ciągnie od dołu do tych obr jest stosunkowo cichy. Prędkość maksymalną jaką osiągnąłem w 5 osób na pokładzie to 190 na liczniku ( z góry św. Anny smile.gif ) na prostej 185 (oczywiście też licznikowe) po długim rozbiegu. Silnik ma 106kkm i żyje

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.