Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG w 1,4 8v reno - ma ktoś?

Featured Replies

Napisano

się b. wstepnie zastanawiam nad zagazowaniem tego silnika w kangoo. Może ktos doświadczał już? grinser006.gif

Napisano

> się b. wstepnie zastanawiam nad zagazowaniem tego silnika w kangoo.

> Może ktos doświadczał już?

Mam clio z tym silnikiem, pytalem mechanika z renault - stwierdzil że albo bedzie jezdzil wiele km albo rozleci sie po kilku tys km....na ten silnik nie ma reguły - ja dla swietego spokoju dalej leje tylko paliwko

Napisano

Kiedys sprowadzilem 19'stke (c3j) z Holandii z gazem zalozonym wlasnie tam i powiem tak ze po Warszawie 9/100 lpg (po niemieckich autostradach cos kolo 6-7/100 lpg i to przy autostradowej predkosci). instalacja oryginalna holenderska. praca silnika bez falowania obrotow itp. - takze wszystko ok. dynamika podobna jak przy benzynie. to tyle na szybko. zreszta kumpel jezdzi nadal i sobie chwali. pozdrawiam

Napisano

piju ma chyba...już ze 200 000 na gazie nabujał meganką

Napisano

> piju ma chyba...już ze 200 000 na gazie nabujał meganką

Zgadza sie ale o ile pamietma to ma ten sam silnik co ja czyli 1.6 8V K7M

Napisano

mam megane z tym silnikiem (e7j czy jakoś tak) i ma ona 300kkm przebiegu, w tym 200kkm na gazie i to pierwszej generacji idea.gif. Jak do tej pory nawet głowicy nie miała zdjętej. pomalu już sie prosi o remont bo lubi sobie popic oleju i sprężanie ma już niskie, ale mimo to ośmiele sie powiedziec, ze silnik wyjątkowo nadaje sie pod zagazowanie.

Co jeszcze.

Instalacje mam wyregulowaną tak, żeby mało palił (trasa 6.5-8 w zależności od buta i miasto max 9 a jak sie postaram to i ponżej 8) i nawet ta uboga mieszanka jeszcze mu krzywdy nie zrobiła.

Olej leje (od kiedy go mam, a wiec 6 lat już) jakiś najatańszy minerał (bo na taki pozwala instrukcja obsługi, co może niektórych zdziwi), wymiana co 15-20kkm.

przy samej istalacji przez te 200 kkm tez nic nie robiłem, tylko raz wymienilem membranki w parowniku, bo gasł na wolnych obrotach i od czasu do czasu zminie filterek. tyle, nic wiecej.

także podsumowując, chcialbym, zeby każdy nastepny silnik jaki bede miał okazje używac był taki jak ten 1.4 8v z renoofki. Złego słowa nie moge powiedziec.

na Twoim miejscu bym sie nawet nie zastanawiał

Napisano

> piju ma chyba...już ze 200 000 na gazie nabujał meganką

1.6 8V

cześć somsiad wink.gif

Napisano

> Zgadza sie ale o ile pamietma to ma ten sam silnik co ja czyli 1.6 8V

> K7M

Dokładnie ok.gif

Napisano
  • Autor

ale tam, zdaje się jest plastikowy kolektor... jak to znosi I generację? yikes.gif

Napisano

> ale tam, zdaje się jest plastikowy kolektor... jak to znosi I

> generację?

ja mam metalowy. mój silnik jest z 96 roku i wtedy jeszcze musieli metalowe wkladac.

troche wybuchów już przeżyl, głównie jak sie kable zapłonowe kończyly wink.gif

ps. który rok ten twój kangoo?

poczytałem troche na necie i rzeczywiście do silników e7j zaczli wkładac plastiwy kolektor od 98 czy 99 roku, także już na pierwszej generacji nie pojedziesz;p

Ale pomimo tego trudnienia i tak silnik mysle lubi gaz. A jakbyś się zdecydował na jakąś dobrą instalke to jestem na 99.99% pewien, ze nie bedziesz żałował

Napisano

> się b. wstepnie zastanawiam nad zagazowaniem tego silnika w kangoo.

> Może ktos doświadczał już?

Miałem sekwencje w thali z tym silnikiem... zrobiłem tylko 50kkm, bo samochód wpadł do rowu wink.gif ale pojeździłby zapewne sporo więcej... zero problemów wink.gif

Napisano
  • Autor

2000r zlosnik.gif

Napisano

> Mam clio z tym silnikiem, pytalem mechanika z renault - stwierdzil że

> albo bedzie jezdzil wiele km albo rozleci sie po kilku tys

> km....na ten silnik nie ma reguły - ja dla swietego spokoju

> dalej leje tylko paliwko

dziwne rzeczy opowiada mechanik, jest kontrola jakosc w produkcjii i kazdy silnik ma miec takie same parametry i zblizona trwalosc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.