Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia.

Jakiś miesiąc temu zakupiłem samochód (Fiat Uno) opłaciłem w skarbówce przerejestrowałem, dopiero dziś skojarzyłem, że ubezpieczenie jest wypisane na starego właściciela i na stary numer rejestracyjny.

Czy ja mogę na tym narazie jeździć i nie będę miał kłopotów w razie kontroli czy też kłopoty są możliwe.

Pozdrawiam

PS:

Jestem młodym kierowcą, to mój pierwszy samochód dlatego w kwestiach prawnych jestem zielony. sciana.gif

Napisano

> Witam!

> Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia.

> Jakiś miesiąc temu zakupiłem samochód (Fiat Uno) opłaciłem w

> skarbówce przerejestrowałem, dopiero dziś skojarzyłem, że

> ubezpieczenie jest wypisane na starego właściciela i na stary

> numer rejestracyjny.

> Czy ja mogę na tym narazie jeździć i nie będę miał kłopotów w razie

> kontroli czy też kłopoty są możliwe.

> Pozdrawiam

> PS:

> Jestem młodym kierowcą, to mój pierwszy samochód dlatego w kwestiach

> prawnych jestem zielony.

pozostaje przepisanie OC na Ciebie, jeśli nie minęło 30 dni od zakupu to raczej się czapiać nie będą

wink.gif

Napisano

po prostu weż to OC podjedz tam gdzie było wykupione-- oczywiscie w swoim miescie i powiedz kupiłem samochód i mam to OC poprzedniego właściciela i chcę przepisać je na siebie a tam odpowiednia pani ci wszystko wyjasni

Napisano

Oprocz tego co powyzej to jeszcze czeka cie rekalkulacja skladki. Sprawdz co ci sie bardziej oplaca - doplacic do starej polisy czy nowa w innej firmie waytogo.gif

Napisano

> Oprocz tego co powyzej to jeszcze czeka cie rekalkulacja skladki.

> Sprawdz co ci sie bardziej oplaca - doplacic do starej polisy

> czy nowa w innej firmie

Jak pojedziesz tam gdzie jest ubezpieczone auto (ta sama jednostka firmy ubezpieczeniowej) to raczej nie będzie rekalkulacji składki. Ja w zeszłym roku kupiłem auto od gościa który miał wykupione OC przy 60% zniżkach i nic nie dopłacałem, choć ja miałem tylko 20% zniżek. Przepisali polisę za darmo. Oczywiście jak byłem wcześniej u agenta tej samej firmy (PZU) to jak najbardziej chciał mi "przekalkulować" ubezpieczenie i wziąć kasę! nono.gif

Napisano

> Oprocz tego co powyzej to jeszcze czeka cie rekalkulacja skladki.

> Sprawdz co ci sie bardziej oplaca - doplacic do starej polisy

> czy nowa w innej firmie

Compensa nie przelicza składki, nic się nie dopłaca*. Przerabiane osobiście tydzień temu.

Natomiast PZU jak najbardziej... frown.gif przerabiane rok temu, na szczęście miałem tylko 5% mniej zniżek, więc mocno nie bolało.

*) Jeżeli poprzedni właściciel miał w ratach to obowiązuje jednorazowa spłata całkowita przed podpisaniem aneksu. Ale mimo wszystko płaci się wg tego co miał poprzedni właściciel zapłacić, nic nie przeliczają.

Napisano

> Natomiast PZU jak najbardziej... przerabiane rok temu, na szczęście

U mnie nie przeliczali a roznica byla duuuzaa, bo ja 10% a poprzedni wlasciciel max czyli chyba 65% to bylo. Nie bylem u agenta jakiegos tylko centralnie do PZU poszedlem wtedy zalatwiac.

Napisano

> U mnie nie przeliczali a roznica byla duuuzaa, bo ja 10% a poprzedni

> wlasciciel max czyli chyba 65% to bylo. Nie bylem u agenta

> jakiegos tylko centralnie do PZU poszedlem wtedy zalatwiac.

Też byłem w placówce PZU, u mnie było z 60% na 55%. Nie wiem, może nie mają konkretnych wytycznych. Ale na pewno polisa była w PZU i mi przeliczyli - musiałem na miejscu dopłacić (było to też zaznaczone w aneksie).

Napisano

> Jak pojedziesz tam gdzie jest ubezpieczone auto (ta sama jednostka

> firmy ubezpieczeniowej) to raczej nie będzie rekalkulacji

Też kiedyś byłem taki szczęśliwy - aż do szkody. I okazało się, że składka była zaniżona i 20% musiałem zabulić z własnej kieszeni - dobrze, że chodziło o drobiazg (agant dał mi nienależną zniżkę).

Napisano

> U mnie nie przeliczali a roznica byla duuuzaa, bo ja 10% a poprzedni

> wlasciciel max czyli chyba 65% to bylo. Nie bylem u agenta

> jakiegos tylko centralnie do PZU poszedlem wtedy zalatwiac.

Mi przeliczyli tak, że taniej było nowe OC zrobić waytogo.gif

Napisano

> Też kiedyś byłem taki szczęśliwy - aż do szkody. I okazało się, że

> składka była zaniżona i 20% musiałem zabulić z własnej kieszeni

> - dobrze, że chodziło o drobiazg (agant dał mi nienależną

> zniżkę).

OC czy AC?

Agenci czasem potrafią nieźle "nadrukować" byleby sprzedać polisę, kiedyś też któryś proponował mi maksymalne zniżki...

Tylko że w przypadku AC to Twoje ryzyko, bo zanim Ci wypłacą odszkodowanie to musisz dać zaświadczenia o przebiegu poprzednich ubezpieczeń (przy zawieraniu polisy przyjmują "na gębę"). Z OC nikt mnie nigdy o to nie pytał...

Napisano

> OC czy AC?

Pakiet. A szkoda była z AC.

> Tylko że w przypadku AC to Twoje ryzyko, bo zanim Ci wypłacą

> odszkodowanie to musisz dać zaświadczenia o przebiegu

> poprzednich ubezpieczeń (przy zawieraniu polisy przyjmują "na

> gębę"). Z OC nikt mnie nigdy o to nie pytał...

W przypadku OC jescze bardziej bym się bał. Bo przy AC to co najwyżej wartość auta. A przy OC jak się okaże, że coś nie halo, to masz np. 20% regresu na 60 lat renty albo koszty leczenia 40 osób (jak autokar rozjedziesz) albo TIR za 20mln nowych złotych.

Co z tego, że ofiarom wypłaci ubezpieczyciel z OC, jak potem wystąpi do Ciebie z regresen?

Napisano

> A przy OC jak się okaże, że coś nie halo, to masz

> np. 20% regresu na 60 lat renty albo koszty leczenia 40 osób

> (jak autokar rozjedziesz) albo TIR za 20mln nowych złotych.

> Co z tego, że ofiarom wypłaci ubezpieczyciel z OC, jak potem wystąpi

> do Ciebie z regresen?

Śliski temat a tym regresem, myślę że bez sądu by się nie obyło.

Nie sprzeczam się, bo nie znam przykładów z życia, ale wg mnie przy takim ubezpieczeniu to na ubezpieczycielu powinien spoczywać obowiązek prawidłowego naliczenia zniżek za bezszkodowość. Co więcej za, powiedzmy, 3 lata bezszkodowe jeden ubezpieczyciel daje 20% inny 30% zniżek, a nie spotkałem się z tym, żeby w OWU OC była tabela ze zniżkami (w AC tak).

Co więcej, zgodnie z ustawą z dnia 22 maja 2003 roku "o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych" (Dz.U. Nr 124 z 2003r., poz. 1152 z późn.zm.) OWU OC musi być identyczne dla wszystkich ubezpieczycieli.

Powyższa ustawa definiuje następujące przypadki dochodzenia roszczeń od ubezpieczonego:

"Art. 43. Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:

1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;

2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;

3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;

4) zbiegł z miejsca zdarzenia."

Tak więc nie ma tu nic na temat ustalania zniżek/zwyżek w składce i to ubezpieczyciel wylicza Ci składkę wg swoich wskaźników i nawet jak da Ci maksymalne zniżki to jest jego ryzyko. Ale może jest na sali jakiś prawnik co wyprowadzi mnie z błędu... hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.