Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sonda nie oscyluje

Featured Replies

Napisano

Witam

Wiem, ze wątki o sondach powtarzają się częściej niż 6w dużym lotku, ale takiego zdarzenia nikt nie opisuje.

W wyniku pomiarów miernikiem stwierdziłem, że jak auto popracuje na wolnych obrotach to po paru minutach sonda przestaje oscylować i pokazuje stałą wartość ok. 4,7 V, co skutkuje włączeniem się błędu.

W aucie wymieniony jest egr (prawie ma rok), przepływomierz (dopiero co wymieniłem), i wsadziłem nowy czujnik cieczy.

Szukałem lewego powietrza, ale nic nie znalazłem.

Tak myślę, że lewe powietrze to chyba nie jest w stanie wyłączyć sondy, a w kąciku bmv wyczytałem, że jak pada grzałka, to na wolnych obrotach sonda może właśnie tak się zachowywać.

Wiem, że trochę marudzę, ale nowa sonda to koszt 320 zł, a urlop niedługo.

Może ktoś ma jakiś pomysł jak jeszcze posprawdzać ?

Napisano

Podepnij się techem i zobacz co pokaże. ABCom ma ładny podgląd pracy silnika.

Napisano
  • Autor

> Podepnij się techem i zobacz co pokaże.

Przed pomiarem miernikiem podłączałem do kompa i sonda pięknie oscyluje w całum zakresie i w miarę dłuższej na wolnych obrotach pracy oscylacja zanika.

Jeśli można coś więcej sprawdzić, to proszę napisz, w jakich opcjach i na co zwrócić uwagę.

Napisano

Padła ci grzałka sondy.

Napisano

> Padła ci grzałka sondy.

Czy mógłbyś rzucić okiem na to... : wink.gifKLIK

Pozdroofka

Napisano

Nie jestem jakimś znachorem odnośnie tego silnika (jeszcze;)), ale tak na logikę biorąc to grzałka powinna się po pewnym czasie wyłączyć, a jeśli silnik jest rozgrzany w ogóle się nie powinna załączać, czyli na ciepłym silniku sonda powinna ładnie oscylować.

Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

Napisano

Na wolnych obrotach się sonda wychładza bo spaliny nie mają juz odpowiedniej temperatury i wtedy grzałka dogrzewa.

Napisano

Skąd ECU wie ze trzeba dogrzać? Niskie obroty i zawsze włącza grzałkę?

A wracając do problemu to jak podłączałeś pod techa to powinno Ci wyrzucić jakiś błąd w stylu 0130 i 0135. Czy tak jest?

Napisano

> Skąd ECU wie ze trzeba dogrzać? Niskie obroty i zawsze włącza

> grzałkę?

> A wracając do problemu to jak podłączałeś pod techa to powinno Ci

> wyrzucić jakiś błąd w stylu 0130 i 0135. Czy tak jest?

ECU mierzy prąd / napięcie grzałki. Na tej podstawie może wyznaczyć rezystancję lementu grzejnego. Rezystancja elementu grzejnego zależy od temperatury. Ale fakt, powinien raczej wywalić błąd grzałki..

Napisano
  • Autor

to powinno Ci

> wyrzucić jakiś błąd w stylu 0130 i 0135. Czy tak jest?

Właśnie, że nie. Wywala błąd: brak sygnału sondy (nie pamiętam numeru błędu).

Mogę podjechać pod techa, ale co dokładnie sprawdzić, nie chce jeżdzic co chwilę i zawracać głowę kolesiowi.

Napisano
  • Autor

Zasadniczym pytaniem w tym wątku jest:

Czy jest taka możliwość uszkodzenia silnika lub osprzętu (pomijając sondę), żeby sonda przestała działać ???

Napisano

> Zasadniczym pytaniem w tym wątku jest:

> Czy jest taka możliwość uszkodzenia silnika lub osprzętu (pomijając

> sondę), żeby sonda przestała działać ???

Teoretycznie jest to możliwe. Jak ECU jest uszkodzony i grzanie jest zalaczone caly czas grzalka padnie szybciej.

Jak chcesz sie upewnić wez miernik i sprawdz czy obwód grzałki jest jest rozwarty.

Tym samym miernikiem mozesz sprawdzic, raczej w czasie jazdy, albo na hamowni, czy ECU steruje grzalka jak trzeba.

Nie wiem do ktorych pinow sie przypiac, nie naprawialem twojego silnika.

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz sie upewnić wez miernik i sprawdz czy obwód grzałki jest jest rozwarty.

> Tym samym miernikiem mozesz sprawdzic, raczej w czasie jazdy, albo na hamowni, czy ECU steruje grzalka jak trzeba.

Proszę o konkrety: co mierzyć i jak ??? Wiem które przewody są do grzałki.

Napisano

> Proszę o konkrety: co mierzyć i jak ??? Wiem które przewody są do

> grzałki.

Rezystancje grzalki. Jak rozwarcie to na pewno spalona.

Jak zwarcie to tez zle. Jaka powinna byc rezystancja dobrej nie wiem. Na oko kilka-kilkanaście omów.

Podczas pracy silnika sprawdz napiecie na zaciskach grzalki do sondy. Nie wiem jaki jest algorytm sterowania, wiec nie powiem jak to sie powinno zmieniac. Z tego co koledzy pisali na wolnych obrotach grzalka powinna sie wlaczac. Wystarczy, ze sprawdzisz czy grzalka sie wlacza i wylacza. Jak tak to dobrze, jak caly czas wlaczona to cos podejrzane.

Napisano

> Skąd ECU wie ze trzeba dogrzać? Niskie obroty i zawsze włącza

> grzałkę?

Zasilanie na garzałkę jest cały czas to w sondzie jest termowyłącznik bimetaliczny.

Napisano
  • Autor

> w sondzie jest termowyłącznik bimetaliczny.

hah, ale jak zdiagnozowac uszkodzenie wlacznika ??

Napisano

> Zasilanie na garzałkę jest cały czas to w sondzie jest termowyłącznik

> bimetaliczny.

Zależy od sondy. Są takie bez wyłącznika. tam grzanie jest zapodawane przez sterownik, z różną mocą. Sterownik bada tempeature sondy na podstawie rezystnacji elementu gzejnego.

Tak cyz owak można zbadać to grzanie na podstawie prądu płynącego do sondy. Włączając szeregowo amperomierz.

ALE: to że sonda wisi na 5V to znaczy że ma ubogą czy bogatą mieszankę, bo nie pamiętam jak to szło w szerokopasmowych ??

- Jeżeli ubogą, to poza sondą podejrzany jest nie domykający się EGR

- Jeżeli oznacza to bogatą mieszankę to stawiał bym na popuszczający wtryskiwacz lub sączy się paliwko przez regulator ciśnienia.

Jak to sprawdzić czy 5V oznacza ubogo czy bogato? Proste: zmierzyć jakie jest napięcie na sondzie przy przyspieszaniu z pełnym butem a jakie przy hamowaniu silnikiem (na cut-offie). Przy pełnym bucie jest mieszanka bogata a przy cut-offie uboga...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.