Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

strzelajacy bezpiecznik - pomocy

Featured Replies

Napisano

witam

Przepala mi sie bezpiecznik od wycieraczek (30 A).To juz 5 bezpiecznik w ciagu 3 godzin.Gdy tylko włoże nowy bezpiecznik i wlacze wycieraczki to wszystko jest ok.przejade z 500 m na wylaczonych wycieraczkach i slysze trzask (i po bepieczniku).

Czy ktos moze wi co sie moze dziac ? gdzie szukac zwarcia ?

Prosze o pomoc

pozdrawiam

Napisano

Wycieraczki pracują bez oporów? Jak na mój gust to silniczek ma problemy z poruszaniem wycieraczek i pali bezpiecznik. Możliwe, że wystarczy przeczyszczenie i nasmarowanie mechanizmu.

Pozdroofka

Napisano

Gdyby to było zwykłe zwarcie to bezpiecznik upalałby się natychmiast po włączeniu wycieraczek. A tu najwyraźniej silnik bierze prąd na granicy wytrzymałości bezpiecznika, powoli nagrzewa go aż w końcu upala. Oczywiście istnieje mozliwość, że jednak zwarcie, które pojawia się po pewnym czasie np. przy wstrząsie, itp ale nie obstawiałbym tego.

Pozdroofka

Napisano

Ale Gość pisze..: - ..... " przejade z 500 m na wyłączonych wycieraczkach i slysze trzask...". To może faktycznie robi sie jakieś zwarcie... hmm.gif

Napisano
  • Autor

no wlasnie na wylaczonych wycieraczkach slychac wyrazny trzask.nie wiem czy dobrze pamietam ale czy pod ten sam bezpiecznik nie jest podlaczony klakson ?[chyba fabrycznie tak powinno byc]

(nie sprawdzalem czy dziala ,teraz mi sie przypomnialo )

Napisano

> no wlasnie na wylaczonych

Oooops... Przeczytałem "włączonych" smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> nie

> wiem czy dobrze pamietam ale czy pod ten sam bezpiecznik nie

> jest podlaczony klakson ?[chyba fabrycznie tak powinno byc]

> (nie sprawdzalem czy dziala ,teraz mi sie przypomnialo )

Rajt

Nr Prąd (A) Obwody zabezpieczane

3 30 Wycieraczki, sygnał dźwiękowy

Niestety leć po kablach - odłącz klakson - odłącz silnik wycieraczek - sprawdź czy pali - wyeliminujesz przewody i puche bezpieczników. Potem silnik wycieraczek a potem klakson - co pierwsze zjara druta to winne :/

Ja straciłem 5szt bezpieczników

24 20 Oświetlenie wnętrza, oświetlenie bagażnika,

światła awaryjne, zegar, radioodbiornik,

komputer pokładow

Radio paliło po sekundzie od włożenia wtyczki z kablami. Po rozbebeszeniu radia w domu okazało się że z drugiej strony wtyczki do prętów odprowadzających napięcie +- do płytki była sobie zblokowana 2gr moneta - widać moje kidsy wsadziły monetę przez szparę kaseciaka i na jakimś wstrząsie moneta wpadła nie tam gdzie trzeba i się zaklinowała smile.gif

Napisano
  • Autor

witam

kolego a czy moze byc uszkodzony ktorys przekaznik ?sa jeszcze jakies 2 kwadratowe przekazniki o przekroju kwadratowy (chyba 2,5cm na 2,5 cm).na czole przekaznika jest "logo" wycieraczek lub spryskiwaczy.jesli ktorys z nich jest uszkodzony moze palic bezpiecznik płytkowy własnie od wycieraczek ?

teraz mam taka sytuacje po wlozeniu nowego bezpiecznika :gdy tylko przekrece kluczyk - bezpiecznik spalony.

pozdrawiam i dziekuje

Napisano
  • Autor

Witam

sprawa rozwiazana.az wstyd opisac taka błachostka.

Odpialem wtyczke od silniczka przednich wysieraczej i sie przerazilem.styki zasnidziale ze az milo.przeczyscilem i wszystko dziala tak jak powinno.

dzieki koledzy za wszystkie rady

pozdrawiam

Napisano

Zaśniedziałe styki paliły bezpiecznik? icon_eek.gif Coś dziwne.

Napisano
  • Autor

> Zaśniedziałe styki paliły bezpiecznik? Coś dziwne.

witam

stwierdzilem ze styli byly zasniedziale,byc moze przez czyszczenie i skrobanie cos przypadkowo poruszylem o czym nie wiem i zadzialo.tylko tak to mozna wytlumaczyc.

pozdrawiam

Napisano

> ....czyszczenie i skrobanie ....

Dlaczego tak brutalnie. Nie lepiej było zastosować jakąś chemię typu Kontakt lub coś podobnego?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.