Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemów z temperaturą ciąg dalszy...

Featured Replies

Napisano

Już kiedyś z tym walczyłem i do niczego nie doszedłem - pokrótce przypomnę:

od momentu wymiany płynu wskazówka temperatury rzadko przekracza 1/4 skali (wcześniej stała na 1/2 skali), temperatura widziana przez ECU się nie zmieniła i wynosi nieco ponad 90*C, mimo to ogrzewanie działa słabo i zależy od obrotów silnika, po włączeniu ogrzewania czuć zapach płynu chłodzącego. Układ wielokrotnie odpowietrzałem (włącznie z próbą odpowietrzania na przewodach przepustnicy), a nawet wymieniłem termostat. Stary płyn był mętny i wytrącał się z niego biało-żółty osad (czy raczej krople) na ściankach zbiorniczka, nie było to tłuste, raczej lepkie. Stary płyn był niebiesko-zielony, nowy to różowy "płyn do chłodnic" TESCO (ORGANIKA).

Ostatnio stwierdziłem, że płyn w zbiorniczku jest mniej niż 1cm powyżej min na zimnym silniku. Postanowiłem dolać płynu, ale gdy odkręciłem korek poziom płynu podniósł się prawie na max. Mimo to odkręciłem odpowietrznik na chłodnicy i dolałem płynu znacznie ponad max aż się zaczął wylewać przez odpowietrznik. Wszystko poskręcałem i uruchomiłem silnik, co prawda wskaźnik dalej pokazywał po staremu (1/4 skali przy 90*C w/g ECU) ale ogrzewanie dobrze działało, tylko bardzo mocno było czuć płyn, ponadto poziom płynu spadł do max.

W najbliższym czasie przymierzam się do wymiany nagrzewnicy, ale mam obawy czy to aby na pewno właściwa diagnoza.

Nic nie bulgocze, wentylator włącza się normalnie, IMO nawet trochę za często, bo w lecie wystarczy kilka minut postoju, czy manewrów na parkingu, a już się włącza.

Napisano

napiszę to co już pisane było nie raz i nie dwa

korek na zbiorniczku wyrównawczym ma zawór ciśnieniowy co powoduje, że genialnie sam się odpowietrza z minimalną pomocą.

Jedyne co jest wymagane od kierownika to przelanie poziomu płynu i dłuższa przejażdżka, a potem kontrola stanu - i tak przez kilka dni.

Co go nagrzewnicy, musiałaby być strasznie dziurawa żeby zasysała powietrze, niby nie niemożliwe, ale jednak niezbyt częste.

Napisano
  • Autor

> napiszę to co już pisane było nie raz i nie dwa

> korek na zbiorniczku wyrównawczym ma zawór ciśnieniowy co powoduje,

> że genialnie sam się odpowietrza z minimalną pomocą.

> Jedyne co jest wymagane od kierownika to przelanie poziomu płynu i

> dłuższa przejażdżka, a potem kontrola stanu - i tak przez kilka

> dni.

> Co go nagrzewnicy, musiałaby być strasznie dziurawa żeby zasysała

> powietrze, niby nie niemożliwe, ale jednak niezbyt częste.

Od tygodnia mam zalane ok 1 cm ponad max... wskaźnik temp jak pokazywał za mało, tak pokazuje. Jak odkręce korek ze zbiorniczka to płyn podchodzi do góry (nawet na zimnym silniku), czyli cały czas jest zapowietrzony i raczej się zapowietrza niż odpowietrza, po pewnym czasie ciśnienia się wyrównują i już nie zapowietrza się bardziej, ale odpowietrzyć też się nie chce. No i po dolaniu płnu i właczeniu ogrzewania bardzo mocno śmierdzi płynem z nawiewów, choć mimo to płynu nie ubywa wiele.

Napisano

> Od tygodnia mam zalane ok 1 cm ponad max... wskaźnik temp jak

> pokazywał za mało, tak pokazuje. Jak odkręce korek ze

> zbiorniczka to płyn podchodzi do góry (nawet na zimnym silniku),

> czyli cały czas jest zapowietrzony i raczej się zapowietrza niż

> odpowietrza, po pewnym czasie ciśnienia się wyrównują i już nie

> zapowietrza się bardziej, ale odpowietrzyć też się nie chce.

standardowo przelewa się aż do przewężenia zbiornika

jeśli faktycznie nie radzi sobie to albo zlej płyn i zalej układ od nowa, albo szukaj nieszczelności

skoro ukł się mocno zapowietrza to nieszczelność będzie ''nisko'', zobacz czy nie zaczyna chlapać z pompy wodnej

Napisano
  • Autor

> standardowo przelewa się aż do przewężenia zbiornika

> jeśli faktycznie nie radzi sobie to albo zlej płyn i zalej układ od

> nowa, albo szukaj nieszczelności

> skoro ukł się mocno zapowietrza to nieszczelność będzie ''nisko'',

> zobacz czy nie zaczyna chlapać z pompy wodnej

No i tak jest zalane... ale jak zakręcę korek i się przejadę to spada do ok 1cm ponad max, jak odkręcę to wraca pod "szyjkę". Już "w międzyczasie" zlewałem i zalewałem od nowa, ja tak jeździłem przez rok (ok 7000km)! Poziom płynu systematycznie spadał aż do min. ale po odkręceniu korka wracał na tyle ile było pierwotnie zalane.

Napisano

> No i tak jest zalane... ale jak zakręcę korek i się przejadę to spada

> do ok 1cm ponad max, jak odkręcę to wraca pod "szyjkę". Już "w

> międzyczasie" zlewałem i zalewałem od nowa, ja tak jeździłem

> przez rok (ok 7000km)! Poziom płynu systematycznie spadał aż do

> min. ale po odkręceniu korka wracał na tyle ile było pierwotnie

> zalane.

U kumpla w Matizie taki efekt był jak ten korek zbiornika się zatkał na amen, Pojechał po nowy i jak ręką odjął...

Napisano
  • Autor

Ciąg dalszy przygód... tym razem płyn utrzymuje się ok 1cm poniżej max i już się nie podnosi po odkręceniu korka. Stwierdziłem jednak, że butelka tego płynu w której było jeszcze 1/2 zawartości pozostawiona w bagażniku (auto było kilka dni nie ruszane i stało na słońcu) uległa rozszczelnieniu i płyn się wylał (odskoczyła zakrętka)... mam więc poważne wątpliwości co do jakości tego płynu :/ Dodam, że rozlane 0,5l płynu odparowało praktycznie bez śladu (jedynie delikatnie wilgotny dywanik w bagażniku).

Zabrałem się za wymianę nagrzewnicy i... poległem frown.gif

Wszystko udało mi się rozebrać, odkręciłem nakrętkę mocującą wentylator w komorze silnika i tą pod deską, wykręciłem śruby z tunelu łączącego wentylator z odbudową nagrzewnicy i wykręciłem wkręty łączące połówki obudowy nagrzewnicy oraz 2 nakrętki na szpilkach na górze obudowy nagrzewnicy. Odkręciłem też 2 nakrętki trzymające nagrzewnicę (w komorze silnika), przewodów nie odłączałem bo miałem złe przeczucia... i słusznie - obudowa wentylatora i nagrzewnicy tak się zgrzały z matami bitumicznymi, że ani drgną. Był problem już z deską a skleiła się w obu końcach na powierzchni monety 50gr... obudowy wentylatora i nagrzewnicy przylegają do mat na znaaaacznie większej powierzchni i za nic nie mogłem ich oderwać (a miejsca mało, żeby się jakoś zaprzeć). Próbowałem podważać śrubokrętem, ruszać na boki... nic. Ostatecznie się poddałem i wszystko z powrotem poskładałem frown.gif 5 godzin roboty na marne frown.gif (mimo, utrudnień w postaci poduszki pasażera i pełnego tunelu środkowego).

P.S.

W opisie demontażu deski brakuje wzmianki o "rynience" podtrzymującej wiązkę elektryczną nad kolumną kierownicy - jest przykręcona 2 wkrętami od wewnątrz...

Za to mogę uspokoić wszystkich obawiających się rozłączać wiązki - każda wtyczka pasuje tylko do jednego gniazda - nie da się tego źle połączyć.

Napisano
to trzeba na chama na sił oddzielić - ja musiałem demontować fotel,coby mieć miejsce na gimnastykę zlosnik.gif
Napisano
popieram przedmówce, jak zakładałem klime to wydarłem wszystko na chama razem z tą masą bitumiczną, tak sie to wszystko posklejało...
  • 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Muszę jeszcze trochę pojeździć, żeby napisać o rezultatach ale byłem w serwisie (ASO AutoAlex w Kozach k/Bielska-Białej) i wymienili mi czujnik od wskaźnika, kosztowało mnie to 130zł (40 czujnik, 30 wymiana czujnika, 60 diagnostyka silnika)... zaraz po wymianie nie wyglądało to ciekawie, bo wskazówka była nieco wyżej ale nadal wentylator załączał się poniżej 1/2 skali (na postoju), ale po przejechaniu ok 15 pod dom to miałem już 1/2 skali a wentylator jeszcze nie chodził czyli wygląda, że będzie ok.

Dostałem stary czujnik i go sprawdziłem, rzeczywiście przy 90*C ma rezystancję ok 320R co odpowiada położeniu wskazówki poniżej 1/4 skali (dokładnie tak jak była), podczas gdy 1/2 skali odpowiada rezystancja ok 130R.

281236379-temp_punto.png

* - na wskaźniku przyjąłem kolejne kreski jako 60, 75, 90, 105 i 120 *C

P.S.

Jakby ktoś szukał oznaczenia tego czujnika to nr rysunku: 7588802, nazwa: "6100371962/26 NADAJNIK".

post-31403-14352496430128_thumb.png

Napisano

> Jakby ktoś szukał oznaczenia tego czujnika to nr rysunku: 7588802,

> nazwa: "6100371962/26 NADAJNIK".

idąc za Twoją radą nabyłem dziś w ASiO czujnik o identycznym numerze i różnicy nie widzę, dalej 1/4 skali choć z lekkim przechyłem w stronę 1/2 biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

U mnie na postoju na nowym czujniku prawie osiąga 1/2, ale podczas jazdy jest nieco ponad 1/4... patrząc na charakterystykę wskaźnika, dochodzę do wniosku, że to jednak z nim coś nie tak. Bo wychylenie wskazówki na starym czujniku, w porównaniu z pomiarami jakie na nim przeprowadziłem, odpowiadało temperaturze 92-95*C... czyli zapowietrzone nic nie było, a wtym czujniku nie ma się co uszkodzić. Co prawda porównywałem z innym puntem, ale nie jeździłem nim i nie wiem jak w nim ten wskaźnik działa. To może być jakaś seryjna usterka.

Niemniejjestem teraz spokojniejszy, bo wiem na 100% że temperatura była poprawna.

Napisano

> może być jakaś seryjna usterka.

na eperze piszą że ten sam przychodzi do wielu aut fiata, ale kurna w marei wskaźnik stoi na 1/2 i prawie nie drgnie, bez względu czy stoi czy jedzie

Napisano

> po

> włączeniu ogrzewania czuć zapach płynu chłodzącego.

wymień nagrzewnicę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.