Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierownica w Astrze F

Featured Replies

Napisano

Czy przy przebiegu poniżej 150 kkm (prawdziwym 150kkm) widział ktoś łysą kierownicę i na dodatek z plastikowym "chwytem" okręcającym sie w dłoniach na wewnętrznym pałąku (w środku plastiku)?

Napisano

> plastikowym "chwytem" okręcającym

> sie w dłoniach na wewnętrznym pałąku (w środku plastiku)?

może jakieś foto??

a co do kierownicy to widziałem... nawet przy niecałych 100 000 widziałem łysolca..

Napisano

> Prawdziwych 100kkm?

moja była tesciowa.... strasznie stresowała podczas jazdy A II , tak strasznie ze w niecałe 100 000 wytarła prawie całą salonową kierownice smile.gif

Napisano

> może jakieś foto??

Może chodzi o gałę do kręcenia popularną w dostawczakach. Ostatnio ten miszcz od jazdy z TVNTurbo psy na niej wieszał przy okazji omawiania kręcenia kierą na "mydełko fa" wink.gif

Napisano

> Może chodzi o gałę do kręcenia popularną w dostawczakach. Ostatnio

> ten miszcz od jazdy z TVNTurbo psy na niej wieszał przy okazji

> omawiania kręcenia kierą na "mydełko fa"

też o tym myślałem ale nie pasuje mi w opisie "wewnętrzny pałąk" dlatego prosiłem o foto

Napisano

> też o tym myślałem ale nie pasuje mi w opisie "wewnętrzny pałąk"

> dlatego prosiłem o foto

Nerwusy nie tylko wycierają kierownice, ale je zrywają z wewnętrznego pałąka. Kwestia kto jeździł autem, prędzej kierownica będzie zużyta po kobiecie niż po mężczyźnie.

Napisano

taki dziwne pytanie zadam.. czy ktoś mi powie co to jest ten "wewnętrzny pałąk" bo ja już nie rozumiem nic frown.gif

Napisano

wg. mnie jest to srodkowa czesc kierownicy, czyli to do czego przymocowane jest kolo kierownicy...

Napisano

> wg. mnie jest to srodkowa czesc kierownicy, czyli to do czego

> przymocowane jest kolo kierownicy...

kolega Akuba opisał to tak "okręcającym sie w dłoniach na wewnętrznym pałąku (w środku plastiku)" z opisu nie pasuje mi to do "środka kierownicy" części "klaksonowo-poduszkowej" że tak to nazwę

Napisano

no zakecił ten opis jak sie tylko dało, ale nic innego w budowie kierownicy nie ma, co moznaby podciagnac pod jego opis... wink.gif

Napisano

> no zakecił ten opis jak sie tylko dało, ale nic innego w budowie

> kierownicy nie ma, co moznaby podciagnac pod jego opis...

chyba, że tak jak Esol wcześniej napisał chodzi o "gałkę" z dostawczaków.... ale to by się troche "kupy" nie trzymało

Napisano

> kolega Akuba opisał to tak "okręcającym sie w dłoniach na

> wewnętrznym pałąku (w środku plastiku)" z opisu nie pasuje mi to

> do "środka kierownicy" części "klaksonowo-poduszkowej" że tak to

> nazwę

Nie o tym mowa, jak ktoś ma to w swojej kierownicy to zaczai.

Chodzi o to, że kierownica w swej konstrukcji jest z okrągłego druta na obwodzie oblanego tworzywem. Nerwowi ludzie używają kierownicy jak gazu w motocyklu doprowadzając do oderwania tworzywa od metalowego pałąka.

U mnie jest to samo, kierownica w jednym miejscu zerwana od pałąka i w tym miejscu łysa, dalej jest normalna, nie wytarta.

Żeby nie było, że ta ja nerwus, już tak było jak auto nabyłem zlosnik.gif

Napisano

najlepiej niech autor wypowie sie o co mu chodzi bo tak to mozemy jeszcze przez 10 stron gdybac o co chodzi... 20.GIF

Napisano

już prawie.. ale nadal fotka by wszystko ułatwiła.... do to o czym piszesz to zewnętrzny pałąk"

a kolega pisze o "okręcającym sie w dłoniach na wewnętrznym pałąku (w środku plastiku)"

Napisano

>do to o czym

> piszesz to zewnętrzny pałąk"

> a kolega pisze o "okręcającym sie w dłoniach na wewnętrznym pałąku

> (w środku plastiku)"

dla mnie to zrozumiałe, okręcającym się w dłoniach wewnętrznym pałąku, (drut koła kierownicy) w środku plastiku (tworzywo koła kierownicy.

O czym tu mowa, w kierownicy jest jeden pałąk nie ma innych.

Napisano
czerwona strzałka "pałąk zewnętrzny" czarna strzałka pałąk wewnętrzny.. ja to tak widze ( moge się mylić )

post-120783-14352495990085_thumb.jpg

Napisano

> czerwona strzałka "pałąk zewnętrzny" czarna strzałka pałąk

> wewnętrzny.. ja to tak widze ( moge się mylić )

Chodzi o tą czerwona strzałkę. To co czarną zaznaczyłeś jest jeden większy element, nie ma tam żadnego pałąka, a ta kierownica z foto jest bez poduchy, a kolega nie wiadomo jaką ma na myśli.

Poczyta to napisze kto ma rację wink.gif

Napisano

> Poczyta to napisze kto ma rację

mam nadzieję, że napisze... a tu nie chodzi o to kto ma racje.. tylko już teraz z czystej ciekawości o co chodziło zeby.GIF

Napisano

a może tu chodzi o coś innego...aby pisać w języku bardziej zrozumiałym dla ogółu , a nie kali pić kali jeść... swiety.gif

Napisano

> czerwona strzałka "pałąk zewnętrzny" czarna strzałka pałąk

> wewnętrzny.. ja to tak widze ( moge się mylić )

Wydaje mi sie ze koledze chodzi o to oznaczone czerwona strzałką w załączniku.Ja tez tam mam,mogę sobie ruszac tym tworzywem jak manetka gazu właśnie.Moje auto ma juz 255000 i od jakichs 200000 odspoiło sie toto czarne tworzywo od szkieletu kierownicy.Poza tym strasznie sie sypie jak mam spocone dłonie z tego tworzywa,ani chybi kiera do wymiany bedzie.Pozdro

Napisano

Mam 230kkm (raczej realne), kiera 'pierwsza' i stosunkowo niewielkie ślady zużycia. Zresztą nie widzę zauważalnych różnic między stanem ~170kkm (zakup) i obecnym. Co by nie mówić licznik to jedno a sposób operowania kierownicą to 2gie... Jedni kurczowo się kierownicy 'imają' inni nie. Jednym się (może z nerwów grinser006.gif ) dłonie pocą innym mniej - wszystko ma znaczenie...

Napisano

>

Jedni kurczowo

> się kierownicy 'imają' inni nie. Jednym się (może z nerwów )

> dłonie pocą innym mniej - wszystko ma znaczenie... do mnie kolega drink.gif20.GIFwink.gif

Napisano

> z plastikowym "chwytem" okręcającym

> sie w dłoniach na wewnętrznym pałąku (w środku plastiku)?

Rozumiem Cię (podobnie jak "jacknn") bo mam to samo, po 175 tys km. Kierownica wykonana jest z metalu i obtryśnięta tworzywem sztucznym, nadającym jej miękkość. Po jakimś czasie użytkowania tworzywo odkleja się od rdzenia (w miejscu chwytów rąk) i daje się wyczuć względny ruch tworzywowej powłoki w stosunku do metalowego rdzenia. Jasne? Zastanawiałem się jak to naprawić i wymyśliłem, żeby do strzykawki zaciągnąć rzadkiego kleju (typu cyjanopan, kropelka), wkłuć się w tworzywo i napuścić między tworzywo i rdzeń. Mam tylko dwie wątpliwości: czy nakłuta kierownica nie zacznie się w tym miejscu kruszyć i czy klej pod tworzywem wyschnie. O ile wiem, kleje te do stwardnienia potrzebują wilgoci, a tam może ona nie wniknąć.

Napisano
  • Autor

> mam nadzieję, że napisze... a tu nie chodzi o to kto ma racje.. tylko

> już teraz z czystej ciekawości o co chodziło

Kolega Jacknn opisał powyżej dokładnie o co mi chodziło, czyli skutek motocyklowego gazowania.

Napisano

> Kolega Jacknn opisał powyżej dokładnie o co mi chodziło, czyli skutek

> motocyklowego gazowania.

no już teraz wiem o co chodzi....

ale niestety z przykrościa stwierdzam, że jest to efekt nie tylko "motocyklowego gazowania" w sejku bez wspomagania którego w firmie mamy od nowości przy 178tyś km przebiegu stało się od "mydełka fa" bez wspomagania frown.gif

Napisano
  • Autor

nie kumam tego mydełka confused.gif

Napisano

> nie kumam tego mydełka

kręciłes kiedys na postoju dotykając kierownicę tylko dolna częścią dłoni tuż ponad nadgarstkiem ??

Napisano
  • Autor

...czyli tym gdzie sie bada puls?

Napisano

> ...czyli tym gdzie sie bada puls?

na tym zgrubieniu na dłoni...

509pxraczka4ql8.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.