Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] tarcze hamulcowe przednie - za duży otwór na piaste

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Kupiłem tarcze hamulcowe przednie, przy próbie założenia na auto okazało się, że strasznie luźno wchodzą na piastę, ich otwór wewnętrzny ma 60mm a stara tarcza 59.6mm. Złożyć to i jeździć? Facet w sklepie przepatrzył różne katalogi i we wszystkich widnieje średnica 60mm...

Napisano

Założyć i jeździć. Przecież do piasty przykręcając koła dociska się również tarcza., W czasie hamowania na pewn się nie przesunie.

Napisano
  • Autor

> Założyć i jeździć. Przecież do piasty przykręcając koła dociska się

> również tarcza., W czasie hamowania na pewn się nie przesunie.

No niby tak, ale felga dostaje bicia, gdy ma za duży otwór, tarcza nie będzie? Teoretycznie jest ta śrubka ustalająca jakoś tarczę na piaście... Z drugiej strony wszelkie zamienniki maja średnicę 60mm, nawet w ASO tak twierdzą. Olać, powinno być dobrze. Jak się zabiję, to więcej nie zrobię zakupów w tym sklepie grinser006.gif

Napisano

> ...Teoretycznie jest ta śrubka ustalająca jakoś tarczę

> na piaście...

Teoretycznie. A felga przykręcona jest nie do tarczy, tylko do piasty.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie. A felga przykręcona jest nie do tarczy, tylko do

> piasty.

Do piasty, a otwór ustalający na piaście, gdy będzie większy, felga będzie biła góra - dół. Ciekawe jak tarcza. To będzie wiadomo już wieczorem.

Napisano

> Do piasty, a otwór ustalający na piaście, gdy będzie większy, felga

> będzie biła góra - dół....

Doprawdy? Jak to wydedukowales? hmm.gif To od czego wedlug Ciebie sa sruby mocujace?

Napisano

> Do piasty, a otwór ustalający na piaście, gdy będzie większy, felga

> będzie biła góra - dół. Ciekawe jak tarcza. To będzie wiadomo

> już wieczorem.

Nic nie będzie biło, otwory w tarczy i w piaście i w feldze mają swój rozstaw, wszędzie taki sam. Śruby mają stożek, faza jest w feldze, śruba ustalająca jest stożkowa, otwór w tarczy na śrubę ustalającą jest stożkowy, po co? Jak myślisz?

Po to właśnie aby wszystko było na miejscu i nic nie biło.

Napisano
  • Autor

> Doprawdy? Jak to wydedukowales? To od czego wedlug Ciebie sa sruby

> mocujace?

Nie wiem po grzyba na mnie naskakujesz? Jakiś problem? A po co wg Ciebie jest piasta, otwór centrujący w feldze a gdy nie mają one tych samych wymiarów po co stosuje się pierścienie centrujące? Dlaczego przed załozeniem tych pierścieni felgi biły tak, że trzęsło całym samochodem w pewnych zakresach prędkości?

Napisano
  • Autor

> Nic nie będzie biło, otwory w tarczy i w piaście i w feldze mają swój

> rozstaw, wszędzie taki sam. Śruby mają stożek, faza jest w

> feldze, śruba ustalająca jest stożkowa, otwór w tarczy na śrubę

> ustalającą jest stożkowy, po co? Jak myślisz?

> Po to właśnie aby wszystko było na miejscu i nic nie biło.

No właśnie okazało się, że wszystko gra, ale obawy miałem dlatego, że mimo iż otwory w tarczy miały swój rozstaw, to były one sporo większe od średnicy śrub mocujących. Po wkręceniu śruby ustalającej, mimo że wszystko wchodzi w stożki to tarczą dało się pokręcać lewo-prawo względem tej śrubki. Czyli jednak jest możliwość krzywego ustawienia tarczy. Tarcza od wewnątrz ma zatoczenie na stożek piasty przy samym kołnierzu z gwintem śrub, ale też jest to za duża średnica i ten stożek żadnego ustalenia nie daje. Jak zmieniałem tarcze u ojca w omedze (też zamienniki) wszystko spasowało ciasno i jak należy. No ale nic, do 100km/h bicia nie było, więc może będzie ok. Dzięki za pomoc 20.GIF30.GIF

Napisano

>No ale nic, do 100km/h bicia nie było, w

Spróbuj jeszcze sprawdzić przy prędkości 120-140 km/h czy nie pojawia się lekkie bicie. To wykluczy na pewno ewentualne wątpliwości wink.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> Spróbuj jeszcze sprawdzić przy prędkości 120-140 km/h czy nie pojawia

> się lekkie bicie. To wykluczy na pewno ewentualne wątpliwości

> pozdro

To jutro na trasie, na razie hamulce jeszcze nie mają swojej sprawności i nie chciałem rozpędzać się na wąskich dróżkach. Większy zgryz mam jednak, bo wymieniłem wahacze, końcówki drążków (amortyzatory z miesiąc temu) i nadal kurna coś tłucze z przodu icon_rolleyes.gif

Napisano

>... A po co wg Ciebie jest piasta, otwór centrujący w feldze a gdy nie mają one

> tych samych wymiarów po co stosuje się pierścienie centrujące?

A po to zebyc mial na czym kolo zawiesic przy zakladaniu i wstepnym ustawienu w stosunku do otworow na sruby. Dziki temu masz tylko jeden stopien swobody (rotacja). Bez tego sam nigdy bys nie przykrecil kola, bo zabrakloby Ci reki.

Nie wiem czy zauwazyles, ale pasowanie felga - piasta jest raczej luzne i na pewno nie sluzy do stabilizacji kola w czasie jazdy (gora/dol jak to wczesniej napisales). Jest tam cwierc milimetra luzu z KAZDEJ strony, bo inaczej nie zalozylbys felgi na piaste.

> Dlaczego przed załozeniem tych pierścieni felgi biły tak, że

> trzęsło całym samochodem w pewnych zakresach prędkości?

A skad mnie to wiedziec jakiej jakosci felgi kupiles i w jakis sposob dokrecales sruby?

PS

Nie naskakuje na Ciebie tylko zwrocilem uwage na bledna teorie. A po za tym to 20.GIF

Napisano
  • Autor

No nie wiem, czy tak do końca tylko po to piasta jest, żeby było łatwiej założyć koło... Wydaje mi się, że piasta dosyć porządnie wzmacnia śruby, inaczej na mój chłopski rozum przy porządnym uderzeniu na jakiejś dziurze np mogłoby za którymś razem uszkodzić śrubę albo gniazdo w feldze i byłaby buba, a tak, felga głównie spoczywa sobie na piaście i jest git.

20.GIFboozing.gifgrinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.