Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grubość uszczelek pod głowice

Featured Replies

Napisano

Witam !!

Przeglądając oferty sklepów i INFO-TECH dostrzegłem że np. do mojego silnika Y17DT występują aż 3 grubości uszczelek pod głowicę(w wielu innych silnikach jest podobnie)

1.45 mm oznaczenie 1 otwór

1.50 mm oznaczenie 2 otwory

1.55 mm oznaczenie 3 otwory

Od czego to zależy jaką należy zakładać, czy jak mam w tej chwili np. 1.45 mm to też taką muszę założyć czy po planowaniu głowicy należy już zamontować grubszą ?? Na innych forach piszą że to zależy od tego ile tłok wysuwa się nad płaszczyznę cylindrów i nie ma to nic wspólnego z planowaniem głowicy, czyli mierzymy ile tłok wystaje ponad cylinder i pod to dobieramy uszczelkę hmm.gif Jakie jest wasze zdanie na ten temat bo chce się dokładnie upewnić.

PS. z tego co ludzie na forach piszą to większość mechaników robi oczy jak się im o tym powie i że zakładają do samochodu taką jaka jest na sklepie i nie bawią się w mierzenie biglaugh.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Na innych forach piszą że to

> zależy od tego ile tłok wysuwa się nad płaszczyznę cylindrów

i dobrze piszą wink.gif

> nie ma to nic wspólnego z planowaniem głowicy

tak, nie ma to nic wspólnego ok.gif

> czyli mierzymy

> ile tłok wystaje ponad cylinder i pod to dobieramy uszczelkę

tak ok.gif

> PS. z tego co ludzie na forach piszą to większość mechaników robi

> oczy jak się im o tym powie i że zakładają do samochodu taką

> jaka jest na sklepie i nie bawią się w mierzenie

bo to nie mechanicy tylko partacze i naciągacze no.gif

Napisano

Witam .Dopiero co odebrałem autko od mechanika na wymianę uszczelki pod głowica i i nie zgodze się z przedmówca ze nie ma znaczenia po planowaniu głowicy . Ma uszczelka rególujemy minimalny luz pomiędzy tłokiem i zamkniętym zaworem . PO planowaninp. o 0.3 mm(duża krzywizna) wymagają dyższej uszczelki . Tak wytłumaczył to człowiek który planuje głowice. Pzdr

Napisano

> Witam .Dopiero co odebrałem autko od mechanika na wymianę uszczelki

> pod głowica i i nie zgodze się z przedmówca ze nie ma znaczenia

> po planowaniu głowicy . Ma uszczelka rególujemy minimalny luz

> pomiędzy tłokiem i zamkniętym zaworem . PO planowaninp. o 0.3

> mm(duża krzywizna) wymagają dyższej uszczelki . Tak wytłumaczył

> to człowiek który planuje głowice. Pzdr

Zgadzam sie. Jezeli wystepuja uszczelki w kilku grubosciach, nalezy zawsze wymierzyc wystawanie tlokow w stosunku do bloku i dobrac uszczelke o danej grubosci (m.in po to sa naciecia na krawedziach niektorych uszczelek oznaczajacych ich grubosc.

Pozdrawiam

Napisano

> po to sa naciecia na krawedziach niektorych uszczelek oznaczajacych ich grubosc.

Pamiętasz może ile nacięć ma uszczelka w Twoim C16NZ? Bo moja na 100% była jeszcze z fabryki i miała 3 nacięcia. zielik szukał dla mnie uszczelki i był tylko jeden rodzaj bez rozróżnienia na grubość. Coś mi sie kołacze po glowie, że tylko w dieslach zakłada się grubsze po planowaniu głowicy.

Pozdroofka

Napisano

To akurat pamietam, sa 3 naciecia, mam jeszcze oryginal, ale zawsze zakladamy Elring.

Pozdrawiam

Napisano

> ale zawsze zakladamy Elring.

No i taką załozyłem wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> nie zgodze się z przedmówca

masz do tego święte prawo smile.gif

> uszczelka rególujemy minimalny luz

> pomiędzy tłokiem i zamkniętym zaworem

jak zatem regulować ten luz w choćby moim c16nz skoro jest tylko

jedna grubość uszczelki? hmm.gif

> Tak wytłumaczył

> to człowiek który planuje głowice.

teoretycznie (praktycznie z resztą też wink.gif) tak to można tłumaczyć zlosnik.gif

P.S. ja rozumiem że Etzold to nie wyrocznia ale...:

"Sam naprawiam F" str. 44-silniki 1.7 D

str. 46- silniki 1.7 TD wink.gif

2P.S. OT:

UUUURLOP jump.gifrotfl.gif

Napisano

Zawsze można zrobić uszczelkę na zamówienie. Przy NZ-tach to przesada, bo tam jest sporo miejsca, nawet na kilka planowań. Ale niektóre silniki są tak zrobione, że w ogóle nie zaleca się planowania głowicy (zwykle w DOHC, które mają zawory nierównolegle do płaszczyzny tłoka). I wtedy dorabia się uszczelkę na konkretny wymiar.

Tak samo robi się przy zakładaniu doładowania gdy trzeba "odprężyć" silnik (zmniejszyć stopień sprężania).

Można też zrobić w denku tłoka wybrania pod grzybki zaworów. Trzeba tylko wiedzieć ile zdjąć, żeby nie przedobrzyć wink.gif.

Napisano
  • Autor

Info z programu TIS2000 dla silnika Y17DT

Pomiar

Dla wszystkich 4-ech tłoków dokonać pomiarów wartości wystawania tłoków. Wystawanie każdego tłoka mierzy się w dwóch różnych miejscach (1 i 2) lub (3 i 4), w tym celu założyć mostek pomiarowy z miernikiem pomiarowym ponad oczyszczonym denkiem tłoka na kadłub silnika i poprzez obracanie wyznaczyć najwyższy punkt.

Sprawdzanie/sprawdzanie wzrokowe

Największa wyznaczona wartość wystawania tłoka jest miarodajna dla wyboru uszczelki głowicy cylindrów z odpowiednim oznaczeniem (strzałka).

Występ tłoków

Grubość uszczelki głowicy cylindrów

Oznakowanie

0,630 - 0,696 mm

1,450 mm

bez otworu

0,697 - 0,763 mm

1,500 mm

jeden otwór

0,764 - 0,830 mm

1,550 mm

dwa otwory

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.