Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zabranie prawa jazdy - kodeks ?

Featured Replies

Napisano

Taka sytuacja :

Jestem właścicielem samochodu i jestem pod dużym wpływem alkoholu ( w ogóle tracę świadomość ) , więc sadzają mnie na miejsce pasażera . Za kierownicę siada osoba " umiejąca " prowadzić samochód , ale bez prawa jazdy . W ogóle nie ma uprawnień ( kat. B ) . Zatrzymuje nas policja . Kierowca dostaje mandat 500 zł za jazdę bez uprawnień , ja ( jako właściciel samochodu ) prawdopodobnie mandat 500 zł za powierzenie pojazdu osobie bez uprawnień .

Dwie osoby ( w tym instruktor nauki jazdy ) powiedziały mi , że właściciel samochodu będący w pojeździe dodatkowo straci prawo jazdy ( oprócz mandatu ) . Nie mogę znaleźć podstawy prawnej do zabrania prawka . Pomoże ktoś ?

Napisano

tak na trzeźwo patrząc biglaugh.gif jak nic nie znalazłeś to tego nie ma wink.gif bo w sumie za co ma mieć zabrane prawko że nie kierował a mógł biglaugh.gif

Napisano

> Zastanawia mnie ten instruktor . On powinien wiedzieć na 100 % .

a instruktor to przepraszam co jest? nie znam takiego ktory bylby w 100% biegly we wszystkich nawet najdziwniejszych przepisach i ich interpretacji przez Policje 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

Jesteś instruktorem . Jakie jest twoje zdanie ? Nie mają prawa zabrać prawka ? Ja po prostu nie widzę tu żadnych podstaw do jego zatrzymania .

Napisano

> Jesteś instruktorem . Jakie jest twoje zdanie ? Nie mają prawa zabrać

> prawka ? Ja po prostu nie widzę tu żadnych podstaw do jego

> zatrzymania .

IMO nie maja bo i na jakiej podstawie?

Napisano
  • Autor

> IMO nie maja bo i na jakiej podstawie?

Powiem żonie - to jej instruktor hehe.gif .

Napisano

> Powiem żonie - to jej instruktor .

może chodziło mu żeby Twoja żona nie prowadziła auta jak jest w trakcje kursu bo maż po procentach boozing.gif to taką historyjkę wymyślił rotfl.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Takiej , opisanej sytuacji nie było i nie będzie , ale interesowało mnie to , że kilka osób twierdziło iż można zatrzymać prawo jazdy " pasażerowi " ( właścicielowi auta ) .

Napisano

Quote:

Takiej , opisanej sytuacji nie było i nie będzie

jak uraziłem to sorry 20.GIFswiety.gifwink.gif

Quote:

ale interesowało mnie to , że kilka osób twierdziło iż można zatrzymać prawo

jazdy " pasażerowi " ( właścicielowi auta )

mnie też hmm.gif

Napisano
  • Autor

Żadne " uraziłem " yikes.gif . Tak się tylko zabezpieczam , nim ktoś zacznie mnie wyzywać od pijaków hehe.gif .

Napisano

> Żadne " uraziłem " . Tak się tylko zabezpieczam , nim ktoś zacznie

> mnie wyzywać od pijaków .

a to chyba że biglaugh.gif to 20.GIFbiglaugh.gif

Napisano

> zabrania prawka . Pomoże ktoś ?

Jak wezmie policjantowi do pyska, to nie straci ok.gif Byle mu spodni nie obrzygał ok.gif

Podstawa prawna dokladnie ta sama palacz.gifhahaha.gif

M.

Napisano

> Powiem żonie - to jej instruktor .

może lepiej nic nie mówić, bo pan instruktor poczuje się urażony i żona nie zda..... biglaugh.gifrotfl.gifzakrecony.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> może lepiej nic nie mówić, bo pan instruktor poczuje się urażony i

> żona nie zda.....

Żonie już powiedziałem . Wytłumaczyliśmy sobie to tak , jak napisał nasz kącikowy instruktor nauki jazdy ok.gif .

Instruktor ( w rozmowie ze mną ) chwalił moją żonę za radzenie sobie " za kółkiem " , więc nie będziemy go informować , że jest w błędzie w temacie zatrzymania prawka przez policję .

Napisano

żona mojego kumpla nie raz tak go odwoziła z imprezy.

Kobita nie ma prawka, ale jeździ bardzo dobrze.

On w razie czego miał udawać denata.

Twierdził, że "dowiadywał się" i jemu nic nie grozi, a pięć stów to dla niego pryszcz smirk.gif

Napisano

> żona mojego kumpla nie raz tak go odwoziła z imprezy.

> Kobita nie ma prawka, ale jeździ bardzo dobrze.

> On w razie czego miał udawać denata.

> Twierdził, że "dowiadywał się" i jemu nic nie grozi, a pięć stów to

> dla niego pryszcz

skoro 500zl to dla niego pryszcz, to niech zaplaci żonie za kurs i egzamin i w koncu niech zrobi prawko jesli dobrze jezdzi spineyes.gif

Napisano

> skoro 500zl to dla niego pryszcz, to niech zaplaci żonie za kurs i

> egzamin i w koncu niech zrobi prawko jesli dobrze jezdzi

to nawet logiczne

ale ona nie chce i basta

nie mój cyrk, nie moje małpy

Napisano
  • Autor

Wystarczy , że będzie miała kilka razy niefart i straci więcej kasy niż by wydała na prawko . Przynajmniej byłoby legalnie . Ich sprawa , tylko , że jak w kogoś przydzwoni i ktoś zginie , to będą się wszyscy zastanawiali , czy gdyby miała prawko , nie doszłoby do tragedii ? Mnie nigdy żonka nie odwoziła , ale jak w końcu się przemogła do motoryzacji i zaczęła myśleć o skuterze , to powiedziałem jej , że lepiej niech zrobi prawko i będzie jeździła samochodem , a ja przerzucam się na motocykle . Zgodziła się i ... nauka idzie jej bardzo dobrze . Egzamin zweryfikuje nabyte ( nikłe grinser006.gif ) umiejętności i ... zacznie nabierać doświadczenia na naszych bezpiecznych drogach grinser006.gif . Przypadkiem niech nikt nie myśli , że jest tu zawoalowana chęć utraty żony hehe.gif - o nie hahaha.gif .

Napisano

Osoba prowadząca 500pln i oczywiście sprawa (dostanie tzw. odroczke na prawko)

Ty 500pln mandat za udostępnienie pojazdu

Chyba ktoś przesadza z tym zabraniem prawka... zlosnik.gif

Napisano

> Nie mogę znaleźć podstawy prawnej do zabrania prawka . Pomoże ktoś ?

I nie znajdziesz (w tej sytuacji oczywiście) bo jej nie ma - bzdury opowiada ten instruktor wink.gif A ogólne zasady koledzy przytoczyli widzę wcześniej ok.gif

Napisano
  • Autor

> Osoba prowadząca 500pln i oczywiście sprawa (dostanie tzw. odroczke

> na prawko)

> Ty 500pln mandat za udostępnienie pojazdu

> Chyba ktoś przesadza z tym zabraniem prawka...

Tyle to ja też przeczytałem , ale tu chodzi o to , że jeśli ja ( właściciel pojazdu ) będę nawalony w tym samochodzie , to właśnie w takiej sytuacji zabiorą mi prawo jazdy . Nie , gdy będę trzeźwy , ale tylko wtedy , gdy będę pijany . Dla mnie bezedura i tyle zlosnik.gif . Jak żonka zrobi prawko , to zapytam się policji o to zabranie prawka .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.