Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupuję Vectre 1.8 16v proszę o poradę

Featured Replies

Napisano

Witam

Chcę kupić vectre B 97rok 1.8 16V jest ona w gazie znajomy mówił mi że gaz powinien być sekwencyjny do 16Va sprzedający mówi że nie jest. Czy powinna być sekwencja czy nie ??

Napisano

Dużo lepiej i ekonomiczniej jest gdy instalacja gazowa jest sekwencyjna.Spadek mocy na gazie nie jest aż tak odczuwalny na instalacji sekwencyjnej jak na zwykłej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dużo lepiej i ekonomiczniej jest gdy instalacja gazowa jest

> sekwencyjna.Spadek mocy na gazie nie jest aż tak odczuwalny na

> instalacji sekwencyjnej jak na zwykłej

ale czy to będzie żle wpływać na silnik jak nie będzie sekwencyjna ??

Napisano

> ale czy to będzie żle wpływać na silnik jak nie będzie sekwencyjna ??

Posiadam 2.0 16V z gazem "mieszalnikowym".

Przelatane jakies 300 - 400 kkm (cholera wie ile dokladnie bo byl ewidentnie krecony licznik, a teraz ma niecale 300 kkm).

Taka instalacja sprawdza się jako tako. Czasem coś strzeli, czasem zgaśnie silnik. Też kupiłem z instalką już i dlatego nie miałem wyboru. Ale gdybym kupował po raz drugi, to zdecydowanie sekwencja ok.gif

Napisano

jak juz chcesz miec gaz to lepiej kup "wersje bez" i sam zamontuj sekwencje

przynajmniej bedziesz wiedzial co masz i ze silnik nie dostal juz w palnik

Napisano

> jak juz chcesz miec gaz to lepiej kup "wersje bez" i sam zamontuj

> sekwencje

> przynajmniej bedziesz wiedzial co masz i ze silnik nie dostal juz w

> palnik

ok.gif

Napisano

> ale czy to będzie żle wpływać na silnik jak nie będzie sekwencyjna ??

nie, ale pod warunkiem ze instalka bedzie dobrze zalozona i porzadnie ustawiona. sam mam ponad rok w mondeo 1.8 16v taka instalke i po przejechaniu blisko 50tys. km jeszcze nic zlego mi sie nie stalo. zadnych strzalow ani gasniecia. po prostu do takiej instalki swiece i przewody WN musza byc idealnie sprawne.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam

> Chcę kupić vectre B 97rok 1.8 16V jest ona w gazie znajomy mówił mi

> że gaz powinien być sekwencyjny do 16Va sprzedający mówi że nie

> jest. Czy powinna być sekwencja czy nie ??

W tym silniku masz metalowy kolektor, ale masz też przepływomierz który przy buchnieciu gazu na pewno ulegnie uszkodzeniu i żadne "grzybki" nie pomogą dlatego powinieneś zastosowac sekwencje.Wprawdzie na forum Astry pojawiły sie patenty z kolankami (w silnikach 1,8 i 2,0) ale mimo wszystko proponowałbym sekwencje bo uszkodzenie i wymiana przepływki na drodze nie należy do przyjemności-a i też sama przepływka kosztuje.

Napisano

Moja orginalna przepływka wytrzymała kilkanaćsie strzałów ale niestety jednego nie i to dlatego że poprzednie strzały wykrzywiły klapę w mikserze i ta zablokowała się w pozycji otwartej. Dlaczego strzela bo była za uboga mieszanka, a dlaczego była uboga tego "spece" od gazu nie umieli wyjaśnić, w końcu doszedłem sam i naprawiłem. Założyłem też nowy przepływomierz - niby nie zamiennik - i w tym niestety mimo sprawnie działajacej klapy wyciągnęła się spiralka mierząca temperature w przepływomierzu.

W przypadku IIgen ważne jest aby instalacja była sprawna na 100% tzn żeby nie strzelała to jednak jest trudne do osiągnięcia bo na sprawność ma wpływ wiele czynników - nawet sposób operowania pedałem gazu w zakrętach.

Napisano

> bo na

> sprawność ma wpływ wiele czynników - nawet sposób operowania

> pedałem gazu w zakrętach.

hahaha.gif

no to zes pojechal po calosci. normalnie leze i kwicze ze smiechu.

kolego zapamietaj - sprawne swiece i kable WN oraz dobrze wyregulowana instalka i tyle ci wystarczy w przypadku 2 gen

Napisano

> no to zes pojechal po calosci. normalnie leze i kwicze ze smiechu.

ten uśmiech świadczy o niewiedzy kolegi na temat działania (czytaj: wad) reduktora w II gen.

Rozmiary membrany regulującej otwarcie zaworu są spore a dodatkowo w środkowej części jest obciążona i niestety siła odśrodkowa na zakrętach potrafi odciąć gaz lub mocno zubożyć mieszankę. Już dwa razy się zapomniałem i zbieg operacji hamowania silnikiem dużej prędkości i "ostrego" wyjścia z prawego zakrętu kończył się strzałem. A jak chcesz sprawdzić jak to działa to obróć reduktor tak aby płaszczyzna membrany była prostopadła do kierunku jazdy.

Napisano

> Już dwa razy się zapomniałem i zbieg operacji hamowania silnikiem

> dużej prędkości i "ostrego" wyjścia z prawego zakrętu kończył

> się strzałem.

Tak jak wspomnialem wczesniej - trzeba dobrze wyregulowac instalacje czyli m.in. trzeba umiec ja zakladac.

> A jak chcesz sprawdzić jak to działa to obróć

> reduktor tak aby płaszczyzna membrany była prostopadła do

> kierunku jazdy.

nic sie nie dzieje. trzeba po prostu chciec lub umiec zalozyc. niestety warsztaty zakladajace instalacje ida po najmniejszej linii oporu. kolega ktory jest mechanikiem sam sobie zalozyl parownik umiejscawiajac go za silnikiem. wiem ze nie obylo sie bez malej przerobki parownika dospawujac kolanko na dole - nie pamietam o co dokladnie chodzi ale to jest zwiazane z ujsciem powietrza z parownika.

Napisano

> Witam

> Chcę kupić vectre B 97rok 1.8 16V jest ona w gazie znajomy mówił mi

> że gaz powinien być sekwencyjny do 16Va sprzedający mówi że nie

> jest. Czy powinna być sekwencja czy nie ??

ja bym osobiscie nie wbijal wogole w gaz spalanie na miesice rzedu 9,5 litra przy tym jak ja depcze to naprawde nie duzo przy jezdzie mojej zony np spada do 9 litrow wiec wynik przy tej masie auta i silniku 1.8 wcale nie jest wysoki, a jesli juz kolega naprawde uprze sie na lpg no to niestety tylko sekwencja koszt spory zalezy tez jak dlugo kolega bedzie chcial jes\zdzic tym autem i jakie przebiegi co by instalka sie zwrocila koszt w sz- nie okolo 3kpln. osobiscie jestem zwolennikiem only pb smile.gifwaytogo.gif

Napisano

> koszt w

> sz- nie okolo 3kpln.

Za 3 tys. to można bez łaski założyć sekwencję do V6. Do R4 spokojnie 2200 - 2400 PLN, chociażby Stag-300.

Napisano

> Tak jak wspomnialem wczesniej - trzeba dobrze wyregulowac instalacje

> czyli m.in. trzeba umiec ja zakladac.

> nic sie nie dzieje. ...

Pewnie w dużej mierze zależy to od konstrukcji reduktora i w mniejszym lub większym stopniu oddziaływanie sił na membranę istnieje choćby dlatego instrukcji montażu reduktora jest napisane że płaszczyzna membrany powinna być równoległa do kierunku jazdy.

Napisano

Tak sie składa, że jeździłem taką vectrą rok 1.8 16v(X18XE). Gaz zakładałem do samochodu. Polecam tylko i wyłącznie sekwencję, sam miałem założoną BRC sequent 24 i nie żałuje żadnej złotówki. Gdyby nie to, że płaciłem mniej na stacji to bym nie wiedział, że mam założony gaz. Oczywiście największe znaczenie przy instalacji jest to czy została fachowo założona. Ewentualnie godna polecenia jest jeszcze Stag 300 tańsza jakies 300-400zł od BRC

Na marginesie dodam, że w przedliftowych vectrach silniki 1.8 i 2.0 mają założoną skrzynie biegów F18 w których pęka mechanizm różnicowy- koszt używanej skrzyni 900-1500zł + 300-400zł robocizna, pękają także kolektory wydechowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.