Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blokujące się tylnie koło podczas hamowania

Featured Replies

Napisano

Witam.

W ostatnim czasie zauważyłem, że podczas mocniejszego hamowania tylnie lewe koło blokuje się przez co przy gwałtownym hamowaniu auto zachowuje się jak przy zaciągniętym hamulcu ręcznym. Głównie widać to przy hamowaniu na jezdni posypanej piachem lub na gorącym asfalcie gdzie słychać piszczenie opony.

Czy ktoś z was ma pomysł co może być nie tak? Co w pierwszej kolejności sprawdzić? Klocki i tarcze z tyłu były sprawdzane i nie nadają się jeszcze do wymiany.

Z góry dzięki za informację.

Napisano

> Witam.

> W ostatnim czasie zauważyłem, że podczas mocniejszego hamowania

> tylnie lewe koło blokuje się przez co przy gwałtownym hamowaniu

> auto zachowuje się jak przy zaciągniętym hamulcu ręcznym.

> Głównie widać to przy hamowaniu na jezdni posypanej piachem lub

> na gorącym asfalcie gdzie słychać piszczenie opony.

> Czy ktoś z was ma pomysł co może być nie tak? Co w pierwszej

> kolejności sprawdzić? Klocki i tarcze z tyłu były sprawdzane i

> nie nadają się jeszcze do wymiany.

> Z góry dzięki za informację.

Problem wygląda na korektor siły hamowania kół tylnych. Ale niestety nie wiem jak on jest w G rozwiązany...

Napisano
  • Autor

> Problem wygląda na korektor siły hamowania kół tylnych. Ale niestety

> nie wiem jak on jest w G rozwiązany...

Korektor siły reguluje różnicę pomiędzy tylnymi kołami? Czy tylko pomiędzy osiami?

Napisano

Mi raczej na samoregulatory w bębnach.

Napisano
  • Autor

> Mi raczej na samoregulatory w bębnach.

Zapomniałem dodać, że z tyłu nie mam bębnów tylko tarcze i klocki.

Napisano

Regulator jest przy tylnej belce z lewej strony. Widać tam sprężynę, która trzyma łapkę. Niech ktoś mocno depnie na hamulec i puści. Łapka powinna wtedy poruszyć się w obie strony. Jeśli nie chce to spróbuj wcisnąć ją czymś ile się da. sprężyna powinna się całkiem zluzować.

Napisano

W Astrze G korektor? Pierwsze słyszę... Mam z tyłu tarcze i są tam zaciski z linką ręcznego hamulca. Do zacisków dochodzą ponadto przewody hamulcowe i nic więcej... co by zwiększało lub zmniejszało siłę hamowania w zależności od nacisku na tylną oś (bo chyba o takim korektorze mowa?). EDIT: jest coś takiego w wersji bez ABS. Ja mam ABS więc tego nie mam.

Kolega ma problem z zaciskami: albo ręczny nie puszcza, albo tłoczek nie wraca... Trzeba podnieść samochód i wykonać kilka prób hamowania pedałem i dźwignią ręcznego. Po każdej próbie sprawdzić, czy hamulec odpuścił. Można również odłaczyć linkę ręcznego i ponowić próby hamowania i sprawdzić, czy koło obraca się swobodnie po odpuszczeniu hamulca.

W razie nieodpuszczania - regeneracja zacisku (Bosch). Jak? Pisałem już kilka razy...

Acha... jeszcze coś, o czym nie pisałem: u mnie linki prawa i lewa miały różnicę na długości ok. 2,5 cm, skutkiem czego nie można było prawidłowo naciągnąć linki!!! Obejrzałem całe linki aż do orczyka regulującego równomierność naciągu i nie znalazłem przyczyny różnic długości.

Objawy -> jedno koło zawsze gorące podczas jazdy po użyciu ręcznego. Dźwignia nie wracała do pozycji spoczynkowej.

Naprawa -> zakup linki w ASO za 360 zł (zrezygnowałem) lub... dosztukowałem "dynks" z kawałka grubego stalowego drutu przedłużający jedną z linek o brakujące 2,5 cm.

Efekt -> hamulec ręczny po naciągnięciu linki (środkowej przy dźwigni w kabinie) wreszcie silny jak trzeba, po odpuszczeniu koła obracają się luźno i jednakowo, podczas jazdy felgi chłodne!!!

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.