Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto gaz do 1,6 czy 1,8 ? opinie o tym aucie...

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczow,

Zamierzam kupic fiata stilo multiwagon, rocznik 2003-2004 i autko przerobic na gaz. Nie jestem zdecydowany czy kupic 1,6 czy 1,8 (oba 16v). Czy jest duza roznica w spalaniu pomiedzy tymi modelami? Czy te 105 koni to nie za malo?

Jaka instalacje tu zainstalowac i ile takie cos mniej wiecej kosztuje, ma ktos doswiadczenie? czy sie to psuje?

Pozatym jak oceniacie te auta z silnikami benzynowymi? da sie np. rozrzad samemu wymienic? czy tez sa jakies wady o ktorych powinienem wiedziec (np. w marei 2.0 16v benzyna chyba trzeba bylo silnik dzwigac do wymiany rozrzadu etc, a to kosztuje). Dodam ze do tej pory zawsze jezdzilem dieslem (aktualnie marea jtd) i temat silnikow benzynowych nie jest mi znany....

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano

z podpisu wynika, że masz Maryśkę JTD - czemu więc nie stilo JTD? małe przebiegi czy zraziłeś się jakąś awarią?

Napisano

Witam wszystkich smile.gif)

> Witam forumowiczow,

> Zamierzam kupic fiata stilo multiwagon, rocznik 2003-2004 i autko

> przerobic na gaz. Nie jestem zdecydowany czy kupic 1,6 czy 1,8

> (oba 16v). Czy jest duza roznica w spalaniu pomiedzy tymi

> modelami? Czy te 105 koni to nie za malo?

mam takie właśnie autko 1.8, przebieg 120 kkm 10 kkm na gazie. Zbiera się fajnie, z gazem raczej nie ma problemów, kwestia instalacji i regulacji. Czasem zapala sięcheck, ale jak obserwuję to chyba kwestia jakości gazu. Byłem w serwisie na egzaminerze i błąd jest z sondy - mieszanka...

> Jaka instalacje tu zainstalowac i ile takie cos mniej wiecej

> kosztuje, ma ktos doswiadczenie? czy sie to psuje?

> Pozatym jak oceniacie te auta z silnikami benzynowymi? da sie np.

> rozrzad samemu wymienic? czy tez sa jakies wady o ktorych

> powinienem wiedziec (np. w marei 2.0 16v benzyna chyba trzeba

> bylo silnik dzwigac do wymiany rozrzadu etc, a to kosztuje).

> Dodam ze do tej pory zawsze jezdzilem dieslem (aktualnie marea

> jtd) i temat silnikow benzynowych nie jest mi znany....

po kupnie zrobiłem kompletny rozrząd z wariatorem pozmianowym w sumie zapłaciłem ok 1000 zł (może mniej), nikt nie wyjmował silnika, choć przy wymianie żarówek z przodu może się tak skończyć smile.gif)

Instalację mam 4 gen, i jakoś daje rade. dziś byłem na regulacji właśnie po 10 kkm. Wymienili filterki i wyregulowali mapy bo dużo kotłował gazu. zbiornik w kole 55 l i wszedł by pewnie większy jak by mieli. koszt 2300. Na beznynie palił w trasie między 6 (80-100 km/h)a 9 (140-160 km/h). Na gazie trasa 10 miasto 12-14. mam nadzieję, ze teraz będzie mniej.

pozdrawiam

A.

Napisano

witaj.

mam Stilo 1.8 od 6 miesięcy a gaz od 3 , zrobiłem na nim jakieś 3k km narazie jest super nie odczujesz kiedy nawet nastepuje zmiana z benzynki na gaz . Instalacja BRC cena 2900 zbiornik w kole zapasowym 48 l chyba , Jedyna wada że do takiego zbiornika wchodzi jakieś 38 l reszta to poduszka powietrzna ,więc czesto tankujesz.

spalanie

-- trasa spokojna jazda 80-100 km jakieś 7.5-8l (na benzynce 6.5 -7 l

-- miasto jakies 12 l ten silnik nienawidzi miasta zwłaszcza mojego ( krótkie odcinki 3-4 km do pracy i 12 świateł podrodze)

-- średnia spalania zawsze wacha się koło 9l wystarczy 25% trasy i reszta miasto a wynik i tak zawsze poniżej 10l będzie

co do autka 1.8 to minimum wersja dynamic czyli bardzo dobrze wyposarzone autko ale chyba max rocznik to 2003 . Polecam , może jak dla mnie za słabo się zbiera za to jest niesamowicie elastyczny .

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

czy apalanie gazu zmniejeszylo sie po tej regulacji? wnioskuje ze 1,6 105 konie bedzie palil srednio okolo 9 litrow, a moze te 9 litrow dotyczy 103-ki. Wedle danych katalogowych 105-tka spala okolo 10% mniej niz 103-ka, dlatego chcialem kupic 105ke (jesli 1,6).Dodam ze auto bezie kupione w niemczech i dlatego ze wzgledow podatkowych chce benzyne a nie jtd.

Czy möglby jeszcze ktos podac dane przykladowe dla zuzycia gazu (1,6/(103, 105) i 1,8 133 konie)

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czy moglby ktos jeszcze podac wlasne wartosci z praktyki. Wazna jest ilosc PS, bo 1,6 103ps spala znacznie wiecej od 1,6 105ps. moze jakies wartosci praktyczne z 1,8 16v? Chce zamontowac BRC.

Napisano

moge napisac ile pali 1.4--w trasie 8,5-9l(lpg) w miescie bez proszenia wezmie i 12 ---przy bardzo spokojnej jezdzie ok 10--choc teraz duzo idzie benzyny i ciezko to ocenic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.