Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] poziom oleju w skrzyni biegow

Featured Replies

Napisano

Jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegow w astrze II 1.6 16V bo biegi wchodza gorzej jak u Stara, masakra.

Napisano

Witam

Odkręca się srube w okolicy przegubów wewnętrznych, na klucz, o ile sie nie myle 13, bylo niedawno zdjecie na kaciku. Poziom oleju powinien znajdowac sie ok 2 cm ponizej krawedzi otworu, mozna tez wlozyc palec i wyczuc poziom oleju. Mozna tez sporzadzic sobie miarke, Etzold podaje jak. Wszystkie biegi wchodza ciezko czy tylko jakies wybrane?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Odkręca się srube w okolicy przegubów wewnętrznych, na klucz, o ile

> sie nie myle 13, bylo niedawno zdjecie na kaciku. Poziom oleju

> powinien znajdowac sie ok 2 cm ponizej krawedzi otworu, mozna

> tez wlozyc palec i wyczuc poziom oleju. Mozna tez sporzadzic

> sobie miarke, Etzold podaje jak. Wszystkie biegi wchodza ciezko

> czy tylko jakies wybrane?

> Pozdrawiam

raczej wszystkie ciezko. Myslalem ze sie przyzwyczaje, ale po przesiadce z VW to katorga te biegi w oplu i pomimo ze wiele osob narzeka na oplowskie skrzynie, to wydaje mi sie ze jednak cos jest nie tak. Najgorzej jak jest nagla sytuacja i chce szybko zmienic biega wtedy trzeba uzyc duzej sily, albo pomieszac lewarkiem zeby zatrybilo.

Napisano

To niekoniecznie musi być problem z olejem.

Sprawdź najpierw czy nie ma luzu na "widełkach" (nie wiem czy to fachowa nazwa - mechanik powinien wiedzieć o co chodzi). Często wyrabia się sworzeń - koszt zakupy kilka PLN.

U mnie pomogło.

PS - sprawdziłem cool.gif- trzeba pytać o sworzeń wybieraka

Napisano
  • Autor

> To niekoniecznie musi być problem z olejem.

> Sprawdź najpierw czy nie ma luzu na "widełkach" (nie wiem czy to

> fachowa nazwa - mechanik powinien wiedzieć o co chodzi). Często

> wyrabia się sworzeń - koszt zakupy kilka PLN.

> U mnie pomogło.

> PS - sprawdziłem - trzeba pytać o sworzeń wybieraka

a da sie go ewentualnie samemu wymienic czy duzo roboty i potrzebny sprzet?

Napisano

Mi akurat to robił mechanik - bo przy okazji wymieniał mi trójniki od LPG na metalowe. Ale wymiana nie była problemowa, trzeba tylko podważyć sprężynki na sworzniu. i kombinerkami sworzeń do góry.

Trzeba looknąć przy zbiorniku do pompy hamulcowej (to chyba było z prawej strony). Najlepiej jedna osoba wkłada rękę i trzyma wybierak - a druga macha dźwignią zmiany biegów na boki. Jak są luzy to będzie można wyczuć to na wybieraku.

Napisano

> Jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegow w astrze II 1.6 16V bo

> biegi wchodza gorzej jak u Stara, masakra.

to nie musi byc olej. u mnie ciezko wchodzily - tak, jakby zahaczaly caly czas o cos. im wieksza predkosc - tym bylo gorzej. icon_eek.gif w warsztacie wyregulowali "wrzucanie biegow" jakas sruba pod samochodem. i jest duuzo lepiej.

Napisano
  • Autor

okazalo sie jednak ze brakowalo pol litra oleju. Martwi mnie bo na tej srubie bylo sporo opilkow frown.gif Skrzynia chodzi lepiej, ale do VW to jeszcze jej daleko frown.gif

Napisano

> okazalo sie jednak ze brakowalo pol litra oleju. Martwi mnie bo na

> tej srubie bylo sporo opilkow Skrzynia chodzi lepiej, ale do VW

> to jeszcze jej daleko

Jesli sam nie potrafisz, to podjedz do mechanika,

aby wymienil Ci ten sworzen wybieraka.

Na 100% jest juz do wymiany.

Mam dwie sztuki wymienione, w dwoch roznych Oplach.

Moja juz byla nadcieta, a z 2001 tylko otoczka na okolo 0,2-0,3mm.

W obu pojazdach wymiana poprawila przyjemnosc zmiany biegow.

W moim po wymianie olejum, jeszcze nie bylo poprawnie,

a wlasnie wymiana tego wybieraka poprawila, teraz wchodza jak w nowym.

W Gdansku w ASO cena za ten sworzen to 8zl,cos tam grinser006.gif

Napisano

Opiłków zawsze się trochę uzbiera. Jeśli nie były wyczuwalne kawałki pod palcami to nie ma się co przejmować.

Zobacz jak wyglądał korek u mnie po 250tyś przebiegu.

Dla porównania korek po umyciu.

281305846-korki.JPG

post-53490-1435249688198_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Opiłków zawsze się trochę uzbiera. Jeśli nie były wyczuwalne kawałki

> pod palcami to nie ma się co przejmować.

> Zobacz jak wyglądał korek u mnie po 250tyś przebiegu.

> Dla porównania korek po umyciu.

wizualnie u mnie nie wygladal lepiej, a przebieg znaaaacznie mniejszy smile.gif ja go nie oczyszczalem wiec trudno mi stwierdzic czy byly wyczuwalne kawalki, mam nadzieje ze nie.

Napisano
  • Autor

> Jesli sam nie potrafisz, to podjedz do mechanika,

> aby wymienil Ci ten sworzen wybieraka.

> Na 100% jest juz do wymiany.

> Mam dwie sztuki wymienione, w dwoch roznych Oplach.

> Moja juz byla nadcieta, a z 2001 tylko otoczka na okolo 0,2-0,3mm.

> W obu pojazdach wymiana poprawila przyjemnosc zmiany biegow.

> W moim po wymianie olejum, jeszcze nie bylo poprawnie,

> a wlasnie wymiana tego wybieraka poprawila, teraz wchodza jak w

> nowym.

> W Gdansku w ASO cena za ten sworzen to 8zl,cos tam

bede musial jednak to sprawdzic, czy to chodzi o ten sworzen co zaznaczony jest tutaj na zdjeciu http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/biegi.html czarna strzalka?

Napisano

Element wspomniany przez Kolegow powyzej jest oznaczony liczba 18 na rysunku, do ktorego link podales, i czarna strzalka na fotce.

Pozdrawiam

Napisano

> Dzieki tosh! jesli uda sie sprawdzic czy sa tam luzy bez kanalu to

> jutro sie wyjasni.

Nie potrzebujesz kanalu.

wszystko robisz po podniesieniu maski z gory.

Mozesz wyjac ten sworzen i ogladnac go,

jakies ubytki w dolnej czesci (gore wskazuje czarna strzalka) dyskwalifikuja i wymiana.

Dol trzeba scisnac kombinerkami, a gore podwazac srubokretem.

Wydaje sie, ze potrzeba dwoch osob, ale jedna sobie poradzi.

Napisano

> Zobacz jak wyglądał korek u mnie po 250tyś przebiegu.

> Dla porównania korek po umyciu.

U mnie bylo troche mniej jak zmienialem olej.

Ale ja mam dopiero 125kkm.

Nawet sie nie zdziwilem, ze zobaczylem je na korku.

A powiem, ze myslalem o wiekszej ilosci grinser006.gif

Napisano

Poza sworzniem, o czym niektorzy moga zapomniec, a raczej w Twojej AII byloby za wczesnie (tak mysle, ale warto sprawdzic), zawodzi/wyrabia sie element nr 15 z podanego linka/linku (jak to sie odmienia?), po mojemu łącznik, w ktorym wyrabiaja sie glowki zapinane na zatrzask. Jesli ten element ma luzy, wymiana sworznia (sa dwa w kostce przegubu, bo i sama kostka tez sie moze wyrobic, spotkalem sie z tym) niewiele pomaga, najlepiej zweryfikowac caly uklad zmiany biegow po maska. Uwaga: spotkalem sie w A II z poluzowana podstawa dzwigni zmiany biegow, biegi wchodzily zle, po dokreceniu podstawy (zdjac mieszek i za pomoca malych kluczy nasadowych z przegubem mozna dokrecic wszystkie 4 sruby/nakretki, dokladnie nie pamietam)objaw zniknal. Jeszcsxe jedno, ale dotyczace raczej Astry F: wystepuje zestaw naprawczy podstawy dzwigni zmiany biegow, w sklad ktorego wchodza tuleje plastikowe drazka zmiany biegow.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

posprawdzalem dzisiaj caly uklad zmiany biegow i okazalo sie ze jest dosc duzy luz na tym sworzniu wybieraka o ktorym juz wpominano we wczesniejszych postach. Poza tym sa luzy zaraz przy lewarku na tych bialych plastikach, tej okraglej kopule - tutaj http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/biegi.html zaznaczone numerem 1, ale czy mozna cos w tym mechanizmie zrobic?

Napisano

Można. Wymienić pierścień gumowy na jabłku drążka.

Można też wyjąć pierścień, nawinąć w rowek po nim trochę taśmy i założyć pierścionek z powrotem. Zrobi się bardziej pękaty i zlikwiduje w ten sposób luz.

Napisano

Pamiętałem, że ktoś kombinował z trytytkiem, tylko nie mogłem sobie przypomnieć jak rozwiązał sprawę zamka.

Polak potrafi zlosnik.gif

Napisano

> Można. Wymienić pierścień gumowy na jabłku drążka.

A czy ten pierscien jest czescia wymienna, tzn. czy mozna go samego kupic? Jezeli tak, to gdzie - w ASO?

Przeszukalem EPC i nie widze tego elementu w spisie czesci.

Napisano

Pierścień ma nr 7 38 789. Jest z eFki, bo w G fabryka nie przewidziała go jako część zamienna. Pewnie po to, żeby klient musiał kupić cały drążek screwy.gif. Można go kupić w ASO.

Napisano

> Pierścień ma nr 7 38 789. Jest z eFki, bo w G fabryka nie

> przewidziała go jako część zamienna. Pewnie po to, żeby klient

> musiał kupić cały drążek . Można go kupić w ASO.

Dzieki za pomoc piwo.gif

Napisano

> Pierścień ma nr 7 38 789. Jest z eFki, bo w G fabryka nie

> przewidziała go jako część zamienna. Pewnie po to, żeby klient

> musiał kupić cały drążek . Można go kupić w ASO.

No i dzisiaj niestety odkrylem, ze u mnie jest inny drazek zmiany biegow. Po jego wyjeciu zgodnie z maualem zobaczylem, ze jablko ma inny ksztalt i nie przewidziano w nim miejsca na ten gumowy pierscien. Jablko jest ponacinane tak, by powstaly elementy sprezynujace. I to one kasuja luz drazka. Niestety widze, ze nie da sie z tym nic zrobic. Musze sie przyzwyczaic do latajacej dzwigni (na szczescie nie jest to bardzo duzy luz).

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

kurcze dalej lipa z tymi biegami. Olej dolany, sworzen wybieraka wymieniony, a biegi jak chodzily kitowo, tak dalej chodza-nawet czasami mam wrazenie, ze gorzej jak przed tymi wymianami. Najgorzej jest z dwójką jak chce wlaczyc z luzu (z jedynki raczej idzie bez problemu), ale pozostale tez bez rewelacji. Zgrzytow nie ma, ale musze tak jakby dopychac aby weszly w swoje polozenie, bo tak normalnie to by sie lewarek chcial zatrzymac w polowie skoku - nie wiem czy sie precyzyjnie wyrazilem i czasami puszczajac sprzeglo mi zgrzytnie, bo wydaje mi sie ze lewarek juz jest ustawiony na dany bieg, a tutaj jest dopiero w polowie drogi. Luzow juz raczej nie ma bo nawet niewielki ruch lewarkiem w kabinie porusza wybierakiem. Moze jest jakas regulacja skrzyni biegow??

Napisano

> Niestety widze, ze nie da sie z tym nic zrobic. Musze sie przyzwyczaic do latajacej dzwigni (na szczescie nie jest to bardzo duzy luz).

Da się.

Na jabłko można założyć koszulkę termokurczliwą i obkurczyć. Jabłko w ten sposób zwiększy średnice i luz stanie się mniejszy. Tak zrobiłem w A II szwagra i wszystko działa prawidłowo.

Napisano

Dzieki za podpowiedz. Ja myslalem jeszcze nad innym rozwiazaniem - w te naciecia w jablku wkleilbym kawalki gumy (np. z detki) tak, aby rozpychaly jablko.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dziś wyjalem lewarek zmiany biegow (celem wymiany jego osłony na skorzana). Niestety nie da sie zastosowac Twojego pomyslu z koszulka termokurczliwa, bo wtedy raczej zwiekszy sie luz. W moim egzemplarzu (nie wiem czy jest tak we wszystkich Astrach G) nie ma tego gumowego pierscienia. Zamiast tego jablko jest ponacinane i jego sprezyste elementy maja kasowac luz.

281503548-IMG_6364_m.jpg

post-12795-14352497865244_thumb.jpg

Napisano

No mi jakoś bez specjalnych zabiegów, udało się założyć koszulkę termokurczliwą i zmniejszyć luz lewarka. Jabłko wyglądało identycznie jak na twoim zdjęciu, może trochę bardziej zużyte. Wszystko działo się w Astrze G z roku 1998. Po zastosowaniu koszulki luz zmniejszył się naprawdę znacząco.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.